Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Węgiel brunatny pod Legnicą a nasze domy

YreQ

Recommended Posts

Zadowolona?

To się cieszę :D .

No i raczej pomylka. Nie piszesz z moją żoną prowadzącą dziennik budowy.

Wiecie co, miałam nie wtrącać się w tą dyskusję, ale .......

I co? Mam po szybkości odpowiedzi widzieć kto aktualnie pisze? Dla mnie to bez znaczenia.

Jeśli ja i tysiące mieszkańców są "biorcami" to ciebie i tobie podobnych mozna porównać do szarańczy - musi jeść, no bo trzeba. Jak zniszczy dokładnie jedno - przechodzi na drugie pole.

A Ty to jeść nie musisz? No wręcz pepretum. Różnica między nami jest taka, że i Ty i ja jemy, lecz ja mam jeszcze dodatkowo z tego powodu kurz z kopalni, a Ty nie. Więc kto tu jest szarańczą?

Dyskusja z tobą jest jałowa, więc ją kończę w tym wątku. Miałbym tylko prośbę żebyś tu nie śmiecił, bo zakładając temat miałem zamiar spróbawać znaleźć argumenty i sposoby przeciwko budowie , a nie niepotrzebnie wciagac sie w dyskusje z osobą totalnie niezwiązaną z regionem. Żegnam.

• Odpowiedzi 2,7k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

YreQ - w pełni się zgadzamy z Twoim wpisem na stronie TVN24

a może skoro na AGHu jest Komitet za budową odkrywki, my powinniśmy złożyć Komitet Przeciw?

Postaram się jutro namierzyć jakoś Zbigniewa Skowrońskiego (Radny Gminy Lubin, który wypowiada się w reportażu TVNu i jest autorem listu do Tuska)..

Trzeba by zmobilizować lokalne władze przyległych gmin to wejścia w protest. Jeśli wójt Lubina jest przeciw, to nie sądzę żeby wójtowie Miłkowic czy Kunic zacierali ręce. Zwykli ludzie będą potrzebni bezpośrednio przy blokadzie inwestycji, a samorząd przy próbie zmiany planów zagospodarowania przestrzennego. mam obsługę geodezyjną Gminy Miłkowice a za kilka dni odbędą się szkolenia rolników z wypełniania wniosków o płatności bezpośrednie. Poruszę temat :)

Dyskusja z tobą jest jałowa, więc ją kończę w tym wątku. Miałbym tylko prośbę żebyś tu nie śmiecił, bo zakładając temat miałem zamiar spróbawać znaleźć argumenty i sposoby przeciwko budowie , a nie niepotrzebnie wciagac sie w dyskusje z osobą totalnie niezwiązaną z regionem. Żegnam.

To pozwolisz, że Twoim śladem poszukam argumentów, jak zatrzymać kopalnię bazaltu., którą mam 100m przed domem. A że Tobie Czy innym drogi nie zrobią? A co mnie to obchodzi!

To pozwolisz, że Twoim śladem poszukam argumentów, jak zatrzymać kopalnię bazaltu., którą mam 100m przed domem. A że Tobie Czy innym drogi nie zrobią? A co mnie to obchodzi!

Prosiłem nie śmieć juz tutaj.

Nie wiem jak Wy, ale ja o tym węglu słyszałem już z 30 lat temu. Jak ktoś kupuje działkę w środku planowanej już wtedy kopalni i na dodatek buduje dom za kilka setek, to może mieć pretensje chyba tylko do siebie. Wiadomo że Polska biedna , nie ma innych surowców energetycznych i taka kopalnia jest koniecznością. Zresztą co to jest 1000 chałup choćby nawet po milionie , wobec skali inwestycji. Ludziska dostaną odszkodowanko i przeniosą się w ciekawsze miejsce niż ten zakichany LGOM. Co to tylko tam jest "raj na ziemi"

POza tym wykup nieruchomosci nie bedzie odbywał sie w formie wartosci danego terenu a jesli tak to nalezy go wycenic ajko wartos kopani a to nie bedzie 100 zl za ar a duuuuzo wiecej. Poza tym aby wywlaszczyc ludzi musi byc ustawa a prawo nie dziala wstecz!!! Poza tym jedym z wyjsc dlanowych inwestorow jest wziecie sporego kredytu np. 500 tys albo wiecej :-) wtedy pamietac nalezy ze to hipoteka jest na grunt i niech sie bank martwi :-) jak zrobic aby nie starcic. Ja moge poprostu sie wyporwadzic oddajac hipoteke na rzecz kopalni akase ktora mialem zainwestowac w dom poprostu trzymac na koncie jako zabezpieczenie :-) i co mi wtedy zrobia nic bo jedynie co moga to sprzedac dom i dzialke :-) moze to jest pomysl :-)

Nalezy tez pamietac ze istnieja instytucje Unii Europejskiej a tam juz nie jest tak łatwo. Wydawane są pozwolenia na budowę i plany zagospodraowania przestrzennego nie dopuszczają działalności takiej jak kopalnia :-) a do zmiany planow potrzebne są głosy radnych. Ci jesli mysla tak jak mowia to nie wyraza takiej zgody a wtedy w demokracji niestety nie ma mozliwosci nacjonalizacji :-)

Jest tez kwestia polityczna jaki polityk zgodzi sie na cos takiego jak chce liczyc sie w wyborach. Wiem dokladnie ze to oczywiscie palcem na wodzi pisane. jednak nie wydaje mi sie aby ziemia i domy były sprzedawane ponizej wartosci rynkowej liczonej z całego regionu. Jesli zajma taki teren to cena ziemi w okolicy niezajetej przez kopalnie znacznie podrozeje a nie spadnie. Moze jestem naiwny ale nikt nie straci na tej inwestycji :-) w tym terenie. Pozostaje inna kwestia wartosci sentymentalnej i oczywiscie dramaty ludzi, ktorzy mieszkaja na tym terenie od lat... to nie ulega zadnej dyskusji nei bedzie łatwo ale kasy sie nei straci !

Nie wiem jak Wy, ale ja o tym węglu słyszałem już z 30 lat temu. Jak ktoś kupuje działkę w środku planowanej już wtedy kopalni i na dodatek buduje dom za kilka setek, to może mieć pretensje chyba tylko do siebie. Wiadomo że Polska biedna , nie ma innych surowców energetycznych i taka kopalnia jest koniecznością. Zresztą co to jest 1000 chałup choćby nawet po milionie , wobec skali inwestycji. Ludziska dostaną odszkodowanko i przeniosą się w ciekawsze miejsce niż ten zakichany LGOM. Co to tylko tam jest "raj na ziemi"

Z jednej strony rozumiem ludzi którzy nie bardzo chcą się przenosić (bo stracić na tym nie stracą) ale z drugiej strony to przecież ta kopalnia to tysiące miejsc pracy dla całego regionu - przez to wszystkim w regionie będzie żyło się lepiej. Bywam w tym regionie od czasu do czasu i uważam że jest tam jeden sensowny pracodawca - KGHM - reszta jest biedna. Co będzie jak będzie druga kopalnia? Konkurencja pomiędzy pracodawcami co bezpośrednio będzie się wiązać z podwyżką aby utrzymać pracowników.

a ja mieszkam tu od 2 lat i nigdy o planowanej kopalni nie słyszałam i jak miałam się dowiedzieć skoro przy pozwoleniu na budowę i udzielaniu kredytu nikt też tej kwestii nie poruszył??

co do opłacalności inwestycji, to agh nie bierze pod uwagę protokołów z Kioto i gigantycznych kar za emisję przy produkcji energii z tego węgla, ale o tym się będzie mówić, dopiero jak wyryją dziurę i okaże się, że trzeba było poczekać na technologię zagazowywania złoża

Z jednej strony rozumiem ludzi którzy nie bardzo chcą się przenosić (bo stracić na tym nie stracą) ale z drugiej strony to przecież ta kopalnia to tysiące miejsc pracy dla całego regionu - przez to wszystkim w regionie będzie żyło się lepiej. Bywam w tym regionie od czasu do czasu i uważam że jest tam jeden sensowny pracodawca - KGHM - reszta jest biedna. Co będzie jak będzie druga kopalnia? Konkurencja pomiędzy pracodawcami co bezpośrednio będzie się wiązać z podwyżką aby utrzymać pracowników.

pod Poznaniem też są spore złoża, chcesz takiego pracodawcę tam?

poza tym specyfika odkrywki polega na dużej mechanizacji i niewielkim zatrudnieniu - inaczej niż przy kopalni głębinowej..

a tak na marginesie - ciekawe czy lokalne cmentarze też przenosić będą chcieli :o

wtedy pamietac nalezy ze to hipoteka jest na grunt i niech sie bank martwi :-) jak zrobic aby nie starcic. Ja moge poprostu sie wyporwadzic oddajac hipoteke na rzecz kopalni akase ktora mialem zainwestowac w dom poprostu trzymac na koncie jako zabezpieczenie :-) i co mi wtedy zrobia nic bo jedynie co moga to sprzedac dom i dzialke :-) moze to jest pomysl :-)

wszystko pięknie, ALE większość z nas nie bierze kredytu na 100% inwestycji, tylko oprócz bankowych pieniędzy pcha w budowę wszystkie swoje oszczędności (nie mówiąc o nerwach związanych z ekipami "fachowów") więc nie jest to tak proste jak piszesz..

a ja mieszkam tu od 2 lat i nigdy o planowanej kopalni nie słyszałam i jak miałam się dowiedzieć skoro przy pozwoleniu na budowę i udzielaniu kredytu nikt też tej kwestii nie poruszył??

co do opłacalności inwestycji, to agh nie bierze pod uwagę protokołów z Kioto i gigantycznych kar za emisję przy produkcji energii z tego węgla, ale o tym się będzie mówić, dopiero jak wyryją dziurę i okaże się, że trzeba było poczekać na technologię zagazowywania złoża

kilka słów na koniec, bo tez brałem udział w dyskusji... włąśnie od około 30 lat ciagle mówiło sie o tych złożach węgla i o tym, że kiedys zacznie sie wydobycie, gdy juz zasoby miedzi beda sie kończyć... jesli ktoś tego nie słyszał to mozliwosci jest kilka... albo nie uważał na lekcjach geografii albo miał słabego nauczyciela tego przedmiotu albo tez jest kompletnym ignorantem, który w nosie ma to co się dzieje w regionie... z tego co pamiętam to odkrywka miała się zaczynać już od jaroszówki, teraz widzę że plany sie zmieniły, chyba nawet dobrze bo byłoby po kolejnej enklawie kghm'owskiej szczęśliwości górzycach...

a propos odszkodowań to jest dokładnie odwrotnie niż niektórzy tu pisali... odszkodowania są godziwe i z reguły przekraczaja wartości rynkowe... gorzej maja jedynie własciciele starych chałup... bo jesli kogoś chałupa warta jest 100 tys. a dostanie za nia 200 tys. to i tak nie zbuduje za to nowego domu...

tak było w przypadku wysiedleń w luboniu pod budowę autostrady...

jesli ktoś tego nie słyszał to mozliwosci jest kilka... albo nie uważał na lekcjach geografii albo miał słabego nauczyciela tego przedmiotu albo tez jest kompletnym ignorantem, który w nosie ma to co się dzieje w regionie...

albo skończył szkołę i studia w niemczech i nie miał możliwości się o tym dowiedzieć

tak apropo cmentarzy przyszło mi do głowy sprawdzić Rejestr zabytków nieruchomych woj. dolnośląskiego, Miłoradzice, Raszowa.. na całym terenie jest zabudowa wpisana przez konserwatora zabytków na tą listę...

Gdybyś była Bardzo Ważnym Decydentem w tym kraju , to co byłoby dla Ciebie ważniejsze: bezpieczeństwo energetyczne Polski na x lat, czy kilka zmurszałych budynków, które pewnie i tak za kilka lat się rozlecą?

Ci którzy piszą, że w regionie będzie praca i bogactwo po wybudowaniu kopalni jednak sie mylą. A wystarczy pomysleć. Przecież jeżeli rządzący podjęliby decyzję o budowie, to w ciągu jakiegoś czasu zostaną zablokowane wszystkie inwestycje na tym terenie. A kopalnia i elektrownia powstaną za kilkanaście, kilkadziesiąt lat. A co w międzyczasie? Nie będą wydawane pozwolenia na budowe domów, dróg kanalizacji, wodociągów. Ludzie stracą pracę zanim ta kopalnia powstanie. Przecież przy budowach pracuje mnóstwo ludzi od murarza po kominiarza.

Jestem geodetą i żyję dzięki temu że ludzie dziela działki, budują domy. Wszystko zostanie wstrzymane. I zanim ktoś mi wypłaci odszkodowanie za nowo wybudowany dom, to bank mi go zabierze za niespłacenie kredytów.

Więc nie pieprzcie tutaj o wielkiej pracy przy kopalni.

Pod Legnicą w gminie Ruja jest wieś Usza. Kilkadziesiąt lat temu ktoś przeznaczył teren pod zbiornik retencyjny. Nic nie wybududowano. Ludzie mieli zakaz remontów domów. Dziś wieś wygląda jak cmentarzysko.

Myślicie że prąd będzie tańszy. Guzik prawda.

Wylicze kilka kosztów, które kopalnia poniesie i doliczy do prądu:

- odszkodowania za nowe, często bardzo drogie domy, a nie stare zabudowania gospodarcze poniemieckie

- opłaty za wyłaczenie gruntów z produkcji rolnej

- opłaty za przedwczesny wyrąb lasów (niemałe)

- przebudowa dróg, regulacja cieków wodnych.

Jeśli ci co mieszkają lub pacują pod Bogatynią są tacy zachwyceni swoja kopalnią i boja sie utraty pracy, to niech w tej dziurze postawią elektrownię atomową. Nikogo nie trzeba będzie wysiedlać.

Dziwne to wasze podejście. Jak takie inwestycje są przeprowadzane w innych krajach? Pełno u nas ułanów co to szabelką ... itd.

Pod Legnicą jest jakieś szczególnie wielkie zaludnienie na km2 ? Jakoś nie zauważyłem. Ludzie mieszkają tam w rezydencjach? A może jest jakiś szczególnie ważny obszar ekologiczny?

Proces wywłaszczenia nie jest ani przyjemny ani dobry ale można zamienić złą monetę na dobrą i przy wywałaszczeniu ludzie spod legnicy powinni zapewnić sobie godziwe wynagrodzenie za przesiedlenie a nie protestować. Na tym powinniście się skupić np odszkodowanie 200% wartości odtworzeniowej. To może zapewnić wam lepszą przyszłość w innym miejscu i zamiast machać szabelką ruszcie głową jak na tym zarobić - załóżcie jakiś komitet negocjacyjny i walczcie o gwarancje premiera na określone pieniądze ale w odniesieniu do wartości oddtworzeniowej waszych gruntów i domów.

Dziwne to wasze podejście. Jak takie inwestycje są przeprowadzane w innych krajach? Pełno u nas ułanów co to szabelką ... itd.

Pod Legnicą jest jakieś szczególnie wielkie zaludnienie na km2 ? Jakoś nie zauważyłem. Ludzie mieszkają tam w rezydencjach? A może jest jakiś szczególnie ważny obszar ekologiczny?

Proces wywłaszczenia nie jest ani przyjemny ani dobry ale można zamienić złą monetę na dobrą i przy wywałaszczeniu ludzie spod legnicy powinni zapewnić sobie godziwe wynagrodzenie za przesiedlenie a nie protestować. Na tym powinniście się skupić np odszkodowanie 200% wartości odtworzeniowej. To może zapewnić wam lepszą przyszłość w innym miejscu i zamiast machać szabelką ruszcie głową jak na tym zarobić - załóżcie jakiś komitet negocjacyjny i walczcie o gwarancje premiera na określone pieniądze ale w odniesieniu do wartości oddtworzeniowej waszych gruntów i domów.

Obszar ekologiczny jest, jeden nawet wpisany do natury 2000. Wiele rezydencji też znajdziesz.

Odpowiedz mi na pytanie = co z okresem pomiędzy decyzją o budowie a budową? Nie bedzie to rok. Domu nie sprzedasz, żeby się wynieść przed budową. A gdzie będą pracować ludzie jak zablokują inwestycje?

Inwestorzy z regionu już się wycofują - potwierdziła to wójt gminy Lubin.