Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Węgiel brunatny pod Legnicą a nasze domy

YreQ

Recommended Posts

JAROSŁAW

Masz jeszcze trochę tych kartek? Wywieś sobie przed kompem kilka!

Dołóż czerwoną!

Dość dawno zwracałem Wam uwagę, że zachowujecie się jak banda przedszkolaków walcząca o kąt piaskownicy!

TEN WĘGIEL NIE JEST WASZ!!!

Należy do państwa. Jak Państwo będzie chciało, to wykopie Was na księżyc i sobie ten swój węgiel weźmie. NIKT się za Wami nie ujmie, bo też straci!

Co zrobiliście, żeby zmienić obecny stan rzeczy?

Więcej obrazków?! Kilka kopiuj-wklej z różnych źródeł?

MACIE swoje przedstawicielstwo we władzach regionu?

Zadbaliście o swoją pozycję prawną? Poprawiliście swoje szanse, aby być partnerem dla uczestników tej szarpaniny o kasę? Kasa tam jest niemała!

To, że nie piszę do ślepych i głuchych wcale nie znaczy, że wątku nie śledzę!

Oceniam, że na razie ZERO postępu z Waszej strony. Kręcicie się w miejscu!

Na początek zbudujemy elektrownię atomową na Litwie.

Potem ze dwie następne u nas w kraju.

Pomorze walczy o jedną (Wiedzą czemu!!! Powiało i odcierpieli).

To potrwa zanim wykształci się odpowiednich specjalistów (dlatego ta Litwa).

Jakby nie liczył, to pomogą jak umarłemu kadzidło.

Nasza potęga tkwi w węglu a węgiel pod Wami!!!

Trzeba być kompletnie ślepym i odmóżdżonym, żeby tego nie widzieć!

Tu trzeba działać a nie pokrzykiwać, a nic innego na razie nie widzę.

Wiele w Was sarmatyzmu a wcale samokrytycyzmu.

Pozdrawiam Adam M.

• Odpowiedzi 2,7k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

No cóż, obrażanie forumowiczów wchodzi wam w skórę. Otóż więcej zrobiliśmy w sprawie naszego regionu niż ty i tobie podobni, w sprawie rozwiązania problemu energetycznego kraju. Odkąd pamiętam, to właśnie ty IT- wykrzykujesz. Węgiel, odkrywka, nasze czarne złoto itp. „wy jesteście tacy i owacy”. A ty? Oceniać? Puenta?

Samorząd podejmuje decyzje i zabiegi prawne. Jak na razie to raczej druga strona konfliktu nic nie zrobiła :) wbrew szumnym zapowiedziom komitetu o ochronie prawnej złóz.

Gmina Miłkowice uchwaliła Miejscowy Plan Zagospodarowania Przestrzennego na kilka wsi, o których Kasztelewicz pisal w swoim artykule przytaczanym tutaj na forum - Rzeszotary, Dobrzejów, Grzymalin, Miłkowice. Plan wchodzi w życie z dniem bodajże 1 grudnia 2008.

Gdy miejscowy plan był wyłozony do wniosków, firma Poltegor (mający chrapkę na kasę z projektów kopalni) wystapiła z żądaniem wpisu i zabezpieczenia złoża. No niestety ich wniosek poszedł do kosza. Nie są oni stroną w sprawie - ani właśccielem gruntów ani reprezentującym Skarb Państwa.

Plan był w konsultacjach w różnych ministerstwach oraz uzyskał akceptację wojewody.

No i? Jakoś nikt oprócz Prywatnego Komitetu nie wspomniał o żadnych kopalniach węgla brunatnego. Poltegor został spuszczony na drzewo niestety. A tereny m.in. Rzeszotar na życzenie właścicieli gruntów zostały przeznaczone pod zabudowę. Widzialem rozrysowane w planie osiedla. Gmina kładzie kanalizację ze środków unijnych. I to jest właśnie prawo miejscowe a nie jakieś życzenia i straszenie brakiem prądu.

To posypuję łeb popiołem i zwracam honor!

Kiepsko to wyglądało. Ale dobrze, że z sensem idzie.

Prędzej czy później ten węgiel potrzebny będzie, co chyba nie jest żadnym zaskoczeniem.

Problem w tym JAK się do niego dobrać, żeby nikogo nie skrzywdzić.

Zgazowanie pod ziemią to dla mnie idiotyzm kosztujący 50% wartości zasobów.

Może powinien jeszcze poczekać na lepsze technologie?

Po wojnie na ziemiach "wyzyskanych" było około 11 kopalni głębinowych węgla brunatnego. Nie odkrywek! A skoro je postawili to się chyba opłacało.

Teraz zostały chyba dwie czy trzy.

Sieniawa np.

Byłem w kilku (po próby geolo, stare czasy!).

Pozdrawiam Adam M.

Nie miejcie złudzeń!

Prędzej czy później to złoże uruchomić TRZEBA!

Dobrze, że się zgadzamy, że nie wolno na łubudu!

Kupa debili widzi tylko jeden sposób - bo jest od strzału!

Dobrze, że pilnuje ktoś tej sprawy.

Zaczęło się od lamentów i skakania do gardeł, a to przecież jałowe i głupie.

Pozdrawiam.

Mnie też obchodzi ta sprawa. To też mój kraj!

Prąd mi potrzebny ale te zielone tereny też!

Adam M.

Po wojnie na ziemiach "wyzyskanych" było około 11 kopalni głębinowych węgla brunatnego. Nie odkrywek! A skoro je postawili to się chyba opłacało.

Teraz zostały chyba dwie czy trzy.

Sieniawa np.

Tak dla ścisłości: podziemną eksploatację w Sieniawie zakończyli bodajże w 2001 roku. Teraz działają już odkrywkowo. Po drugi mają wydobycie poniżej 200tys. ton/rok, więc nijak nie rozwiązuje to problemów energetycznych w skali krajowej. Co nie zmienia faktu, że na lokalnym rynku taka Sieniawa się przydaje.

Do YreQ: tak z ciekawości, który Poltegor składał wniosek o ochronę złoża? któryś raz używasz nazwy generalnie nieistniejącej firmy...

Boho, to co zaczynasz wyprawiać przed publiką tego forum, z całym szacunkiem, jest poniżej wszelkich mnie znanych norm i zasad. Nie mogę powiedzieć, że jest to nawet dziecinne zachowanie, to jest „niedorozwinięte” egzekwowanie od współforumowicza odpowiedzi na pytanie. Pragniesz krytyki i oceny? Większość, przynajmniej, większość rzeczy potrafię zrozumieć, ale takiego zachowanie niestety przyjąć nie mogę i nie dociera do mnie, iż na tym forum, dochodzi do takich incydentów. Twoja korespondencja przypomina mi młodego rozjuszonego człowieka, który chce, jak dziecko, odpowiedzi na pytanie czy istnieje Mikołaj czy nie. Przypominasz mi tupiące dziecko wpadające w histerie. Boho, nikt nie wie, najstarsi górale nie wiedzą ( nie wspominając już o Afrykańczykach) gdzie może powstać ta amfibia. Jedno jest jednak pewne, iż dzisiaj, w dobie dzisiejszego rozwoju techniki ta elektrownia może powstać wszędzie! Z tym że, jak zwykle bywa jest ku temu potrzebna akceptacja społeczności lokalnej. Wiadomo, iż nie powstanie pod Warszawą bo mimo wspaniałej techniki i tak będzie w mniemaniu społeczeństwa stolicy stanowiła zagrożenie dla takiego miasta. Ja nie wiem, Irek nie wie, a tym bardziej nikt w rządzie nie wie gdzie nasza pierwsza elektrownia atomowa mogłaby powstać. Młody człowieku, przyjmij jedno prawidło nim dorośniesz. Poznaj świat nim zaczniesz krzyczeć i oceniać. Nasz kraj jest 100lat za murzynami w tej dziedzinie. Dostajesz drugą żółtą kartkę.

ale mnie nastraszyłeś ! i pewnie masz też groźnych kolegów ? :lol:

Nie miejcie złudzeń!

Prędzej czy później to złoże uruchomić TRZEBA!

Dobrze, że się zgadzamy, że nie wolno na łubudu!

Kupa debili widzi tylko jeden sposób - bo jest od strzału!

Dobrze, że pilnuje ktoś tej sprawy.

Zaczęło się od lamentów i skakania do gardeł, a to przecież jałowe i głupie.

Pozdrawiam.

Mnie też obchodzi ta sprawa. To też mój kraj!

Prąd mi potrzebny ale te zielone tereny też!

Adam M.

oczywiście, że złoże uruchomią.....kwestia czasu....

a to że samorząd wydaje pozwolenia i uchwala jakieś plany to kolejny przykład bałaganu urzędniczego i tyle..... w Wawie najpierw remontują ulicę, kładą asfalt i sadzą trawkę a za dwa miesiące pojawiają się kolesie, którzy kładą nowy wodociąg.... i prują jeszcze ciepły asfalt aż się dymi.....

podejście krzykaczy jest niezłe :lol: : nie chcemy u siebie kopalni ! nie po to budowaliśmy się na złożach węgla, żeby teraz tu była kopalnia tego węgla ! budujmy elektrownie atomowe ! gdzie ? ? ? no.... nikt nie wie gdzie....pewnie gdzieś daleko od nas.... i jeszcze trzeba będzie ludzi przekonać .... ale to już przeciez nie nasze zadanie.....co to, to NIE....

a jak ktoś się z tym nie zgadza to "zaśmieca forum" a i można w Redakcji się poskarżyć :lol: i jakieś karteczki porozdawać - jak w przedszkolu....... oj dzieciaki...... :lol:

że tylko przypomnę błyskotliwą polemikę niejakiego YreQa:

Peplarku, z tobą gadac nie ma sensu.

Gdy ktoś ci mówi że cos jest białe, to ty szukasz czarnych kropek aby stwierdzić że jednak czarne.

Sprzeczki z toba to tak naprawdę margines, i zauważ też , że jestes raczej odosobniony w swoich podlądach. Szkoda tylko że tutaj śmiecisz swoimi interpretacjami rzeczywistości.

geguś, dyskusja z tobą jest jałowa, więc ją kończę w tym wątku. Miałbym tylko prośbę żebyś tu nie śmiecił, bo zakładając temat miałem zamiar spróbawać znaleźć argumenty i sposoby przeciwko budowie , a nie niepotrzebnie wciagac sie w dyskusje z osobą totalnie niezwiązaną z regionem. Żegnam.

Haynauer, naprawde daruj już sobie i nie przeinaczaj tekstu. Nie chce mi sie z tobą dyskutować więc mam nadzieję że ty też przestaniesz tutaj pisać...

ciekawe, czy na nich też były donosy do Redakcji i czy dostawali różowe karteczki ? :lol: :lol: :lol:

Do Querty: A jakie ma to znaczenie który Poltegor? Wymieniać też dla lepszej identyfikacji nazwiska prezesów? Poltegor - projekt sp z o.o. dla ścisłości jesli potrzebujesz szczegółów.

Do Bochuś - Taaak ... a świstak siedzi i zawija w sreberka .. :)

Nie mam wpływu niestety na idiotów.

:lol:

ten wątek byłby bardzo smętny gdyby nie twoja inteligencja i wartościowe w kwestii tematu posty.

:lol:

a już zapewnie wszyscy by usnęli gdyby nie błyskotliwa wiedza i rzetelna argumentacja pewnego światłego geodety z Legnicy, który sobie strzelił chałupkę na węglu kilka miesięcy temu..... :lol:

już nie wspomnę, jak jego donosy do szanownej Redakcji podgrzewają atmosferę ! :lol:

No masz rację, ale najlepsza jest gruntowna wiedza i swietne argumenty niejekiego bochusia, który jest mistrzem tacytów, no cycatów, no cytatów :)

On tutaj gasi wszystkich, myślę że ma conajmniej doktorat z energetyki, tak wiele tutaj fachowych informacji wniósł.

no widzisz.... możesz się tylko uczyć! na początek zapoznaj się z tematem i dowiedz się, do kogo w Polsce należą kopaliny takie jak węgiel..... to tak wstępnie - żeby się więcej nie kompromitować publicznie..... :wink:

No masz rację, ale najlepsza jest gruntowna wiedza i swietne argumenty niejekiego bochusia, który jest mistrzem tacytów, no cycatów, no cytatów :)

On tutaj gasi wszystkich, myślę że ma conajmniej doktorat z energetyki, tak wiele tutaj fachowych informacji wniósł.

no widzisz.... możesz się tylko uczyć! na początek zapoznaj się z tematem i dowiedz się, do kogo w Polsce należą kopaliny takie jak węgiel..... to tak wstępnie - żeby się więcej nie kompromitować publicznie..... :wink:

Bądź moim bossem. jesteś takim ekspertem w dziedzinie energetyki, że z pewnością zosatniesz doradcą Słońca Peru. na wiejską masz na pewno blisko.

i myślę że wszystkie kraje zlikwidują elektrownie atomowe i przeżucą się na wegielek a może i torf nawet gdy zaczniesz swoją ekspansję myśli energetycznej.

A i byłbym zapomniał. pan waldek vice szukał doradców.

Bądź moim bossem. jesteś takim ekspertem w dziedzinie energetyki, że z pewnością zosatniesz doradcą Słońca Peru. na wiejską masz na pewno blisko.

i myślę że wszystkie kraje zlikwidują elektrownie atomowe i przeżucą się na wegielek a może i torf nawet gdy zaczniesz swoją ekspansję myśli energetycznej.

według mojej myśli to mogą się ewentualnie przeRZucić, ale nigdy się nie przeŻucą...... mój ty ekspercie wiecowy.... :lol:

mam nadzieję, że pisząc na mnie donos do Szanownej Redakcji, przynajmniej napisałeś go prawidłowo po polsku..... :lol: chyba że specjalnie chciałeś ich rozbawić.....

A wracając do wątku bo zapewne koledzy będą zniesmaczeni moim znizeniem się do dennego poziomu coponiektórych współrozmówców. Za to przepraszam.

"Premier chce elektrowni atomowych

Donald Tusk stwierdził, że potrzebne jest "radykalne przyśpieszenie" programu rozwijania energetyki atomowej w Polsce.

- Myślimy o budowie dwóch elektrowni jądrowych – doprecyzował. Zwrócił jednocześnie uwagę, że bezpieczne są te kraje, które mają dziesiątki takich elektrowni. I podał przykład Francji. – Projekt będzie ambitniejszy niż jedynie pojedyncze instalacje – podkreślił premier Donald Tusk.

Jego zdaniem, "są w Polsce regiony, które wymagają wsparcia energetycznego", będą zatem budowane tzw. mosty energetyczne."

http://wiadomosci.onet.pl/1859644,11,item.html