Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Węgiel brunatny pod Legnicą a nasze domy

YreQ

Recommended Posts

• Odpowiedzi 2,7k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Kolejna informacja dla zwolenników odkrywki. Padają sugestie, że w Niemczech funkcjonują lub dopiero będą funkcjonowały nieszczęsne kopalnie. Proszę uwzględnić to, że tam od samego początku złoża są zabezpieczone. Niech przykładem będzie rejon Garzweiler, gdzie na powierzchni 1600 h nie ma kompletnie żadnej infrastruktury. Nic, tylko wjechac i ryć.

Własnie sobie patrze na mapę i teren od karczowisk do rzeszotar, od kochlic do miłogostowic to jakieś 3000 ha bez kompletnie żadnej infrastruktury... Nic tylko wjechać i ryć...

Należy zadac sobie pytanie, dlaczego tak bogaty kraj przedsięwziął takie srodki? Zapewne nie chodzi tylko o kwestie finansowej rekompensaty, ale także o niepokoje społeczne związane z przesiedleniami.

Poczytaj może wczesniejsze posty i może odpowiedz na pytanie dlaczego w niemczech wydobywa się tyle węgla brunatnego..? I wciąż rozwija sie nowe pola wydobywcze..???

Przecież to taki bogaty kraj... maja tak rozwiniętą energetykę jadrową, maja takie wykorzystanie źródeł energii odnawialnej... Baaaa, mają sporo własnego gazu z Morza Północnego a i z rosją zyja duzo lepiej niż Polska...???

No czekam na odpowiedzi...

Załączone wczesniej zdjęcia przenoszonego kosciółka pochodzą własnie z niemiec... z ubiegłego roku... i wysiedla sie też tam ludzi... a nieruchomosci kosztuja tam duzo wiecej niż w Polsce... i jakoś nie słychać o jakichś protestach...

po prostu wyedukowane, obywatelskie społeczeństwo...

Nie rozumiem tak zwanych zwolenników odkrywki. Wątek nazywa się Wegiel brunatny pod legnicą a nasze domy. Jeśli ktoś opowiada się za powstaniem odkrywki a posiada dom na tedenie planowanego wydobycia to tym bardziej nie rozumiem ;( Wypowiedzi w stylu a bo to my nie wykazujemy postawy obywatelskiej też mnie nie przekonały bo ten dom To jedyna rzecz którą (wydawało mi się) posiadam tak na serio. A więc szeroko rozumiana prywata która jak widać kłuci się z taką "postawą obywatelską". Pewnie się na mnie gromy posypią ale uważam że nie ma brudniejszej technologii wytwarzania energii niż ta o której się tutaj mówi i dla takiego pozyskania jej wybaczcie ale nie jestem w stanie dobrowolnie poświęcić mojej prywatnej własnośći (domu i widoczków). Przynajmniej nie będę siedział bezczynnie jeśli mogę coś zrobić w tej kwestii. Oczywiście jeśli taka decyzja zapadnie to się nie pochlastam ale jak będą mnie wysiedlać będzie mi przykro. Bardziej przykro mi będzie tylko wtedy gdy mnie nie wysiedlą i kilkaset metrów od mojego płotu będzie ział krater.

Jakos sobie w niemczech ludzie mieszkają koło odkrywki i im to nie przeszkadza... czysciutko, spokojnie, wsdzystko zadbane, jak to u niemców... a u nas jakieś carbofobie, elektrofobie, apertofobie...

...no, ale głos poprzednika raczej z tych rozsądniejszych...

http://images25.fotosik.pl/176/03d0095beec31da7.jpg

no ale przecież złoże jest w regionie legnicko-głogowskiego okręgu przemysłowego... to nie żaden park narodowy ani krajobrazowy... ile w polsce jest kamieniołomów, żwirowni i innych odkrywek..??? a jakby ruda miedzi wystepowała płycej..??? Co??? To wasz kghm miałby teraz takie odkrywki, że hohoho...

a zreszta teraz odkrywki tak źle nie wyglądają... prorokom apokalipsy radzę zwrócić uwagę na zieleń, bo epatyuje się tutaj jakąś straszną wizją pustyni w przyszłosci... :roll:

http://images30.fotosik.pl/183/5697e86ee52b74f2.jpg

No ale mi się to nie podoba. Tak trudno to zrozumieć ? Człowiek jak chce zainwestować w dom to jeździ po okolicy i szuka miejsca które pod każdym względem mu odpowiada. Znajduje, kupuje, buduje i się osiedla. Żaden argument mnie nie przekona że taki gratis do krajobracu jest OK.

no sorry, ale to już było wałkowane na początku wątku. rozsądny człowiek nie kupuje działki na złozu, o którym wiadomo juz kilkadziesiat lat...

Jeśli przyjdzie taka chwila że jednak mój nowy dom w którym mieszkam czwarty miesiąc, znajdzie się w granicach odkrywki bedzie wykupiony to zaraz bedę się rozglądał za kolejnym miejscem pod budowę. A jeśli w tym nowym miejscu ktoś mi znowu postanowi zafundować gratisa w krajobrazie to mam być szczęśliwy ??! No bez jaj...

Haynauer ty ciągle swoje. "Rozsądny człowiek" i takie tam. Nie wiem czy złoże jest pod moim domem (to jest tajne/poufne) bo dokładnej mapy złoża nie opublikowano. Zawsze jest ryzyko że nawet jak nie jest to w tym miejscu postawią ci elektrownie lub przesuną koryto rzeki (np Czarnej Wody). Mimo że jesteś "rozsądny" mogą wybudować autostradę itp.. Nie o tym tu się pisze.

Ja piszę że mnie nie cieszy wizja kopalni (żadnej !) a ty argumentujesz że kopalnia jest ładna (może ta za twoim oknem jest OK.).

Ta rozmowa przypomina anegdotę :

" - Ale ty głuchy jesteś...

- Sam jesteś głupi "

Pozdrawiam ;)

Mnie już tego gościa z jaroszówki nie chce się komentować. Facet albo jest sfrustrowany swoją pozycją materialno-zawodową albo dobrze się bawi naszymi problemami.

Ale nie wazne, niech sobie googluje po internecie :)

Byłem dzisiaj u Pani Wójt Gminy Lubin. Myślę, że nie będę niedyskretny jeśli podam do wiadomości kolegom to co za chwilke bedzie i tak upublicznione. Prawnicy głownie Gmin Lubin i Milkowice pracują nad podstawami prawnymi powołania stowarzyszenia przeciwko budowie kopalni odkrywkowej, które to stowarzyszenie będzie podejmowac wszelkie czynności prawne przeciwdzialające lobbingowi górniczemu.

Dowiedziałem sie też paru rzeczy o naszym Komitecie :). Jeden z członków, Pan Demecki, kanclerz wielkiej szkoły menedżerskiej (pożal się Boże uczelnia wyższa) - główny załozyciel komitetu i sprawca wyciągnięcia trupa z szafy w postaci kopalni - zakupił grunty na terenie Gminy Lubin - pod odszkodowanie. Sprawa wizyty osławionej samorządowców w Bełchatowie - zadzwonił dzień czy dwa wcześniej i powiedział o wyjeździe -tak na partyzanta - nikt oprócz Burmistrza Ścinawy nie pojechał. A tam pokazali im jakiś wyciąg krzesełkowy i nic więcej :) . Sam Burmistrz opowiadał w Karczowiskach o spotkaniu. Dno.

Dla swoich celów wykorzystują po prostu sytuację w Polsce ściemniając wszystkim po kolei.

Wkrótce ma być spotkanie i Pani Wójt mnie zawiadomi. Do Premiera poszły juz pierwsze tysiące podpisów przeciwko budowie zbierane przez Stowarzyszenie z Miłoradzic.

Powiem jedno - żywcem nas nie wezmą. Skończy sie na tym, że zrobią panike w regionie, ludziom krwi napsują i wydoja kase unijna na swoje cele naukowe.

Żeby nie być gołosłowny na temat Pana Demeckiego - członka komitetu:

http://legnica.naszemiasto.pl/wydarzenia/365116.html

"Oszust skazany

14.05.2004

LEGNICA Dwa lata więzienia (w zawieszeniu na trzy), 30 tys. zł grzywny i trzyletni zakaz pełnienia funkcji w spółkach prawa handlowego. Wyrok jest ostateczny. Wacław Demecki został uznany za oszusta.

Wczorajszy wyrok jest prawomocny. Sąd Okręgowy w Legnicy nie znalazł powodów, by uznać trzy apelacje, które złożyli adwokaci Demeckiego. Złagodził jedynie kwalifikację jednego z zarzutów. – Uzasadnienie wyroku wydanego w listopadzie ub. roku przez sąd rejonowy jest wręcz wzorcowe. Wyrok jest słuszny, bo oskarżony bez wątpienia dopuścił się oszustwa na szkodę zabużan. Co więcej, działał z takim zamiarem w celu osiągnięcia korzyści majątkowej – uzasadniał sędzia sprawozdawca Włodzimierz Przysłupski. Ponad dziesięć lat temu właściciel i prezes warszawskiej spółki Menager Wacław Demecki namówił 18 kresowian, by powierzyli mu papiery za mienie pozostawione za Bugiem. Tak zgromadzonymi wierzytelnościami zapłacił (277 tys. zł) za budynek po zlikwidowanym legnickim szpitalu, który dziś jest siedzibą założonej przez niego prywatnej Wyższej Szkoły Menedżerskiej. Wbrew obietnicom nigdy jednak nie uczynił zabużan współwłaścicielami spółki, ani uczelni i jej majątku. By ukryć matactwa, przeniósł prawo własności budynku na kierowaną przez siebie firmę Menager, po czym sprzedał go za 50 tys. zł siostrze i szwagrowi (jedno z mieszkań sprzedano później trzy razy drożej). Wtedy zabużanie powiadomili prokuraturę. – Oszukał mnie na 1,4 miliona złotych – mówił 94-letni Bolesław Kostkiewicz. – Ten wyrok, to smutna satysfakcja. Nie wszyscy z nas go dożyli – skomentował Mirosław Jaroszyński, inny oszukany. Ani skazany, ani żaden z jego adwokatów, nie pojawili się na ogłoszeniu wyroku."

Rektorem jego uczelni był zmarły założyciel Komitetu prof. Trembecki - czyli "rączka rączkę myła"

http://pl.wikipedia.org/wiki/Wy%C5%BCsza_Szko%C5%82a_Mened%C5%BCerska_w_Legnicy

A tu cos takiego :

http://zgorzelec.naszemiasto.pl/wydarzenia/604369.html

Mr Hajnauer, czy Ty wiesz jak wygląda na mapie obszar 1600 h??? Skoro pod Legnicą jest tyle wolnego, to dlaczego do rozbiorki pójdzie około 20 miejscowości?

Na pytanie dlaczego Niemcy inwstują w tą przestarzałą technologię odpowiem, że już w latach 70' ich strategia bazowała na tym własnie surowcu. Do tej pory tereny bogate w węgiel brunatny są niezurbanizowane. Jednocześnie inwestują w "bezinwazyjne" pozyskiwanie prądu.

Zapewne nie wiesz, że na Łotwie 35% energii pochodzi z siłowni wiatrowych. Kolejne 5% to inne źródła odnawialne.

Tak więc mamy nad czym pracować.

A poki co, to za 40 minut Nasze spotkanie.

Do zobaczenia.

Mr Hajnauer, czy Ty wiesz jak wygląda na mapie obszar 1600 h???

1600h raczej na mapie nie da sie przedstawić... ale 1600 ha jak najbardziej... to kwadrat 4 km x 4km...

Na pytanie dlaczego Niemcy inwstują w tą przestarzałą technologię odpowiem, że już w latach 70' ich strategia bazowała na tym własnie surowcu.

zaiste, ciekawy związek przyczynowo-skutkowy... a może mylisz byłe NRD z niemcami..???

Do tej pory tereny bogate w węgiel brunatny są niezurbanizowane.

no tutaj to już bredzisz... porównaj gęstość zaludnienia niemiec i polski... znajdź mi w niemczech tereny niezurbanizowane poza wyzszymi partiami gór...

hoho... tylko rowerkami prosze przyjeżdżać na spotkanie, jak na prawdziwych "ekologów" przystało... a i bezstresowo będziecie mogli zatankować napojów "ekologicznych" na bazie ziemniaka, zyta, chmielu... :wink:

Chłopie, jaki ty smieszny momentami juz jesteś.

Ale powiem Ci jedno. Zmieniłem po namyśle zdanie. Wcześniej nie chciałem żebyś się tutaj pojawiał i kolega Yedi MK. Ale nie!!!

Jesteście nam potrzebni!!

Wy a szczególnie twoje poglądy mobilizujecie nas do działania, szukania np po internecie za Twoim wzorem różnych artykułów, opracowań dla zgłębienia wiedzy - zapobieżeniu budowy odkrywki.

I widzisz - co Tobie udało sie zdziałać??

Ja założyłem ten wątek. Po liczbie odwiedzin i wpisów zobacz jakie zainteresowanie.

Dzisiaj grupa ludzi spotkała sie formalnie - nie w matrixie. Postanowiliśmy przedsiewziąć pewne kroki.

Udało mi się dotrzeć do samorządowców. Przed paroma godzinami miałem telefon prywatny od rzecznika Gminy Lubin - wszyscy w regionie są za NAMI!!!

I pomału przekonamy wszystkich - od lewicy do prawicy, od sprzedawcy po prawnika do współdziałania.

Ale Ty Kolego, też jesteś potrzebny. Ty nas mobilizujesz, Każesz nam się dokształcać, aby poznać WROGA. Więc BĄDŹ!! Pisz dużo , żebyśmy poznali takich jak TY!! Pozdrawiam Cię serdecznie!

Pozdrów sąsiadów, a w szczególności Wójtową Gminy Chojnów. Super Babka. Do niej tez dotrzemy. I jak myślisz, po której będzie stronie? :)

Spotkanie ze wszechmiar udane i za krótkie ,co prorokuje następne...Motywacji nam nie zabraknie nawet gdyby zabrakło Haynauera ;) ..Na razie to zawieruszka,ale lawina ruszyła...

Powyżej poglądowe zdjęcie odkrywki(przyda sie do galerii)...Na pierwszym planie to miał byc las?..Co najwyżej traw..Prawdziwy las widac na widnokręgu-tylko dlatego ze to nowa odkrywka,za kilka lat i jego nie będzie.....