YreQ 25.10.2008 18:52 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Października 2008 Cytat z Muratora listopad 2008 - artykuł "Domy na czarnej dziurze"wypowiedź prof. Macieja Nowickiego ministra środowiska "Odrzucam opinię lobby energetycznego, że zapotrzebowanie na prąd wzrośnie dwukrotnie do 2030 roku. Nie ma powodu, by tak rosło - pod warunkiem że ograniczymy ogromne marnotrastwo energii w Polsce. Straty są w przemyśle i w gospodarstwach domowych. Należy też modernizować energetykę, bo urządzenia, na których pracuje, są przestarzałe i mało wydajne. Czy nastawiać się na węgiel brunatny? To najmniej efektywne paliwo dające największą emisję zanieczyszczeń. Pytam: czy zamiast ponosić ogromne nakłady finansowe i społeczne na robienie odkrywki o głębokości 200 m, nie lepiej przeznaczyć te pieniądze na rozwój nowoczesnych technologii wykorzystujących odnawialne źródła energii?" Kontrargumenty dr Kasztelewicza - fragmenty z artykułu:"(..) musimy zrozumieć że prąd nie powstaje w gniazdku (...)" - tak nisko ceni inteligencję Polaków pan dr?"(...) wokół Legnicy i Lubina ta konieczność (wyburzeń) dotyczyłaby do 2045 roku około 350 domów (...)" - kłamstwo. Wg opracowań Poltegoru na których bazuje Komitet do wysiedlenia jest ok 40 miejscowości z kilku gmin. Ok. 350 domów mają coponiektóre jedne tylko wsie, np Raszówka. A gdzie reszta? W 2046, czy może 2200? A w miedzyczasie co będzie na terenie objętym zakazem inwestycji w reszcie miejscowości wokół Legnicy i Lubina? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
YreQ 26.10.2008 19:20 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Października 2008 I będę uparty w kwestii planów budowy elektrowni atomowych w Polsce, pomimo śmichów chichów coponiektórych węglomaniaków "odkopalni zdalekamieszkających": Polska elektrownia atomowa w 2030 r.?DALEKOSIĘŻNE PLANY RZĄDU Rząd PO-PSL, jak każdy poprzedni gabinet, zapowiada budowę w Polsce elektrowni atomowej. Według Adama Szejnfelda może ona stanąć już w 2030 r.Taki zapis znalazł się w rządowej strategii energetycznej - powiedział na antenie radia RMF FM wiceminister gospodarki. Na razie to tylko zapis w strategii na najbliższe 20 lat, ale Szejnfeld zapewnił, że o elektrowni jądrowej trzeba myśleć już teraz. W piątek premier Donald Tusk o pomoc w budowie elektrowni poprosił Koreańczyków. - W 2012 chcemy podjąć ostateczną decyzję i zacząć prace budowlane - mówił po deklaracji premiera szef jego gabinetu politycznego Sławomir Nowak. Na pytanie, gdzie mogą powstać elektrownie, Szejnfeld odpowiedział: - Dla tych ewentualnych elektrowni mamy dwa miejsca, które są już w pewnym zakresie sprawdzone pod kątem przydatności. Jest to na pewno Żarnowiec w woj. pomorskim, ale też Klempicz w województwie wielkopolskim. O budowę elektrowni W woj. pomorskim zabiegają jego władze. List z prośbą "o zajęcie pozytywnego stanowiska" w tej sprawie wysłał do premiera marszałek województwa Jan Kozłowski. Napisał w nim, że „województwo musi zmienić strategię zaopatrzenia w energię elektryczną”. Na razie jednak jak mówił Szejnfeld RMF FM, rząd musi przeprowadzić analizy, na ile elektrownia jądrowa uniezależni nas energetycznie i czy jest to opłacalne. Budować już próbowano Budowa elektrowni to koszt około 25 miliardów złotych a to blisko 10 procent rocznego budżetu państwa. W Żarnowcu w latach 1982-90 budowano już elektrownię jądrową. Zmiana warunków ekonomicznych w Polsce po 1989 r. oraz protesty ekologów spowodowały jednak, że budowa została przerwana. http://www.tvn24.pl/-1,1570319,0,1,polska-elektrownia-atomowa-wnbsp2030nbspr,wiadomosc.html Zbudujemy atomową elektrownię. Za 22 lata Czyżby Platforma zamierzała rządzić przez najbliższe 22 lata? Na pewno by chciała. Na razie ujawniono rządowe plany rozwoju sektora energetycznego. Obejmują one budowę elektrowni atomowej do 2030 roku. Określono w nich dokładne miejsce budowy siłowni. Do 2030 roku w Polsce może powstać pierwsza elektrownia atomowa. To zapis znalazł się w rządowej strategii energetycznej. Ujawnił go na antenie RMF FM wiceminister gospodarki Adam Szejnfeld. Premier Donald Tusk podczas pobytu w Chinach już poprosił o pomoc w budowie siłowni jądrowych prezydenta Korei Południowej. Na razie to bardzo odległe plany. Wiceminister gospodarki mówi jednak, że o elektrowni jądrowej trzeba myśleć już teraz. Stąd rozmowy z Koreańczykami. Na pytanie, gdzie mogą powstać elektrownie, minister odpowiedział: "Dla tych ewentualnych elektrowni mamy dwa miejsca. Jest to na pewno Żarnowiec, ale też Klepmicz w województwie wielkopolskim." Na razie jednak, jak mówi Szejnfeld, rząd musi przeprowadzić analizy, na ile elektrownia jądrowa uniezależni nas energetycznie i czy jest to opłacalne. Budowa elektrowni kosztuje 25 miliardów złotych - to blisko 10 procent rocznego budżetu państwa. http://www.dziennik.pl/wydarzenia/article256657/Zbudujemy_atomowa_elektrownie_Za_22_lata.html Wg sondażu na portalu TVN24 85% badanych jest za budową elektrowni atomowej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lukmach 27.10.2008 06:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Października 2008 Ale jedna czy dwie elektrownie atomowe nie rozwiążą problemu, jak najbardziej powinny być zbudowane. Natomiast aby utrzymac obecny poziom prodkcji energii z węgla należy rozpoczać nowe inwestycje (Gubin, legnica i inne).I nawert dla wiatrkaów zostaje pole do obsadzenia z obecnych 300MW do nawet 5000WM.Dzis mamy ponad 90% z węgla natomiast w przyszłości zapewnienie takiej samej wielkości produkcji z węgla to będzie już ok 60-70% bo globalnie będzie większa produkcja.Nie wiem czy czytaliście artykuł z linka, który kiedyś wysłałem. Zawarte w nim jest kilka mądrości. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
BOHO 28.10.2008 14:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Października 2008 do YreQ czy mieszkasz tam gdzie mieszkasz od urodzenia, czy też kilka lat temu sprowadziłeś się w miejsce planowanej kopalni ? jakoś uparcie nie odpowiadasz na moje pytanie...... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
BOHO 28.10.2008 14:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Października 2008 I będę uparty w kwestii planów budowy elektrowni atomowych w Polsce, pomimo śmichów chichów coponiektórych węglomaniaków "odkopalni zdalekamieszkających"..... czy to głos miłośników atomu którzy czujnie sprowadzili się i zamieszkali na złożu węgla ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mały Mariusz 29.10.2008 10:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Października 2008 Witam. Właśnie kupuje domek w Gorzelinie ,w gminie i w innych instytucjach cisza ani słowa o kopalni Uważam że skoro wszyscy o węglu wiedzą od kilkunastu lat to rząd Polski powinien jakoś to rozwiązac . Albo będzie kopalnia albo jej nie będzie , ludzie co to za kraj ? Popieram YreQ który walczy o swoją ojczyzne , . A Ci którzy nie są z tego regionu powinni przestać wypisywać pierdoły w temacie . Jak ktoś chce mieszkać blisko kopalni to niech sie przeprowadzi gdzieś na śląsk . A jakby cos to ja mieszkam całe życie blisko kopalni i wiem co to syf ,pył i smród . YreQ pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
qwert_y 30.10.2008 06:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Października 2008 A Ci którzy nie są z tego regionu powinni przestać wypisywać pierdoły w temacie Aha czyli Ci co są z tego regionu to wszyscy jak jeden mąż fachowcy od CO2, energetyki wiatrowej i nie tylko, eksperci od klimatu i tym podobnych spraw? reszta pisze pierdoły? Brawo za podejście do dyskusji! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
BOHO 30.10.2008 08:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Października 2008 A Ci którzy nie są z tego regionu powinni przestać wypisywać pierdoły w temacie Aha czyli Ci co są z tego regionu to wszyscy jak jeden mąż fachowcy od CO2, energetyki wiatrowej i nie tylko, eksperci od klimatu i tym podobnych spraw? reszta pisze pierdoły? Brawo za podejście do dyskusji! już nie wspominając o tak bezdyskusyjnej kwestii jak to, że wszyscy "z tego regionu" są za elektrownią atomową w tymże regionie...... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mały Mariusz 30.10.2008 13:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Października 2008 Przeczytałem jeszce raz swoja wypowiedz i chciałbym sprostowac , przeprawszam jeśli kogos uraziłem. Kiedy napisałem pierdoły to chodziło mi o zdanie ludzi którzy usilnie przekonuja o beznadziejności protestu . Trzeba pomysleć tez o ludziach którzy mieszkaja w tym regionie i co oni czuja . Nie znam sie na elektrowniach ani nawet mnie to nie interesuje sa ludzie odpowiedzialni za energetyke (minister gospodarki np) i za to biora szmal. Ja wiem jedno jeśli beda chciei to zrobia ta kopalnie ale bez walki sie nie obejdzie , pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
BOHO 30.10.2008 14:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Października 2008 Przeczytałem jeszce raz swoja wypowiedz i chciałbym sprostowac , przeprawszam jeśli kogos uraziłem. Kiedy napisałem pierdoły to chodziło mi o zdanie ludzi którzy usilnie przekonuja o beznadziejności protestu . Trzeba pomysleć tez o ludziach którzy mieszkaja w tym regionie i co oni czuja . Nie znam sie na elektrowniach ani nawet mnie to nie interesuje sa ludzie odpowiedzialni za energetyke (minister gospodarki np) i za to biora szmal. Ja wiem jedno jeśli beda chciei to zrobia ta kopalnie ale bez walki sie nie obejdzie , pozdrawiam. oczywiście protestować zawsze można..... w końcu to wolny kraj.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
YreQ 30.10.2008 20:17 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Października 2008 ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
BOHO 30.10.2008 20:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Października 2008 widzisz, ni z tego, ni z owego, TY ZAPYTAŁEŚ MNIE, czy mieszkam od urodzenia w Wawie....jak dobrze pamiętasz, odpowiedziałem Ci w następnym poście.... a więc potem JA ZAPYTAŁEM CIEBIE, czy mieszkasz tam gdzie mieszkasz od urodzenia.... wygląda na to, że po raz kolejny NIE ZROZUMIAŁEŚ PYTANIA, albo co bardziej prawdopodobne NIE CHCESZ odpowiedzieć, że w pobliże planowanej kopalni sprowadziłeś się raptem kilka lat temu..... jak myślisz, o czym świadczy takie Twoje zachowanie ? "bo już mi się nie chce z tobą dyskutować" - no pewnie z argumentami trudno się dyskutuje..... lepiej powielać głupoty o Koreańczykach i elektrowniach atomowych.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
YreQ 31.10.2008 21:03 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Października 2008 (...) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
BOHO 01.11.2008 02:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Listopada 2008 z Twojego postu : "Rząd PO-PSL, jak każdy poprzedni gabinet, zapowiada budowę w Polsce elektrowni atomowej. Według Adama Szejnfelda może ona stanąć już w 2030 r." czyli Twoim zdaniem Szejnfeld po prostu LAWIRUJE ? ? czy wiesz, co będzie w roku 2030 ? ? ? weź mnie nie rozśmieszaj.... lepiej zapytaj rodziców, czy w 1986 roku myśleli, że świat i Polska będą wyglądały za 30 lat, tak jak dzisiaj wyglądają.... aTy powołujesz się na pajaca, co to bredzi o roku 2030 ! śmiechu warte i tyle..... dlaczego tzw.miejscowi, (niezależnie od tego , jak długo są "miejscowi"- tak jak ty), są przeciwko to wiem, czemu wyraz dawałem już poprzednio..... szkoda, że czytasz tylko to, co ci pasuje i odpowiadasz na pytania, które są dla ciebie wygodne, albo stawiają cię w lepszym świetle.... nikt nie twierdzi też, że temat nie jest problemowy...... a Murator po prostu szuka ciekawych tematów i jedynie stąd wynika zainteresowanie redakcji.... sądząc po stylu prowadzonej dyskusji i używanych "argumentach", jesteś młodym człowiekiem, który nie miał jak dotąd okazji zetknąć się tak naprawdę z brutalną rzeczywistością...... jednak jeszcze przekonasz się nie raz, że rzeczywistość nie jest czarno-biała, jak sądzisz, i że nie wystarczy pokrzyczeć trochę o swoich racjach żeby cię ktokolwiek słuchał.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
BOHO 01.11.2008 02:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Listopada 2008 a jeśli o argumentach: może napiszesz, gdzie twoim zdaniem miałaby stanąć pierwsza w Polsce elektrownia atomowa ? no gdzieś chyba musi..... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
YreQ 01.11.2008 06:40 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Listopada 2008 a jeśli o argumentach: może napiszesz, gdzie twoim zdaniem miałaby stanąć pierwsza w Polsce elektrownia atomowa ? no gdzieś chyba musi..... U mnie pod drzewkiem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
BOHO 01.11.2008 07:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Listopada 2008 a jeśli o argumentach: może napiszesz, gdzie twoim zdaniem miałaby stanąć pierwsza w Polsce elektrownia atomowa ? no gdzieś chyba musi..... U mnie pod drzewkiem. A co do argumentów to nie przypominam sobie z twojej strony żadnego. I naprawde skończ juz ten temat, bo troszkę smiecisz na tym forum..... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
BOHO 01.11.2008 07:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Listopada 2008 Peplarku, z tobą gadac nie ma sensu. Gdy ktoś ci mówi że cos jest białe, to ty szukasz czarnych kropek aby stwierdzić że jednak czarne. Sprzeczki z toba to tak naprawdę margines, i zauważ też , że jestes raczej odosobniony w swoich podlądach. Szkoda tylko że tutaj śmiecisz swoimi interpretacjami rzeczywistości. geguś, dyskusja z tobą jest jałowa, więc ją kończę w tym wątku. Miałbym tylko prośbę żebyś tu nie śmiecił, bo zakładając temat miałem zamiar spróbawać znaleźć argumenty i sposoby przeciwko budowie , a nie niepotrzebnie wciagac sie w dyskusje z osobą totalnie niezwiązaną z regionem. Żegnam. Haynauer, naprawde daruj już sobie i nie przeinaczaj tekstu. Nie chce mi sie z tobą dyskutować więc mam nadzieję że ty też przestaniesz tutaj pisać... jak widzę rozmowa ze wszystkimi, którzy NIE MYŚLĄ TAK SAMO JAK TY, nie ma według ciebie sensu.....a wszyscy oni tylko zaśmiecają temat..... ciekawe podejście...... ale zapewniam cię, że bycie lokalnym krzykaczem to za mało..... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
YreQ 01.11.2008 19:18 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Listopada 2008 Dobra poddaje się. jesteś boski. Śiadaj za kierownice koparki. 200 metrów i węgiel bedzie twój Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
YreQ 01.11.2008 19:22 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Listopada 2008 Peplarku, z tobą gadac nie ma sensu. Gdy ktoś ci mówi że cos jest białe, to ty szukasz czarnych kropek aby stwierdzić że jednak czarne. Sprzeczki z toba to tak naprawdę margines, i zauważ też , że jestes raczej odosobniony w swoich podlądach. Szkoda tylko że tutaj śmiecisz swoimi interpretacjami rzeczywistości. geguś, dyskusja z tobą jest jałowa, więc ją kończę w tym wątku. Miałbym tylko prośbę żebyś tu nie śmiecił, bo zakładając temat miałem zamiar spróbawać znaleźć argumenty i sposoby przeciwko budowie , a nie niepotrzebnie wciagac sie w dyskusje z osobą totalnie niezwiązaną z regionem. Żegnam. Haynauer, naprawde daruj już sobie i nie przeinaczaj tekstu. Nie chce mi sie z tobą dyskutować więc mam nadzieję że ty też przestaniesz tutaj pisać... jak widzę rozmowa ze wszystkimi, którzy NIE MYŚLĄ TAK SAMO JAK TY, nie ma według ciebie sensu.....a wszyscy oni tylko zaśmiecają temat..... ciekawe podejście...... ale zapewniam cię, że bycie lokalnym krzykaczem to za mało..... Zwrócę ci uwagę jeszcze tylko na jedną prawidłowość w tych dyskusjach, której nie zauwazyłes. NIKT z nich i TY nie mieszkacie na złożu. Jeśli juz lubisz kopiować posty to przytocz tych mieszkańców, których sprawa dotyczy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts