YreQ 11.02.2008 19:24 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Lutego 2008 Pomału zaczyna się szum medialny, oby jak największy. Dzisiaj TVN w Faktach pokazywał dość długi reportaż pokazując ludzi przeciwnych budowie, panią Wójt Lubina, która też jest przeciwna. I oczywiście entuzjastów - łysiejące krety przypowierzchniowe. Jeden z nich stwierdził wzruszając ramionami - "czego oni chcą, przecież postawi im sie nowe domy". Widac że nie ma z kim rozmawiać. Dobrze że mnie przy jego stwierdzeniach nie było, bo jako człowiek lekko porywczy w mazak bym mu przypaprał.Pawlak będzie politycznym kamikadze, jesli przyłoży rękę do tej chorej inwestycji.Decyzja o budowie z regionu raczej majętnego spowoduje totalna regresję - wójt juz potwierdziła że na wieść o planach wycofują sie inwestorzy a ich inwestycje były ujęte w budżecie. Zanim kopalnia powstanie region będzie zdegradowany ekonomicznie a oni pomalutku zdegradują jeszcze środowisko. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mk1719501284 11.02.2008 19:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Lutego 2008 w tvn 24 "prosto z Polski" też Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Trociu 11.02.2008 19:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Lutego 2008 Zanim kopalnia powstanie region będzie zdegradowany ekonomicznie a oni pomalutku zdegradują jeszcze środowisko. Jeżeli region zacznie się degradować ekonomicznie teraz, to za kilka lat nie będzie problemu z budową kopalni. Bo przecież nic nie będzie się tam działo Zapaść ekonomiczna, którą tylko kopalnia będzie mogła uratować. Stanie się nowy cud i kopalnia podniesie atrakcyjność terenu. Z drugiej strony, co ci wszyscy górnicy miedzi będą robić za 30-40 lat gdy złoża się skończą? Może warto spojrzeć na temat z tej perspektywy. p.s. Żebym nie był o nic oskarżony. Sam wychowywałem się w Lubinie a rodzice mają w okolicy działkę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
geguś 11.02.2008 19:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Lutego 2008 Z drugiej strony, co ci wszyscy górnicy miedzi będą robić za 30-40 lat gdy złoża się skończą? Rozwiązanie już dawno padło: Potem niech sobie wyjadą. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
YreQ 11.02.2008 19:54 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Lutego 2008 Zanim kopalnia powstanie region będzie zdegradowany ekonomicznie a oni pomalutku zdegradują jeszcze środowisko. Jeżeli region zacznie się degradować ekonomicznie teraz, to za kilka lat nie będzie problemu z budową kopalni. Bo przecież nic nie będzie się tam działo Zapaść ekonomiczna, którą tylko kopalnia będzie mogła uratować. Stanie się nowy cud i kopalnia podniesie atrakcyjność terenu. Z drugiej strony, co ci wszyscy górnicy miedzi będą robić za 30-40 lat gdy złoża się skończą? Może warto spojrzeć na temat z tej perspektywy. p.s. Żebym nie był o nic oskarżony. Sam wychowywałem się w Lubinie a rodzice mają w okolicy działkę Chłopie, jaki cud w regionie. Nie będzie nic, tylko kopalnia - żdnych wód, lasów, domów - nic. Co ty będziesz tu robił? Jeździł wywrotką o 4 metrowych kołach? A zapylenie od kopalni i elektrowni tak da ci w kość, że z chorymi dziećmi uciekniesz gdzie pieprz rośnie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
YreQ 11.02.2008 19:56 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Lutego 2008 Link to reportażu TVN24 http://www.tvn24.pl/2104282,0,0,1,1,wideo.html Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
YreQ 11.02.2008 20:05 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Lutego 2008 Ale ze mnie egoista kurde. Może jednak zróbmy tę kopalnię dla gegusia , niech sobie posiedzi na hałdce, pokopie łopatką w węgielku. Codziennie kilkunastotonową wywrotką bedzie mógł podjeżdżać pod urwisko wykopu, otworzy szybę i wciągnie parę miligramów pyłku Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
geguś 11.02.2008 20:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Lutego 2008 Nie będzie nic, tylko kopalnia - żdnych wód, lasów, domów - nic. To chyba od Ciebie padła prośba, aby się nie wypowiadać na temat o których się ma mniej niż zielone pojęcie? Więc informuję, że w Bogatyni ludzie jeszcze żyją (cud), mają także wodę ( cud nastepny), rosną drzewa ( tych cudów to już za dużo) i będzie problem jak się węgiel skończy ( to już oczywista oczywistość). Tak siądź w samochód, rusz cztery litery, przyjedź do Bogatyni i porozmawiaj z ludźmi, którzy tu żyją. Może czegoś się dowiesz u źródła. A piśmaki jak to piśmaki. Jak zrobią z igły widły, to lepiej się sprzeda. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
geguś 11.02.2008 20:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Lutego 2008 Ale ze mnie egoista kurde. Może jednak zróbmy tę kopalnię dla gegusia , niech sobie posiedzi na hałdce, pokopie łopatką w węgielku. Codziennie kilkunastotonową wywrotką bedzie mógł podjeżdżać pod urwisko wykopu, otworzy szybę i wciągnie parę miligramów pyłku No widzisz. Ty nawet nie wiesz jak odkrywka wygląda, choć zdjęcia są dość dokładne. Wymyślasz jakieś wywrotki. To faktycznie masz pojęcie o odkrywce z przed 400 lat. Dzisiaj to robią zwałowarki, które przerabiają kilka tysięcy ton na godzinę. Popytaj jeszcze. W miarę swojej wiedzy postaram się odpowiedzieć. Dla mnie nie musisz nic robić. Ale wiesz, że to większość stanowi siłę. Za kilkadziesąt lat najpóźniej i tak dobiorą sie do tego węgla. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
YreQ 11.02.2008 20:17 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Lutego 2008 Nie będzie nic, tylko kopalnia - żdnych wód, lasów, domów - nic. To chyba od Ciebie padła prośba, aby się nie wypowiadać na temat o których się ma mniej niż zielone pojęcie? Więc informuję, że w Bogatyni ludzie jeszcze żyją (cud), mają także wodę ( cud nastepny), rosną drzewa ( tych cudów to już za dużo) i będzie problem jak się węgiel skończy ( to już oczywista oczywistość). Tak siądź w samochód, rusz cztery litery, przyjedź do Bogatyni i porozmawiaj z ludźmi, którzy tu żyją. Może czegoś się dowiesz u źródła. A piśmaki jak to piśmaki. Jak zrobią z igły widły, to lepiej się sprzeda. Akurat tam gdzie ja buduję dom i w promieniu kilkudziesięciu kilometrów nie będzie nic, bo założenia eksploatacji są większe od Bogatyni. Tam jest inna sytuacja, bo wkoło są granice z Niemcami i Czechami, a co oni myślą na ten temat nikogo nie interesowało w Polsce. Dlaczego siedzisz w Lubaniu jeśli tak ci się podoba kopalnia odkrywkowa? Ciebie temat założenia nowej i zniszczenia wszystkiego co cię przez całe życie otaczało nie dotyczy. Wypowiadasz swoje chore poglądy w zakresie spraw niezwiązanych z toba bezpośrednio. A z dyskusji i emocji na tym forum możesz sobie przypuszczać jak będzie wyglądać próba wdrożenia w życie budowy kopalni. Tak jak wczesniej pisałem - Rozpuda to będzie przedszkole. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mk1719501284 11.02.2008 20:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Lutego 2008 YreQ - w pełni się zgadzamy z Twoim wpisem na stronie TVN24 a może skoro na AGHu jest Komitet za budową odkrywki, my powinniśmy złożyć Komitet Przeciw?Postaram się jutro namierzyć jakoś Zbigniewa Skowrońskiego (Radny Gminy Lubin, który wypowiada się w reportażu TVNu i jest autorem listu do Tuska).. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
YreQ 11.02.2008 20:20 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Lutego 2008 Ale ze mnie egoista kurde. Może jednak zróbmy tę kopalnię dla gegusia , niech sobie posiedzi na hałdce, pokopie łopatką w węgielku. Codziennie kilkunastotonową wywrotką bedzie mógł podjeżdżać pod urwisko wykopu, otworzy szybę i wciągnie parę miligramów pyłku No widzisz. Ty nawet nie wiesz jak odkrywka wygląda, choć zdjęcia są dość dokładne. Wymyślasz jakieś wywrotki. To faktycznie masz pojęcie o odkrywce z przed 400 lat. Dzisiaj to robią zwałowarki, które przerabiają kilka tysięcy ton na godzinę. Popytaj jeszcze. W miarę swojej wiedzy postaram się odpowiedzieć. Dla mnie nie musisz nic robić. Ale wiesz, że to większość stanowi siłę. Za kilkadziesąt lat najpóźniej i tak dobiorą sie do tego węgla. Nie rodzaj pracujących maszyn jest istota problemu, bo nawet byc może wdrożone za 60 lat poduszkowce wydobywcze nie odmienia krajobrazu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
YreQ 11.02.2008 20:29 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Lutego 2008 YreQ - w pełni się zgadzamy z Twoim wpisem na stronie TVN24 a może skoro na AGHu jest Komitet za budową odkrywki, my powinniśmy złożyć Komitet Przeciw? Postaram się jutro namierzyć jakoś Zbigniewa Skowrońskiego (Radny Gminy Lubin, który wypowiada się w reportażu TVNu i jest autorem listu do Tuska).. Dobrze powiedzieli, że trzeba reagować teraz, bo ponad naszymi głowami ktoś robi swoje interesy nie pytając czy się zgadzamy. A tak z innej beczki. Jak oni chcą przeprowadzić wykup, jesli wielu się nie zgodzi? Procedura wywłaszczenia? Art 112 ustawy stanowi, że wywłaszcza się pod cele publiczne. A czy budowa kopalni jako celu gospodarczego jest celem publicznym? Wywłaszczenia mozna dokonać na rzecz Skarbu Państwa lub samorządu. Nie wiem czy kopalnia podchodzi pod te przepisy. Od decyzji starosty o wywłaszczeniu przysługuje odwołanie, w chwili obecnej mamy tez droge prawną w UE. Czy takie środki prawne wykorzystane przez mieszkańców przyśpiesza budowę kopalni? raczej nie. Kwestia dobrej organizacji mieszkańców i jedności. A nic tak nie jednoczy jak utrata tego wszystkiego czego czlowiek sie dorobił przez całe swoje zycie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
geguś 11.02.2008 20:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Lutego 2008 Dlaczego siedzisz w Lubaniu jeśli tak ci się podoba kopalnia odkrywkowa? Bo od kopalni odkrywkowej węgla brunatnego bardzie podoba mi się kopalnia odkrywkowa bazaltu. Zadowolona? To się cieszę . Teraz proszę poszukaj w necie Lubania, kopalnie bazaltu Księginki, Józef, Bukowa Góra. Jeżeli te nazwy jeszcze istnieją, to się dowiesz, jak Lubań wygląda. Do Twojego miasta dochodzi asfalt zrobiony z tego kamienia. A pod moim nosem jest dziura. Rozumiesz to? Obawiam się że nie i nigdy nie zrozumiesz. Jesteś biorcą. Zwykłym biorcą. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Arkadi 11.02.2008 20:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Lutego 2008 A PGE już zaczął kampanię reklamową!!!!! DOM PEŁEN ENERGII http://www.tvn24.pl/0,8780,0,1,raport.html Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
YreQ 11.02.2008 20:42 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Lutego 2008 Dlaczego siedzisz w Lubaniu jeśli tak ci się podoba kopalnia odkrywkowa? Bo od kopalni odkrywkowej węgla brunatnego bardzie podoba mi się kopalnia odkrywkowa bazaltu. Zadowolona? To się cieszę . Teraz proszę poszukaj w necie Lubania, kopalnie bazaltu Księginki, Józef, Bukowa Góra. Jeżeli te nazwy jeszcze istnieją, to się dowiesz, jak Lubań wygląda. Do Twojego miasta dochodzi asfalt zrobiony z tego kamienia. A pod moim nosem jest dziura. Rozumiesz to? Obawiam się że nie i nigdy nie zrozumiesz. Jesteś biorcą. Zwykłym biorcą. Wiem gdzie jest Lubań. Jeśli ja i tysiące mieszkańców są "biorcami" to ciebie i tobie podobnych mozna porównać do szarańczy - musi jeść, no bo trzeba. Jak zniszczy dokładnie jedno - przechodzi na drugie pole. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
YreQ 11.02.2008 20:47 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Lutego 2008 Zadowolona? To się cieszę . No i raczej pomylka. Nie piszesz z moją żoną prowadzącą dziennik budowy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ila66 11.02.2008 20:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Lutego 2008 A pod moim nosem jest dziura. Rozumiesz to? faktycznie wszedzie mamy te dziury , w tej ziemi jest chyba wszystko oprocz diamentow Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
YreQ 11.02.2008 20:58 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Lutego 2008 A pod moim nosem jest dziura. Rozumiesz to? Chyba za dużo wciągacie tymi dziurami pod nosem i wartości się poprzestawiały od nadmiaru Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
geguś 11.02.2008 21:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Lutego 2008 Zadowolona? To się cieszę . No i raczej pomylka. Nie piszesz z moją żoną prowadzącą dziennik budowy. Wiecie co, miałam nie wtrącać się w tą dyskusję, ale ....... I co? Mam po szybkości odpowiedzi widzieć kto aktualnie pisze? Dla mnie to bez znaczenia. Jeśli ja i tysiące mieszkańców są "biorcami" to ciebie i tobie podobnych mozna porównać do szarańczy - musi jeść, no bo trzeba. Jak zniszczy dokładnie jedno - przechodzi na drugie pole. A Ty to jeść nie musisz? No wręcz pepretum. Różnica między nami jest taka, że i Ty i ja jemy, lecz ja mam jeszcze dodatkowo z tego powodu kurz z kopalni, a Ty nie. Więc kto tu jest szarańczą? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts