Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Węgiel brunatny pod Legnicą a nasze domy

YreQ

Recommended Posts

Pomału zaczyna się szum medialny, oby jak największy. Dzisiaj TVN w Faktach pokazywał dość długi reportaż pokazując ludzi przeciwnych budowie, panią Wójt Lubina, która też jest przeciwna. I oczywiście entuzjastów - łysiejące krety przypowierzchniowe. Jeden z nich stwierdził wzruszając ramionami - "czego oni chcą, przecież postawi im sie nowe domy". Widac że nie ma z kim rozmawiać. Dobrze że mnie przy jego stwierdzeniach nie było, bo jako człowiek lekko porywczy w mazak bym mu przypaprał.

Pawlak będzie politycznym kamikadze, jesli przyłoży rękę do tej chorej inwestycji.

Decyzja o budowie z regionu raczej majętnego spowoduje totalna regresję - wójt juz potwierdziła że na wieść o planach wycofują sie inwestorzy a ich inwestycje były ujęte w budżecie. Zanim kopalnia powstanie region będzie zdegradowany ekonomicznie a oni pomalutku zdegradują jeszcze środowisko.

• Odpowiedzi 2,7k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Zanim kopalnia powstanie region będzie zdegradowany ekonomicznie a oni pomalutku zdegradują jeszcze środowisko.

Jeżeli region zacznie się degradować ekonomicznie teraz, to za kilka lat nie będzie problemu z budową kopalni. Bo przecież nic nie będzie się tam działo ;) Zapaść ekonomiczna, którą tylko kopalnia będzie mogła uratować. Stanie się nowy cud i kopalnia podniesie atrakcyjność terenu.

Z drugiej strony, co ci wszyscy górnicy miedzi będą robić za 30-40 lat gdy złoża się skończą? Może warto spojrzeć na temat z tej perspektywy.

p.s. Żebym nie był o nic oskarżony. Sam wychowywałem się w Lubinie a rodzice mają w okolicy działkę

Zanim kopalnia powstanie region będzie zdegradowany ekonomicznie a oni pomalutku zdegradują jeszcze środowisko.

Jeżeli region zacznie się degradować ekonomicznie teraz, to za kilka lat nie będzie problemu z budową kopalni. Bo przecież nic nie będzie się tam działo ;) Zapaść ekonomiczna, którą tylko kopalnia będzie mogła uratować. Stanie się nowy cud i kopalnia podniesie atrakcyjność terenu.

Z drugiej strony, co ci wszyscy górnicy miedzi będą robić za 30-40 lat gdy złoża się skończą? Może warto spojrzeć na temat z tej perspektywy.

p.s. Żebym nie był o nic oskarżony. Sam wychowywałem się w Lubinie a rodzice mają w okolicy działkę

Chłopie, jaki cud w regionie. Nie będzie nic, tylko kopalnia - żdnych wód, lasów, domów - nic. Co ty będziesz tu robił? Jeździł wywrotką o 4 metrowych kołach? A zapylenie od kopalni i elektrowni tak da ci w kość, że z chorymi dziećmi uciekniesz gdzie pieprz rośnie.

Ale ze mnie egoista kurde.

Może jednak zróbmy tę kopalnię dla gegusia 8) , niech sobie posiedzi na hałdce, pokopie łopatką w węgielku. Codziennie kilkunastotonową wywrotką bedzie mógł podjeżdżać pod urwisko wykopu, otworzy szybę i wciągnie parę miligramów pyłku :lol:

Nie będzie nic, tylko kopalnia - żdnych wód, lasów, domów - nic.

To chyba od Ciebie padła prośba, aby się nie wypowiadać na temat o których się ma mniej niż zielone pojęcie? Więc informuję, że w Bogatyni ludzie jeszcze żyją (cud), mają także wodę ( cud nastepny), rosną drzewa ( tych cudów to już za dużo) i będzie problem jak się węgiel skończy ( to już oczywista oczywistość). Tak siądź w samochód, rusz cztery litery, przyjedź do Bogatyni i porozmawiaj z ludźmi, którzy tu żyją. Może czegoś się dowiesz u źródła.

A piśmaki jak to piśmaki. Jak zrobią z igły widły, to lepiej się sprzeda.

Może jednak zróbmy tę kopalnię dla gegusia 8) , niech sobie posiedzi na hałdce, pokopie łopatką w węgielku. Codziennie kilkunastotonową wywrotką bedzie mógł podjeżdżać pod urwisko wykopu, otworzy szybę i wciągnie parę miligramów pyłku :lol:

No widzisz. Ty nawet nie wiesz jak odkrywka wygląda, choć zdjęcia są dość dokładne. Wymyślasz jakieś wywrotki. To faktycznie masz pojęcie o odkrywce z przed 400 lat. Dzisiaj to robią zwałowarki, które przerabiają kilka tysięcy ton na godzinę. Popytaj jeszcze. W miarę swojej wiedzy postaram się odpowiedzieć.

Dla mnie nie musisz nic robić. Ale wiesz, że to większość stanowi siłę. Za kilkadziesąt lat najpóźniej i tak dobiorą sie do tego węgla.

Nie będzie nic, tylko kopalnia - żdnych wód, lasów, domów - nic.

To chyba od Ciebie padła prośba, aby się nie wypowiadać na temat o których się ma mniej niż zielone pojęcie? Więc informuję, że w Bogatyni ludzie jeszcze żyją (cud), mają także wodę ( cud nastepny), rosną drzewa ( tych cudów to już za dużo) i będzie problem jak się węgiel skończy ( to już oczywista oczywistość). Tak siądź w samochód, rusz cztery litery, przyjedź do Bogatyni i porozmawiaj z ludźmi, którzy tu żyją. Może czegoś się dowiesz u źródła.

A piśmaki jak to piśmaki. Jak zrobią z igły widły, to lepiej się sprzeda.

Akurat tam gdzie ja buduję dom i w promieniu kilkudziesięciu kilometrów nie będzie nic, bo założenia eksploatacji są większe od Bogatyni. Tam jest inna sytuacja, bo wkoło są granice z Niemcami i Czechami, a co oni myślą na ten temat nikogo nie interesowało w Polsce.

Dlaczego siedzisz w Lubaniu jeśli tak ci się podoba kopalnia odkrywkowa? Ciebie temat założenia nowej i zniszczenia wszystkiego co cię przez całe życie otaczało nie dotyczy. Wypowiadasz swoje chore poglądy w zakresie spraw niezwiązanych z toba bezpośrednio.

A z dyskusji i emocji na tym forum możesz sobie przypuszczać jak będzie wyglądać próba wdrożenia w życie budowy kopalni. Tak jak wczesniej pisałem - Rozpuda to będzie przedszkole.

YreQ - w pełni się zgadzamy z Twoim wpisem na stronie TVN24

a może skoro na AGHu jest Komitet za budową odkrywki, my powinniśmy złożyć Komitet Przeciw?

Postaram się jutro namierzyć jakoś Zbigniewa Skowrońskiego (Radny Gminy Lubin, który wypowiada się w reportażu TVNu i jest autorem listu do Tuska)..

No widzisz. Ty nawet nie wiesz jak odkrywka wygląda, choć zdjęcia są dość dokładne. Wymyślasz jakieś wywrotki. To faktycznie masz pojęcie o odkrywce z przed 400 lat. Dzisiaj to robią zwałowarki, które przerabiają kilka tysięcy ton na godzinę. Popytaj jeszcze. W miarę swojej wiedzy postaram się odpowiedzieć.

Dla mnie nie musisz nic robić. Ale wiesz, że to większość stanowi siłę. Za kilkadziesąt lat najpóźniej i tak dobiorą sie do tego węgla.

Nie rodzaj pracujących maszyn jest istota problemu, bo nawet byc może wdrożone za 60 lat poduszkowce wydobywcze :) nie odmienia krajobrazu.

YreQ - w pełni się zgadzamy z Twoim wpisem na stronie TVN24

a może skoro na AGHu jest Komitet za budową odkrywki, my powinniśmy złożyć Komitet Przeciw?

Postaram się jutro namierzyć jakoś Zbigniewa Skowrońskiego (Radny Gminy Lubin, który wypowiada się w reportażu TVNu i jest autorem listu do Tuska)..

Dobrze powiedzieli, że trzeba reagować teraz, bo ponad naszymi głowami ktoś robi swoje interesy nie pytając czy się zgadzamy.

A tak z innej beczki. Jak oni chcą przeprowadzić wykup, jesli wielu się nie zgodzi? Procedura wywłaszczenia? Art 112 ustawy stanowi, że wywłaszcza się pod cele publiczne. A czy budowa kopalni jako celu gospodarczego jest celem publicznym? Wywłaszczenia mozna dokonać na rzecz Skarbu Państwa lub samorządu. Nie wiem czy kopalnia podchodzi pod te przepisy. Od decyzji starosty o wywłaszczeniu przysługuje odwołanie, w chwili obecnej mamy tez droge prawną w UE. Czy takie środki prawne wykorzystane przez mieszkańców przyśpiesza budowę kopalni? raczej nie. Kwestia dobrej organizacji mieszkańców i jedności. A nic tak nie jednoczy jak utrata tego wszystkiego czego czlowiek sie dorobił przez całe swoje zycie.

Dlaczego siedzisz w Lubaniu jeśli tak ci się podoba kopalnia odkrywkowa?

Bo od kopalni odkrywkowej węgla brunatnego bardzie podoba mi się kopalnia odkrywkowa bazaltu. :lol: :lol: :lol:

Zadowolona?

To się cieszę :D .

Teraz proszę poszukaj w necie Lubania, kopalnie bazaltu Księginki, Józef, Bukowa Góra. Jeżeli te nazwy jeszcze istnieją, to się dowiesz, jak Lubań wygląda. Do Twojego miasta dochodzi asfalt zrobiony z tego kamienia. A pod moim nosem jest dziura. Rozumiesz to?

Obawiam się że nie i nigdy nie zrozumiesz. Jesteś biorcą. Zwykłym biorcą.

Dlaczego siedzisz w Lubaniu jeśli tak ci się podoba kopalnia odkrywkowa?

Bo od kopalni odkrywkowej węgla brunatnego bardzie podoba mi się kopalnia odkrywkowa bazaltu. :lol: :lol: :lol:

Zadowolona?

Teraz proszę poszukaj w necie Lubania, kopalnie bazaltu Księginki, Józef, Bukowa Góra. Jeżeli te nazwy jeszcze istnieją, to się dowiesz, jak Lubań wygląda. Do Twojego miasta dochodzi asfalt zrobiony z tego kamienia. A pod moim nosem jest dziura. Rozumiesz to?

Obawiam się że nie i nigdy nie zrozumiesz. Jesteś biorcą. Zwykłym biorcą.

Wiem gdzie jest Lubań.

Jeśli ja i tysiące mieszkańców są "biorcami" to ciebie i tobie podobnych mozna porównać do szarańczy - musi jeść, no bo trzeba. Jak zniszczy dokładnie jedno - przechodzi na drugie pole.

Zadowolona?

No i raczej pomylka. Nie piszesz z moją żoną prowadzącą dziennik budowy.

Wiecie co, miałam nie wtrącać się w tą dyskusję, ale .......

I co? Mam po szybkości odpowiedzi widzieć kto aktualnie pisze? Dla mnie to bez znaczenia.

Jeśli ja i tysiące mieszkańców są "biorcami" to ciebie i tobie podobnych mozna porównać do szarańczy - musi jeść, no bo trzeba. Jak zniszczy dokładnie jedno - przechodzi na drugie pole.

A Ty to jeść nie musisz? No wręcz pepretum. Różnica między nami jest taka, że i Ty i ja jemy, lecz ja mam jeszcze dodatkowo z tego powodu kurz z kopalni, a Ty nie. Więc kto tu jest szarańczą?