Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Węgiel brunatny pod Legnicą a nasze domy

YreQ

Recommended Posts

No to żegnamy adam_mk ;)

Dane dla Haynauer'a :

https://www.bip.ug.lubin.pl/cliparts/L2008/L2008_02.pdf

Dzieki za aktualne dane...

Uaktualniam wobec tego wyliczenia...

Pozwoliłem sobie policzyć według najaktualniejszych danych:

* Raszówka - 939 osób

* Miłoradzice - 320 osób

* Miłogostowice - 260 osób

* Pieszków - 381 osób

* Kochlice - 220 osób

* Raszowa - 182 osób

* Gorzelin - 157 osób

* Karczewiska - 270 osób

* Raszowa Mała - 87 osób

* Buczynka - 54 osób

Łacznie: 2870

2500 / 3 [średnia wielkość rodziny] = 834 rodziny

834 rodziny, z tego 20% mieszka w nowych domach, 80% w starych domach

20% z 834 = 167 nowych domów

80% z 834 = 667 starych domów

średnia wartość nowych domów ~ 600.000 zł

średnia wartość starych domów ~ 300.000 zł

167 x 600.000 zł = 100.200.000 zł

667 x 300.000 zł = 200.100.000 zł

Łacznie: 300.300.000 zł

-----------------------------------------------------------------------------------------------

zakładam, że te 370 osób mieszka w nowych domach, wobec tego...:

370 / 3 = 124 domy

124 x 600.000 zł= 74.400.000 zł

Łącznie po aktualnieniu: 374.700.000 zł

• Odpowiedzi 2,7k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Jak się upierasz co do statystyk to OK. Tylko po co to liczyć? 2 800 czy 5 000 czy 10 000 to nie różnica z punktu widzenia człowiek jako jednostka.

Zresztą liczysz tendencyjnie. Pojedź do Raszówki, Pieszkowa czy Miłosnej (którą pominąłes podobnie jak Chrostnik i Niemstów) i tak na oko zobacz jaki jest stosunek ilości domów nowych do starych. Ja sam mieszkam od 3 miesięcy w nowym domu i nie chce mi się przemeldowywać bo i dokumenty i firma zarejestrowana w starej lokalizacji za dużo kosztów i bieganiny.

Dobre pytania ! brawo piątka

Ot odpowiedzi :

1. Dlaczego tam się wydobywa tyle tego węgla ?

Porównanie do jednego kraju który wydobywa więcej niż Polska ( no jeszcze Grecja) . Ale odpowiem CI na to pytanie. Inwestycja w węgiel brunatny i wytwarzanie z niego energii jest najtańsze. Ot dlaczego. I tu nie ma filozofii.

A teraz odpowiedz mi na poniższe pytania :

1. Jak głębokie są to złoża ?

2. Jakie odszkodowania podostawali Ludzie przesiedlani ?

3. Jak zagospodarowano tereny poodkrywkowe ?

4. Tak naprawdę kto na tym zarobił ?

Ad. 1. Złoża sa na róznym poziomie. Na Łuzycach sa na zblizonej głebokości do naszych, i tu i tam sa to złoża w tych samuych warstwach geologicznych pradoliny odry...

Ad. 2. ZApewne przyzwoite - dlaczego tak ma nie być u nas..?

Ad. 3. Na pewno bez zarzutu - dlaczego tak nie ma być u nas..?

Ad. 4. Nadrenia - 55% wydobycia - RWE /niemiecka firma/

Łużyce - 33% wydobycia - Vattenfall /przeważajacy kapitał szwedzki/

Środkowe Niemcy - 11% wydobycia - MIBRAG /amerykański kapitał/

Tak więc nie tylko niemcy na tym zarabiają...

Właśnie :

1. U nas te złoża są głęboko z tego co się orientuję (min. 200 m samego nakładu)

2. No nie wierze aby tak było jak u nich (to jest Polska) !!!! Ty liczysz tylko odszkodowania z tytułu utraty majątku a co z odszkodowaniem moralnym za sam fakt zmuszenia tych ludzi na przesiedlenie).

3. Zagospodarowanie terenu po odkrywce w Polsce jest żenujące z tego co oglądałem na stronkach :) jak tak ma wyglądać zagospodarowanie to dziękuję za taki krajobraz

Co do 4 to się nie wypowiem bo jeszcze nie wiem ale jak sie dowiem to pogadamy

:wink:

Czy to jedna osoba, czy 2tyś lub 3tyś osób. Nieważne.

Takie sa niestety prawa demokracji... Rządzi i decyduje wiekszość, jakby rządzić miały poszczególne jednostki mielibysmy do czynienia z anarchią...

Polacy chcą niezawodnych dostaw energii elektrycznej i jej niskiej ceny bo to oznacza dobrobyt gospodarczy...

A czy jest ktos kto nie chce dobrobytu Polaków..???

Co do danych o liczbie ludności..Ja mialem przestarzale dane o ludnosci raszówki,okazało sie ze przyrost o 100 osób w ciągu 3 lat o czymś swiadczy..

Wyliczenia panie Haynaler musi pan powtórzyc,zabrakło wszystkich wiosek z gminy Prochowice i kilku z gm Legnica,oraz sporej wioski- Niemstowa na której terenie miala by powstac jedna z atrakcji lubina,hałda ze skocznią im.A.Małysza......

Następne wyliczenia do poprawki:chodzi o wartośc terenów.Policzył pan sama wartoś budynków z działkami na których stoją,nadmienie ze nie wszystkich budynków(nowych),nie wszystkie mają odbiory,mnóstwo jest na wykończeniu, wbudowie,widzieliśmy to na fotkach Jarosława choby z Karczewisk,jakby Jarosław miał fotografię pięknego osiedla w Miłosnej,lub Kochlicach bylo by widac jak wygląda obecny teren na pd.od Lubina..Do tego należy doliczyc wartoś działek pod zabudowę niezabudowanych oraz ziemie rolną która jest w cenie i jest jej niemało..

No i trzecia pomyłka panie Haynauer i największa...w ustawodastwie funkcjonuje taki termin jak dochody utracone,co to znaczy dla dobrego prawnika którego zatrudni przedsiębiorca posiadający np.tartak,"Chate Karczewiska",czy choby rolnik którysprzedaje swoje plody rolne, dostaje rokrocznie dotacje z UE,nie trzeba tłumaczyc.To nie ciemne czasy komuny kty można wywłaszcza ludzi dekretem,za własnośc prywatną dziś płaci się słono.....

Reasumując,policzenie szkód materialnych jest niewyobrażalnie skomplikowane niemówiąc o moralnych i srodowiskowych.Pańskie wyliczenie jest tylko ułamkiem tego co rzeczywiście musiało by państwo i firmy zapłacic by pokryc szkody materialne,więc nasunie sie pytanie czy elektrownia jądrowa w tej sytuacji nie była by tańszą inwestycją???...

Dlatego też prosze o obiektywizm i pozdrawiam

Wiecie co, gdy zakladałem ten wątek nie myslałem że on sie w tym kierunku rozwinie. Sądziłem, że parę osób wlei tutaj jakieś linki do artukułów prasowych i interenetowych.

A tu? Szok. Totalna kłótnia. I zobacznie sami teraz - przeciwnicy i zwolennicy kopalni.

Właśnie tak będzie wyglądać próba budowy kopalni , gdy w gre wejdzie ogół - nieważne czy 2,5 tysiąca czy 10 tysięcy mieszkańców.

Bedzie totalna awantura podsycana przez media. I który polityk przy takiej awanturze sie zdecyduje na radykalne kroki, jeżeli będzie miał przeciwko rzeszę ludzi a po drugiej stronie przyglądających się cicho i z zaciekawieniem te 37 mln Polaków o których wspominał Rycerz Yeti?

To ani od zwolenników ani przeciwników piszących tutaj będzie zależeć przyszłość regionu, ale od wielkiej liczby mieszkańców i polityków.

Chyba tylko taki fighter jak Kaczyński poszedł by va bankue, bo on tak lubi. Ale inni wolą spokój władzy.

no cóż merytorycznie jakos nikt nie chce dyskutować, to może i ja pofilozofuję....

zawsze mozna też rozpocząś restaurację postkomunistów... po dojsciu do władzy taki olin, kat czy minim może by załatwili w moskwie kontrakt na gaz za 100 USD za 1000 m3 na 100 lat... i wtedy mozna stawiać elektrownię na "błękitne paliwo"... :)

a zagłebie miedziowe jak dobrze pamiętam zawsze było czerwone...

Widać są ludzie nienaprawialni. Tracę tu czas a naprawdę mam co robić.

Postanowiłem ignorować ten temat.

Może czasem popatrzę jak Wam idzie..

(jak go gdzieś tu znajdę, forum jest duże a to tylko jeden malutki wątek)

Adam M.

Już drugi raz to obiecujesz. Nikt na ciebie tutaj nie czeka...

W związku z zasięgiem kopalni jako całego złoża legnickiego, proponuje policzyć mieszkańców i ich domy bardziej rzetelnie. oprócz wymienionych wsi dodatkowo dojdą jeszcze wsie gminy Kunice, Ruja, Ścinawa i Miłkowice i reszta Lubina. Dlaczego wyliczono tylko kilka wsi Lubina?

Przecież jeżeli kopalnia rozpocznie eksploatację, to bedzie wybierać całe rozpoznane złoże, i nie wiadomo jeszcze gdzie dalej, bo pod samą Legnica tez jest węgiel. Oczywiście bedzie to rozłozone w czasie, może 50 może 100 lat. Zależeć będzie też od tego, czy jak dużo będzie węgla potrzebować nasza rozwijająca sie gospodarka no i ile popchniemy za pół darmo na zachód.

A więc do rzeczy. Wyliczę wsie zajete pod kopalnię w gminach po kolei, wg danych Komitetu i Poltegoru - być może teren większy albo część z tych wsi pójdzie pod łopatę. Ukrywają aktualne projekty wstepne więc wyliczam z ich wcześniejszych opracowań. Trzeba wziąść pod uwagę wyrobisko, zwałowisko i elektrownię (nie znam lokalizacji jej)

Gmina Lubin - Chróstnik, Gorzelin, Karczowiska, Raszówka, Raszowa Mała, Raszowa, Miłoradzice, Buczynka, Pieszków, Miłosna, Gogołowice, Niemstów, Osiek;

Gmina Ścinawa - Redlice, Parszowice, Wielowieś, Gromadzyń ?

Gmina Kunice - Miłogostowice, Bieniowice, Szczytniki Małe, Spalona, Golanka Górna, Pątnów Legnicki

Gmina Prochowice - Golanka Dolna

Gmina Miłkowice - Kochlice, Głuchowice, Pątnówek, Bobrów, Jakuszów, Jezierzany, Grzymalin, Rzeszotary, Dobrzejów ? Miłkowice ? (część)

Gmina Ruja - Rogoźnik, Polanka, Brennik, Komorniki, Tyniec Legnicki.

Jesli chodzi o Gminę Miłkowice - widziałem wkreślony w urzędzie zasięg złoża na studium - oczywiście nie ma to na razie żadnej mocy prawnej, ale wkreślono na podstawie danych Poltegoru i zlecenia ich na określenie powierzchni klas bonitacyjnych i struktury własności.

Trzeba pamietać, że kopalnia to nie tylko dół - to też infrastruktura drogowa kopalni, budynki, itd, więc teren będzie baaardzo duży, bo sami zwolennicy twierdzą że największe to złoże. A fakt zalegania głęboko - ok 200 m świadczy o dużym terenie zajętym pod zwałowisko im. Adama Małysza.

I wiadomo - nie będzie to od razu - ale jeśli podejmą decyzje o lokalizacji - to wtedy będą te wszystkie wsie z czasem wysiedlone - może w ciągu 100 lat, ale będą!!. I temu właśnie trzeba zapobiec. A dowodem ekspancji kopalni jest kopalnia Konin wchodząca uparcie na tereny Natury2000 przy jeziorze Gopło.

Następna rzecz - chyba w związku z dużym zamieszaniem które w regionie wywołała informacja o poufnych kombinacjach Komitetu - zostały zlikwidowane przez Komitet i Poltegor informacje na temat odkrywki pod Legnicą na ich stronach internetowych. Nie wierzycie ? Sprawdźcie początkowe linki do ich stron. Nie ma tam już tych informacji , a wątpię żeby przenieśli w inne miejsce.

Boją się - a to potwierdza nasze argumenty jako całego społeczeństwa regionu i to że mamy możliwość zablokowania tej drastycznej inwestycji.

Oczywiście. To dotyczy nie tylko miejscowości objętych planami odkrywki, ale całego regionu. Wszyscy zdają sobie z tego sprawę. Już widać tendencje w mediach o ukręcaniu łba sprawie. W naszym geście jest zatem rola, aby zmusić nasze lokalne władze do ochrony naszego regionu. Bowiem może dojść do sytuacji, że będzie już za późno.

Złoże byłoby bardziej eksploatowane, aż po tereny Głogowa, ale kopalnię odkrywkową ograniczać będą aglomeracje miejskie Lubina i Polkowic. Ale najważniejsze to są korytarze podziemne kopalni miedzi. Będą bać się eksploatacji na 200 m mając wiedzę, że poniżej są chodniki.

Dlatego chcą eksploatacji poza wyrobiskiem miedzi.

Media aż się prześcigają w podawaniu nowych informacji:

http://www.mojaenergia.pl/strony/1/i/505.php

O tak... oto fragment...

Przeciw zaangażowaniu Polski w projekt w Ignalinie jest Greenpeace Polska. - Ponad głowami obywateli polski rząd daje zielone światło dla inwestycji, w której utopione zostaną ogromne fundusze w niepewnej i niebezpiecznej technologii, podczas gdy istnieje realna i czysta alternatywa - mówi Magdalena Zowsik, koordynatorka kampanii Greenpeace Polska.

Tylko wziąć kija i pogonić ten grinpic... w żarnowcu źle, na litwie źle... oszołomstwo i tyle...

Jeśli decyzja o zabezpieczeniu złoża będzie, to temat odżyje ze zwielokrotnioną siłą. Samorządowcy - wójtowie, starostowie i burmistrzowie na pewno nie odpuszczą, bo mieszkają w tych wsiach a raczej osiedlach pozamiejskich.

A poza tym większość wyborców mieszka na złożu i jest przeciwna kopalni - więc jeżeli bedą chcieć być nadal na stołkach, to nie popuszczą kopalni.

Decyzja o budowie będzie największym regionalnym problemem, którym całe lokalne społeczeństwo będzie żyć, a to również problem dla rządu.

Następna rzecz - chyba w związku z dużym zamieszaniem które w regionie wywołała informacja o poufnych kombinacjach Komitetu - zostały zlikwidowane przez Komitet i Poltegor informacje na temat odkrywki pod Legnicą na ich stronach internetowych. Nie wierzycie ? Sprawdźcie początkowe linki do ich stron. Nie ma tam już tych informacji , a wątpię żeby przenieśli w inne miejsce.

Boją się - a to potwierdza nasze argumenty jako całego społeczeństwa regionu i to że mamy możliwość zablokowania tej drastycznej inwestycji.

Jeszcze trochę i uwierzę że rządzący, wystraszyli się naszej pisaniny na Forum Muratora bo zrezygnowali chwilowo z uruchomienia wydobycia wegla. :D Jakie zamieszanie, w jakim regionie? Jest sporo osób niechętnych inwestycji w tych kilkunastu wioskach, ale to raptem kilka tysięcy osób. Coś trudno mi sobie wyobrazić jakieś protesty osób mieszkających dalej niż 15 - 20 km od planowanej inwestycji, że o reszcie mieszkańców Polski nie wspomnę. (Nie dotyczy nawiedzonych ekologów , którym i tak wszystko i wszędzie przeszkadza). Zresztą niektórzy i na tym forum, chcieli uruchomić złoża w innym miejscu, aby dalej od miejsca gdzie wybudowali dom :D

Dla uściślenia - plany odkrywki zakładają teren wiekszy niż kilkanascie wiosek - ja naliczyłem ok 40 - teren prawie połowy powiatów legnickiego i lubińskiego z długoterminową eksploatacją ale zabezpieczenie złoża nastąpi z pewnością od razu.

No i druga kwestia - ja nie wierze w cuda że mieszkańcy Białegostoku wyjdą na ulicę w protescie budowy tutaj kopalni. Wystarczy że mieszkańcy regionu zasygnalizują to sami. A w jaki sposób i czy przyniesie on skutek - tego nie wiem, ale zobaczymy.