Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Węgiel brunatny pod Legnicą a nasze domy

YreQ

Recommended Posts

A poniewaz koledze peplarowi dziekujemy, to wracamy do publikacji na temat istoty problemu a nie mojej osoby (bo za bardzo urosne po tych wycieczkach personalnych :) )

WROCŁAW Konferowali o węglu

W siedzibie centrum badawczo-projektowego KGHM Cuprum we Wrocławiu odbyła się konferencja na temat innej, niż odkrywkowa metody wydobywania węgla brunatnego. Zaprezentowano technologię podziemnej gazyfikacji.

- Mamy złoże, do którego wwiercamy dwa otwory. Jednym się wtryskuje tlen, a drugim wychodzi gaz - tak najkrótszymi słowami opisał metodę Michael Green, dyrektor brytyjskiej spółki UCG, zajmującej się badaniami i propagowaniem technologii gazyfikacji. Technologii, jak można było usłyszeć, wcale nie nowej i próbowanej już w wielu krajach na świecie. Teraz metodzie "zielone światło" daje Unia Europejska. Europejska Platforma Surowcowa (HLG), skupiająca fachowców z branży wydobywczej została nawet zrównana w prawach z innymi, istniejącymi platformami.

- I są szanse zrobienia dużego projektu międzynarodowego w obszarze podziemnej gazyfikacji - powiedział nam Henryk Karaś z KGHM Cuprum. Od półtora roku pełni on również funkcję przewodniczącego HLG.- Europa ma energię pod swoimi stopami. szukamy odpowiedzi na pytanie, jak ją bezpiecznie przetworzyć na paliwo.

Doświadczenia z gazyfikowaniem prowadzi się także w Polsce. Teraz chodzi o to, by dotychczasowe próby przemienić w produkcję na skalę przemysłową. I tak, żeby trujące produkty uboczne nie stały się problemem większym, niż dziury po kopalni odkrywkowej.

- W wyniku tego procesu otrzymujemy dwutlenek węgla - przyznał Michale Green. - Ale możemy go usunąć po stosunkowo niskich kosztach. Możemy go dać z powrotem pod ziemię. Krajobraz na powierzchni praktycznie nie zmieni się.

O tym, w jaki sposób gazyfikować węgiel i jak "utylizować" jego dwutlenek rozmawiano na konferencji przez kilka godzin. Naukowcy reprezentujący różne środowiska i instytuty badawcze jednomyślni co do metod nie byli. Dyskusja zrobiła się jeszcze bardziej gorąca, gdy głos zabrali przedstawiciele sektora energetycznego.

- Może należałoby zapytać, czy chcemy mieć dwieście dziur na danym terenie, czy jedną dużą? - zagadnął prezes Południowo-Zachodniej Grupy Energetycznej Jerzy Łaskawiec.

http://www.powiat-lubin.pl/news.php?id=1322

• Odpowiedzi 2,7k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Mieszkańcy są niedoinformowani?

2008-06-09 11:28:27

- Opinia publiczna powinna być bardzo precyzyjnie poinformowana o tym co się zdarzy, jeżeli dojdą do skutku plany budowy kopalni węgla brunatnego- uważają członkowie stowarzyszenia Teraz Lubin. Ankieta przeprowadzona przez stowarzyszenie wykazała jednak, że jedna czwarta z ankietowanych mieszkańców nie ma pojęcia, że temat kopalni jest przedmiotem dyskusji i rozważań publicznych.

O perspektywie budowy w naszym regionie kopalni węgla brunatnego mówi się od kilku miesięcy, zatem wydawać by się mogło, że informacje dotarły już do wszystkich mieszkańców naszego miasta. Okazuje się jednak, że spora część mieszkańców pierwszy raz o kopani usłyszała od ankieterów Teraz Lubin, którzy kilka dni temu zapytali około 800 lubinian co sądzą o koncepcji jej powstania. Zdecydowana większość opowiedziała się przeciw uzasadniając swoją decyzję obawą przed degradacją środowiska.

- Prawda jest taka, że kopalnie będzie miała wpływ na całe nasze życie. Degradacja, jak nastąpi będzie nieodwracalna i będzie kierunkować nasze przyszłe działania – wyjaśnia Tomasz Wiecheć, członek Zarządu Teraz Lubin, dodając przy tym, że argumenty mieszkańców, którzy popierają kopalnię nie mają racji bytu. – Część ankietowanych popierała budowę kopalni, wskazując na nowe miejsca pracy. Tymczasem w kopalni powstanie kilka tysięcy miejsc pracy, ale w większości będą to jedynie miejsca pracy przeniesione z kopalni odkrywkowych, które będą w tym czasie likwidowane – dodaje Wiecheć.

Lubinianie są niedoinformowani, część nie ma zdania na temat mającej powstać kopalni, co jest zdaniem stowarzyszenia najistotniejsze.

- Ankieta wykazała, że pewna grupa mieszkańców nie miała pojęcia, że temat kopalni jest przedmiotem dyskusji, rozważań. Od nas pierwszy raz usłyszeli, że rozważana jest budowa kopalni węgla brunatnego w okolicach Lubina. Niektórzy nie wiedzą też, że kopalnia może mieć formę odkrywki – wyjaśnia Paweł Niewodniczński , prezes klubu.

Członkowie Teraz Lubin podkreślają, że konieczne jest przeprowadzenie akcji informacyjnej o zagrożeniach czy korzyściach wypływających z powstania ewentualnej kopalni, aby każdy z mieszkańców mógł na podstawie rzetelnych informacji sformułować swoją opinię na ten temat.

-Apelujemy do wszystkich organizacji, którym leży na sercu dobro naszego miasta o podjęcie działań mających na celu ochronę miasta Lubina jak i najbliższych terenów, aby nie doszło do tego, że będziemy żyli pośrodku dwóch olbrzymich pustyń ekologicznych. Ważne jest też żeby uświadomić mieszkańców z czym to się wiąże– podkreśla Wiecheć.

Taką inicjatywę zamierza podjąć stowarzyszenie Teraz Lubin, zachęcając do podobnych działań władzę publiczną.

MS

http://www.lubin.pl/_portal/news/1213003511484cf6f7c3fd7/Mieszka%C5%84cy_s%C4%85_niedoinformowani%3F.html

peplar co ty wygadujesz?:

"mowiles to stojac przed lustrem? niskie mniemanie masz o sobie. Ale tak musi juz byc. Ktos musi pyc "polaczkiem myslacym wspak" by ktos mogl byc Polakiem (np. ja)."

To jakaś kpina!!! Poczytaj swoje posty i przypatrz się na nie z boku. Ośmieszasz się na własne życzenie.

Pozdrawiam wszystkich znajomych forumowiczów. Przepraszam za chwilową nieobecność.

W plataninie przepychanek ,kto za,a kto przeciw,wyskakuja nam patrioci,gotowi poswiecic innych obywateli ,ich domy i ich rodziny dla zapewnienia Polsce (czyli jeszcze innym obywatelom) energii w jak najprymitywniejszy sposób.Ci tzw.patrioci napewno nie wyemigruja za granice,przeciez musza byc na biezaco z informacjami na temat tragedii innych.

coz za niezwykle przemslany i gleboki merytorycznie tekst. dlugo nad tym myslales?

Ja nie mam zamiaru emigrowac - sytuacja ekonomiczna nie zmusza mnie do pracy na zmywaku w Anglii. nie wiem ja ty - moze wlasnie tego posta piszesz w trakcie przerwy z TESCO w Anglii.

Uwazam, ze starsi mieszkancy juz powinni byc otoczeni opieka psychologów,oni juz przezywaja traume przez to ciagle dreczenie niepewnymi informacjami.

skoro tak uwarzasz to mam nadzieje ze zlozysz sie na tych psychologow - czy to tylko taka paplanina?

Nie dziwie sie,ze ludzie mlodzi emigruja,w tym kraju nie da sie nic zaplanowac,pozwolono na rozkwit bumu budowlanego na tym terenie a teraz co?

o - kolejne glebokie przemyslenie. Iles tam ludzi z terenu byleo woj. legnickiego wyjechalo za granice bo tu ciach - odkrywka. A ja naiwny sadzilem ze to czynnik ekonomiczny (czytaj: niskie place) ich do tego zmusily.

niestety nie brakuje nam polaczków myslacych wspak.

mowiles to stojac przed lustrem? niskie mniemanie masz o sobie. Ale tak musi juz byc. Ktos musi pyc "polaczkiem myslacym wspak" by ktos mogl byc Polakiem (np. ja).

Co to za brednie peplar.

oj panie Ireneuszu Pawlik. z panem to jak z dzieckiem. Przynajmniej dwa razy napisalem ze to normalne ze wiekszosc mieszkancow jest przeciw gdy to dotyczy ich bezposrednio co jest normalne. Mam nadzieje ze zrozumiesz to zanim powtorze to po raz dziesiaty.

moj sposob wypowiadania sie polega na tym iz cytujac wypowiedz oponenta podkreslam iz moja wypowiedz odnosi sie do tej konkretnej czesci - to tak zeby bylo przejrzyscie i klarownie. Ty za to stosujesz zgola odmienna taktyke - rozmywasz temat przez m.in. ciagle powtarzanie tych samych arguementow (a moze juz nie macie innych?)

I widzę że cię trochę ponosi. Zaczynasz tykać ludzi nazwiskami. Masz dużą odwagę cywilną. To się jak najbardziej chwali. Może więc ujawniłbyś się i podałbyś swoje dane. Przypomnę ci, że masz tu na tym forum do czynienia jak najbardziej z dorosłymi ludźmi. Wpływasz na głębokie wody. I proszę zdobądź się na dyskusje, a nie na przepychanki.

co chcesz osiągnąć w zamian za obrone idei komitetu - pracę operatora zwałowarki? Gratuluję

oj gosciu - moja praca nie ma nic wspolnego z gornictwem - ani tez nie mam zadnego interesu w tym (chyba zaczynasz wierzyc w teorie spiskowe).

Wiec po jakiego diabła chcesz nam wszystkim wmówić, że projekt odkrywki w naszym rejonie jest czymś dobrym? Czymś z czego powinniśmy się cieszyć, z czego powinniśmy być dumni. Ciekawe dlaczego tak mało głosów słyszę ZA odkrywką, a tak dużo przeciw.

ciekawe - probujesz zgrywac twardziela a mimo wszystko sie boisz ze Cie wyrzuca z twojej ziemii. Nie ma znaczenia czy dom stoi na miejscu planowanej odkrywki czy planowanej autostrady. W przydadku odgrywki bedzie ich poprostu wiecej.

i zrobia dziure. Dla ciebie.

no jesli po wysiedleniu zostaniesz w regionie to rowniez dla ciebie...

:)

Otóż to. Sadze że jeżeli wysiedlą Irka, to na pewno nie zostanie w regionie. To chyba logiczne i zrozumiałe. Więcej – NORMALNE! Tylko szkoda iż tacy zwolennicy jak ty, śmiem twierdzić, pierwsi opuszczą teren niczym szczury z tonącego okrętu.

Co do twojego sposobu wypowiedzi - nie dziw się że twoje chamskie wypowiedzi i epitety na niskim poziomie nie wszystkim sie podobają i widzialem że ostrzeżenia już dostałeś - le taki widocznie twój poziom, masz prawo mieć taki niski.

wiesz co - zaczynasz byc zalosny. Chyba strone temu przytoczylem kilka twoich chamskich wypowiedzi wobec oponentow a ty znowu wracasz do tego - no poprostu sie osmieszasz a juz mowiac dobitnie nie masz moralnego prawa mnie pouczac skoro sam sie w ten spsob wypowiadasz

Kto jest niby żałosny? Irek?? Zostawie to bez komentarza. Niech czytelnicy sami odpowiedzą na to pytanie. Reszte listy przeczytam na nastepnej przerwie w :lol: Tesco w angli. Dobre. Pozdrawiam

Przykład jest podobny-postęp technologiczny pozwala sięgnąc po trudniejsze złoża,

Oczywiscie - jesli technologia bedzie pozwalala wydobywac miedz takze z glebokosci 1500-1800 m to czemu nie, pytanie tylko czy do tego czasu nie zostana opracowane nowe materialy ktore miedz wyeliminuja z rynku.

:lol: :lol: :lol: hahahhaha :lol: :lol: :lol:

hahaha..widze ze masz mnie chcyba za komputerowego ciamajde. No dla Twej informacji - nie jest to moje pierwsze forum na ktore sie loguje. Zasady cytowania na forach poprzez wyrazenia "

" sa wszedzie takie same, weic dla mnie nie ma najmniejszego problemu by uzywac cytatow. Mialem w sumie ograniczyc tylko do czytania wypowiedzi no ale jak zaczolem sie wglebiac w wasze argumenty to postanowilem dodac swoje zdanie choc wiem ze przeciez nikt nikogo nie przekona.

Jeżeli o mnie chodzi, to mam cię za komputerowego ciamajdę. Więcej,.. :lol: dodaj sobie sam. Już byli tu tacy którzy w identyczny sposób próbowali grać na nerwach forumowiczom. Ciekawy sposób wypowiedzi. Jednym słowem należy takich świeckich naśladować! :lol:

widze ze duzo jest tu przeciwnikow kopalni i elektrowni po Legnica. Rozumiem ze wy wszyscy prad sobie sami produkujecie a nie uzywacie tego powstajacego ze spalania BRUDNEGO wegla.

Mam nadzieje ze jednak kopalnia pod Legnica powstanie. Nie chce zeby LGOM do zakonczeniu eksploatacji miedzi zamienil sie w drugi Walbrzych bo narazie wszystko na to wskazuje

A ja mam nadzieje ze nie powstanie kopalnia odkrywkowa! Wszystko wskazuje na rozwój firmy. Także w branży węglowej. Cieszę się że nasz rodzimy (Lubiński) poważny inwestor jest zainteresowany tym złożem. I w odróżnieniu od lobby górniczego chce eksploatować to złoże w sposób cywilizowany. Czytaj ‘ BEZ ODKRYWKI. Odsyłam cię na witrynę KGHM. :lol:

Wszystkich czytelników, zwolenników i przeciwników KWB proszę o wybaczenie. No cóż. Nie tak dawno lista ta była kompendium informatycznym w/w sprawie. Niestety dzięki takim ludziom jak pplar przeradza się powoli w chaotyczną dyskusję. Nie pozostaje mi nic innego jak użyć tych samych narzędzi. Czyż nie szkoda czasu na takie przepychani? No cóż, chyba tak, ale nie pozostaje mi nic innego. Żyjemy niestety w kraju gdzie takie metody są powszechnie stosowane. Przypomnę, kiedy wywołuje się ludzi do tablicy po nazwisku na forum internetowym, przeradza się to już w niebezpieczną formę. Takie działania są karygodne. Na tym forum do tej pory temat krążył wkoło KWB. Dziś, aby stanąć w obronie swojego zdania pplar posunął się dalej. Ujawniając oficjalnie czyjeś dane osobowe bez jego zgody powinien mieć na tyle odwagi i przedstawić również swoje imię i nazwisko. W tym momencie mamy do czynienia z tzw. strusiem chowającym głowę w piasek, a opinie swoje niestety wypuszcza na światło dzienne tą drugą częścią ciała i tyle są warte.

Żyjemy niestety w kraju gdzie takie metody są powszechnie stosowane. Przypomnę, kiedy wywołuje się ludzi do tablicy po nazwisku na forum internetowym, przeradza się to już w niebezpieczną formę. Takie działania są karygodne. Na tym forum do tej pory temat krążył wkoło KWB. Dziś, aby stanąć w obronie swojego zdania pplar posunął się dalej. Ujawniając oficjalnie czyjeś dane osobowe bez jego zgody powinien mieć na tyle odwagi i przedstawić również swoje imię i nazwisko. W tym momencie mamy do czynienia z tzw. strusiem chowającym głowę w piasek, a opinie swoje niestety wypuszcza na światło dzienne tą drugą częścią ciała i tyle są warte.

co ty gosciu gadasz - probujesz w orwella sie zabawiac? to tylko swiadczy o glupocie irka ze swoje dane na portlau internetowym ujawnia czyli robi z tego publiczna informacje. To wy sami sie chwaliliscie swoim portalem na naszej-lasie wiec jak ktos jest na tyle glupi by takie cos tworzyc, inny by to oglaszac na publicznym forum a jeszcze inni by sie tam zapisac to wasz problem.

jesli chodzi o moje pelne sarkazmu wypowiedzi - znizylem sie do poziomu argumentacji EMISCJI CO2 - tego drogi jaroslwaie juz nie raczyles zauwazyc (mam na mysli ta mizerna argumentacje na poziomie polaczkow myslacych wspak)

opuszcze ta cala denna dyskusje powyzej (niewarto powracac do faktu iz jaroslaw nie rozumie znaczenia slowa "jesli" czy starych polskich porzekadeł): i dzis ja wkleje dwa linki:

http://wyborcza.pl/1,82244,5288074,Koalicja_przeciwko_zielonym_certyfikatom.html

Polska wraz z Wielka Brytania i Niemcami chce zmienic zasady handlu energia odnawialna, czyli kluczowy element reformy unijnego rynku energetycznego.

Jedna z najwazniejszych czesci unijnego "pakietu klimatycznego", czyli reform majacych do 2020 r. obnizyc emisje CO2 o 20 proc., jest dyrektywa o odnawialnych zródlach energii (OZE).

Przygotowana przez Komisje Europejska dyrektywa wejdzie w zycie juz w przyszlym roku i ma zmusic panstwa Unii do zwiekszenia produkcji energii ze zródel odnawialnych. W przypadku Polski ich udzial w ogólnym bilansie energetycznym ma wyniesc do 2020 r. az 15 proc. To znaczy, ze w Polsce bedzie musialo powstac znacznie wiecej farm wiatrowych, spalarni biomasy, paneli slonecznych czy elektrowni wodnych.

Dyrektywa przewidywala, ze panstwa i firmy z krajów UE beda mogly swobodnie handlowac "zielona energia". Sluzyc temu mialy tzw. zielone certyfikaty, czyli specjalne papiery wartosciowe potwierdzajace, ze dana porcja energii (np. kilowatogodziny pradu) pochodzi ze zródla odnawialnego.

Ten pomysl nie podoba sie jednak rzadom najwiekszych panstw Unii. Polska, Wielka Brytania oraz Niemcy - przy pelnym poparciu Hiszpanii, Francji oraz szesciu mniejszych krajów - chca tak zmienic projekt dyrektywy o OZE, by zlikwidowac "zielone certyfikaty". Warszawa, Londyn i Berlin uwazaja bowiem, ze wprowadzenie jednolitego schematu "zielonych certyfikatów" zniszczy obecne rózne systemy wsparcia produkcji energii elektrycznej.

Polski rzad boi sie tez, ze jesli beda istnialy paneuropejskie "zielone certyfikaty", to bardzo bogate kraje beda mogly sobie pozwolic na wykupienie calej produkcji "zielonej" energii w panstwach ubozszych i tym samym uniemozliwia wladzom tych krajów realizacje ich "zielonego" obowiazku.

Na piatkowym posiedzeniu Rady UE w Luksemburgu polska, brytyjska i niemiecka delegacja oficjalnie przedstawila pomysl alternatywny wobec "zielonych certyfikatów". - Polska zdecydowanie popiera projekt dyrektywy OZE - tlumaczyl reprezentujacy Polske wiceminister gospodarki Marcin Korolec. - Jednak handel gwarancjami pochodzenia zaklócilby funkcjonowanie mechanizmów wsparcia majacych najwieksze znaczenie dla rozwoju odnawialnych zródel energii - dodal.

Polsko-brytyjsko-niemiecki plan przewiduje, ze transgraniczny handel "zielona" energia nie bedzie sie odbywal za pomoca certyfikatów, ale tylko na podstawie porozumien zawieranych przez rzady panstw czlonkowskich. Dodatkowo nowe przepisy bardzo mocno promowalby tworzenie wspólnych inwestycji w OZE (przykladowo polscy i niemieccy inwestorzy wspólnie budowaliby farme wiatrowa u wybrzezy Baltyku i wspólnie je eksploatowali).

Inicjatywa w sprawie OZE to pierwszy projekt, nad którym polski rzad pracowal od samego poczatku i na dodatek zebral dla niego polityczne poparcie. Glosy Polski, Niemiec, Wielkiej Brytanii, Hiszpanii, Francji i Niemiec oraz kilku innych malych krajów UE calkowicie wystarcza, zeby w glosowaniu w Radzie UE ta korekta zostala zaakceptowana. Moze to formalnie nastapic juz na przelomie czerwca i lipca.

Na szczescie Polska z poparciem innych panstw europerjskich chce zastudzic chore pomysly eurokolchozu ( i wydaje sie ze tym razem sie uda).

http://wyborcza.pl/1,82244,5291833,Rzad_szantazuje_Unie_w_sprawie_CO2.html

wiecej CO2 niz elektrownie w starej Unii. Polska zwalcza wiec propozycje Komisji, ale praktycznie nie mamy szans na jej zablokowanie - przygniatajaca wiekszosc panstw popiera Bruksele.

Argument o "ukrainskiej elektrowni" moze byc dzokerem w rekawie polskiego rzadu. Elektrownia nie podlegalaby w ogóle unijnym normom - moglaby emitowac za darmo, dzieki temu sprzedawalaby tanszy prad. Energie przesylalaby za pomoca kabla miedzy obu krajami. Polaczenie juz istnieje, ale wymaga remontu. PSE-Operator, czyli spólka zawiadujaca sieciami energetycznymi w kraju O2 i tak zamierza je wyremontowac, zeby móc importowac prad z Ukrainy. Wegiel do takiej elektrowni pochodzilby z Polski, bo zapewnienie stabilnych dostaw wegla z Ukrainy, zdaniem specjalistów od energetyki, jest bardzo trudne.

Czy Pawlak blefuje, zeby zmusic Unie do ustepstw?

- Prowadzilismy luzne rozmowy w sprawie budowy elektrowni na Ukrainie - mówi nam menedzer panstwowej Polskiej Grupy Energetycznej, najwiekszego producenta pradu w Polsce. - Ale zadnych planów na razie nie ma.

Polska Grupa Energetyczna ma dopiero przygotowac plan swych inwestycji jeszcze przed planowanym na koncówke 2008 r. debiutem gieldowym. Co sie w nim znajdzie? Nie wiadomo.

Zdaniem Wozniaka negocjacje z Ukraincami byly, kiedy on byl ministrem. - Nic wiecej nie powiem, ale wszystko bylo na dobrej drodze - twierdzi Wozniak.

Ukraincy zadnych informacji o nawet luznych polskich propozycjach nie maja. - Nic o tym nie wiemy - powiedziala nam Alona Gorbusza, rzeczniczka ukrainskiego panstwowego producenta energii - Energeticznej Kompanii Ukrainy.

Takze rzeczniczka ambasady Ukrainy w Warszawie Ludmila Bublyk nic nie slyszala o takich negocjacjach.

Czy ukrainska karta pomoze nam w rozgrywkach o CO2? Nie wiadomo. Równie dobrze moze jednak wywolac efekt przeciwny do

zamierzonego. - Mówilem o budowie przez Polske elektrowni na Ukrainie na spotkaniu organizacji Trends of Europe - opowiada

Wozniak. Ta nieformalna organizacja wspierajaca integracje skupia wiele zasluzonych dla UE osób. - Zostalem wtedy zrugany przez bylego szefa Komisji Europejskiej Jacques'a Delors'a za to, ze nie rozumiem zadan, jakie stoja przed UE - smieje sie Wozniak.

Niezaleznie od losów w sprawie budowy elektrowni, przeprowadzke do naszego wschodniego sasiada wlasnie z powodu limitów CO2 rozwazaja cementownie.

W niedawnym wywiadzie dla "Gazety" Luc Callebat ostrzegal przed tym prezes Lafarge Polska, polskiej filii jednego z dwóch najwiekszych producentów cementu na swiecie, wlasciciel cementowni Kujawy i Malogoszcz.

- Nasze firmy maja przeciez wybór - moga inwestowac np. w Azji albo na Ukrainie. Tam tez jest popyt na cement. Lafarge juz inwestuje obecnie 84 mln euro w zwiekszenie mocy produkcyjnych naszych dwóch polskich cementowni. Myslimy tez o rozpoczeciu znacznie wiekszej inwestycji, ale dzis ta decyzja jeszcze nie zostala podjeta, czekamy na ostateczny podzial zezwolen na emisje CO2 - mówil Callebat.

O innym zagrozeniu z powodu CO2 mówi z kolei branza hutnicza. Szef Hutniczej Izby Przemyslowo-Handlowej Romuald Talarek wielokrotnie ostrzegal, ze jesli polskie huty zostana zbytnio obciazone kosztami uprawnien do emisji, to produkcja w Polsce przestanie sie oplacac, a nasz kraj zaleja wyroby stalowe z Rosji, Chin oraz wlasnie Ukrainy.

tak jak mowilem - KE chcac ukarac Polske przyznala za malo uprawnien CO2. Za to ten poroniony pomysl by wogule zlikwidowac limity CO2 spowdowuje poprsotu znaczny wzrost ceny pradu.

I jak wiadac dalej - te durne limity na CO2 poprostu rozloza nasz przemsyl ciezki i ze zreszta nie tylko w naszym kraju (komuna go wybudowala co oczywisce mialo odbicie na poziom zycia w tych czasach, fachowcy w latach 90-tych nie zdazyli go zlikwodowac wiec zrobi to Unia).

Pomysl z elektrownia na Ukrainie jest nienajgorszy (Ukraine pewnie jeszcze z 30-50 lat nie bedzie miala szansy wejsc do Unii) - skoro nie ma innej rady to lepiej postawic elektorwnie kilometr za Polska granica w zaprzyjaznionym kraju.

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

i Yreq nie denerwuj sie bo jesli publikujesz swoje dane to sam jestes sobie winiem (nie kto inny jak ty wkleil tu kiedys profil jakiejs osoby z naszej-klasy, wiec nie oburzaj sie jak trafila kosa na kamien, poza tym nie zauwazylem zeby wtedy jaroslaw byl oburzony (to juz drugi raz, kiedy jaroslaw stosuje "selektywne" oburzanie sie)).

http://img72.imageshack.us/img72/5485/naszaklasafx6.jpg

ba..nawet zostal pochwalony przez oleq-a:

http://img167.imageshack.us/img167/5417/oleqpe7.jpg

Dam Ci nawet dobra rade - ukryj jeszcze szkoly do ktorych chodziles bo i tak mozna latwo obliczyc Twoj wiek, mimo ze go ukryles :)

fajne ze tapnelo to wami - moze juz nie bedziesz wciaz potarzale tego argumentu o tej wiekszosci - choc jak tomi wam pokazal - juz nie znacznej - przynajmniej w Lubinie.

Wciagnales sie w temat bez interesu w tym, nie wiem kogo chcesz przekonac, bo ani mnie ani innych przeciwnych.Wiec po jakiego diabła chcesz nam wszystkim wmówić, że projekt odkrywki w naszym rejonie jest czymś dobrym?

nie jest dobrym ale konecznym rozwiazaniem. Nie chce Wam wmowic bo i tak do was to nie dotrze (podkreslilem to na poczatku), co nie znaczy ze nie moge prezentowac tutaj swojego punktu widzenia tak jak wy to pokazujecie (YreQ coprawda chcialby zamknac to forum dla osob z nim sie niezgadzajacych).

PAPLARKU drogi, widzę,że określenie "polaczków myślących wspak" przypiekło cię od bólu.

Pisząc to,mam na myśli ludzi,którzy najpierw coś zrobią,a potem pomyślą.Czyli szybko, jak najszybciej wydrapać ten węgiel, najprymitywniejszą metodą,bez względu na skutki obecne i długoterminowe, spalić go (węgiel) byle szybko ....i jest prąd. A teraz można usiąsc i pomyśleć co się zrobiło i dlaczego nie inaczej.

Forum to jest przeznaczone głównie dla ludzi budujących,a szczególnie w tym regionie,zagrożonym odkrywką.Zamiast tej szarpaniny słownej,bardziej wartościowe byłyby wypowiedzi ludzi budujących i stojących przed prawdziwym problemem i dylematem co dalej. Tylko ci ,którzy podjęli to wyzwanie czują na własnej skórze temat odkrywki,a taki np.paplarek- teoretyk,chociaż tez jest tu mile widziany, może dalej bujać w obłokach i przeżywać czyjąs traumę wirtualnie.

Zachęcam osoby budujące do wypowiedzi i opinii.

PAPLARKU drogi, widzę,że określenie "polaczków myślących wspak" przypiekło cię od bólu.

Pisząc to,mam na myśli ludzi,którzy najpierw coś zrobią,a potem pomyślą.Czyli szybko, jak najszybciej wydrapać ten węgiel, najprymitywniejszą metodą,bez względu na skutki obecne i długoterminowe, spalić go (węgiel) byle szybko ....i jest prąd. A teraz można usiąsc i pomyśleć co się zrobiło i dlaczego nie inaczej.

spoko - zyjemy w wolnym kraju i jesli chcesz mozesz nawet takie arguenty przytaczac. Wkoncu to twoja opinia, nikt ci nie broni jej miec a ze poziom argumentacji masz nieco mizerny (jak z ta emigracja)...

Idac dalej:

W rozmowie z "Gazetą Prawną" prezes KHW skrytykował też plany redukcji dwutlenku węgla w Europie:

- Pakiet klimatyczno-energetyczny to absurd, bo jaki wpływ na globalne ocieplenie może mieć redukcja CO2 w Europie o 1 mld ton, skoro w innych rejonach świata wzrośnie w tym czasie o 10 mld ton CO2? Jeśli energetyka węglowa ograniczy produkcję, to spadnie sprzedaż węgla, a jeśli nie ograniczy produkcji, tylko ceny energii niebotycznie wzrosną, to zapewne spadnie zużycie energii i sprzedaż węgla też zmaleje. Każdy scenariusz jest zły także dlatego, że poza wszystkim energetyka stałaby się prawdopodobnie trudnym partnerem. Nie wykluczałbym nawet kłopotów płatniczych.

z prostych zaleznosci widac ze energetyka pociagnie za soba w dol gornictwo (200 tys. miejsc pracy?)

dopoki w ograniczanie emisji CO2 nie wlacza sie USA, Chiny, Indie to cale ten protol z Kioto to oslabienie konkurencyjnosci gospodarek w krajach ktore zostaly zmuszone do jego przyjecia.

Jesli EU juz chce byc tym swiatelkiem w tunelu to niech to bedzie robione z glowa, ale czego mozna sie spodziewac po eurokołhozie (drugiej najbardziej zbiurokratyzowanej instytucji na swiecie)