Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Węgiel brunatny pod Legnicą a nasze domy

YreQ

Recommended Posts

dobra chłopaki.... budujcie się na złożach węgla, ropy, miedzi i gdzie jeszcze tam chcecie..... potem krzyczcie i płaczcie po różnych wiecach, że chcą wam zrobić krzywdę, bo przecież tam już mieszkacie na tym węglu i mieliście zawsze nadzieję, że nikt go nie ruszy!

w końcu wasza sprawa.... 8)

i tak decyzja nie zależy od was i jak zostanie podjęta, to krzyki i rzucanie się pod kopary wraz z całą rodziną wam nie pomoże.... chyba jesteście tego świadomi.....

a YreQ, wielki zwolennik energii atomowej, nadal nie odpowiedział na proste pytanie:

gdzie proponujesz Iruś pierwszą elektrownię atomową ?

no jak Iruś ? wszędzie dobrze ten atom, byle nie koło nas, co ? :lol:

rozumiem, że nie odpowiadasz, żeby się nie kompromitować ? ? ? :lol:

tak świetnie przemyślałeś temat polskiej energetyki.... moje gratulacje! oby więcej takich światłych obywateli !

• Odpowiedzi 2,7k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

A to kiedy ktoś z nas zaczął jakąkolwiek inwestycję czy zamiary jej nie ma żadnego znaczenia w kwestii ochrony regionu przed idiotycznymi planami kosztownej eksploatacji tego złoża. To tak na marginesie do wycieczek personalnych do mojej osoby. Poczytaj sobie regulamin forum, bo czytać raczej umiesz. Jarosław dobrze ci napisał w kwestii jak to okresliłes "cenzury"

ciebie nie podejrzewam o doświadczenia z poprzedniego systemu, bo jesteś za młody..... to może ktoś z rodziny lub znajomych ćwiczył temat cenzury ? :wink:

Od: Redakcja

Do: BOHO

Wysłany: Nie Lis 02, 2008 8:09 pm

Temat: Od Redakcji

Prosimy o pohamowanie polemik, bo łamie Pan regulamin forum i wywołuje protesty forumowiczów. Pozdrawiamy

:D

widzę Iruś, że masz naprawdę MOCNE argumenty w dyskusji z tymi, którzy myślą nie tak jak ty...... powodzenia.....

Samorząd nie zasypia:

"REGION Apelują w sprawie węgla

Samorządowcy z regionu legnickiego chcą się osobiście spotkać z wicepremierem Waldemarem Pawlakiem, by porozmawiać na temat planowanej eksploatacji węgla brunatnego.

Powodem, dla którego szefowie naszych gmin i powiatów zwrócili się do wicepremiera z prośbą o spotkanie jest trwająca dyskusja nad projektem strategii polityki energetycznej Polski do 2030 roku. Legnickie złoża węgla brunatnego uznano tam jako potencjalne źródło produkcji energii.

- Niepewność w kwestii zagospodarowania tych ziem przez przemysł węglowy spowodowała zachwianie równowagi na rynku nieruchomości, jak również wycofywania się z umów wstępnych przedsiębiorców - napisali samorządowcy. - W obliczu perspektywy rozpoczęcia eksploatacji złóż węglowych, wkład pracy samorządowców w rozwój regionu, pozyskiwanie inwestorów zostanie zniweczony. W naszej codziennej działalności spotykamy się z licznymi zapytaniami na temat zapewnienia bezpieczeństwa i spokojnej przyszłości mieszkańców.

Ponieważ rozstrzygnięcie kwestii nasi włodarze traktują jako sprawę dla mieszkańców priorytetową - chcą się z wicepremierem porozmawiać bezpośrednio i możliwie jak najszybciej.. Dodajmy, że pod listami (podobny skierowano do ministra środowiska Macieja Nowickiego) podpisali się: starosta lubiński Małgorzata Drygas-Majka, starosta legnicki Jarosław Humenny, prezydent Legnicy Tadeusz Krzakowski, burmistrz Prochowic Halina Kołodziejska, burmistrz Ścinawy Andrzej Holdenmajer oraz wójtowie: Chojnowa - Barbara Jasińska, gminy Lubin - Irena Rogowska, Kunic - Zdzisław Tersa, Miłkwoic - Waldemar Kwaśny oraz Rui - Robert Chróściel."

http://www.powiat-lubin.pl/news.php?id=1767

Lubin przyłączy się do protestów Kruszwicy

2008-11-04 10:20:10

"W połowie listopada delegacja mieszkańców Gminy Wiejskiej Lubin wybiera się do Kruszwicy, by wspólnie z ekologami z Greenpeace protestować przeciw nowym kopalniom węgla brunatnego oraz elektrowniom zasilanym tym paliwem. Jak podkreślają, rejon Kruszwicy jest obszarem katastrofy ekologicznej, która grozi także nam.

Inicjatorem protestów jest Stowarzyszenie Wiejskie Dialog, Rozwój, Ekologia, to samo, które sprzeciwia się planom budowy kopalni węgla brunatnego na naszym terenie. Elementem kampanii przeciw kopalni jest też udzielenie wsparcia innym rejonom kraju zmagającym się z podobnymi problemami. Członkowie stowarzyszenia wspierali już protesty w Kruszwicy, teraz pojadą tam ponownie. Na razie nie chcą jeszcze zdradzać szczegółów całej akcji.

- Mamy nadzieję, że Rospuda to będzie miłe wspomnienie dla władz samorządowych. Wstępny sygnał całej akcji damy 15 listopada, tylko tyle mogę na razie zdradzić – mówi Marek Brojanowski, prezes Stowarzyszenia Wiejskiego Dialog, dodając jednocześnie, że protesty będą dłuższą akcją, skierowaną do władz samorządowych.

Stowarzyszenie bacznie obserwuje też sytuację związaną z kwestią ewentualnej budowy kopalni węgla brunatnego pomiędzy Lubinem a Legnicą.

- Wszystko stanęło po ogłoszeniu projektu strategii energetycznej dla naszego kraju – mówi Brojanowski.

Członkowie stowarzyszenia dodają też, że martwi ich jeszcze inna kwestia dotycząca wykupu gruntów na naszych terenach.

- Od pewnego czasu obserwujemy dziwną sytuację: z jednej strony na naszych terenach stanęło budownictwo, a z drugiej pojawiają się jacyś ludzi, którzy są zainteresowani wykupem ziem na terenach objętych planami budowy kopalni. Proponują zaniżone ceny i namawiają mieszkańców do sprzedaży. Będziemy się temu przyglądać i cały czas jesteśmy przygotowani na odpowiednią reakcję – zapowiada prezes Brojanowski.

Przedstawiciele gmin z Lubina, Legnicy, Ścinawy, Prochowic, Miłkowic, Kunic i Ruji w kwietniu wzięli udział w manifestacjach na kruszwickim rynku mającym pomóc w ratowaniu jeziora Gopła"

http://www.lubin.pl/_portal/news/12257902354910131b21d67/Lubin_przy%C5%82%C4%85czy_si%C4%99_do_protest%C3%B3w_Kruszwicy.html

Wolałem, żeby na tym forum w kwestii prób eksploatacji wegla i burzenia dorobku życia tysięcy ludzi wypowiadali sie ludzie dorośli a nie dzieci, ale cóż kazdy ma prawo do wypowiedzi - małoletni też. Elita Forum. :)

nie no..... lepiej żeby wypowiadali się światli geodeci, którzy nie wiedzą nawet że kopaliny, takie jak węgiel, należą w Polsce do państwa..... :lol:

takich specjalistów nam w kraju trzeba !

- Od pewnego czasu obserwujemy dziwną sytuację: z jednej strony na naszych terenach stanęło budownictwo, a z drugiej pojawiają się jacyś ludzi, którzy są zainteresowani wykupem ziem na terenach objętych planami budowy kopalni. Proponują zaniżone ceny i namawiają mieszkańców do sprzedaży. Będziemy się temu przyglądać i cały czas jesteśmy przygotowani na odpowiednią reakcję – zapowiada prezes Brojanowski.

spięci, zwarci i gotowi.... :lol: ciekawi mnie ta gotowa reakcja....

dzisiaj podpisałem umowe notarialna , za tydzień mieszkam w gorzelinie :D , co do kopalni to mówi sie o niej od kilkunastu lay i następne tyle będzie sie mówiło a sprawa będzie sie tylko przewijała (mam taka nadzieje), pozdrawiam kolege z wawy :wink: który boji sie że mu braknie pradu w gniazdku.

następny zwolennik polemiki do którego nie docierają opracowania które pokazują że aby efekt spalania był zadowalający pod względem czystości to 70% energii ze spalania węgla pójdzie w powietrze..I jak tego faktu nie nazwac marnotrastwem..Najważniejsze,to żeby miał ciepełko i prąd w gniazdku siedząc w gówn..e po kolana...A niby skąd ma wiedziec ze Polacy najczęsciej chorują na nowotwory dróg oddechowych,czy przewodu pokarmowego bedąc liderami w EU,..Nie zachorowałeś jeszcze to masz dużą szansę [Who(2000)Air quality guidelines for Europe].

A elektrownia typu EPR czy AP-1000 może stac u mnie po sąsiedzku-chętnie odstapię częśc areału pod budowę,byleby pracowali tam odpowiedzialni ludzie,nie pokroju obecnego wicepremiera czy prezydenta Lubina,im nie powierzyłbym nawet kombinerek.....

Nie tędy droga by produkowac co ciężko pojąc niektórym,tylko w stosowaniu technologii oszczędzających energie, to jest nowa ciernista droga dla świata wymagająca upadku starych układów !! A oszczędzac juz niedługo za sprawą cen i spowolnienia gospodarczego o którym wszyscy z bożej łaski"analytycy"zapomnieli,chcąc nie chcąc bedzie wiele podmiotów w innym wypadku czekac je bedzie bankructwo.

Renestans atomu.To dla tych co ponoc zamykaja swoje siłownie atomowe.

http://wyborcza.pl/1,76842,4634009.html

mam nadzieje ze Brojanowski mnie nie dopadnie ,też kupiłem niedawno kawałek terenu w okolicy;)

pozdrawiam

dzisiaj podpisałem umowe notarialna , za tydzień mieszkam w gorzelinie :D , co do kopalni to mówi sie o niej od kilkunastu lay i następne tyle będzie sie mówiło a sprawa będzie sie tylko przewijała (mam taka nadzieje), pozdrawiam kolege z wawy :wink: który boji sie że mu braknie pradu w gniazdku.

wcale się nie boję.... 8)

Iruś..... "nie życzyć" to sobie możesz...... w domciu i na wiecach....... :lol:

a brak wiedzy cię kompromituje.... nawet jak jesteś geodetą.....

ale ty prosty człeku jesteś, aż brak słów. reszta forumowiczów cie oceni :)

to może napisz jeszcze gdzie proponujesz pierwszą w Polsce elektrownię atomową i wtedy "reszta forumowiczów cie oceni".... :wink:

PS.prosty, nie prosty......ale w odróżnieniu od ciebie miałem tyle rozumu w głowie,. żeby nie ładować grubej kasy w domek na złożu węgla brunatnego..... :lol: tutaj też pewnie "reszta forumowiczów cie oceni".... :lol:

"Ograniczanie emisji CO2 zwiększa znaczenie energetyki jądrowej

śro, 5. listopada 08, 17:41

Uczestnicy Europejskiego Forum Energii Jądrowej podkreślali rosnące znaczenie energetyki nuklearnej jako bezemisyjnego źródła energii. Jednak sprawą priorytetową pozostaje bezpieczeństwo jej stosowania.

Forum odbyło się 3-4 listopada br. w Bratysławie, a nasz kraj reprezentowała wiceminister gospodarki Joanna Strzelec-Łobodzińska.

Jego uczestnicy przyznali, że produkcja energii w konwencjonalny sposób staje się coraz mniej opłacalna. Zwiększa także emisję CO2. Podczas obrad podkreślano rosnące znaczenie energetyki nuklearnej jako bezemisyjnego źródła energii. Jednak sprawą priorytetową pozostaje bezpieczeństwo jej stosowania.

W trakcie Forum premier Słowacji Robert Fico poinformował o podjęciu przez jego kraj decyzji o budowie 3 i 4 bloku w Elektrowni Atomowej w Mochowcach. Oba bloki o łącznej mocy 1760 MW zostaną oddane do użytku w latach 2012-2013.

W obradach Forum uczestniczyli także premier Czech Mirek Topolanek, przedstawiciele Komisji Europejskiej oraz przedstawiciele innych krajów UE. Wymienili oni poglądy i doświadczenia na temat procesu przygotowania do wdrażania energetyki jądrowej i sposobów jej efektywnego wykorzystania."

http://www.cire.pl/item,36129,1,ograniczanie_emisji_co2_zwieksza_znaczenie_energetyki_jadrowej.html

Boho, to co zaczynasz wyprawiać przed publiką tego forum, z całym szacunkiem, jest poniżej wszelkich mnie znanych norm i zasad. Nie mogę powiedzieć, że jest to nawet dziecinne zachowanie, to jest „niedorozwinięte” egzekwowanie od współforumowicza odpowiedzi na pytanie. Pragniesz krytyki i oceny? Większość, przynajmniej, większość rzeczy potrafię zrozumieć, ale takiego zachowanie niestety przyjąć nie mogę i nie dociera do mnie, iż na tym forum, dochodzi do takich incydentów. Twoja korespondencja przypomina mi młodego rozjuszonego człowieka, który chce, jak dziecko, odpowiedzi na pytanie czy istnieje Mikołaj czy nie. Przypominasz mi tupiące dziecko wpadające w histerie. Boho, nikt nie wie, najstarsi górale nie wiedzą ( nie wspominając już o Afrykańczykach) gdzie może powstać ta amfibia. Jedno jest jednak pewne, iż dzisiaj, w dobie dzisiejszego rozwoju techniki ta elektrownia może powstać wszędzie! Z tym że, jak zwykle bywa jest ku temu potrzebna akceptacja społeczności lokalnej. Wiadomo, iż nie powstanie pod Warszawą bo mimo wspaniałej techniki i tak będzie w mniemaniu społeczeństwa stolicy stanowiła zagrożenie dla takiego miasta. Ja nie wiem, Irek nie wie, a tym bardziej nikt w rządzie nie wie gdzie nasza pierwsza elektrownia atomowa mogłaby powstać. Młody człowieku, przyjmij jedno prawidło nim dorośniesz. Poznaj świat nim zaczniesz krzyczeć i oceniać. Nasz kraj jest 100lat za murzynami w tej dziedzinie. Dostajesz drugą żółtą kartkę.