geguś 05.03.2008 19:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Marca 2008 Panie geguś. Co do inwestycji, to na tą chwile, zbudowano nowe połączenie drogowe z Pieszkowem a w budowie jest linia do Raszowej. Tak jak pisałem, widzę tu napływ prywatnych inwestorów. Nie wiem, może w Lubaniu się nikt nie buduje i nie znacie tam takich sformułowań. Takich miejsc z takimi inewstycjami jest tysiące w Polsce. Czym jesteście lepsi od innych? Chodzi o rozbudowę domów jednorodzinnych. Szkoda że kartografia jest tajna, gdyż geodeci mogliby zaprezentować stan zagospodarowania terenu w miejscowościach na przełomie powiedzmy co pół roku. To nieprawdopodobne w jaki sposób odbywa się napływ ludności do wspomnianych wiosek. To z kolei oznacza pieniądze dla tych miejscowości i rozwój, bo pociąga automatycznie za sobą rozbudowę infrastruktury. Do czasu. Później macie dwa wyjscia: 1. Wyrżnąć w pień resztę lasu na dalszą rozbudowę 2. Zamknąć bramę z kartką: WIĘCEJ KLIENTÓW NIE PRZYJMUJEMY Którą opcję PAN wybierasz? Ale ta historia jest dla takich ludzi jak Pan za trudna. Co do wątku gospodarza. Panie geguś. Nic pan nie wie a próbuje sugerować pan niezdrowe polemiki. Opieram sie na faktach z całego świata. Produkcja opiera się na wykorzystaniu maszyn w XXI wieku. Ręczna robota to hobby. Znam tego Pana osobiście. Ów sędziwy Pan ( około 90-tki) z bardzo dużym zasobem wiedzy życiowej nie trzyma wspomnianego konia bo jest biedny!. Robi to z miłości do tego zwierzęcia. I jest tak jak mówiłem PEREŁKĄ w naszym regionie. I nikt nie powinien nic złego właśnie o tym człowieku powiedzieć, bo nie jest tego wart i godzien!. Masz pan ochotę coś napisać, ale nie do końca. Później się pan dziwisz, że tak to zostaje odebrane. U mnie koło Lubania co drugi ma konia, co trzeci konia i ciągnik. I co? A tym bardziej człowiek mający podejście konsumpcyjne do życia nie zrozumie takich wartości. Sorki. Zapomniałem, że Wy tam jecie trawę zapijając deszczówką. Koń kojarzy mu się z kiełbasą, a widok prac w polu z zacofaniem i biedą. Nadinterpretacja połączona z problemem w czytaniu. Proszę się nie fatygować. Wątki wzajemnej adoracji i klakierstwa mnie nie interesują. PA pa Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
imported_JAROSŁAW 05.03.2008 19:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Marca 2008 Panie geguś. Co do inwestycji, to na tą chwile, zbudowano nowe połączenie drogowe z Pieszkowem a w budowie jest linia do Raszowej. Tak jak pisałem, widzę tu napływ prywatnych inwestorów. Nie wiem, może w Lubaniu się nikt nie buduje i nie znacie tam takich sformułowań. Takich miejsc z takimi inewstycjami jest tysiące w Polsce. Czym jesteście lepsi od innych? Chodzi o rozbudowę domów jednorodzinnych. Szkoda że kartografia jest tajna, gdyż geodeci mogliby zaprezentować stan zagospodarowania terenu w miejscowościach na przełomie powiedzmy co pół roku. To nieprawdopodobne w jaki sposób odbywa się napływ ludności do wspomnianych wiosek. To z kolei oznacza pieniądze dla tych miejscowości i rozwój, bo pociąga automatycznie za sobą rozbudowę infrastruktury. Do czasu. Później macie dwa wyjscia: 1. Wyrżnąć w pień resztę lasu na dalszą rozbudowę 2. Zamknąć bramę z kartką: WIĘCEJ KLIENTÓW NIE PRZYJMUJEMY Którą opcję PAN wybierasz? Ale ta historia jest dla takich ludzi jak Pan za trudna. Co do wątku gospodarza. Panie geguś. Nic pan nie wie a próbuje sugerować pan niezdrowe polemiki. Opieram sie na faktach z całego świata. Produkcja opiera się na wykorzystaniu maszyn w XXI wieku. Ręczna robota to hobby. Znam tego Pana osobiście. Ów sędziwy Pan ( około 90-tki) z bardzo dużym zasobem wiedzy życiowej nie trzyma wspomnianego konia bo jest biedny!. Robi to z miłości do tego zwierzęcia. I jest tak jak mówiłem PEREŁKĄ w naszym regionie. I nikt nie powinien nic złego właśnie o tym człowieku powiedzieć, bo nie jest tego wart i godzien!. Masz pan ochotę coś napisać, ale nie do końca. Później się pan dziwisz, że tak to zostaje odebrane. U mnie koło Lubania co drugi ma konia, co trzeci konia i ciągnik. I co? A tym bardziej człowiek mający podejście konsumpcyjne do życia nie zrozumie takich wartości. Sorki. Zapomniałem, że Wy tam jecie trawę zapijając deszczówką. Koń kojarzy mu się z kiełbasą, a widok prac w polu z zacofaniem i biedą. Nadinterpretacja połączona z problemem w czytaniu. Proszę się nie fatygować. Wątki wzajemnej adoracji i klakierstwa mnie nie interesują. PA pa Zostawiam to bez komentarza Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
imported_JAROSŁAW 05.03.2008 19:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Marca 2008 Trzeba przedyskutować ze Stowarzyszeniem z Miłoradzic powołanie Komitetu Obrony Ziemi Legnickiej. Zapewne będzie potrzeba wykorzystania pomocy prawnej. Organizacja o uregulowanym statusie prawnym może reprezentować region wobec rządu lub Komitetu. To dobry pomysł. Powinniśmy się spotkać i porozmawiać, można zaprosić kogoś z Miłoradzic. Jestem za tym i oby jak najszybciej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
YreQ 05.03.2008 20:01 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Marca 2008 PA pa Żegnamy Trola Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Philip eM 05.03.2008 21:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Marca 2008 Witam. Też przewijacie posty tego dywersarza wogóle ich nie czytając? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
EMISJA CO2 05.03.2008 21:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Marca 2008 Panie geguś, czytając pańskie wypowiedzi wydaje mi się , że zalicza się pan do grupy zwolenników kopalni- zwolenników bezrobotnych? Bo do zwolenników ,których postawa wynika z tytułu pełnionej funkcji, stanowiska ,pan nie pasuje. Argumenty przeciwników są imponujące w porównaniu do pańskich. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
EMISJA CO2 05.03.2008 22:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Marca 2008 geguś napisał: "Sorki. Zapomniałem, że Wy tam jecie trawę zapijając deszczówką. " A czym odżywia się tak inteligentny zwolennik powstania kopalni na cudzym terenie? Brykietem? pewnie tak, jest bardziej kaloryczny niż trawa. Nie mówi się "zapijacie" tylko "popijacie". To nie FORUM KULINARNE Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adam_mk 06.03.2008 00:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Marca 2008 Wojna o pokój w tym miejscu zaczyna być coraz bardziej żenująca... Są wojny słuszne i niesłuszne? Czyż KAŻDA wojna nie wymaga ofiar? Trzeba by tu chyba coś postudiować ... Może Nietzsche? Poczytajcie sobie raz jeszcze kilka ostatnich postów... Adam M. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
scoty 06.03.2008 09:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Marca 2008 Witajcie Sluchajcie, wzajemne obrzucanie sie blotem do niczego nie prowadzi, no moze do podwyzszenia cisnienia, ale na to ponoc lepsza jest kawa;). Nie zwracajmy uwagi na osoby ktory probuja tylko dogryzac albo uwielbiaja sie spierac tylko dla samego ...sporu. Robmy swoje, organizujmy sie - kilka inicjatyw powyzej bardzo mi sie podoba i tez sie przylacze.Nie odpisujmy na jakiekolwiek zaczepki ludzi spoza regionu, nie komentujmy a wtedy uschna bez echa. Z dzisiejszego artykulu o tym ze zagrozona jest budowa autostrad przed Euro 2012 ( http://biznes.onet.pl/0,1705404,wiadomosci.html ) mozna wyciagnac ciekawe wnioski. UE narzuca wiele wymogo dotyczacych ochrony srodowiska i potrzeby konsultacji spolecznych.Wiec jesli takie wymogi sa wobec drog to co dopiero przy budowie krateru wielkosci sporej aglomeracji:)) pozdrawiam wszystkich walczacych o to zebysmy mogli mieszkac wsrod pieknych, niewyschnietych lasow:) to ostatni taki skansen lesny w tym rejonie......... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
imported_JAROSŁAW 06.03.2008 11:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Marca 2008 Raszowa Mała Mała wieś zajmująca się głównie gospodarstwem rybnym na dużą skalę. To tutaj hoduje się ryby, które często można znaleźć na naszych stołach. Wytrawni wędkarze wiedzą, jakie kolosy można tam złowić i ile to kosztuje zachodu. Otworzono tam łowisko dla przyjezdnych hobbystów wędkarstwa z przygotowanymi ławeczkami, paleniskiem i dużym miejscem parkingowym. Złowić można ile się chce, ale zabiera się rybę w ilości sobie odpowiadającej. Zdjęcia mówią same za siebie. Miejsce odpoczynku i rekreacji dla okolicznych miejscowości.Chciałbym w tym miejscu napisać o bardzo istotnej ciekawostce, dotyczącej min. problemu technicznego dotyczącego przyszłej kopalni odkrywkowej. Jest to bardzo podmokły teren gdzie występują liczne cieki wodne bijące wprost z ziemi, które z kolei zasilają ów stawy. Ale to już inna historia. http://img248.imageshack.us/img248/365/raszowamaavo4.jpg http://img113.imageshack.us/img113/4739/raszowamaa2jj7.jpg http://img248.imageshack.us/img248/908/raszowamaa3xj5.jpg http://img404.imageshack.us/img404/8985/raszowamaa4jt9.jpg http://img113.imageshack.us/img113/7604/raszowamaa5sm8.jpg Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
olq 06.03.2008 12:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Marca 2008 Witam panówJak słusznie scoty zauważył przytaczając informację z onetu na temat budowy dróg w Posce,więcej w interesie lokalnych społeczności zrobi UE niż nasi pożal sie boże polscy politykierzy(vide Raczyński)..Całe szczęscie ze MUSIMY implementowac prawo unijne,koncza sie czasy samowolki politycznej!Teraz to co onas ma BYC KONSULTOWANE Z NAMI a nie w Warszawie czy w Krakowie na imprezach lobbingowych organizowanych na koszt podatnika...Jestem za stworzeniem na razie nieformalnej grupy z czasem mam nadzieję cementującą lokalne społeczności w jedną organizację i działającą z mandatem zaufania mieszkańców ziemi legnickiej,oby więcej takich inicjatyw,zdecydowania jestem za spotkaniem w terminie który bedzie wszystkim pasował...Niestety w przyszłym tygodniu wyjeżdzam i nie będe mógł przez kilka dni śledzc forum nad czym już boleję.. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
olq 06.03.2008 12:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Marca 2008 Jarosław dzięki za piękne fotki....Pozdrawiam forumowiczów Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
imported_JAROSŁAW 06.03.2008 12:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Marca 2008 Witaj olg, dzieki za uznanie. Wydaje mi się że takowa grupa już powstała, właśnie na tym forum. Mamy więcej zwolenników niż przeciwników. Weźmy pod uwagę choćby statystyki wyświetlanie wątku, są imponujące. Gdyby było inaczej, nie spotykalibyśmy się tu wciąż z tymi samymi osobami o przeciwnych zdaniach. Ale, owi koledzy, Panowie, są również nam potrzebni. Myślę, że z czasem, będą do nas pisane prywatne wiadomości, będą do nas dołączać nowe osoby popierające naszą ideę. Trzeba być na to przygotowanym. Toteż niezbędne jest spotkanie które niejako przypieczętuje powstanie naszej grupy i stworzy wzajemne zaufanie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
YreQ 06.03.2008 15:16 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Marca 2008 Dla tych bez wyobraźni pokusiłem sie o mały fotomontaż zdjęć z google earth. http://img219.imageshack.us/img219/1057/regionxg2.png Tak mniej więcej wygladałoby wydobycie na razie ze złoża Legnica Północ. A inne - Południe i Wschód czekałyby na swoją kolej... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
scoty 06.03.2008 16:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Marca 2008 http://www.lubin.pl/_portal/news/120481115747cff595923fd/Kopalnia_powstanie%2C_ale_jeszcze_nie_teraz.html Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
imported_JAROSŁAW 06.03.2008 20:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Marca 2008 Dla tych bez wyobraźni pokusiłem sie o mały fotomontaż zdjęć z google earth. http://img219.imageshack.us/img219/1057/regionxg2.png Tak mniej więcej wygladałoby wydobycie na razie ze złoża Legnica Północ. A inne - Południe i Wschód czekałyby na swoją kolej... Tylko nie to. Nie fantazjuj. Zgroza. Co to? Cofnełeś się w czasie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
YreQ 06.03.2008 20:54 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Marca 2008 To tak ku przestrodze. Tak będą wyglądać nasze "domy" z góry za kilkadziesiat lat, jeżeli nikt tego szaleństwa nie zatrzyma. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
borbet7 06.03.2008 21:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Marca 2008 Witam. To mój pierwszy głos w tej "gorącej" sprawie. Żeby na przyszłość nie było wątpliwości: jestem mieszkańcem regionu i gdyby doszło do podjecia dezycji o wybudowaniu kopalni i elektrowni takze musiałby zostać przesiedlony. Dlatego też jestem jej przeciwnikiem. Jakoże przeczytałem cały temat wątku za jednym razem (zajęło to chyba 2h) to pozwolę sobie na szybkie podzielenie się swoimi spostrzeżeniami. A mianiowice: 1. temperatura tego "dialogu" jest zdecydowanie za wysoka. Nie sprzyja to podejmowaniu trafnych decyzji, a takie z pewnością są potrzebne jeżeli chcemy przeciwstawić się ewentualnym planom "górniczego lobby" 2. racje mają przeciwnicy eksploatacji WB w naszej okolicy, twierdząc że argumenty zwolenników tej inwestycji są trochę oderwane od rzeczywistości (przede wszystkim z powodu faktu, iz tu nie mieszkają) A teraz bardziej merytorycznie. Prawda jest taka, że czy to za 30 czy 130 lat, to WB w tym miejscu będzie wydobywany. Kwestą tylko w jakiej postaci no i kiedy. Nie wdając się w techniczne szczegóły - te złoża sa poprostu zbyt duże i zbyt cenne! I jeśli trzymać się tej tezy, to należy zadać sobie pytanie: Jak daleko w czasie musiałby zostać odłożony plan eksploatcaji tego złoża, aby samorządy nie wstrzymywały na nim inwestycji, a mieszkańcy mogli jeszcze długo, długo żyć nie myśląc o "wielkiej dziurze" ? Musiałby to być okres grubo powyzej 100 lat, co chyba jest mało prawdopodobne (no chyba, że Polska mocno weźmie się za miscanthus, rzepak czy inne bio uprawy albo odnawialne źródła energii naturalnej). Konkluzja z tego taka, że w tej chwili w sprawie złoża Legnica nie ma półśrodków. Odłożenie na kilkadziesiąt lat eksploatacji nic nie daje, bo gwoździem do grobowej deski będzie rządowy dokument zatwierdzajacy (miejmy nadzieję, że nie) wydobycie z tego terenu. Jego podpisanie spowoduje blokade wszelkich inwestycji i stopniowe obumieranie regionu bezpośrednio dotknietgo przez przyszłe wydobycie i w mniejszyzm stopniu zapewne Lubina i Legnicy. Jedynym sposobe jest przekonanie do swoich racji ludzi, którzy mogą w tej sprawie decydować. W tego typu sprawach liczy się czyn, więc zacznimy działać: - fotki Jarosława kapitalna rzecz - z pewnością się przydadzą w czasie ewentualnej kampani przeciw - trzeba dać znać światu o sprawie dlatego popieram postulat YreQ'a. Trzeba się zorganizować (na początek proponuje jakieś zebranie nieformalne) - trzeba w jakiś sposób zapewnić komunikację osób, których dotyczy ten problem, możliwość ich swobodnego wypowiadania się itp. Myślę, że dobrym pomysłem na poczatek byłaby strona internetowa ( i tu służę swoją skromną pomocą) Pozdr. P.s. W czasie czytania wątku miałem wiele przemysleń, ale nim dotarłem do końca wiele z nich "wyparowało" Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
LillaLyktan 07.03.2008 08:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Marca 2008 "Na dniach będę miał listę protestacyjną pod którą będzie można sie podpisac.." [olg] Gdzie się możemy podpisać? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
imported_JAROSŁAW 07.03.2008 09:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Marca 2008 RaszowaJedna z wielu malowniczo położonych wsi w naszym regionie. Mająca ciekawą historię. http://www.glogow.pl:16080/okolice/ http://www.lubin.pl/portal.php?aid=118838412446d54d7cac485 http://mapa.szukacz.pl/?x=307205.57&y=387495.17&zoom=3 http://img153.imageshack.us/img153/4554/raszowake4.jpg http://img267.imageshack.us/img267/29/raszowa2jb3.jpg http://img267.imageshack.us/img267/3736/zabytkowykoclwraszowejuk7.jpg Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts