Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Węgiel brunatny pod Legnicą a nasze domy

YreQ

Recommended Posts

I póki co to głos tych miernot przeważa.

Można wiedzieć po co hurtem obrażasz sporo osób? Tak z ciekawości pytam, bo piszesz nawet mądrze, a tu nagle taki kwiatek. Chciałbyś merytorycznej dyskusji i informacji, ale powiedz mi, jak tu z takim prostaczkiem rozmawiać merytorycznie? który jak będzie miał inne zdanie to cię od miernot zwyzywa. Weź na początek na wstrzymanie jak chcesz, żeby cię poważnie traktować...

• Odpowiedzi 2,7k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Można wiedzieć po co hurtem obrażasz sporo osób? Tak z ciekawości pytam, bo piszesz nawet mądrze, a tu nagle taki kwiatek. Chciałbyś merytorycznej dyskusji i informacji, ale powiedz mi, jak tu z takim prostaczkiem rozmawiać merytorycznie? który jak będzie miał inne zdanie to cię od miernot zwyzywa. Weź na początek na wstrzymanie jak chcesz, żeby cię poważnie traktować...

Ja zrozumialem ta wypowiedz inaczej. Slowo miernoty bylo skieowane do osob lobbujacych w sferach rzadowych pomysl wybudowania kopalni odkrywkowej kierujac sie wlasnymi interesami.

Najgorszy dla mnie w tym wszystkim jest aspekt moralny. Wąska banda lobbistów o niskiej moralności, manipulując faktami, próbuje doprowadzić do totalnej dewastacji naszego regionu i zagaraża losom tysięcy mieszkańców.... I póki co to głos tych miernot przeważa.

nie mam GG. Może to głupie pytanie, ale zapytam..... Czy jeśli nie mam meldunku ale JESTEM WŁAŚCICIELEM działki budowlanej, czy mam prawo głosu?

Moim zdaniem masz prawo głosu kwestia tylko jak interpretowane są przepisy o meldunku czasowym Na pewno na podstawie decyzji Wójta Gminy możesz być dopisana do listy referendalnej o ile otrzymasz czasowy meldunek z tym niestety w każdej gminie bywa różnie

“Blisko 5 tys. osób protestowało wczoraj przeciw budowie odkrywki Tomisławice” U nas było to ok. 100 osób. a zakres dewastacji regionu nieporównywalny. Informacje na poziomie ogólnopolskim ukazały się raptem dwie, z czego jedna z tvn24. Aczkolwiek przemawiała ona do wyobraźni, ukazała jednak nasze tereny jako zapadłą dziurę.

Wiesz ile zabiegów kosztowało aby łaskawie ktoś przyjechał z tak zwanej Centralnej Polski

My troszkę inaczej teraz podchodzimy do sprawy ale prawdą jest też że nieświadomość dwóch śpiących kolosów Lubina i Legnicy jest porażająca.

Ale widocznie włodarzom tych miast jest na rękę taka postawa

Postaramy się aby w Spalonej było i głośniej i mocniej ale temperatura rośnie z dnia na dzień

Dziś w Radio zet była informacja o planowanym proteście na 94

to już coś

Wczoraj TVN 24

RMF zero zainteresowania

Bądźcie z nami 18 września w piątek 15.00 na przejściu w Spalonej koło szkoły

znak szczególny fotoradar i mnóstwo ludzi którzy wiedzą po co tam będą

Spokojnie, ta technologia dotyczy wydobycia złóż miedzi w istniejących kopalniach miedzi.

Wydobycie bezodkrywkowe jest na razie technologicznei trudne do zrealizowania.

To ja wiem. W skrócie myślowym, że mogą pozyskać środki na opracowanie innych metod wydobycia tego węgla. Kiedyś miedzi z pewnych złóż albo nie opłacało się wydobywać albo nie mozna było. Np pod miastami był filar ochronny itp. To co dziś jest niemożliwe za lat 10 będzie do zrealizowania. TRZEBA TYLKO MIEĆ WOLĘ ZNALEZIENIA INNEJ METODY!! Ale tej grupie ludzi na tym nie zależy. Na jednym z posiedzeń Komitetu opublikowanych wcześniej był zgłoszony postulat o zaprzestaniu podawania publicznie możliwości innych metod zagospodarowania złoża Legnica.

Jeśli chodzi np o jedną z takich, które są w fazie doświadczalnej - np zgazowanie w złożu. Dziś metoda bardzo ryzykowna. A za 20lat, gdy będą wiedzieć że inaczej tego węgla nie wydobędą??? Zaczną mysleć... za nasze podatki myśleć... :)

Jakie założenie w tej metodzie BARDZO ogólnikowo? - kontrola nad zasięgiem zgazowania węgla w złożu i przeciwdziałanie ruchom tektonicznym przy takiej ingerencji.

Kiedyś tez twierdzono że człowiek nie może latać... :)

Dzisiaj wszystkie media lokalne trąbią o kopalni.

W każdym portalu internetowym jest mowa o skutkach - i nikt nie zachwala "dobrodziejstw".

Radio Plus co pół godziny w wiadomościach podaje informacje o planowanej kopalni wstawiając wypowiedzi i cytując przeciwników kopalni.

Cel - obudzić Legnicę...

Ja zrozumialem ta wypowiedz inaczej. Slowo miernoty bylo skieowane do osob lobbujacych w sferach rzadowych pomysl wybudowania kopalni odkrywkowej kierujac sie wlasnymi interesami.

Dzieki Remek za wyjasnienie. O to własnie mi chodziło... Nie chciałem nikogo TAMTYM postem urazić

Qwert_y! Uderz w stół, a nożyce się odezwą... Nie pakuj się sam do worka miernot. Daj szansę innym.

...i czytaj z uwagą.

Mam ogromną nadzieje że nie powstanie ta cholerna kopalnia. Moja teściowa mi opowiadała że 40 lat temu była taka sama propaganda nawet nocowali u nich wiertacze i mówili że te pokłady nie są takie ogromne.Wszystko się wtedy rozeszło i mam nadzieje że teraz też tak będzie.

Stan niepewności jest ogromny czuje się strach i przerażenie. Bo jedni się powprowadzali inni się budują tak jak ja i robimy to kosztem ogromnych wyrzeczeń. I co dalej ?

Legnica śpi i chyba nie ma świadomości co to jest kopalnia odkrywkowa.

Piksel możemy obstawiać, czy ta kopalnia powstanie czy nie... Pewnych części ciała nie obstawiłbym nigdy, ale w tym przypadku jestem przekonany, że tej kopalni nigdy tu nie będzie.

Też wiem od swoich "przodków", że robiono już raz falę z odkrywką na początku lat 80-tych. I pewnie taki temat, co 30 lat będzie powracał... Za każdym razem bardziej utopijny...

Póki co dużo mówi się o tej kopalni, bo nikt nie zrobił rzetelnego i niezaleznego rachunku ekonomicznego tego projektu.

Przepraszam, ale chyba te wypociny koleżeństwa z dwóch dużych ośrodków miejskich znamion rzetelności i niezalezności nie mają, czyż nie?

Koszt wysiedleń i przeniesienia infrastuktury; budowy kopalni, elektrowni, dróg dojazdowych do niej, kosztów rekultywacji, które trzeba uwzględnić już na etapie robienia biznes planu....

Nie jestem specjalistą od budowy kopalń, ale to będą setki miliardów złotych...

Na mapce "przyszłej" koaplni powinno się już teraz nanieść miejsce składowania tej sterty pieniędzy na pokrycie kosztów jej budowy...

A koszt amortyzacji nakładów inwestycyjnych budowy, to niejedyny element składowy kosztów wytwarzania energii. Ważną pozycją po 2012 r. będą tu opłaty za przekroczoną emisję CO2, które wzrosną ogromnie.

Cała Europa przygotowuje się do tego od dawna i przemysł energetyczny czy motoryzacyjny są tu najlepszymi przykładami... A u nas garstka ludzi mająca przed oczyma partykularne korzyści prowadzi dyskusję na manowce... czy też raczej odkrywkę...

Ponadto, jeżeli tylko zagrożenie się zmaterializuje, powstanie tak ogromny opór społeczny,że nikt nie będzie chciał wkładac kija w gniazdo os. Jeżeli pojawi się coś wymiernego, namacalnego, co zagrozi naszej egzystencji, to protest nie będzie wyglądał, jak ten w Karczowiskach. Chyba każdy mieszkaniec Osieka, Miłoradzic, Kunic, itd. się z tym zgadza?

Poza tym w którymś momencie, jeżeli objawienia nt. odkrywki staną się już bardzo nużące, ktoś pewnie wpadnie na pomysł, aby sprawę oddać, wzorem Rospudy, do zbadania jakiejś niezależnej instytucji ekologicznej UE. I ta sprawa tym samym umrze... A nasz kraj wzmocni niestety opinię zacofanego i nieracjonalnego przedmurza Europy.

Wnioskek: Ta kopalnia to są mrzonki!! !! !!

Niemniej jednak trzeba wykorzystac każda szansę, jak np. referendum, aby wyrazić swój głos.

Koszt wysiedleń i przeniesienia infrastuktury; budowy kopalni, elektrowni, dróg dojazdowych do niej, kosztów rekultywacji, które trzeba uwzględnić już na etapie robienia biznes planu....

Nie jestem specjalistą od budowy kopalń, ale to będą setki miliardów złotych...

no właśnie przede wszystkim o to chodzi, że nie jesteś żadnym specjalistą i nie masz pojęcia ile to jest "setki miliardów złotych" - czyli nie wiesz, o czym piszesz......

PS.dla ułatwienia - żebyś się nie ośmieszał......

"Deficyt budżetu państwa w 2009 roku założono na poziomie 18,2 mld zł, tj. o prawie 9 mld niższym, niż deficyt przyjęty w ustawie budżetowej na 2008 rok. Całkowite dochody budżetu państwa (z uwzględnieniem środków UE) wyniosą w 2009 roku 310,5 mld zł (10,2% więcej niż założono na 2008 r.), wobec wydatków założonych na poziomie 328,7 mld zł (wzrost o 6,4%)."

http://www.mf.gov.pl/dokument.php?const=1&dzial=153&id=126435&typ=news

Zabrakło strony przeciwnej

19:16:34, autor Ewa Chojna

Przeciwnicy powstania kopalni odkrywkowej zgromadzili się w Miłoradzicach w Gminie Wiejskiej Lubin, by wspólnie z władzami głośno zaprotestować. Dzisiaj, w Centrum Kultury Muza odbyła się konferencja, na której gościła również delegacja z Gubina, zagrożonego odkrywką.

Pomimo tego, że wcześniej zapowiedzieli swoją obecność, do Miłoradzic nie przyjechał żaden z przedstawicieli lobby węglowego. Mieszkańcy takim zachowaniem byli co najmniej zniesmaczeni. Wybierając się do Miłoradzic chcieli usłyszeć konkretne informacje – o tym, czy kopalnia powstanie, a jeżeli tak, kiedy może to nastąpić i o tym czy muszą zostawić swoje domy i dotychczasowe życie.

Żadna odpowiedź nie padła. Jedynie na antenie Polskiego Radia Wrocław można było przysłuchiwać się rozmowie dziennikarza ze Stanisławem Żukiem, dyrektorem generalnym Kopalni Turów i jednocześnie szefem Związku Pracodawców Porozumienia Producentów Węgla Brunatnego. Szef węglowego lobby przekonywał, że budowa kopalni to ogromna szansa dla naszego regionu, a złoża zalegające na dotychczas eksploatowanych terenach zaczną się kończyć za około 20 lat, przez co konieczne jest uruchomienie odkrywki na złożu Legnica.

Przedstawiciele gmin nie chcą jednak do tego dopuścić, choć jak przekonują przeciwko samej kopalni nie maja nic, przeraża ich jednak wydobycie metoda odkrywkową i właśnie przeciwko niej występują.

Dzisiaj w lubińskim Centrum Kultury Muza po raz kolejny wójtowie spotkali się by wyrazić swój sprzeciw.

- Już w 78 roku były plany wydobycia złoża, z którymi mamy do czynienia dzisiaj – mówiła wójt gminy Lubin Irena Rogowska. – Opisy do tego projektu, już wtedy mówiły o tym, że może to być katastrofa ekologiczna, że efekty są nie do przewidzenia. Tak pisano 31 lat temu, kiedy nie było ani jednego nowego obiektu wybudowanego. Uważam, że właśnie wtedy należało rozważać ochronę złoża, a nie pozwolić na taki rozwój i taka urbanizację terenu i dzisiaj to wszystko zniszczyć. Nie sprzeciwiamy się kopalni, sprzeciwiamy się metodzie jaką chce się zastosować przy realizacji tej inwestycji. Metoda odkrywkowa jest metoda inwazyjną, degradującą środowisko.

Na spotkaniu obecna była również delegacja mieszkańców przygranicznego Gubina, którzy również walczą z planowanym wydobyciem metodą odkrywkową.

- Do niedawna nasz wójt był strasznym przeciwnikiem kopalni, dlatego że miejscowość, z której ja pochodzę leży dwa kilometry od odkrywki i wiem z własnego doświadczenia jak wygląda burza piaskowa, która niesie tony pyłu. 10 kilometrów od domów mamy elektrownię, która wytwarza substancje promieniotwórcze. To jest totalna zagłada – mówiła Dorota Bruger-Wasilewska z Gubina. – Na początku ta odkrywka była 35 kilometrów od nas. Nasz wójt walczył z ta odkrywką, poruszył Warszawę, wszystko. Dostaliśmy odszkodowania, dostaliśmy pieniądze na wodociągi. U nas się drzewa nie przyjmują, nawadniamy się sztucznie, bo to jest niemiecka odkrywka. Teraz planuje się otwarcie kopalni na złożu w Gubinie i wójt stał się wielkim orędownikiem tego pomysłu. Nie pamięta już tego, jaka to jest degradacja, jakie to piekło dla ludzi. Mówienie nam o bezpieczeństwie energetycznym kraju i obciążanie nas tym, że my coś blokujemy jest utopią. Nie można nas w ten sposób traktować i wmawiać, że musimy się poświęcić.

Przedstawiciele gmin w naszym regionie nie składają broni. W najbliższy piątek zaplanowano kolejny protest, tym razem w Spalonej. Początek o godzinie 15.00.

http://www.lubin24.org/news.php?id=28118

Zostawieni na pastwę… rządu (

15 września 2009 godz. 16:38

Pikieta w Miłoradzicach

Wbrew wcześniejszym zapowiedziom na dzisiejszej pikiecie w Miłoradzicach nie pojawił się żaden przedstawiciel górnictwa ani lobby węglowego. – To jest zwykłe tchórzostwo - krzyczą mieszkańcy sześciu gmin zagrożonych odkrywką.

Kilkadziesiąt osób zgromadziło się przed świetlicą wiejską w Miłoradzicach, by wyrazić swój zdecydowany sprzeciw wobec planów budowy kopalni węgla brunatnego. Oczekiwali też wypowiedzi ze strony przedstawicieli górnictwa, którzy wskazują na pozytywy budowy kopalni, a także akcentują konieczność jej powstania.

- Mówimy stop odkrywce – podkreśla Barbara Bobek z Rzeszotar. – Przyjechaliśmy tutaj licząc, że usłyszymy jakieś konkrety, czy kopalnia będzie i ewentualnie kiedy, ale widocznie druga strona boi się stanąć z nami twarzą w twarz – dodaje.

Nie tylko wśród mieszkańców, ale także wójtów i burmistrzów, widać było poirytowanie. Zamiast przyjechać na pikietę, lobbyści przemawiali ukryci w studiu radiowym. Zdaniem Stanisława Żuka, dyrektora kopalni Turów, samorządowcy robią mieszkańcom wodę z mózgu przed zbliżającymi się wyborami. W rozmowie z dziennikarzem radiowym podkreślał, że żadne decyzje jeszcze nie zapadły, przyznając jednocześnie, że odkrywka to jedyna forma wydobycia.

- To dyrektor robi ludziom wodę z mózgów, mówiąc, że tutaj się nic nie zniszczy, nic nie naruszy i że nie będzie się zmuszało ludzi do wysiedleń - bulwersuje się wójt Irena Rogowska. – Wszystkie decyzje zapadają po cichu, bez naszej wiedzy. Nowe rządowe ustawy określają terminy wywłaszczania pod rygorem natychmiastowej wykonalności – dodaje.

Dla mieszkańców kopalnia to dramat. Wielu z nich miało łzy w oczach.

- To jest gorsze niż wojna – mówiła Małgorzata Brodacka z Miłoradzic. – Zaciągnęliśmy z mężem kredyt na 30 lat, wybudowaliśmy dom, i co teraz z nami będzie? - pyta, spoglądając na kilkumiesięcznego synka.

- A ja niedawno się tu przeprowadziłem, urządziłem dom i znowu przyjedzie mi się wyprowadzać. Tylko dokąd? – uzupełnia Marek Żuk.

http://www.lubin.pl/aktualnosci,7278,zostawieni_na_pastwe_rzadu_zdjecia_.html

no właśnie przede wszystkim o to chodzi, że nie jesteś żadnym specjalistą i nie masz pojęcia ile to jest "setki miliardów złotych" - czyli nie wiesz, o czym piszesz......

PS.dla ułatwienia - żebyś się nie ośmieszał......

Ciekawe kto tu się ośmiesza....

Setki to może i nie, ale grube dziesiątki z pewnością. Poza tym chyba nie zdajesz sobie sprawy jak droga musi być taka inwestycja (tak duży obszar i złoże) skoro porównujesz to z 18 mld deficytu! Dyrektor KWB Turów w środę w Radiu Wrocław wspomniał trochę o wykupie gruntów przez ich kopalnię i o jednym wywłaszczeniu. Padały kwoty od kilkuset tys. zł. do np. 1,5mln zł. Przyjmijmy średnio np. 1mln (jeśli ta kwota jest dla Ciebie wzięta z kosmosu, to pamiętaj, że oprócz gospodarstw domowych są także działalności gospodarcze i kalkulacje mogą być często bardzo wysokie). Teraz pomnóż to przez liczbę rodzin/domostw/zakładów do wysiedlenia/usunięcia. Wychodzi pewnie kilka lub kilkanaście mld zł. A koszt wysiedleń jest w całej tej inwestycji chyba najmniejszy. Na jednym z portali wyczytałem (tekst jednego z lobbystów - jakiś pan prof.), że nakłady finansowe do wydobycia pierwszego węgla to ok. 30 mld zł. Itd, itd.

A wracając do tematu po lekkiej przerwie:

LUBIN Co nam przyniesie kopalnia węgla

- Ta odkrywka ma powstać kosztem ludzi – stwierdził Jerzy Kucharski. Mieszkający w Jaroszówce geomorfolog na potrzeby trwającej kampanii referendalnej przygotował materiały przemawiające przeciwko budowie kopalni węgla brunatnego w naszym regionie.

- To będzie "kroczące" 30 km kw. Od Legnicy do Lubina i od strony Kunic do Lubina – opisał planowaną przez górnicze lobby inwestycję Jerzy Kucharski. – Nie będzie się przecież opłacało wychodzić z ziemi i po kilkunastu kilometrach znowu do niej wchodzić. Ale autorzy projektu bardzo sprytnie przemilczają, w jaki sposób przejdą np. na pole ścinawskie.

Zdaniem geomorfologa, ciągłe modyfikacje w projektach dezorientują mieszkańców. Tym bardziej - jak przyznali na ostatniej konferencji szefowie sześciu gmin „zagrożonych” odkrywką – że do tej pory nie udało im się dotrzeć do decydentów i poznać prawdziwe zamierzenia.

- Uczestniczymy tylko w pracach podkomisji sejmowej, ale z panem Pawlakiem ani razu nie udało nam się spotkać – powiedziała wójt gminy Lubin Irena Rogowska.

- Za to bardzo często spotyka się on z lobby węglowym – dodał szef Kunic Zdzisław Tersa.

Do informacji, które mają „zamydlić” oczy mieszkańcom w sprawie odkrywki należą – zdaniem samorządowców, m.in. rozwiązania komunikacyjne, czyli planowanie pozostawienie filarów ochronnych pod przyszłą drogą szybkiego ruchu.

- Ale po kiego grzyba zaczynać odkrywkę tam, gdzie ma iść droga? – zapytał Kucharski. – To znowu robienie nam wody z mózgów, bo przecież są plany przeniesienia dróg! I tak z Prochowic do Legnicy będzie się jeździć przez Malczyce, a ze Ścinawy, to najszybciej będzie Odrą do Głogowa i stamtąd autobusem do Lubina.

Równie bezsensowny wydaje się zamysł zmiany biegu Kaczawy, rzeki, która ma charakter górski. W projektach dwukrotnie skręca ona pod kątem 90 stopni.

- Każdy hydrogeolog powie, że to idiotyzm – dodał Kucharski. – Woda po pewnym czasie i tak popłynie sobie do… wkopu.

Odkrywka będzie też miała ogromny i niemal nieodwracalny wpływ na stan wód w regionie: obniży się

nie tylko poziom wód gruntowych ale również – o czym się głośno nie mówi - poziom wód głębinowych, stanowiących źródła wody pitnej dla Lubina, Legnicy i Chojnowa. Zbiorniki wodne i rzeki w powstałym leju depresyjnym wyschną.

Woda pojawi się, natomiast, w olbrzymich dziurach po odkrywce. Przypomnijmy, że głębokość kopalń ma tu wynosić ok. 22- m. To prawie tyle, ile wynosi wysokość Pałacu Kultury w Warszawie. Rekultywacja tych terenów polegać zaś będzie prawdopodobnie na zalaniu dołów. I potrwa to około 60 lat.

- Tak było w okolicach Lipska – powiedział Artur Leszczyński (na zdj. po lewej, stoi), architekt krajobrazu, zawodowo zajmujący się rekultywacją terenów zniszczonych przez przemysł wydobywczy. Przez lata mieszkał w Niemczech w sąsiedztwie odkrywki. – Tam też po kolei: zamykano drogi, wysiedlano ludność, wycinano lasy i wprowadzono koparki. Proces zatrzymano, gdy Lipsk został odcięty od reszty kraju. Powstał rząd sztucznych jezior. Teraz mówi się o rozwoju turystyki w tym regionie, ale mało kto wierzy w powodzenie przedsięwzięcia: brzegi się osuwają, a czystość wód też nie budzi zaufania choćby z uwagi na popioły i inne szkodliwe substancje.

- My możemy opowiedzieć, jak wygląda burza węglowa – powiedziała Dorota Prugar-Wasilewska (na zdj. po lewej w środku), która na konferencję prasową przyjechała z Gubina. – Mieszkamy dwa kilometry od odkrywki i 10 km od elektrowni. Drzewa się u nas nie przyjmują, nawadniamy ziemię sztucznie.

Argumenty przeciwko budowie nowego zagłębia węglowego na terenie LGOM można by – jak podkreślają samorządowcy – mnożyć. Te najważniejsze umieszczono na ulotkach, rozdawanych mieszkańcom gmin. Żeby ich przekonały do wzięcia udziału w referendum. Głosowanie odbędzie się 27 września. W gminach Lubin, Miłkowice, Kunice, Ścinawa, Prochowice i Ruja uprawnionych do głosowania jest 38 tys. osób. Co najmniej 30 proc. z nich musi oddać głos, by referendum było ważne.

http://www.powiat-lubin.pl/userfiles/image/glubin/weg4%20[](1).jpg

U podstaw rozowju naszych miast zawsze leżał handel i transport. Przy odkrywce Lubin będzie odcięty od reszty województwa,a tym samym zepchnięty na margines - przekonuje Jerzy Kucharski.

http://www.powiat-lubin.pl/userfiles/image/glubin/weg2%20[].JPG

- Idźmy na referendum i głosujmy na nie. Odkrywka nie jest jeszcze przesądzona -wierzą szefowie sześciu naszych gmin. Od lewej siedzą: Waldemar Kwaśny z Miłkowic, Zdzisław Tersa z Kunic, Andrzej Holdenmajer ze Ścinawy, Irena Rogowska z Lubina, Robert Chruściel z Riu i halina Kołodziejska z Prochowic.

Często ze strony lobby węglowego padają argumenty, że oto Niemcy mają pełno odkrywek (a jak niby Niemcy mają , to musi być dla wszystkich dobre). Chyba jednak trochę chcieliby się od tego węgla odsunąć.

Konkrety: 30 parków wiatrowych, 12 tys. MW, a docelowe 25 tys. MW

http://www.tvn24.pl/-1,1619731,0,1,niemiecki-prad-z-morskiego-wiatru,wiadomosc.html

A poniżej planowana odkrywka - należy zaznaczyć, że obejmuje tylko część złoża Ścinawa - Głogów, czyli takiego, gdzie nie jest prowadzona eksploatacja podziemna miedzi. Po wygaszeniu Lubina Głównego rozpocznie się ekspansja na północ.

Poza tym faktyczny zakres planowanej eksploatacji jest objęty poufnością i nie jest publikowany przez stronę rządową. Cały czas bazujemy na podrasowanych opracowaniach Poltegor-Instytut z lat 70-80. A przyznam, że widziałem bardziej drastyczne mapy Poltegoru.

Zgodnie z tezami wygłaszanymi na powyższej konferencji Lubin będzie wyspą wśród kończacych i rozpoczynających eksploatacje odkrywek.

http://www.powiat-lubin.pl/userfiles/image/glubin/wegmapa2.jpg

Często ze strony lobby węglowego padają argumenty, że oto Niemcy mają pełno odkrywek (a jak niby Niemcy mają , to musi być dla wszystkich dobre). Chyba jednak trochę chcieliby się od tego węgla odsunąć.

Konkrety: 30 parków wiatrowych, 12 tys. MW, a docelowe 25 tys. MW

http://www.tvn24.pl/-1,1619731,0,1,niemiecki-prad-z-morskiego-wiatru,wiadomosc.html

Wiesz, odchodząc lekko od tematu Niemcy miały też obozy koncentracyjne, więc przynajmniej my - Polacy nie powinniśmy się na nich oglądać.

Francja nie ma problemu z węglem - 90 % jest energii atomowej. I jakoś Czarnobylem dzieci nie straszą.

Setki to może i nie, ale grube dziesiątki z pewnością. Poza tym chyba nie zdajesz sobie sprawy jak droga musi być taka inwestycja (tak duży obszar i złoże) skoro porównujesz to z 18 mld deficytu! Dyrektor KWB Turów w środę w Radiu Wrocław wspomniał trochę o wykupie gruntów przez ich kopalnię i o jednym wywłaszczeniu. Padały kwoty od kilkuset tys. zł. do np. 1,5mln zł. Przyjmijmy średnio np. 1mln (jeśli ta kwota jest dla Ciebie wzięta z kosmosu, to pamiętaj, że oprócz gospodarstw domowych są także działalności gospodarcze i kalkulacje mogą być często bardzo wysokie). Teraz pomnóż to przez liczbę rodzin/domostw/zakładów do wysiedlenia/usunięcia. Wychodzi pewnie kilka lub kilkanaście mld zł. A koszt wysiedleń jest w całej tej inwestycji chyba najmniejszy. Na jednym z portali wyczytałem (tekst jednego z lobbystów - jakiś pan prof.), że nakłady finansowe do wydobycia pierwszego węgla to ok. 30 mld zł. Itd, itd.

Słyszałem o szacunku kosztu wysiedeleń pierwszego etapu budowy kopalń i była to kwota nieznacznie wyższa niż piszesz. (za sam pierwszy etap) Przytaczać źródła raczej nie będę. Sorry za nierzetelność :)

Poza tym pola, lasy, szkoły, drogi...

Koszt rekultywacji (który należy uwzględnic w kalkulacji) tego terenu po kopalni wyniesie przynajmniej drugie tyle. A sądzę, że to spore zaniżenie możliwej sumy. (patrz przykład kosztów, jakie Niemcy ponieśli i poniosą w Łużycach)

A to początek kalkulacji. "Setka" pada w niej szybko.

Ta koplania nigdy tu nie powstanie. I to nie jest kwestia moich nadziei, ale zderzenia się tej koncepcji ze ścianą aspektów ekonomiczno-ekologicznych.

Cytaty na temat dziury budżetowej BOHO były naprawdę bardzo pouczające. :D To dobrze, że mamy takich "oczytanych" forumowiczów. Zgodnie z sugestią YreQ'a nie będę tego jednak dalej ruszał, bo wiadomo, co będzie...

A poniżej planowana odkrywka - należy zaznaczyć, że obejmuje tylko część złoża Ścinawa - Głogów, czyli takiego, gdzie nie jest prowadzona eksploatacja podziemna miedzi. Po wygaszeniu Lubina Głównego rozpocznie się ekspansja na północ.

Niestety, coraz cześciej uświadamiamy sobie, że mówiąc o węglu nie ma się na myśli tylko terenu między Lubinem, Legnicą i Ścinawą, ale również te na pólnoc od Lubina - między Ścinawą a Głogowem.

Tam teraz ucieka dużo naszego osadnictwa, ...ucieka właśnie przed odkrywką. Ci ludzie nie wiedzą, że na tych terenach, zaczynając od Małomic, Goli, Kozlic, itd. na Toszowicach, Juszowicach i Mlecznie kończąc oraz w kierunku drogi na Polkowice są najbogatsze pokłady węgla. A o odkrywce na tym terenie projekt z lat 70-tych nie mówił tylko dlatego, że trwała tam lub była przewidywana eksploatacja miedzi.

Jak wiadomo te tereny są najsłabiej zaludnione i gdyby nie miedż, tam najpierw poszłaby eksploatacja. Nietstey w przypadku decyzji o odkrywce, ten teren to tykająca bomba...

Dramatem tej sytuacji jest to, że Lubin, Prochowice i Ścinawa - 3 duże i ważne miasta regionu będą miały znacznie wydłużoną komunikację z pozostałymi miastami Dolnego Śląska.