Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Węgiel brunatny pod Legnicą a nasze domy

YreQ

Recommended Posts

Jakie śliczne widoczki!

Aż się chce westchnąć z rozrzewnieniem i odstąpić od planów budowy zaplecza energetycznego dla całego kraju!

Adam M.

Czysta ironia.

Do chałup Wam się nie pcham, ale piękno tych okolic też podziwiam na równi z Wami! I nie ja jeden! To także moje dobro!

Ja też nie chcę ślepej degradacji, bezmózgich działań i prądu obarczonego wielkim społecznym i moralnym kosztem!

Adam M.

Widzisz, jakoś czasem Twoje wypowiedzi bywają sprzeczne ze sobą. To tylko przykład.

Wiem, że masz swoje zdanie.

My sobie możemy przyjąć strategię działania "ucywilizowaną" i zapewne z czasem dojdziemy do porozumienia jakie kroki przedsięwziąć. Ale tych ucywilizowanych w telewizji nie zobaczysz, a tylko tych co bedą jednak głosno na drogach czy pod urzędami krzyczeć. Bo ludzie tak właśnie też walczą o swoje. I tu tez tak z pewnościa będzie.

Naprawdę skuteczne rozwiązanie to będzie takie, gdy część ludzi byc może znaczącymi protestami zwróci uwagę na ten problem regionu, bo telewizja aż huczeć od tego będzie. A inna grupa ludzi, lepiej zorganizowana podejmie inne kroki - prawne aby zablokować wydobycie odkrywkowe w najbliższym czasie.

Dzisiaj nie ma innej technologii jak odkrywkowa do wydobycia tego węgla. A kto da sobie ręce obciąć że nie powstanie za 50 lat? To że bogactwo jet - to dobrze. Jeść nie woła więc niech czeka na lepsze czasy, gdy nie zrobi sie tyle złego mieszkańcom.

• Odpowiedzi 2,7k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Niestety - wiem! :roll:

Trudno nie było sobie tego wykoncypować!

A ironia też była zamierzona!

CO zmieni ta prezentacja?!

Budzi uczucia BEZ jakiegokolwiek pozytywnego skutku poza moralnym, zdalnym, odległym i pozornym (bo nieskutecznym) wsparciem tych co z kijami i siekierą...

Wy tego nie dostrzegacie?...

Adam M.

Są takie dziedziny wiedzy (bo to jeszcze nie nauka!) jak wiktymologia i psychologia tłumu....

Ja o tym wiem....

Taki mam zawód... :roll:

KAŻDY człowiek uczy się tych zachowań w sposób "naturalny" i nazywa się to "doświadczenie życiowe"...

Jest też poważne podejście do tej wiedzy! Postudiujcie je. Warto!

Zobaczycie KTO i CO z Wami wyprawia...

Wtedy bardzo łatwo zobaczyć już PO CO i postąpić ... własciwie!

Adam M.

Są takie dziedziny wiedzy (bo to jeszcze nie nauka!) jak wiktymologia i psychologia tłumu....

Ja o tym wiem....

Zobaczycie KTO i CO z Wami wyprawia...

Adam M.

"Witam wszystkim budujących pod Legnicą. "

To pierwsze zdanie w założonym wątku. Dlaczego o tym piszę, bo chyba niewielu już o tym pamięta. BYŁO TO CELOWE posunięcie, gdyż wątek miał służyć tym ludziom, których problem dotyczy bezpośrednio (zamieszkałych na terenach objętych planowaną budową kopalni)-takie było moje założenie. Wiesz ...to jak z "grupami budującymi " ...nikt z Poznania nie pisze w grupie Głogów-Lubi-Legnica. :wink:

Gdybym chciał prowadzić dywagacje na temat ogólny, czy Polsce potrzebny jest prąd czy nie i jak bardzo i jak go pozyskać - pewno i jego tytuł byłby inny. No ale nie jest :D

Wątek miał zjednoczyć ludzi w walce - choć słowa być może tego nie lubisz - o swoje......spowodować, aby wypowiadali swoje zdanie w tej kwestii i podjęli wspólne stanowisko.

Pewne było, że jeżeli do głosu dojdą osoby nie bezpośrednio z PROBLEMEM związane, to wywiąże się spór, kłótnie i niezrozumienia - bo kto głodnego zrozumie? Z pewnością nie syty. Wiadomym było, że dla atrakcyjności tematu i liczby odwiedzin celowe niektórym będzie wydawało się wręcz podburzanie tłumu do wzrostu poziomu adrenaliny a tym samym w konsekwencji doprowadzi do kolejnych pyskówek.....no i puszczania nerwów.

Z racji Twojej "wiedzy zawodowej" bądż też nie - umiejętnie narzędzia socjotechniczne w wątku wykorzystywałeś. I cieszę się , że w końcu to wyszło. 8) Uczyniło to nasz wątek hmmm...bardziej sensacyjny i gorący.

Ty nie lubisz głupoty, a ja prócz głupoty również obłudy i sarkazmu w wypowiedziach.

Nie będę już jak gęguś cytował kolejnych zaprzeczających sobie Twoich wypowiedzi - bo to nie ma najmniejszego sensu. Kto czyta je uważnie i od początku z pewnością to wyłapie.

No i sensu nie ma też zwracanie uwagi na to co Ty mógłbyś postudiować - ale z wyceny nieruchomości kilka rzeczy na pewno - choćby to, że ceny się nie szacuje - jak to napisałeś - tylko wartość nieruchomości..... szczegół taki "mały" :wink:

Jedno co Ci mogę przyznać to to, że MY musimy się zjednoczyć. No i mam nadzieję, że tym samym jesteś zadowolony.

No, to załapałeś jaki powinien być pierwszy krok!

Adam M.

:lol: Nie musiałem :lol:

To też Ci się starałem wytłumaczyć , że wiedziałem po co założyłem wątek (tzn. jaki był tego cel ) i że niepotrzebne jest Twoje manipulowanie :D i podburzanie :D i psucie krwi....jak kto woli.

A że w końcu w czymś przyznałem Ci rację - to powinieneś być zadowolony, cel osiągnięty.....prawda? :D

A MY oznacza lokalną społeczność - bez Ciebie....no bo to, że nie byłeś adresatem wątku to dobrze wiesz.

Miałeś szansę na wyrażenie swojej opinii (w bardzo charakterystyczny dla siebie, zamierzony sposób to robiłeś :roll: ), więc jak sam zauważyłeś - dajmy spokój zachowaniom przedszkolnym - tudzież doświadczalnym 8) - i niech każdy zajmie się swoimi sprawami.

Sam chciałeś...

:roll:

Wyobraź sobie takie coś....

To pierwsze zdanie w założonym wątku. Dlaczego o tym piszę, bo chyba niewielu już o tym pamięta. BYŁO TO CELOWE posunięcie, gdyż wątek miał służyć tym ludziom, których problem dotyczy bezpośrednio -takie było moje założenie. ( Wyraźny podział na MY i wy) Wiesz ...to jak z "grupami budującymi " ...nikt z Poznania nie pisze w grupie Głogów-Lubi-Legnica. ( wyraźne podkreślenie TAKIEGO zamiaru - alienacji pod konkretnym przywództwem!)

Gdybym chciał prowadzić dywagacje na temat ogólny, czy Polsce potrzebny jest prąd czy nie i jak bardzo i jak go pozyskać - pewno i jego tytuł byłby inny. No ale nie jest

Wątek miał zjednoczyć ludzi w walce - choć słowa być może tego nie lubisz - o swoje......spowodować, aby wypowiadali swoje zdanie w tej kwestii i podjęli wspólne stanowisko. ( Pobrzmiewa chęć objęcia przywództwa. Narzucenia jedynie słusznego stanowiska)

Pewne było, że jeżeli do głosu dojdą osoby nie bezpośrednio z PROBLEMEM związane, to wywiąże się spór, kłótnie i niezrozumienia - bo kto głodnego zrozumie? Z pewnością nie syty. Wiadomym było, że dla atrakcyjności tematu i liczby odwiedzin celowe niektórym będzie wydawało się wręcz podburzanie tłumu do wzrostu poziomu adrenaliny a tym samym w konsekwencji doprowadzi do kolejnych pyskówek.....no i puszczania nerwów.

(obłudne negowanie chęci osiągnięcia własnych korzyści, prezentowanie postawy altruistycznej, wartej wsparcia, a co za tym idzie – dedykowanie przywodzenia ruchowi)

Z racji Twojej "wiedzy zawodowej" bądż też nie (negacja wartości oponenta, pomniejszenie jego wartości) - umiejętnie narzędzia socjotechniczne w wątku wykorzystywałeś. I cieszę się , że w końcu to wyszło. (podkreślenie jedności z wszystkimi wspierającymi jedynie słuszne stanowisko i „obnażenie niecnych zamiarów” oponenta – co jest jedynie słuszne!)

Uczyniło to nasz wątek hmmm...bardziej sensacyjny i gorący.

Ty nie lubisz głupoty, a ja prócz głupoty również obłudy i sarkazmu w wypowiedziach. (Podkreślenie odmienności postawy przez prezentowanie identycznych metod wyrazu i podbudowywanie swojego ego - umacniając się w swoim stanowisku – jedynie słusznym)

Nie będę już jak gęguś cytował kolejnych zaprzeczających sobie Twoich wypowiedzi - bo to nie ma najmniejszego sensu. (indywidualna ocena sytuacji przekładana na stanowisko wszystkich zainteresowanych) Kto czyta je uważnie i od początku z pewnością to wyłapie. (wzmocnienie tego efektu).

No i sensu nie ma też zwracanie uwagi na to co Ty mógłbyś postudiować - ale z wyceny nieruchomości kilka rzeczy na pewno - choćby to, że ceny się nie szacuje - jak to napisałeś - tylko wartość nieruchomości..... szczegół taki "mały" (spłycanie problemu do problemiku , który da się proponowaną metodą przy wsparciu i powierzeniu przywództwa załatwić!)

Jedno co Ci mogę przyznać to to, że MY musimy się zjednoczyć. No i mam nadzieję, że tym samym jesteś zadowolony. (element „docenienia” przeciwnika, jest – to trzeba to zauważyć, z „przyzwoitości”, wszak „władca” powinien być „łaskawy”)

Fajne to….

Masz wiecej?

Obiecujesz tu dobry ubaw…

Adam M.

Witam o pięknym poranku

Nie mogłem sie oprzeć i nie zaglądnąc na chwilę na forum..

drodzy forumowicze,nie traćmy sił na klótnie,trzeba nam jedności,i zdanie adama mk,jesli jest konstruktywne(a sporo mozna znaleźć w tych wypowiedziach racji),też będzie nam potrzebne.Kazdy przychylny i inspirujący nas głos będzie mile widziany!! Apeluje by nagłaśniać sprawę kopalni w kręgach naszych znajomych,a z pewnościa protest nabierze zadziwiających nas rozmiarów i o to chodzi by zaangazowac weń wszystkich ludzi którzy moga wnieśc swoje doświadczenie i wiedzę w ten przyszły spór który w końcu nadejdzie.Sprawa dotyczy wszystkich mieszkańców Lubina,Legnicy i okolic i z pewnością znajdą sie wśród nich ludzie z doświadczeniem z dziedziny prawa,geologii itp na podstawie którego będziemy w stanie jako grupa przygotowana merytorycznie stawić czoła w sądach !!! Grupy radykalne też bedą miały woje 5 minut i jeżeli bedzie trzeba bedę wśród nich ,ale faktem jest że wiecej jesteśmy w stanie zdziałać poprzez rozwiązania prawne i tej linii mamy się trzymać !! Głos w tej dziedzinie adama mk jest jak najbardziej trafny.

Proszę miejcie to na uwadze:

Pozdrawiam Jarosława,YreQ,adama mk i wszystkich przychylnych naszej sprawie, do zobaczenia za kilka dni. ..................end

Myślę, że będzie lepiej, jak ograniczę się do śledzenia tego tematu...

Wojować mi się nie chce a na razie to wojujemy głównie ze sobą.

Gdyby przez przypadek ten temat nie pojawił się w wymianie doświadczeń, to o sprawie wiedziałbym tyle co z telewizji czy gazet - a to znaczy NIC!

Przeczytałem ja, to przeczytało też wielu innych nie dotkniętych tym problemem bezpośrednio. Jak wielu z nich ten temat zainteresował? Nie widać?

Sprawa na razie jest mała, lokalna i bez znaczenia!

To, co leci można będzie podciągnąć pod "konsultacje społeczne" z których już wynika, ze są zwolennicy i przeciwnicy.

Na razie leci testowanie "jaka duża jest ta żaba, którą trzeba będzie zjeść, żeby się do tego węgla dobrać". Kameralnie i lokalnie.

Kraj o sprawie i nie wie i nie myśli. No, dziennik TV nie jest pełen tych wieści.

Chyba by trzeba zorganizować grupowe gryzienie bezpańskich kundli na rynku w Legnicy, żeby jakaś redakcja kogoś wydelegowała i zrelacjonowała "protest lokalnej społeczności". Bo sensacja jest jak człowiek gryzie psa a nie odwrotnie.

Węgiel, sam w sobie, ciekawy nie jest. (dla mediów).

Inna sprawa jest taka, że akurat to forum nie jest dobrym miejscem dla koniecznych działań. Powinno powstać osobne i raczej nie "koło wzajemnej adoracji".

Pozdrawiam Adam M.

W Lubinie powstają ostatnio nowe osiedla na obrzeżach miasta, tam też ludzie utopili dorobek swojego życia.

Ludzie !!! Czy wy myslicie , ze jak mieszkacie w lubinie to jesteście jakimiś wybrańcami losu??!! Czy myslicie że kopalnia będzie dwadzieścia metrów od okien osiedla..? A ile jest takich przypadków w Polsce, że ludzie maja widok z okien na kamieniołomy, wyrobiska i nie narzekają... a wy narzekacie, biadolicie, że kopalnia będzie z 5-6 kilometrów od miasta... a gdzie ja sie pytam jest kopalnia lubin..??? czy to nie miasto...? a gdzie kruszy sie rudę, gdzie poiddaje procesowi flotacji..? czy to taki czysty i cichutki proces..? jakoś nie narzekacie na to...

To pierwsze zdanie w założonym wątku. Dlaczego o tym piszę, bo chyba niewielu już o tym pamięta. BYŁO TO CELOWE posunięcie, gdyż wątek miał służyć tym ludziom, których problem dotyczy bezpośrednio (zamieszkałych na terenach objętych planowaną budową kopalni)

z postów w tym wątku wnioskuję, że tylko ty mieszkasz na terenie przyszłej kopalni, ale może się mylę i znajda się jeszcze z dwie osoby... takze nie odmawiaj innym prawa do dyskusji, bo sa tutaj osoby, którzy maja do tego wieksze prawo niż np. mieszkańcy przylesia... a może załacz mapę, kto się może wypowiadać, a kto nie...

Ale uwierz mi, nie znajdziesz wśród kilku tysiecy ludzi mieszkających na złożu nawet 5% zadowolonych i chetnych do wyniesienia sie stąd. Czyżby byli chorzy? Ułomni? Dziwni? Oderwani od rzeczywistości? A ci za kopalnią sa światli, postepowi?

Ho, ho, ho.... YreQ samozwaniec... może dajmy ludziom najpierw poznać warunki odszkodowań i wtedy niech każdy się wypowie... i zobaczymy czy to będzie 5%... może porozmawiaj sobie z ludźmi z pieszkowa... wieś trochę zapomniana przez ludzi, zwana "piczindorf"... jak widać na zdjęciach, większość nieremonowanych zabudowań poniemieckich, liche ziemie, dużo łąk i nieużytków... wielu chętnie przy godnych odszkodowaniach się stąd wyprowadzi...

Ho, ho, ho.... YreQ samozwaniec... może dajmy ludziom najpierw poznać warunki odszkodowań i wtedy niech każdy się wypowie... i zobaczymy czy to będzie 5%... może porozmawiaj sobie z ludźmi z pieszkowa... wieś trochę zapomniana przez ludzi, zwana "piczindorf"... jak widać na zdjęciach, większość nieremonowanych zabudowań poniemieckich, liche ziemie, dużo łąk i nieużytków... wielu chętnie przy godnych odszkodowaniach się stąd wyprowadzi...

Umiesz słuchać?

http://img532.imageshack.us/my.php?image=mvi0006fg3.flv

i zapraszam do Pieszkowa, większość kolego to zabudowania nowe. I powstają następne.

zapraszam do Pieszkowa, większość kolego to zabudowania nowe. I powstają następne.

no to kolego nia załączaj zdjęć, wtedy można wszystko wmówić ludziom co nie znają pieszkowa... wystarczy się przyjrzeć jakie zabudowania dominują...

no posłuchałem... no i cóż... takie farmazony raczej wam nie przysporzą zwolenników... jeden gość zamartwia sie o zwierzynę leśną... ludzie gdzie wy żyjecie... teraz nie prowadzi sie konwencjonalnych wojen, teraz wojny to uzależnianie energetyczne, walka o dostep do surowców, a ten tu zamaqrtwia się o wiewiórki...

a ten drugi..??!! straszy Polaków utratą dziedzictwa narodowego w postaci zabytku klasy zero..?? :roll: w tym miejscu chciałem jasno powiedzieć, bo już takie wypowiedzi tu były o zabytkach klasy zero...

JEDYNYM ZABYTKIEM KLASY ZERO NA TERENIE BYŁEGO WOJ. LEGNICKIEGO JEST BAROKOWY KOŚCIÓŁ W LEGNICKIM POLU

Jak juz wielokrotnie wspominałem, tutaj na tym forum będę prostował fałszowanie rzeczywistości dokonywane przez co niektórych w tym wątku... ażeby czytajacy nie będący mieszkańcami regionu mieli jasny i klarowny obraz... nie ten ma rację co głosniej krzyczy... może tylko wzbudza większe zainteresowanie mediów...

Haynauer. Wątek jak wspomniałem powstał dla tych co budują nowe domy i mieszkają na złożu, po to aby poszukać rozwiązania przeciw budowie kopalni. Jesli chcesz sobie nabijać posty to załóż sobie wątek i tam się realizuj. Już znamy twoje zdanie i zaczynasz się powtarzać.

Założyłem wątek i udało mi się kilka osób zmoblizować. Chociażby Jarosław zamieszcza zdjęcia z regionu, który byłby zniszczony.

Po co sie ty tutaj odzywasz to nie wiem.

Haynauer. Nie będę się z tobą spierał. Poprostu przyjedż do Pieszkowa. Zapraszam cię osobiście. Pokaże ci to i owo. Nie masz racji. Faktycznie, zdjęcia które zamieściłem dotyczą tej starszej części zabudowy, ale to nie znaczy iż ci ludzie nie są związani z swoimi domami. Nikt tu nie chce nikogo oszukiwać. A napewno nie ja. Spróbuje to naprawić. Specjalnie dla CIEBIE, jeszcze raz przeszukam swoje archiwum i zamieszcze fotki które, powiedzmy cię usatysfakcjonują. I prosze cię o jeszcze jedno. Nie obrażaj ludzi. Twój ton oraz sugestje przypominają mi ,jak dla mnie, poprostu HAMA. To ty krzyczysz, to ty mącisz. Kogo ty chcesz prostować człowieku. Kto ty jesteś. Pewnie następny bardzo madry i wykształcony. Tak jak YT ty także wyluzuj. No i oczywiscie zapraszam cię do Pieszkowa, ot tak, na wycieczke.

A dlaczego to nie mam prawa do zabierania głosu tutaj...? Forum jest ogólnodostęne, a że mam inne poglady niż towarzystwo wzajemnej adoracji...

Poza tym na złożu budujesz dom chyba jedynie ty z tego wątku... Jesli nie to proszę o wyprowadzenie mnie z błędu...

Również jestem mieszkańcem regionu, mam dom, choć nie na złozu, bo tam nigdy bym domu nie budował... O węglu było wiadomo od lat... Przeczytaj w jakimś wklejonym przez ciebie artykule jak jakaś babcia mówi "Od 30 lat straszą nas tym węglem..."... tak więc mam pełne prawo do wypowiadania się w temacie, na pewno wieksze niż mieszkańcy lubina... I niestety nie zabronisz mi tego... A tak na marginesie, to wydaje mi się, że wyładowujesz tutaj wielokrotnie swoją frustrację, że było tyle fajnych terenów, tyle działek pod dom w ładnych okolicach, a ty geodeta, bądź co bądź wykształcony zrobiłeś taki błąd kupując działke na złożu... No cóż jak ktos się nie nauczył na uniwersytetach, to uczy się na błędach...

Nie jest też tak, że wątek jest jedynie dla przeciwników kopalni... Skoro rozsyłasz linki do tego wątku, gdzie sie da, to pozwól, że inni ludzie o innych poglądach przedstawią tutaj swe poglądy... Zmieszaliście już z błotem kilka rozsądnych piszacych tutaj osób, ale nie ze wszystkimi sie uda... Niech ktos kto bedzie czytał ten wątek wie, że jest wiele rozsądnych osób, dla których złoże jest szansą nie zagrożeniem...

REGION LEGNICKI I CAŁA POLSKA CZEKAJĄ NA INWESTYCJĘ W WYDOBYCIE LEGNICKIEGO WĘGLA BRUNATNEGO !!!

No i na koniec już... Wco drugim waszym poscie znajduję kłamstwa, czy tez przekłamania na temat regionu... Pozwól, że będę to obnażał, bo to się należy czytającym to kiedys ludziom nie związanym z regionem...

A kim ty jesteś że wypowiadasz się za cała Polskę?

A KTO CI DAŁ PRAWO zabraniać mieszkańcom bronic swoich domów?

Zaczynasz zachowywac sie jak forumowy TROL.

I cieszę się , że od takich jak ty nie będzie zależyć czy ta kopalnia powstanie czy nie powstanie. My jako mieszkańcy bedziemy coś znaczyć, bo będą musieli się z nami liczyć. A ty po prostu ... nie znaczysz NIC ze swoimi kompleksami :) .[/b]

Przestań pieprzyć o błędach budujących na złożu i szkołach jakie to nie kończyli. Duża firma postawiła osiedle na 30 domów i sam właściel jej hacjendę z basenem. Obok mnie dom postawił właściciel CCC, prokuratorzy i dyrektorzy Energetyki, przy których zapewne jesteś ... domyśl się.

REGION LEGNICKI I CAŁA POLSKA CZEKAJĄ NA INWESTYCJĘ W WYDOBYCIE LEGNICKIEGO WĘGLA BRUNATNEGO !!!

Chcesz sobie pokopać? To dam ci łopatkę i możesz pogrzebać w ziemi sobie obok, tak dla relaksu i wyzbycia kompleksów. A jak sie dobrze zakręcisz to twój wymarzony KGHM może przyjmnie cię na etat :)