Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Węgiel brunatny pod Legnicą a nasze domy

YreQ

Recommended Posts

• Odpowiedzi 2,7k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

NIKT nie zgodzi się na wydobycie węgla spod Legnicy!!!

Proponuję, aby Komitet zajął się innym regionem kraju, tam gdzie nie ma nowych osiedli i tam gdzie mieszkańcy zgodzą się na zamianę starych domów na nowe mieszkania i zatrudnienie w kopalniach.

Link do audycji z TVL

http://www.lubin.pl/_portal/_1_2_1367/tvl.html

http://www.lubin.pl/_portal/_1_2_1366/tvl.html

" To sie nie miesci w glowie, chyba ze ktos ma tak jak bania duzy leb"

Zamiast promowac nowoczesne metody pozyskiwania energii w Polsce forsuje sie technologie i sposoby rodem z konca 19 stulecia ! ! Lokalni kacykowie poczuli pieniachy i maja tak wspaniale pomysly jak kolejne kopalnie wegla brunatnego zatruwajace wszystko w promieniu 200 km albo jakies przestarzale zapory na Dunajcu , ktore kompletnie zmieniaja krajobraz, niszcza faune i flore na zawsze a na dluzsza mete i tak okaza sie niewystarczajace.

Irek ,powinieneś zostac śledczym :wink: .Internet to potężne narzędzie...

Można sie było spodziewac z kim jest związany Kasztelewicz i kto go sponsoruje juz po kierunku jego wypowiedz,jak i cały Komitet wiadomo w jakim celu został zawiązany....Przydało by sie uaktywnic z naszej strony ludzi z tytułami po to by spoleczenstwu polskiemu pokazac w jaki zaścianek Europy pcha nas lobbing górniczy z technologiami sprzed 100 lat...

Myslę ze stronka www ruszy lawinę...

No to zobacz kto robił wywiad z Kasztelewiczem. Wywiad, który wysłał mi on w poczcie a ja przesłałem do Gmin. Jest na BIP Miłkowice (link wcześniej)

http://www.bip.milkowice.dolnyslask.pl/files/aktualnosci/eg_prof.Kasztelewicz.pdf

"Jacek Balcewicz

Jacek Balcewicz urodził się w Złotoryi na Dolnym Śląsku. Absolwent Wydziału Wiertniczo-Naftowego AGH w Krakowie. Odbył praktykę naukową w Instytucie Nafty i Chemii im. Asisibekowa w Baku (Azerbejdżan) i staż dziennikarski w Ośrodku Informacji i Kultury Polskiej w Lipsku (Niemcy). Do 1990 roku dziennikarz prasy codziennej. W latach 1991-2000 związany z sektorem finansowym. W 2000 współzałożyciel i publicysta pierwszego niezależnego miesięcznika branży energetycznej "Energia Gigawat". Od jesieni 2006 zastępca redaktora naczelnego.

Jacek Balcewicz z wykształcenia inżynier górnik, absolwent AGH, specjalista z zakresu wiertnictwa i kopalnictwa otworowego. Mimo rodzinnych tradycji nigdy nie pracował w wyuczonym zawodzie. Od zakończenia studiów dziennikarz, publicysta, analityk bankowy, zajmował się reklamą i promocji. Fotografuje z przerwami od 11 roku życia. Autor zdjęć do: kalendarzy oraz kilkudziesięciu okładek ilustrowanych miesięczników oraz reklam prasowych. Wyróżniany i honorowany na wielu konkursach fotograficznych i dziennikarskich. Od 20 lat mieszka na krakowskim Kazimierzu. Tu dokumentuje aparatem fotograficznym zachodzące przemiany. Wystawa „Labirynty Kazimierza” jest jego debiutem wystawienniczym prezentującym najnowsze zdjęcia pokazujące drugą, mniej znaną stronę tej – jak niektórzy nazywają – kultowej części Krakowa, identyfikowalnej nie tylko w Polsce ale i na świecie.Preferuje bardziej formy użytkowe niż artystyczną sztukę dla sztuki, przedkłada drogę samodzielnego dochodzenia do efektu rzemieślniczą metodą żmudnych prób i błędów, niż analityczną dedukcję i ulepszania gotowych wzorców. "

Czyż nie tendencyjne? Ale to dobrze, że wysyła mi takie teksty. Dużo dają do myślenia i wiadomo jakich kroków można się spodziewać.

Energia Gigawat czyli pracodawca p. Balcewicza jest patronem medialnym Komitetu Sterującego. A Balcewicz robił ten wywiad z Kasztelewiczem. Wszystko pod własny interes Komitetu. Mam nadzieję, że ktoś wreszcie ukruci tą prywatę lobby węglowego.

I jeszcze jedno w sprawie tak bardzo chwalonej przez Komitet rekultywacji.

Przecież jeżeli nastąpi odkrywka - a co za tym idzie likwidacja wsi, stawów, pól i lasów to co nam może zaproponować Komitet i lobby węglowe? Wieeelkie jezioro skażone oraz wyciągi krzesełkowe na hałdę.

Bo nic innego nie będzie. Na terenie odkrywki (spójrzcie na mape złoża zamieszczoną wcześniej) po likwidacji ok 40 miejscowości NIC nie powstanie. Gdyby nawet dziurę zasypać :), to ze względu na osiadanie gruntu nie zostanie on wogóle zabudowany, bez dróg. Taka pustynia urbanistyczna Legnicy. Miasto Legnica i wokół nic.... Tylko się wynieść... ale dokąd?

Ciekawy Wywiad z H.Karasiem-Precesem Centrum Badawczo Rozwojowego KGHM Cuprum

http://www.lubin.pl/_portal/_18_-2_1369/tvl.html

Czytałem Irek ten wywiad..Balcewicz przypomina mi "Człowieka z marmuru"..nie będe komentował,lobbing robi swoje,zwróc uwagę że wszędzie przewijają sie te same nazwiska,dziennikarzyn i "fachowców"z ubiegłej epoki..A gdzie jesteśmy teraz w stosunku do Swiata czy Europy,każdy Polak widzi,i czyja to wina moja? Czy tej światłej częsci narodu która nie zadaje sobie trudu by zmienić nasze otoczenie-kraj na lepsze miejsce do zycia-mam dosyc tego pokolenia zgnuśniałych i bez ambicji profesorków,których najwiekszym osiągnięciem było wykopanie dziury w ziemi,i opracowanie sposobu rekultywacji tej dziury i do jakich wniosków doszli ? Smiać sie czy płakać??....

Ciekawe jak idzie Konradowi ze stronką,kolega robprik zgłosił się do pomocy(informatyk)...

Witam

Nie wiem. Ręce opadają. Są to ludzie z klapkami na oczach. Z jednej strony gdzieniegdzie można znaleźć iskierkę nadziei, że jednak kopalni nie będzie. Wypowiedzi, artykuły, nawet reportaże. Z drugiej, nic tak naprawdę się nie zmienia. Ta maszyna nadal działa. Wydaje mi się, że są to działania celowe aby uśpić opinię publiczną. Niepokoje oraz protesty, nie zmniejszają się. Staje się to dużym problemem. Prywata, tu może nie zalegają złoża WB, tylko kasy! Jak zwykle, w Polsce nie można nic zrobić logicznie. Liczy się tylko zaściankowe rozumowanie rodem z rozporka. I jak się nie dziwić, iż świat, z nas polaczków się śmieje. Brak mi słów i trudno już mi komentować to co się dzieje.

Nie denerwuj sie Jarku bo to nic nie da!

Temat kopalni najprężniej żyje w umysłach tych którzy na tym skroją kase oraz w tych których to dotyczy. Inni w tym temacie spią i jest to im na razie obojętne. I dlatego to my, których to dotyczy musimy obudzić tych co jeszcze śpią i pokazać który wariant jest lepszy nie dla nas lecz dla większości :D

YreQ, nie moge przeczytac calego watku i z racji odleglosci oraz braku polskiej telewizji i gazet nie jestem na biezaco, ale ....... na Komitet musicie odpowiedziec "Komitetem" czyli dzialaniami prawnym - . szukajcie wsrod siebie prawnikow - zalozcie Fundacje lub Organizacje, zebyscie mieli status prawny bo wtedy mozecie blokowac pewne rzeczy sadownie ,mogli zbierac pieniadze, lapac kontakty z europejskimi organizacjami ochrony srodowiska , aktywizujcie ludzi z waszych terenow mieszkajacych za granica......oczywiscie telewizja, prasa jak najwiecej. Pewno wiecie to wszystko, ja tylko tak dla porzadku - bo czesto wydaje sie ludziom, ze zebranie podpisow wystarczy .....

http://www.powiat-lubin.pl/news.php?id=980

Ministerstwo wymijająco odpowiedziało na protest władz samorządowych.

Widać, że sie jednak boją ostatecznych decyzji.

Nie wiem jak to było w innych regionach - Koninie, Adamowie. Czy tam tez były tak silne protesty? Myślę, że nie. Pomału region sie organizuje, bo coraz bardziej dociera do mieszkańców groźba kopalni. My tutaj nie żyjemy na bezludnej wyspie, oderwani od górnictwa - wprost przeciwnie!! Cały region związany jest z kopalniami i to nam daje jednak dużą świadomość tego co czeka przy uruchomieniu odkrywki i elektrowni przy istniejących hutach.

My tutaj sobie piszemy na forum, ja staram się propagować protest tu i ówdzie, ale więksi od nas - istniejące Stowarzyszenia i samorządowcy juz czynią kroki prawne. Ale to oczywiście nie oznacza, że nie powinniśmy się włączyć. Całe nasze życie od tego zależy. To przeszłe i to przyszłe.

Sprobuj znalezc ludzi z dobrym niemieckim i francuskim i niech zaloza strony informacyjne o tym co sie dzieje w internecie w tych jezykach - i niech dadza cymk europejskim "zielonym". Im szybciej tym lepiej.

Co do wladz samorzadowych....hm, oprocz tego, ze czesto dzialaja opieszale to tam gdzie w gre wchodza duuuze pieniadze nie ufalabym n i k o m u.

Umiesz liczyc, licz na siebie - mozecie liczyc na skuteczniejsze dzialania wladz samorzadowych jesli sami bedziecie ich mocno cisnac a cisnac ich mozecie jesli macie jakis s t a t u s p r a w ny. To samo z petycjami w biurach poselskich - oni sie licza tylko z tymi kto ma sile.

YreQ, wladze samorzadowe sprzedadza was za pare srebrnikow, albo ja nie znam zycia........mobilizujcie sie szybciej i nie liczcie na nikogo.

Jeden przykład już znamy. Lecz nie przesądzajmy. Na szczęście nie wszyscy samorządowcy myślą jak obecny prezydent Lubina. Ale co pawda to prawda. Pisałem już wszesniej do zielonych z polski. Gdzies wcześniej zamiesciłem ich odpowiedź. Nie mogą protestować czemus co jeszcze nie jest oficjalnie zatwierdzone.