adam_mk 29.08.2008 08:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Sierpnia 2008 http://www.mg.gov.pl/NR/rdonlyres/8C3B84AA-C9EF-471A-9B33-A66E2C700CC0/37509/PEPwer3210092007.pdfAdam M. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
scoty 29.08.2008 08:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Sierpnia 2008 tu jest aktualny projekt polityki energetycznej: http://www.mg.gov.pl/NR/rdonlyres/24961E84-BEB2-4EF7-9D12-DB5CC88F9D08/47236/projektstrategiidoszerokichkonsultacji290720091.pdf a tu link do tez do dyskusji: http://www.mg.gov.pl/NR/rdonlyres/24961E84-BEB2-4EF7-9D12-DB5CC88F9D08/47235/Tezydodyskusji010820091.pdf w tezach szczegolnie polecam fragment 1.4.1 - ze szczegolnym uwzglednieniem 2 ostatnich zdań w tym punkcie:) pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bartlomiejw 31.08.2008 11:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Sierpnia 2008 Według mnie sytuacja wygląda w ten sposób, że to zbyt duży projekt i za wielka ilośc ludzi dotkniętych problemem aby bez zgody mieszkańców i samych zainteresowanych doszło do budowy. Jakoś nie wyobrażam sobie Rządu, który przetrwa protesty kilkudziesięciu tysięcy ludzi. 1. Zablokowana A4 w obie strony - wystarczy na jeden dzień i cała europa będzie op tym mówić. 2. droga do wrocławia i krajówka do legnicy i gigantyczny korek na kilakdziesiąt kilometów - nie przejdzie bez echa. Najskuteczniejsze może być powtarzanie takich protestów codziennie. Czyżby paraliż komunikacyjny??!!! myślę, że do zrobienia. Wszystko to można zorbić legalnie wystarczy chodzić po pasach a po A4 jechać powoli wobie strony. Mamy sporo narzędzi zarówno tych łagodnych jak i tych drastycznych. Niestety jak znam życie pokojowe protesty zostaną olane i nic nie dadzą poza tym, że Oni zrobią to co będą chcieli bo będą myśleć, że nic nie zrobimy. O naszej sile może stanowić jedynie zorganizowana akcja któa przyciągnie media. Jeśli udało by się na godzinę skoordynować blokadę zarówno A4 jak i tras Lubin-Wrocław Legnica-Lubin plus ew. abjazdy blokad. Wydaje mi się, że akcja ostrzegawcza na godzinę w któryś dzień tygodnia spowodowałą by, że władza wybije sobie z głowy jakiekolwiek pomysły na kopalnie odkrywkową. Metody pokojowe są fajne ale nieskuteczne niestety!!! Trzeba zwrócić najpierw uwagę mediów i Rządu. Bartek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adam_mk 01.09.2008 11:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Września 2008 Wiesz, że robisz zamach na prywatną kasę wielu ludzi?Ty ich zablokujesz a oni nie zarobią na chleb dla rodziny!CO do tego ma rząd i Twoje chciejstwa? Spodziewaj się sporej liczby pozwów o odszkodowanie za poniesione straty! (jako organizator).Sam bym za Twoją kasę "zutylizował" kilka wagonów popsutego mięska. Podaj termin akcji...Przemyśl ten problem...Adam M. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bartlomiejw 01.09.2008 18:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Września 2008 Kolego nie takie akcje przechodziły. Dlaczego ktoś ma rządać odszkodowania !!!!!!!!!! to będzie legalna akcja nikt nie karze wieźć mięska przez te tereny można wybrać dorgę lotnicza lub statkiem lub jeszcze do okłoa samochodem !!!!!!!! przecież ja nikogo nie zmuszam aby woził najtaniej i najktósza droga tak samo jak nikt nie decyduje się na zdobywanie energii najczyściej i ekologicznie!!!! a może ja Ciebie pozwę ze mnie trujesz!!!!!!!!!! korzystając z węgla! Zanim Coś napiszesz to pomyśl. Generalnie w tym kraju jest wolność słowa i wolność protestów wiec wolno mi chodzić po pasach ile chce i nikt mi tego nie zabroni no chyba ze cis się zmieniło???????? może mi zabronisz? albo jazda autostrada z dozwolona minimalna prędkością to coś niezgodnego z prawem????? Pamiętaj coś co nie jest zabronione jest dozwolone ! Tak więc nie pisz mi, że odszkodowania będę musiał płacić. Śmieszny jesteś i w jakim ty kraju, żyjesz będziemy silni to zablokujemy tę inwestycję tak jak możemy zablokowac autostradę i trasy z doi Wrocka i Legnicy i nikt nam nic nie zrobi tak niestety lub stety wygląda polska rzeczywistość!!!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adam_mk 01.09.2008 23:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Września 2008 " zablokujemy tę inwestycję tak jak możemy zablokowac autostradę i trasy z doi Wrocka i Legnicy i nikt nam nic nie zrobi" A jak zrobi? Będziesz strzelał? Wojnę z całym światem planujesz? Zrobiono projekt zamachu na "twoje" w imię ogólnego "dobra". Fakt! Świat podpalisz w obronie przed całym WŁASNYM krajem tego skrawka? Twierdzisz, że Ci wolno? Wątpię, aby taki stan na Twoim terenie utrzymał się długo, jak zapadną decyzje ostateczne... Nie mówię, że mi się to podoba. Staram się patrzeć trzeźwo. Nie słyszałeś o podobnych sprawach z przeszłości? Adam M. Skaczesz na mnie z zębami, bo mam inne zdanie? Z oddali patrzę, to może widzę szerzej.... "a może ja Ciebie pozwę ze mnie trujesz!!!!!!!!!! korzystając z węgla! " Siebie pozwij! Też masz prąd w domu... Gonisz w piętkę. Jeszcze się nie zaczęło, a Ty już zaczynasz popełniać oczywiste nielogiczności. Od tego do robienia głupot w nerwach już tylko mały kroczek... i... Cię mają!!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mk1719501284 02.09.2008 04:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Września 2008 dla zobrazowania zniszczenia środowiska naturalnego:średnia głębokość Bałtyku wynosi 52,3 m, maksymalna – 459 m (głębia Landsort na północny zachód od Gotlandii). W Kattegacie głębokość maksymalna wynosi 109 m, ze średnią 24 m. Głębia położona najbliżej Polski - Głębia Gdańska - liczy 118m odkrywka pod Legnicą ma 200 m nadkładu i 50 m miąższości, czyli po wydobyciu powstanie dół o głębokości 250 m wnioski pozostawiam każdemu sobie... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bartlomiejw 02.09.2008 08:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Września 2008 Dla mnie mało istotne jest to co chcą inni w tym przypadku. Ja po prostu nie chce mieć kopalni odkrywkowej pod nosem. Skoro tu mieszkam to mam prawo bronić tego miejsca i chcieć aby zostało takim jakim jest teraz. Nie neguje potrzeby wytwarzania energii ale są inne metody niż odkrywka. Dlatego mówię, że przeciwko niej zamierzam protestować. Skoro udało się zablokować inwestycję w Rozpudzie to może się udać zablokować plany budowy odkrywkowej kopalni na złożu "Legnickim" Nie mam nic na przeciw zgazyfikowywaniu tego złoża lub budowie elektrowni atomowej lub wiatrowych. Poprostu nie zgadzam się na odkrywkę i mam do tego prawo bo to wolny kraj. O swoje rację mogę walczyć wszelkimi zgodnymi z prawem środkami a do takich należą protesty w każdej nie łamiącej prawa formie. Dodatkowo jak uczy doświadczenie tylko robiąc dużo hałasu można coś osiągnąć i to jest ten moment bo później jak zapadną decyzję będzie za późno więc jeśli protestować to teraz, a jeli protestować to skutecznie tak aby rząd podjął decyzję o porzuceniu budowy odkrywki na tym terenie. Bo taka decyzja zaznaczam mnie satysfakcjonuje, żadna inna. Podałem tylko kilka form protestu ( zgodnego z naszym prawem) na tyle zwracającego uwagę na protestujących i ich sprawę, że nie można tego olać. Pisanie petycji itp niestety można sobie w buty wsadzić! Generalnie blokada drogi jest uciążliwa i zdaje sobie z tego sprawę, ale przecież ja nie zmuszam kierowców aby tą konkretnie drogą jeździli, tak samo w imię dobra ogółu nie zgadzam się na przesiedlenia ludzi, którzy właśnie tu znaleźli swój kawałek miejsca na ziemi. Dlaczego mają naruszać święte prawo własności. PozdrawiamBartek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bartlomiejw 02.09.2008 08:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Września 2008 a i jeszcze jedno po powstaniu odkrywki nie zazdroszczę tym, którzy będą tu musieli zostać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
YreQ 02.09.2008 19:11 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Września 2008 O, widzę że kolega Adam Jeti Poeta sie obudził i swoje dyrdymały wciska, bo go nie dotyczy problem. Do mnie tez kiedyś te same dokładnie słowa juz kierował , więc sie powtarza w tym wątku. A tak na poważnie. Poniżej artykuł z bratnich Tomisławic: KWB Konin. wto, 2. września 08, 05:46 Stowarzyszenie "Przyjezierze" poskarżyło się na działalność Kopalni Węgla Brunatnego do Komisji Europejskiej, oskarżając KWB o łamanie unijnych dyrektyw – czytamy w „Gazecie Pomorskiej”. Stowarzyszenie w skardze podkreśla, że walczy bezskutecznie o naprawę szkód górniczych wyrządzonych przez KWB Konin. Pismo skierowano do Róży Thun, przedstawicielki Komisji Europejskiej w Polsce oraz do brukselskiego Sekretariatu Generalnego KE. Jednocześnie, jak donosi „Gazeta Pomorska”, stowarzyszenie wystosowało list otarty do górników KWB Konin. „GP” wyjaśnia, że to reakcja ekologów na powstanie w kopalni Międzyzakładowego Komitetu Obrony Miejsc Pracy. Gdy górnicy mówią, ile kopalnia robi dobrego dla środowiska, ekolodzy zapraszają górników nad okoliczne jeziora, by przekonali się na własne oczy, o ile spadł poziom wody w ostatnich latach. A na górnicze obawy utraty miejsc pracy ripostują utratą miejsc pracy przez rolników, leśników czy przedstawicieli branży turystycznej - czytamy w "GP". "Gazeta" przypomina również, że stowarzyszenie "Przyjezierze" protestuje przeciwko otwarciu nowej odkrywki "Tomisławice", argumentując, że dotychczasowa działalność KWB "Konin" w Kleczewie doprowadziła m.in. do spadku poziomu wody w Przyjezierzu i okolicach. http://www.cire.pl/item,34845,1,stowarzyszenie_przyjezierze_oskarza_kwb_konin_.html Naprawdę, nie wierzę , że ludzie próbujący wcisnąć tutaj kopalnie odkrywkową wierzą w powodzenie swoich marzeń. W kilku miejscach protestują ludzie przy niewielkich inwestycjach i istniejących kopalniach.U nas KILKA TYSIĘCY ludzi do wysiedlenia, majątki warte miliony złotych do zniszczenia, w tym inwestycje współfinansowane z Unii, i ma to przejść bez echa, wszyscy przełkną ślinkę i wyjdą z walizkami, bo pan kasztelewicz i inni tak powiedzieli? Ta kopalnia nie powstała w latach 70-tych i teraz tym bardziej nie powstanie TERAZ. Ale niestety pewnym twardogłowym trzeba pomóc to zrozumieć, i taka nasza rola - mieszkańców regionu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mk1719501284 03.09.2008 03:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Września 2008 http://energetyka.wnp.pl/energia-jadrowa-bedzie-tansza-niz-weglowa,58627_1_0_0.html Energia jądrowa będzie tańsza niż węglowa W 2020 roku 1 MWh produkowana w elektrowni atomowej będzie kosztowała 40 euro, w elektrowni na węgiel kamienny 62 euro a w elektrowni na węgiel brunatny 63 euro - wynika z prognoz CEZ.Według CEZ, energia produkowana w elektrowniach gazowych z instalacjami CCGT będzie w roku 2020 kosztowała 53 euro za 1 MWh. Sama energia produkowana w elektrowniach na węgiel brunatny ma być według prognoz CEZ tańsza niż w elektrowniach jądrowych, jej cena ma wynosić w granicach 37 euro za 1MWh. Do tego trzeba doliczyć jednak koszt CO2, szacowany przez CEZ na blisko 25 euro. Według informacji podawanych przez CEZ, bezpośrednio i pośrednio, najwięcej CO2 emitują obecnie oczywiście elektrownie węglowe - to 0,95 kg na 1 kWh. W przypadku elektrowni gazowych ten wskaźnik wynosi 0,37, elektrowni słonecznych 0,2, wiatrowych i jądrowych po 0,02 a elektrowni wodnych 0,004 kg na 1 kWh. Elektrownie jądrowe nie emitują przy tym tlenków siarki i azotu. W przypadku elektrowni atomowych zagrożeniem są oczywiście odpady radioaktywne. Według CEZ elektrownia o mocy 1000 MW wytwarza rocznie 140 ton odpadów niskoaktywnych (zajmujących 120 metrów sześciennych) i 35 ton wypalonego paliwa (4 metry sześcienne), będącego odpadem wysokoaktywnym. Blisko 92 proc. użytego paliwa uranowego może być ponownie wykorzystana. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
YreQ 03.09.2008 19:41 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Września 2008 Ku przestrodze: http://www.rp.pl/artykul/2,185215_Za_sto_lat_wszystko_poplynie.html "Najnowsze analizy topnienia lodowców i długoterminowej zmarzliny potwierdzają najczarniejszy scenariusz. Naukowcy uważają, że z końcem tego stulecia Ziemia zacznie tonąć Topnienie lodowców najbardziej dotknęło półkulę północną. Pokrywa lodowa Grenlandii może poważnie się skurczyć do końca tego wieku Jeśli utrzymamy takie tempo wzrostu temperatury jak obecnie, rozmiękająca wieloletnia zmarzlina jeszcze zintensyfikuje ocieplenie. Co więcej, jeżeli topnienie lodowców Grenlandii wpisze się w scenariusz wydarzeń, które miały miejsce w przeszłości naszej planety, czeka nas błyskawiczny wzrost poziomu mórz. Informacje na ten temat publikują pisma „BioScience” oraz „Nature Geoscience”." Prognoza moja jest taka - lobbing węglowy swoimi nie do kończa czystymi prawnie metodami dokona może "zabezpieczenia złoża" nie zważając na dopiero co wybudowaną w pewnym momencie drogę S3, obszary Natury 2000, konieczność wysiedlenia tysięcy ludzi. Pójdą ciężkie pieniądze budżetowe na projekty kopalni, nowych maszyn górniczych, zwałowarek, Poltegor "wyczesze wieelką kasę. A potem będzie wielkie meteorologiczno-klimatyczne BUM - nagłe kataklizmy, zatopienie miast zostanie wreszcie jednoznacznie nazwane skutkiem działalności człowieka i emisji CO2 wszystkie organizacje, UE oraz opamietane wreszcie USA, które podpisze porozumienia z Kioto zaczną walczyć z emisja CO2 i jednym cięciem zostana zamkniete i zablokowane m.in. elektrownie węglowe. I tyle będzie z legnickiego węgla, bo CCS w bajki włóżmy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
YreQ 03.09.2008 19:41 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Września 2008 "Za ocieplenie winę ponosi człowiek Kiedy w 1998 roku rozgorzała awantura o przyczyny globalnego ocieplenia, prof. Michael Mann z Penn State University opublikował słynny dziś wykres wzrostu temperatury na półkuli północnej w ciągu minionego tysiąclecia. Grafik skojarzył się naukowcom z kształtem kija hokejowego, którego trzonem jest niemal prosta linia pokazująca mało zróżnicowaną temperaturę sięgająca początku XX wieku. Potem następuje gwałtowny skok, który zbiegł się w czasie z okresem rewolucji przemysłowej. Później prof. Mann wykonał wiele analiz, uwzględniając różne metody pomiarowe. Wczoraj opublikował obliczenia, które potwierdziły, że kij hokejowy odzwierciedla rzeczywisty stan naszego klimatu oraz to, że za ten stan rzeczy odpowiedzialny jest człowiek." To cytat dla Pana Kasztelewicza, który w jednym z maili odpowiedział mi, że "jak nie było człowieka lodowce też topniały". Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
YreQ 03.09.2008 20:21 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Września 2008 "Jest nowy projekt polityki energetycznej Polski Bezpieczeństwo energetyczne oparte na własnych zasobach surowcowych, większa efektywność oraz wykorzystywanie odnawialnych źródeł energii - to jedne z założeń "Polityki energetycznej Polski do 2030". Dokument jest przygotowywany przez resort gospodarki. Wicepremier, minister gospodarki Waldemar Pawlak podkreśla, że projekt ten diametralnie zmienia podejście do wykorzystania krajowych surowców. To nowe podejście wynika między innymi z bardzo dużych podwyżek cen paliw, jakie miały miejsce od jesieni zeszłego roku. Wiele uwagi w przedstawionym dokumencie zwraca się na efektywność oraz lepsze wykorzystywanie krajowych surowców. Zakłada się także rozwój konkurencyjnych rynków paliw i energii oraz ograniczenie oddziaływania energetyki na środowisko. Ostateczna wersja "Polityki energetycznej Polski do 2030" ma być gotowa do końca tego roku. Możliwa współpraca z Ukrainą w energetyce jądrowej Resort gospodarki rozpatruje możliwość współpracy w energetyce nuklearnej z Ukrainą - powiedział w środę wicepremier, minister gospodarki Waldemar Pawlak. "Oprócz zaangażowania polskich firm w projekt elektrowni Ignalina II na Litwie, możliwa jest także współpraca z Ukrainą w zakresie wspólnego przedsięwzięcia. Wydaje się, że może ono być szybciej zrealizowane niż Ignalina" - poinformował Pawlak. Według założeń, nowy blok energetyczny w litewskiej Ignalinie ma ruszyć ok. 2015 r. Pawlak przedstawił na konferencji prasowej główne założenia polityki energetycznej do 2030 r Z kolei doradca wicepremiera Palwaka ds. energetyki Joanna Strzelec Łobodzińska, powiedziała PAP, że oprócz udziału w planowanych mocach ukraińskich elektrowni, możliwa jest także współpraca naukowa i techniczna z tym krajem. Współpraca naukowa i techniczna zdaniem Łobodzińskiej możliwa jest także z Czechami. Czy projekt zostanie zrealizowany? Ekspert rynku paliw Andrzej Szczęśniak pozytywnie ocenia przedstawiony przez ministerstwo gospodarki projekt "Polityki energetycznej Polski do 2030 roku". Wątpi jednak, aby został on zrealizowany. Jak mówi ekspert, takie pomysły pojawiają się od czasu do czasu, ale pozostają na papierze, a ich związek z rzeczywistością jest bardzo luźny. Projekt "Polityki energetycznej Polski do 2030 roku" zakłada większe zabezpieczenie energetyczne, oparte ma własnych zasobach surowców, zwiększenie wykorzystania odnawialnych źródeł energii, rozwój konkurencyjnych rynków paliw i energii oraz ograniczenie odziaływania energetyki na środowisko." http://gospodarka.gazeta.pl/gospodarka/1,33181,5656502,Jest_nowy_projekt_polityki_energetycznej_Polski.html Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lukmach 04.09.2008 21:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Września 2008 A za topnienie lodowców miliony lat temu też odpowiedzialne było CO2??? Raz era lodowcowa raz globalne ocieplenie. Czy to nie jest naturalny cykl na ziemi??? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lukmach 04.09.2008 21:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Września 2008 Hm ciekawe czy byliscie kiedykolwiek na seminarium czy konferecji organizowanej przez to wasze lobby górnicze (AGH + Poltegor, czy tak??? jak dobrze rozumiem po przeczytaniu forum tutaj i na lubinie). Ja od dłuższego czasu przygladam sie tej sprawie, i kiedyś z ciekawości wybrałem sie do Krakowa (jako, że mieszkam stosunkowo niedaleko). I powiem wam, że to lobby podaje kilka form zapewnienia bezpieczeństwa energetycznego. Ja myśle, że oni raczej starają się zwrócić uwagę warszawce na problem jaki może czekać kraj za kilka czy kilkanaście lat. Nie tylko mówią o eglu, ale równiez o wietrze, geotermii, itd. Szczerze, jako, że sa to jednostki naukowo-badawcze w dziedzicie przemysłu wydobywczego to taka jest ich rola aby mówić o takich metodach a nie innych - to przecież ich praca. A jeżeli ktoś ma lobbować to raczej nie oni tylko główni gracze na rynku surowcowo-energetycznym.A czy ludzie, którzy sie tam budowali nie wiedzieli co jest pod ich przyszłymi domami??? Przy obecnej sytuacji geopolitycznej trzeba być frustratem, żeby budować się na największym złożu węgla w Europie. Ewentualnie zakup można potraktowac czysto inwestycyjnie. Kiedys poznałem ludzi, którzy skupują ziemię w granicach złóż surowców skalnych, a później sprzedają z ogronym zyskiem takim firmom jak Lafarge, Cemex, itd.pewnie to nie wasza wina tylko oczywiście samorządu, rządu, itd. Ogólnie dośc nieciekawa sytuacja dla mieszkańców. Z dalszym zaciekawieniem bede obserwował jak to wszystko sie potoczy.A tak wogóle to biedny ten Kasztelewicz, tyle co mu się dostało na forach to szok, a wygląda na całkiem sympatycznego gościa. Dajcie mu spokój bo to nie on zbuduje wam kopalnie (takie moje zdanie, możecie się zgodzić lub zbluzgać mnie jak i tego Pana).Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
YreQ 05.09.2008 14:51 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Września 2008 A czy ludzie, którzy sie tam budowali nie wiedzieli co jest pod ich przyszłymi domami??? Przy obecnej sytuacji geopolitycznej trzeba być frustratem, żeby budować się na największym złożu węgla w Europie. Oczywiście masz prawo mieć swoje zdanie, jak każdy tutaj. Ale myślę że sam nie wierzysz w swoje stwierdzenia o kilku tysiącach frustratów. I obrażasz kilka tysięcy ludzi z terenów kilku gmin. Tak, tak, kilka tysięcy. Bo węgiel jest wszędzie, i nikt nie wskazał ludziom kupującycm ziemię pod budowę, że tu będzie kiedyś kopalnia. Istnieje cos takiego jak ciągłość państwowości - Państwo odpowiada za decyzje swojej władzy, bez wzgledu na to jaka ona była wczesniej. Dzisiaj ja i Ty płacimy za błędne decyzje o nacjonalizacji - płacąc z budżetu odszkodowania, więc państwo powinno teraz również zaakceptować fakt odstąpienia przez poprzednie władze od eksploatacji. Gdyby dotyczył problem jakichś osadników, którzy to osiadają się tak jak w Palestynie Żydzi, to mozna byłoby mieć pretensje, ale wybacz, sytuacja jest troszkę inna, i problem nie dotyczy tylko kilku osób wypowiadających się na tym forum przeciwko kopalni. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
YreQ 05.09.2008 14:53 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Września 2008 A za topnienie lodowców miliony lat temu też odpowiedzialne było CO2??? Raz era lodowcowa raz globalne ocieplenie. Czy to nie jest naturalny cykl na ziemi??? naturalny cykl Ziemi wygląda troszke inaczej. a to co się dzieje to nie jest cykl naturalny. i stwierdzili to ludzie troszke mądrzejsi zarówno ode mnie jak i od Ciebie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
borbet7 05.09.2008 17:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Września 2008 Przy obecnej sytuacji geopolitycznej trzeba być frustratem, żeby budować się na największym złożu węgla w Europie. [...] ... Ogólnie dośc nieciekawa sytuacja dla mieszkańców I myślisz, że byli na tyle mało rozgarnięci, żeby się w tą "mało ciekawą sytuację" samemu wmieszać?! A za topnienie lodowców miliony lat temu też odpowiedzialne było CO2??? Raz era lodowcowa raz globalne ocieplenie. Czy to nie jest naturalny cykl na ziemi??? Być może i tak jest, ale: 1. To nie oznacza, że dla zapewnienia sobie bezpieczeństwa (mówię tu o unikaniu różnych kataklizmów i "skutków ubocznych", które niosą z sobą te właśnie interwałowe zmiany klimatu) nie możemy starać się ich niwelować 2. Za topnienie lodowców odpowiedzialne było obok wielu, wielu czynników m.in. ocieplenie klimatu, na które z kolei spory wpływ ma CO2. P.S. Pamietaj, że CO2 istniało dużo wcześniej niż zbudowano pierwszy samochód Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lukmach 05.09.2008 20:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Września 2008 Nikogo nie miałem zamiaru obrazić. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts