Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Węgiel brunatny pod Legnicą a nasze domy

YreQ

Recommended Posts

Witajcie

Wiem że czyta nas mnóstwo osób. Jedni robią to z czystej ciekawości inni śledzą forum aby pozyskać informacje. Chciałbym w tym miejscu Wszystkich internatów zachęcić do wypowiedzi. Uczestnicząc w dyskusji, zaznaczacie państwo swoją obecność. W większości dyskusja na tym forum oznacza wyraz niezadowolenia wobec planów lobbingu górniczego dotyczących naszego regionu. Powtórzę: według komitetu sterującego jesteśmy brani pod uwagę tylko jako przeszkoda w pozyskaniu WB. Nie jesteśmy tylko kropkami na mapie. Czy miejscowości, to nie społeczeństwo? Panowie z KS oraz lobbing górniczy musi wsiąść to pod uwagę.

• Odpowiedzi 2,7k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

No dobrze. :)

Jesteśmy związani z tym strasznym KGHMem co nie znaczy że nie jesteśmy ludzmi.

Rozumiemy sytuację kraju i zapotrzebowanie na energię ale nie metodą ODKRYWKOWĄ dewastującą środowisko. Myśleliśmy, że już w poprzednim wieku zrozumiano, jaką wartością jest przyroda ale się myliliśmy. :(

Wszystko jest do pogodzenia - i wydobycie, i zachowanie pięknych przyrodniczo terenów, zabytków, i mieszkańców.... Trzeba po prostu CHCIEĆ. Rozmawiać, szukać kompromisu i CHCIEĆ. A o te chęci coś trudno... :(

Piszesz tak:

"Panowie z KS oraz lobbing górniczy musi wsiąść to pod uwagę."

No to ja pytam:

DLACZEGO? Z jakiego powodu?

Był tu jeden bardzo wyważony głos. Reszta krzyczy i jest bliska blokad, rozróby, walenia kijem, "z życiem im to odbiorą!", Europa nie pozwoli, wyśmieje....

I kupa podobnie "kamiennie mocnych" argumentów.

Stres jest. Fakt. Jest też prawo.

Na razie jest tak, że zostaną wstrzymane inwestycje. Spadną ceny nieruchomości, gruntów itd. Ceny w danym czasie i w danej okolicy zostaną oszacowane i w tej wysokości zostaną wyznaczone refundacje, co będzie w pełni zgodne z prawem i UCZCIWE!

ZAWSZE się tak robi!

Macie wpływ na te fakty? Możecie go zyskać?

Waląc "w mordę" bo Wasza krzywda wielka a Bóg jest po Waszej stronie - nie zyskacie nic!

Innej drogi trzeba poszukać i wierzę, że się da!

Adam M.

Witam szanownych forumowiczów

Przed chwila na formu padła świetna propozycja za strony pana borbet7 na temat założenia strony www,równiez o tym myslałem wcześniej,jednak nie mam w tej gesti doświadczenia i odpowiednich umiejetności.zamysł jest swietny bo mozna na taka stronę przenieść forum ,zamieścić aktualności,i galerię zdjęć okolic Lubina i Legnicy.Jesli pan borbet7 zgodzi się na uruchomienie takiej strony była by to wspaniała dla nas sprawa,oczywiście pojawią sie koszty utrzymania ale z tego co wiem nie sa to wielkie obciązenia finansowe i poradzimy sobie z tym fantem..Co do listy protestacyjnej,lista owa krąży gdzies w terenie,natomiast zgłosiłem zapotrzebowanie na osobną listę(listy),ale nie jest to proste,czekam na odzew z UG.Przyszły tydzien mam wyjety z życiorysu,więc trochę sie ta sprawa przeciągnie,w momencie kiedy będę w posiadaniu listy dam znac na forum o tym fakcie,będzie to może dobry moment by zawiązać nieformalnie grupę spotykając sie po wcześniejszym uzgodnieniu daty i miejsca.....Panie Jarosławie -piękne fotki zmontował pan moim ścierniskom(jeszcze;)).Ponownie wielkie dzięki w pana kierunku....

Pozdrawiam wszystkich mających czystość naszego środowiska w regionie na uwadze

Dla odmiany podaję stronke ze zdjęciami i pocztówkami z całego naszego województwa, a wśród nich z Karczowisk, Raszówki, i innych z okresu teraźniejszego a co ciekawsze z przedwojennego.

Polecam, bo są ciekawe naprawdę.

Zauważyłem tylko że jest problem z odwiedzinami strony w weekendy, bo chyba serwery wyłączają.

http://wroclaw.hydral.com.pl/1081,miasto.html

Piszesz tak:

"Panowie z KS oraz lobbing górniczy musi wsiąść to pod uwagę."

Bardzo Cię przepraszam, oczywiście nie wsiąść a wziąść

No to ja pytam:

DLACZEGO? Z jakiego powodu?

To proste, czy nic do Ciebie nie dociera? Ile razy na tym forum pisano o ludziach zamieszkujących te tereny. O co ci chodzi?

Był tu jeden bardzo wyważony głos. Reszta krzyczy i jest bliska blokad, rozróby, walenia kijem, "z życiem im to odbiorą!", Europa nie pozwoli, wyśmieje....

I kupa podobnie "kamiennie mocnych" argumentów.

Słuuchaj, jeszcze nikt tu nie zaproponował takich akcji oprócz Ciebie. A może chcesz być prowodyrem.

Stres jest. Fakt. Jest też prawo.

A owszem, jest prawo które należy przestrzegać. Nikt tu nie pisze o jego łamaniu oprócz Ciebie.

Na razie jest tak, że zostaną wstrzymane inwestycje. Spadną ceny nieruchomości, gruntów itd. Ceny w danym czasie i w danej okolicy zostaną oszacowane i w tej wysokości zostaną wyznaczone refundacje, co będzie w pełni zgodne z prawem i UCZCIWE!

ZAWSZE się tak robi!

Oczywiście, chyba spadłeś z nieba, że na to wpadłeś. To juz było napisane i omówione.

Macie wpływ na te fakty? Możecie go zyskać?

Waląc "w mordę" bo Wasza krzywda wielka a Bóg jest po Waszej stronie - nie zyskacie nic!

Innej drogi trzeba poszukać i wierzę, że się da!

Adam M.

I znowu to samo. W morde, rozróba itp. itd Ironia

A może tak z innej beczki? Wyluzuj, czas sam pokaże.

Witam szanownych forumowiczów

Przed chwila na formu padła świetna propozycja za strony pana borbet7 na temat założenia strony www,równiez o tym myslałem wcześniej,jednak nie mam w tej gesti doświadczenia i odpowiednich umiejetności.zamysł jest swietny bo mozna na taka stronę przenieść forum ,zamieścić aktualności,i galerię zdjęć okolic Lubina i Legnicy.Jesli pan borbet7 zgodzi się na uruchomienie takiej strony była by to wspaniała dla nas sprawa,oczywiście pojawią sie koszty utrzymania ale z tego co wiem nie sa to wielkie obciązenia finansowe i poradzimy sobie z tym fantem..Co do listy protestacyjnej,lista owa krąży gdzies w terenie,natomiast zgłosiłem zapotrzebowanie na osobną listę(listy),ale nie jest to proste,czekam na odzew z UG.Przyszły tydzien mam wyjety z życiorysu,więc trochę sie ta sprawa przeciągnie,w momencie kiedy będę w posiadaniu listy dam znac na forum o tym fakcie,będzie to może dobry moment by zawiązać nieformalnie grupę spotykając sie po wcześniejszym uzgodnieniu daty i miejsca.....Panie Jarosławie -piękne fotki zmontował pan moim ścierniskom(jeszcze;)).Ponownie wielkie dzięki w pana kierunku....

Pozdrawiam wszystkich mających czystość naszego środowiska w regionie na uwadze

Witaj olg , borbet7. Pomysł o załozeniu strony jest super. Jestem za. Z mojej strony oferuję fotki.

własnie wyluzujmy... wszyscy...

jeszcze nic konkretnego w tej sprawie nie wiemy, a już się dzielni forumowicze zdązyli wirtualnie błotem poobrzucać.

Czy komuś zrobiło sie od tego lepiej?? Czy przybliżyło nas to do jakiegoś sensownego rozwiązania problemu??

Przeciez póki co, jedyne co wiemy na pewno to to, że w ziemi leży sobie spokojnie węgiel. No i to, że nie wiadomo kto i nie wiadomo kiedy oraz nie wiadomo jak będzie chciał go wydobyć.

Jedyny skutek tych "dyskusji" jak na razie jest taki, że sobie nawzajem ciśnienie podnosimy... ja osobiście wolę sobie podnieść ciśnienie kawą :wink:

Grzebiuszka czyta ze zrozumieniem!

Jarosławie!

Piszesz "I znowu to samo. W morde, rozróba itp. itd Ironia

A może tak z innej beczki? Wyluzuj, czas sam pokaże."

Może dlatego, że stoję z boku i te białe plamy mi widoku nie przesłaniają, to widzę to, co czytam! I rozumiem!

TO NIE JA zapowiadam takie reakcje!

TO NIE JA powinienem wyluzować. To WY!

Jak już wszyscy ten rozum ze sobą nosimy, to go używajmy!

NAPRAWDĘ mam się panicznie wystraszyć tych kilku tysięcy srogo dotkniętych losem, którzy będą .....?!

Jak się nie zorganizujecie, nie wykonacie takich kroków, które zapewnią uzyskanie akceptowalnego dla wszystkich kompromisu, to Historia się po Was przetoczy i dzieciaczki w książkach sobie poczytają za jakieś 30 lat, jak to wybudowano nowe zagłębie przemysłowe...

I tyle.

Pamięta ktoś dziś o mieszkańcach tych wsi, które poszły pod wielki piec Huty Katowice?

WY pamiętacie? Nie wiem, czy w ogóle wiecie , że byli, ilu, że stracili dorobek życia, ojcowiznę, perspektywy....

A też krzyczeli, protestowali, z siekierą w garści bronili obejścia! (jak kto ma pamięć, to wie, bo głośno było).

Huta stoi a Wy o niej wiecie! Wiecie od lat!

I CO Z TEGO WYNIKA?

Ja jestem ten mąciciel? :o

To jest forum! Każdy może się tu wypowiedzieć!

Wcale mnie nie cieszy, że konieczny rozwój czasem MUSI odbyć się kosztem czegoś, kogoś...

Nie dopuśćcie do tego, żeby za bezcen wam zabrali istotne dla was wartości. Teraz czy za 50 lat!

MOŻECIE TE ZŁOŻA PRZESUNĄĆ POD WARSZAWĘ?!!!

Zróbcie to! ONI będą wtedy mieli problem!

Nie możecie?

TO ZAAKCEPTUJCIE FAKT, ŻE SĄ I ŻE BĘDĄ EKSPLOATOWANE!!!

Kiedyś będą!

Czemu? - BO SĄ!

Popracujcie nad tym kiedy i jak będą eksploatowane. Ustawcie sobie swoje życiowe plany tak, żeby żeby uwzględniały tę okoliczność.

Ja bym tak zrobił...

Adam M.

30 lat to sporo.

Wybierzcie sobie posłów, zmieńcie prawo geologiczne, stańcie się faktycznymi posiadaczami złoża, wejdźcie do gry na zasadzie właściciela i potencjalnego udziałowca w 50%.

Wtedy relacje opłacalności eksploatacji będą inne.

Na przykład...

Witajcie

Wczoraj na łamach telewizji TVL został wyemitowany reportaż o problemie KWB. Wypowiadali się mieszkańcy Pieszkowa, prywatni przedsiębiorcy oraz samorządowcy. W programie tym ukazano skalę w jakiej kopalnia odkrywkowa miałaby dotknąć mieszkającą i pracującą tu ludność. Może dzięki takim reportażom więcej osób zrozumie czego tak naprawdę dotyczy ten problem.

Dziś specjalnie dla mieszkańców Pieszkowa kilka fotografii.

http://img512.imageshack.us/img512/4661/pieszkwra5.jpg

http://img512.imageshack.us/img512/5063/pieszkw2kc1.jpg

http://img356.imageshack.us/img356/193/pieszkw3nu8.jpg

http://img512.imageshack.us/img512/1391/pieszkw4yf6.jpg

http://img356.imageshack.us/img356/6366/pieszkw5ha0.jpg

http://img369.imageshack.us/img369/7691/pieszkw6hs9.jpg

Adamie, niestety twoje często zbyt filozoficzne wywody i z lekka oderwane od rzeczywistości, choć czasem logiczne, nic nie wskurają wśród kilku- albo i nawet kilkunastu tysięcy ludzi poszkodowanych. Poszkodowanych bez dwóch zdań. Być może tylko niewielka część społeczeństwa pogodziłaby sie z kopalnią bezboleśnie. Rozmawiam z różnymi ludźmi. Znajomymi, kolegami. I wyobraź sobie, kurde, nikt nie jest twojego zdania!!! Popatrz - szok! Jesteśmy legniczanami jednak z innej planety niz Ty!. Bo wyobraź sobie nikt tutaj kopalni nie chce. I nikt nie chce być Chrystusem Polaków i oddać wszystko dla XIX wieczego prądu.

Mnie nie przekonasz i kolegów związanych bezpośrednio również nie. Zawsze będziemy przeciwni kopalni, i nasi samorządowcy również. Po prostu mamy nadzieję, że jednak nasze zdanie będzie sie tutaj liczyć, i nikt nam dziury na 200 m wgłąb nie wykopie. Byc może dla ideii, które są Tobie bliskie rządzący zdecydują się siłą nas wyrzucić z domów, uchwalą takie prawo, wobec którego bedziemy bezsilni.

Ale uwierz mi, nie znajdziesz wśród kilku tysiecy ludzi mieszkających na złożu nawet 5% zadowolonych i chetnych do wyniesienia sie stąd. Czyzby byli chorzy? Ułomni? Dziwni? Oderwani od rzeczywistości? A ci za kopalnią sa światli, postepowi?

Tak naprawdę na forum zderza się zdanie kilku ludzi - przeciwnych kopalni mieszkańców, i będących za kopalnią nie-mieszkańców regionu. To chyba tez o czymś świadczy.

Ale raczej my - kilku przeciwników, zgubimy sie w fali dezaprobaty i protestu ogółu regionu.

I nie znajdziesz tutaj złotego środka, sposobu. Jest tylko jedno - albo wóz albo przewóz - jak to sie mówi. Będzie kopalnia - będzie klęska tysięcy ludzi. Nie będzie kopalni- radośc i ulga. Ale ci ludzie - to są LUDZIE - istnienia a nie numery PESEL dla warszawki.

Wszyscy wiemy, ze w przypadku rozpoczęcia budowy pojedynczy ludzie będa na pozycji straconej w porównaniu z lobby górniczym.

ONI zlecą wycenę gruntów i budynków, a jak to sie robi to doskonale wiem, bo miałem do czynienia z wyceną. Zleceniodawca może baaardzo wiele i wycena jest wtedy nawet zgodnie z prawem zrobiona :).

Potem ONI zaproponują oferte nie do odrzucenia. Czy satysfakcjonującą? Nie sądzę, raczej konieczną do przełknięcia.

Więc uważam argumenty m.in. Komitetu , że zostana wynagrodzone krzywdy pieprzeniem w bambus!

Bo efekt będzie taki, że ludzi sie wyrzuci płacąc ochłapy, 40 mln Polaków bedzie płacić kary za emisję CO2 w rachunkach za prąd, a lobby górniczo-energetyczne będzie miało dobre wskaźniki na giełdzie i milionowe płace prezesów i członków zarządu PGE.

Reportaż o kopalni na TV Lubin czytelnie przedstawił nasz problem,oby takich więcej. W wypowiedzi pana z komitetu sterującego słyszymy, że z zabezpieczaniem złoża spóźnili się o kilka lat. I tu zaczyna się problem, te kilka lat, to właśnie okres bumu w budownictwie. A co za tym idzie rozwoju infrastruktury, na to przeznaczono kupę kasy. Jeżeli pomysł z odkrywką przejdzie, to sami pod sobą wykopiemy dołek, długo by pisać dlaczego,moi przedmówcy przytoczyli dużo mądrych argumentów, popartych wieloma artykułami itp.

Cofanie się do" poprzedniej epoki" ,podczas gdy świat idzie z postępem, to wielka tragedia.

W Lubinie powstają ostatnio nowe osiedla na obrzeżach miasta, tam też ludzie utopili dorobek swojego życia. Ci, których znam, nie chcą wierzyć, że ktoś pozwoli na to, aby żyli w towarzyswie kopalni.

Dzięki temu forum, a raczej kilku zaangażowanym osobom, mamy dużo ciekawych informacji i fotografii. Ciekawe czy, choć raz, zaglądnął tu prezydent Lubina.

[/u]

YreQ

Bardzo ubolewam nad faktem, że w XXI w namawianie grupy osób do racjonalnych działań nie znajduje zrozumienia.

Stosowanie logiki i dostępnej wam przecież, wiedzy, uważasz za atawizm?

Prąd określasz mianem "starocia" ?

Widzę i rozumiem, że bliskie postanowienia rozpoczynające cykl zdarzeń przewidywalnych od 30 lat jest dla Was szokiem i budzi niechęć.

MUSICIE jednak zrozumieć, że póki co, to to, co jest tam pod ziemią NIE JEST WASZE!

Wasze jest to malutkie "doberko" leżące na skórce tego wielkiego DOBRA, którym NIE WŁADACIE!!!

Ten fakt powinniście i zrozumieć i znaleźć na niego wpływ.

Opowiadanie o jakimś "lobby górniczo-energetycznym" i enigmatycznych "ONYCH" wcale nie stawia Was w dobrym świetle.

Będziecie krzyczeć, co zapowiadacie! Fakt.

Będziecie protestować! Robić marsze! Pisać w prasie! Śledzić "własnymi wtyczkami we wrażym obozie" postęp działań w sprawie ! Też fakt.

I CO TO MA WAM DAĆ?

Jeżeli zmienicie stosunek zależności w jakiej się znajdujecie wobec tego problemu, jeżeli zmienicie np. stosunki własności w przedmiocie sporu - prawo będzie po Waszej stronie.

Teraz i prawo naszego kraju i prawo międzynarodowe jest przeciw.

Dura lex sed lex!!!

Puki co poza wrzaskiem i obroną prawa do wrzasku nic konstruktywnego nie widać!

Przecież , nawet w dość szerokich granicach, wolno Wam krzyczeć, protestować , apelować, wyrażać poglądy itp.

Tego Wam nikt nie zabroni!

Ale to przecież dozwolona droga do nikąd, czego jakoś zobaczyć nie chcecie!

DLACZEGO ktoś, kto inaczej patrzy na ten problem jest Waszym wrogiem?

Do chałup Wam się nie pcham, ale piękno tych okolic też podziwiam na równi z Wami! I nie ja jeden! To także moje dobro!

Ja też nie chcę ślepej degradacji, bezmózgich działań i prądu obarczonego wielkim społecznym i moralnym kosztem!

W wielu przypadkach argumentujecie jak dzieciaki z przedszkola! Jak nie aprobujecie równego rozłożenia kosztów wytwarzania potrzebnej wszystkim energii - to poodłączajcie chałupy od sieci energetycznej i debatujcie przy ogniskach ze swych (i moich też) lasów! Zamiast internetu do szerzenia jałowych wrzasków siecią przejdźcie na rogi, bębny i sygnały dymne!

Kiedyś działało!

Ciekawe, jaki dziś uzyskacie efekt!

Ja studiowałbym tę sprawę do bólu! Przede wszystkim prawo, bo na tej płaszczyźnie rozegrają się wszystkie sprawy! Jak prawo jest przeciw, to starałbym się je zmienić, a nie podnosił "naturalne i Boskie prawa" rozumiane intuicyjnie i nigdzie nie zapisane!

Macie wolność stowarzyszania się, coś Was łączy! Zyskujcie wpływ na bieg działań i TWÓRZCIE korzystne dla Was fakty bez łamania prawa! Bez wrzasku i siekiery w garści!

Stosujcie CYWILIZOWANE i SKUTECZNE metody!

Stosujcie wiedzę, logikę i prawo!

I doradzam - nie w pojedynkę!

Czy w tym, co ja uważam za celowe, jest coś oderwanego od rzeczywistości? Nieracjonalnego?

Adam M.

Witam

Panie i panowie.Nie mozna ignorowac zdań wszystkich którzy pisza na tym forum,a którzy są zwolennikami kopalni,mam na mysli konkretnie adama mk którego zdanie wysoko sobie cenie.Zwykłych wichrzycieli,prześmiewców mozna pominąc milczeniem natomiast uwagi godne zastanowienia nalezy brać pod uwagę..Machina jaka może w kazdej chwili ruszyc przeciw nam jest ogromna,dlatego tez i my musimy przeciwstawić jakąś siłe i jedność i koncepcję rozwoju wypadków w naszym regionie..Najważniejsze w tej chwli jest zorganizowanie sie,jak juz rzymianie zauważyli ze łatwiej zarządzać i dzielić,niż dzielic i zarządzać..Nikt z nasi nie neguje tego że stoimy na złozu które powinno łączyć a nie dzielić,szkopuł w tym by zagospodarować je w taki sposób aby nie degradowało naszego srodowiska dodatkowo..Czasu jest jeszcze trochę by technologie wydobycia poszły w tym kierunku aby nie przesiedlać tego regionu.Nie wiem natomiast co z limitami emisji CO2 i % udziale energii odnawialnych,ale te czynniki sa naszymi sprzymierzeńcami..System prawny jaki jest w polsce kazdy widzi,własnośc która jest podstawą funkcjonowania państwa w krajach rozwinietych u nas mocno kuleje..Nie wiem jakie sa rozwiązania prawne w takich przypadkach jak nasz w UE,ale warto by sie z tym zapoznać,ponieważ w sądach wiecej zdziałamy niz na ulicy(na ulicy też będziemy walczyc jak bedzie można odnieśc zamierzony skutek-niekoniecznie z siekiera w dłoni panie adamie mk:)...

Tak więc reasumując,nalezy sie organizować.!!!.Na naszym terenie mieszka mnóstwo prawników którzy nie sa zadowoleni z takiego obrotu sprawy,i poprzez nagłasnianie sprawy dotrzeć do tych i innych przychylnych nam osób...

Niestety teraz czeka mnie przerwa(sprawy osobiste-zawodowe:)

Dziekuje adamowi mk,Jarosławowi za bezcenne fotki i licze na więcej i wszystkim którzy konstruktywnie właczaja sie do dyskusji...

ila66

Widzisz, tak się składa, że krzykacze, brutalne typy z kijem czy siekierą jakoś mnie nigdy nie przerażali i dalej się ich nie boję.

Zawsze przerażała mnie głupota! Totalna bezmyślność i brak wyobraźni!

Przecież nie ten ma rację, kto głośniej krzyczy!

Wydaje mi się, że olq poprawnie odczytał moje intencje! Ja Wam nie wróg jestem! To też kawałek mojego kraju! W pewnym sensie - mój problem i dlatego tu głos zabieram!

Myślę, że takich jak ja, z poczuciem więzi do CAŁEGO naszego, pięknego kraju jest sporo osób! Nie tylko ci, którzy na złożu!

Pozyskujecie ich? Ich aktywność?

Czemu tu tego nie widać?! :o

Dużo w tym sensu nie ma, ale to, że burza mózgów to jeden ze sposobów rozwiązania problemu - to tak!

Kupą mości panowie! Do myślenia!

Adam M.

A tak przy okazji...

GDZIE widać, że jestem ZA BUDOWĄ ODKRYWKI!!!!!

Ja po prostu WIEM, że prędzej, później, to ona będzie BO MUSI!!!

A że nie znam dziś sposobu, aby ten fakt zmienić, to sugeruję namysł, logikę i zmianę postawy na taką, która akceptuje nieodwracalność sytuacji i modyfikuje sposoby realizacji tego, co nieuniknione!

Widziałem WSZYSTKIE odkrywki w tym kraju (służbowo). Wiem co i po co i jak, bo też widziałem!

TO ŹLE!!! :o :o :o

Za dużo wie? Odstrzelić?! :roll: