i_ska 13.02.2008 07:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Lutego 2008 Witam wszystkich których dotyczy ten problem Słuchajcie o tym fakcie powiedział mi mój tato, nie uwierzyłam myślałam, że to głupi żart, ale weszłam na muratora i czytam o pomyśle powstania kopalni i z każdą chwilą wgłębiania się w temat robi mi się niedobrze, po co wydawali pozwolenia na budowę !!! Nie wyobrażam sobie jak mogłabym patrzeć jak burzą moje 3 letnie "dziecko", pamiętam jak się cieszyłam jak wykopali mi dół pod fundamenty potem jak mi ściany stawiali a potem jak się wprowadzałam, może jakaś chora romantyczka jestem ale wolałabym aby ten pomysł z kopalnią upadł niż by mieli mi dać kasę. Nie wiem na ile to dotyczy mieszkańców Karczowisk, ale podpisuję się pod protestem !!!!!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
YreQ 13.02.2008 09:58 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Lutego 2008 To dotyczy wszystkich mieszkańców i to nie tylko Karczowisk. Wszystkie wsie poczynając od Osieka, Gogołowic przez Miłoradzice, Pieszków, Raszówkę, Gorzelin, Kochlice, Głuchowice Rzeszotary i inne idą pod odkrywkę (w planach). Reszta w kierunku Miłkowic łącznie z miejscowością Milkowice - pod ogromną hałdę odpadów oraz planowaną elektrownię (1 z wariantów lkalizacji elektrowni). Najgorsze że w tej destrukcji macza palce nasz kombinat, który widocznie chce wyburzyć domy swoim pracownkom, a wśród nich dyrektorom, kierownikom itp. Podobno Zbrzyzny mieszka w Osieku, ciekawe co on na to? Byłem dzisiaj u sołtysa Karczowisk, dostarczę mu wydruki z artykułów i i planów "naukowych" lobby węglowego - poczytajcie zamieszczone wcześniej linki. Będzie zebranie i trza się zjednoczyć zanim będzie za późno. Wszyscy wkoło mówią że to tylko plotki. ALE TO NIE SĄ PLOTKI. Plotkami to było gdy kopalnie w Bogatyni, Bełchatowie miały dużo węgla do wydobycia. Oni juz wiedzą kiedy sie skończy i planują następne wyrobiska. Zbiega się to też z szacowaniem końca wydobycia miedzi przez KGHM, Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Haynauer 13.02.2008 10:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Lutego 2008 a niby to pracownicy kghm'u to jakis lepszy gatunek ludzi...? dlaczego nie maja być wysiedleni..?? jak kghm wczesniej wysiedlał to było dobrze, nikt nie protestował... ateraz lament bo będa kghm'owców wysiedlać... a zbrzyznego to może od razu na białoruś... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
YreQ 13.02.2008 10:29 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Lutego 2008 Biuletyn 4/61 - 2007 "Tu pojawia się nasze zadanie: wiadomo, że za 30 lat wyeksploatowane zostaną złoża miedzi w zagłębiu Legnicko-Głogowskim, więc już dzisiaj musimy zadbać o przyszłość naszej branży, wykorzystując zalegające tam pokłady węgla brunatnego, a pracownikom KGHM umożliwić kontynuację pracy w swoim zawodzie. Dlatego najważniejszą i bardzo istotną sprawą jest zabezpieczenie złoża "Legnica" przed zabudową tych terenów przez infrastrukturę transportową i mieszkalną.(...)A teraz spójrzmy w ten nadchodzący 2008 rok z optymizmem i życzmy sobie, by był jeszcze lepszy dla naszej branży, by władze i decydenci pomagali nam w prawidłowym funkcjonowaniu i rozwoju, dbając o nasze interesy w Polsce i Europie. Tego sobie życzymy... (...) Czemu więc służyło spotkanie w Bełchatowie, które miało miejsce we wrześniu 2007 roku? Chodziło głównie o przekonanie samorządowców z rejonu Legnicy o ważności już dziś podejmowanych przez nich decyzji - ważności i konsekwencjach dla sprawności ewentualnego procesu inwestycyjnego. Otóż trzeba pamiętać o tym, że w celu wydobycia pierwszych ton węgla brunatnego ze złoża "Legnica" w 2020 roku należy już dziś rozpocząć prace studialne i projektowe. Bardzo ważną kwestią są także sprawy związane z planami zagospodarowania przestrzennego województwa dolnośląskiego i gmin, na terenie których będzie prowadzona inwestycja. W aktualnych projektach przewiduje się np. budowę autostrady oraz nowych budynków nad samym złożem "Legnica". Należy temu zaradzić, chociażby poprzez niezwłoczne uwzględnienie budowy kopalni i elektrowni w planach zagospodarowania przestrzennego. Łatwiej jest nie podejmować zgubnej decyzji, niż walczyć - często bezskutecznie - z już zatwierdzonymi planami. I taki był cel bełchatowskiego spotkania - zachęcić do inwestycji i zarazem ostrzec przed czyhającymi zagrożeniami. Włodzimierz KulaDyrektor Biura ZarząduBOT KWB Bełchatów SA" Biuletyn 4/57 2006"Jako pismo branżowe, informujące wyłącznie o przemyśle odkrywkowej eksploatacji węgla brunatnego, piszemy także o nowych rozwiązaniach naukowych i technicznych ułatwiających pracę, obniżanie kosztów czy też o sposobach zagospodarowania terenów po odkrywkach (np. rekultywacja wodno-rekreacyjna w Kopalni "Konin"). To są ważne tematy, bo postęp techniki idzie do przodu i ani na krok nie omija naszych firm. I właśnie dlatego mamy powody do zadowolenia. Nasza branża wciąż się rozwija, dając najtańsze paliwo, z którego produkuje się energię, i to najtańszą energię. Niektórzy mówią, że za kilkanaście czy kilkadziesiąt lat węgiel brunatny się skończy, ale przypominamy o ukrytych ogromnych zapasach tego paliwa niedaleko Legnicy w województwie dolnośląskim, czekających na przychylność i decyzje przede wszystkim władz. Tu nasuwa się puenta - węgiel brunatny daje Polsce niezależność energetyczną (nikt go nam nie zabierze, nie wyłączy, nie odetnie). Musimy GO wykorzystać, tylko mądrze. Złoże "Legnica" czeka...Redakcja WB" Biuletyn 3/56 2006"(...) Kopalnia "Legnica" według wstępnych koncepcji może zapewnić wydobycie węgla na poziomie 30 mln Mg rocznie przez ponad 70 lat, zapewniając paliwo dla elektrowni o mocy 4.250 MW. Budowa kopalni "Legnica" z uruchomieniem wydobycia krótko przed 2020 rokiem zbiegła by się z powolnym obniżaniem produkcji zagłębia miedziowego, powodując przedłużenie gospodarczej działalności tego regionu. Decyzje o rozbudowie poszczególnych zagłębi wydobywczych węgla brunatnego mają adresatów w postaci działających tam przedsiębiorstw, natomiast w sprawie budowy nowego zagłębia węglowego "Legnica" niezbędne są formalne ustalenia decyzyjne na szczeblu rządowym. Należy zatem oczekiwać, że działania takie będą podjęte. Jest to tym bardziej konieczne, że zagospodarowanie złoża "Legnica" łącznie z budową nowej elektrowni wymagać będzie, jak wykazuje to doświadczenie, stosunkowo długiego okresu czasu. A energii potrzeba coraz więcej!" Biuletyn 2/55 2006"(...) Wśród licznych polskich złóż rezerwowych węgla brunatnego za najbardziej predysponowane do kolejnego zagospodarowania należy uznać złoże węgla brunatnego "Legnica" oraz sąsiadujące z nim złoża "Ścinawa" i "Ruja". Zasobność tych złóż przekracza dwukrotnie zasobność wszystkich aktualnie eksploatowanych złóż węgla brunatnego w Polsce. Jakość węgla brunatnego z tych złóż jest dobra, bo przy wilgotności naturalnej wartość opałowa węgla wynosi około 9.200 kJ/kg, zawartość popiołu 8-10%, a siarki poniżej 0,5%." Biuletyn 4/53 2006"(...) W roku 2005 wiele pisaliśmy o przyszłości branży węgla brunatnego - charakteryzowaliśmy m.in. udokumentowane złoże "Legnica" i projekty jego zagospodarowania. To jest nasza narodowa, ukryta rezerwa energetyczna i musimy o niej pamiętać, że jest! Dziś tematem numer jeden w Polsce jest budowa gazociągu z Rosji do Niemiec omijającego nasz kraj. Ten międzynarodowy układ nie jest korzystny dla Polski, dlatego trzeba szukać innych dostawców lub alternatywnych rozwiązań - a jednym z nich jest najtańszy surowiec energetyczny - węgiel brunatny. Oczywiście gazu on nie zastąpi - ale da najtańszą energię elektryczną dla przemysłu, dla ludzi, dla nas. Inna sprawa ile ten prąd będzie kosztował u dystrybutorów, to jednak nie zależy od nas. (...)" Jeśli się wdrożycie w te atykuły to wniosek nasuwa się jeden. Próby budowy kopalni to nie plotki. Branża węgla brunatnego dosyć maniakalnie i z determinacją nastawia się na kopalnię. Trzeba się sprężyć z przeciwdzialaniami. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mk1719501284 13.02.2008 10:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Lutego 2008 Byłem dzisiaj u sołtysa Karczowisk, dostarczę mu wydruki z artykułów i i planów "naukowych" lobby węglowego - poczytajcie zamieszczone wcześniej linki. Będzie zebranie i trza się zjednoczyć zanim będzie za późno. Wszyscy wkoło mówią że to tylko plotki. ALE TO NIE SĄ PLOTKI. Plotkami to było gdy kopalnie w Bogatyni, Bełchatowie miały dużo węgla do wydobycia. Oni juz wiedzą kiedy sie skończy i planują następne wyrobiska. Napisz na forum jak będziesz znał miejsce i termin spotkania [ignore]Haynauer[/ignore] Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
YreQ 13.02.2008 10:45 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Lutego 2008 Byłem dzisiaj u sołtysa Karczowisk, dostarczę mu wydruki z artykułów i i planów "naukowych" lobby węglowego - poczytajcie zamieszczone wcześniej linki. Będzie zebranie i trza się zjednoczyć zanim będzie za późno. Wszyscy wkoło mówią że to tylko plotki. ALE TO NIE SĄ PLOTKI. Plotkami to było gdy kopalnie w Bogatyni, Bełchatowie miały dużo węgla do wydobycia. Oni juz wiedzą kiedy sie skończy i planują następne wyrobiska. Napisz na forum jak będziesz znał miejsce i termin spotkania [ignore]Haynauer[/ignore] Słuchajcie, naprawde trzeba się za to poważnie zabrać, bo za chwilke będzie za późno. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Haynauer 13.02.2008 10:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Lutego 2008 ten wątek naprawde zaczyna być już śmieszny, a zwłaszcza posty niektórych forumowiczów... osiedliliscie sie ludzie na terenie legnickiego okregu przemysłowego, gdzie środowisko jest znacznie zdegradowane, a do tego przyczyniła się firma, w której pracujecie... jakos teraz nikomu nioe przeszkadza zanieczyszczenie powietrza, kwaśne deszcze, składowiska odpadów, itp. i teraz chcecie powstrzymać rozwój przemysłu w regiionie argumentując to troską o środowisko... smieszne... to ja się pytam, gdzie powinny być eksploatowane złoża węgla brunatnego, jak nie właśnie tutaj... te w weilkopolsce, gdzie w ogóle nie mażadnego przemysłu ciężkiego..???!! prosiłbym tez nie przesadzać ze stwierdzeniami na jakich to krajobrazowo i przyrodniczo wartosciowych terenach sie osiedliliscie... że rosnie tam las sosnowy, i jest pare bajorek po byłych zwirowniach...? jest wasza i tylko waszą winą, ze sie pobudowaliscie na terenie złoża, o którym wiadomo od 30 lat i o którym uczą w szkołach... no cóż, cięzko jest jednak przyznać sie do bycia kompletnym ignorantem, a najlepsze jest to, ze jeden z gardłujacych tu forumowiczów jest... geodetą... i on nie wiedział gdzie kupuje działkę... no, ja przepraszam...ignoranctwo do kwadratu... no i jeszcze do m&k, skoro ktoś z was mieszkał i studiował w niemczech... do jakiego modelu państwa powinna dążyć polska..? takiego jak niemcy, czy takiego jak białoruś z nieskażona przyrodą..? jakoś w niemczech nikomu nie przeszkadzają elektrownie atomowe, kopalnie węgla brunatnego, elektrownie na ten węgiel.. tylko w polsce zawsze zbierze się banda oszołomów, która zawsze bedzie blokować rozwój kraju... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
NOTO 13.02.2008 11:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Lutego 2008 Blokada szkodzi wszystkim. A negocjując uzyskacie dużo więcej pewnej przyszłości. No pewnie że szkodzi. Budzi złe nastroje społeczne. Np bedziesz jechał do Zielonej Góry a tu blokada... Wiesz, wszyscy mieszkańcy regionu, kilka tysięcy ludzi po to abyś codziennie miał pięknie oświetlony wrocławski rynek nocą, wyjdzie z domu z walizką i nie powie nic... Ale to jest właśnie ta blokada. 500 tys wrocławian szczyci się oświetlonym Rynkiem Jeśli będziesz blokować - będę przeciw Wam. Będziecie negocjować - będę za Wami aby z nawiązką wynagrodzili Wam przesiedlenie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
i_ska 13.02.2008 11:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Lutego 2008 Witajcie ponownie Oczywiście jednoczmy się, dajcie znać jakby jakieś spotkanko było. Ale obawiam się, że Sołtys Karczowisk nic zrobi w tym kierunku za małe plecy ma, do zrobienia piaskownicy, czy ławeczek we wsi to tak a nie na wstrzymanie odkrywki. Jeżeli chodzi o posłów i wysoko postawionych co mieszkają w zagrożonych wioskach to myślę, że oni nie nie będą walczyć (ewentualnie na pokaz w TV) ale zadbają aby dostać dobry inny kawałek ziemi np pod Wrockeim albo wynegocjują sobie świetne warunki odszkodowania myślicie, że oni się tym przejmują nigdy! Myślę, że to się skończy tym, że będzie ta kopalnia ale troszeczkę dalej od naszych wiosek zadbają o dobre oczyszczanie atmosfery (które i tak będzie dla nas uciążliwe) a my nic nie zrobimy bo wszystkie wskaźniki zatrucia atmosfery będą w normie tak jak zrobili w Hucie, mieszkałam trochę na tarninowie w Legnicy i bardzo często tak śmierdziało siarką, że oddychać się nie dało ale wskaźniki emisji "smrodu" były w normie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
geguś 13.02.2008 11:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Lutego 2008 [ignore]Haynauer[/ignore] Chcesz prowadzić dyskusję, czy zlew robić na każdego, kto ma inne zdanie niż Ty? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
YreQ 13.02.2008 11:06 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Lutego 2008 [ignore]Haynauer[/ignore] Chcesz prowadzić dyskusję, czy zlew robić na każdego, kto ma inne zdanie? Znamy już twoje zdanie na ten temat, więc sobie daruj już. Problem nie dotyczy ciebie, więc nikt juz nie chce z tobą dyskutować. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
YreQ 13.02.2008 11:09 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Lutego 2008 ten wątek naprawde zaczyna być już śmieszny, a zwłaszcza posty niektórych forumowiczów... osiedliliscie sie ludzie na terenie legnickiego okregu przemysłowego, gdzie środowisko jest znacznie zdegradowane, a do tego przyczyniła się firma, w której pracujecie... jakos teraz nikomu nioe przeszkadza zanieczyszczenie powietrza, kwaśne deszcze, składowiska odpadów, itp. i teraz chcecie powstrzymać rozwój przemysłu w regiionie argumentując to troską o środowisko... smieszne... to ja się pytam, gdzie powinny być eksploatowane złoża węgla brunatnego, jak nie właśnie tutaj... te w weilkopolsce, gdzie w ogóle nie mażadnego przemysłu ciężkiego..???!! prosiłbym tez nie przesadzać ze stwierdzeniami na jakich to krajobrazowo i przyrodniczo wartosciowych terenach sie osiedliliscie... że rosnie tam las sosnowy, i jest pare bajorek po byłych zwirowniach...? jest wasza i tylko waszą winą, ze sie pobudowaliscie na terenie złoża, o którym wiadomo od 30 lat i o którym uczą w szkołach... no cóż, cięzko jest jednak przyznać sie do bycia kompletnym ignorantem, a najlepsze jest to, ze jeden z gardłujacych tu forumowiczów jest... geodetą... i on nie wiedział gdzie kupuje działkę... no, ja przepraszam...ignoranctwo do kwadratu... no i jeszcze do m&k, skoro ktoś z was mieszkał i studiował w niemczech... do jakiego modelu państwa powinna dążyć polska..? takiego jak niemcy, czy takiego jak białoruś z nieskażona przyrodą..? jakoś w niemczech nikomu nie przeszkadzają elektrownie atomowe, kopalnie węgla brunatnego, elektrownie na ten węgiel.. tylko w polsce zawsze zbierze się banda oszołomów, która zawsze bedzie blokować rozwój kraju... Wypraszam sobie epitety. Jeśli smieszny to go nie czytaj i tez nie śmieć w nim. My mamy problem i go chcemy spróbować rozwiązać a ciebie on nie dotyczy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Haynauer 13.02.2008 11:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Lutego 2008 ten wątek naprawde zaczyna być już śmieszny, a zwłaszcza posty niektórych forumowiczów... osiedliliscie sie ludzie na terenie legnickiego okregu przemysłowego, gdzie środowisko jest znacznie zdegradowane, a do tego przyczyniła się firma, w której pracujecie... jakos teraz nikomu nioe przeszkadza zanieczyszczenie powietrza, kwaśne deszcze, składowiska odpadów, itp. i teraz chcecie powstrzymać rozwój przemysłu w regiionie argumentując to troską o środowisko... smieszne... to ja się pytam, gdzie powinny być eksploatowane złoża węgla brunatnego, jak nie właśnie tutaj... te w weilkopolsce, gdzie w ogóle nie mażadnego przemysłu ciężkiego..???!! prosiłbym tez nie przesadzać ze stwierdzeniami na jakich to krajobrazowo i przyrodniczo wartosciowych terenach sie osiedliliscie... że rosnie tam las sosnowy, i jest pare bajorek po byłych zwirowniach...? jest wasza i tylko waszą winą, ze sie pobudowaliscie na terenie złoża, o którym wiadomo od 30 lat i o którym uczą w szkołach... no cóż, cięzko jest jednak przyznać sie do bycia kompletnym ignorantem, a najlepsze jest to, ze jeden z gardłujacych tu forumowiczów jest... geodetą... i on nie wiedział gdzie kupuje działkę... no, ja przepraszam...ignoranctwo do kwadratu... no i jeszcze do m&k, skoro ktoś z was mieszkał i studiował w niemczech... do jakiego modelu państwa powinna dążyć polska..? takiego jak niemcy, czy takiego jak białoruś z nieskażona przyrodą..? jakoś w niemczech nikomu nie przeszkadzają elektrownie atomowe, kopalnie węgla brunatnego, elektrownie na ten węgiel.. tylko w polsce zawsze zbierze się banda oszołomów, która zawsze bedzie blokować rozwój kraju... Wypraszam sobie. alre co sobie wypraszasz..? czekam na rzeczowe argumenty... Kopalnia "Legnica" według wstępnych koncepcji może zapewnić wydobycie węgla na poziomie 30 mln Mg rocznie przez ponad 70 lat, zapewniając paliwo dla elektrowni o mocy 4.250 MW ...wyglada jakby w planach była największa elektrownia opalana węglem brunatnym na świecie... http://http://1.1.1.3/bmi/upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/thumb/3/38/Belchatow- Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
geguś 13.02.2008 11:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Lutego 2008 [ignore]Haynauer[/ignore] Chcesz prowadzić dyskusję, czy zlew robić na każdego, kto ma inne zdanie? Znamy już twoje zdanie na ten temat, więc sobie daruj już. Problem nie dotyczy ciebie, więc nikt juz nie chce z tobą dyskutować. Co mi nie zabrania tępić nieuctwa, głupoty i egoizmu. Jak wychylisz nos trochę dalej niż Twoje ogrodzenie i zobaczysz że inni maja takie same problemy jak Ty to możemy normalnie pogadać. Narazie jesteś egoistą -biorcą. Widać jeszcze dużo wody w Kaczawie upłynie zanim zrozumiesz świat XXI wieku. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Haynauer 13.02.2008 11:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Lutego 2008 ten wątek naprawde zaczyna być już śmieszny, a zwłaszcza posty niektórych forumowiczów... osiedliliscie sie ludzie na terenie legnickiego okregu przemysłowego, gdzie środowisko jest znacznie zdegradowane, a do tego przyczyniła się firma, w której pracujecie... jakos teraz nikomu nioe przeszkadza zanieczyszczenie powietrza, kwaśne deszcze, składowiska odpadów, itp. i teraz chcecie powstrzymać rozwój przemysłu w regiionie argumentując to troską o środowisko... smieszne... to ja się pytam, gdzie powinny być eksploatowane złoża węgla brunatnego, jak nie właśnie tutaj... te w weilkopolsce, gdzie w ogóle nie mażadnego przemysłu ciężkiego..???!! prosiłbym tez nie przesadzać ze stwierdzeniami na jakich to krajobrazowo i przyrodniczo wartosciowych terenach sie osiedliliscie... że rosnie tam las sosnowy, i jest pare bajorek po byłych zwirowniach...? jest wasza i tylko waszą winą, ze sie pobudowaliscie na terenie złoża, o którym wiadomo od 30 lat i o którym uczą w szkołach... no cóż, cięzko jest jednak przyznać sie do bycia kompletnym ignorantem, a najlepsze jest to, ze jeden z gardłujacych tu forumowiczów jest... geodetą... i on nie wiedział gdzie kupuje działkę... no, ja przepraszam...ignoranctwo do kwadratu... no i jeszcze do m&k, skoro ktoś z was mieszkał i studiował w niemczech... do jakiego modelu państwa powinna dążyć polska..? takiego jak niemcy, czy takiego jak białoruś z nieskażona przyrodą..? jakoś w niemczech nikomu nie przeszkadzają elektrownie atomowe, kopalnie węgla brunatnego, elektrownie na ten węgiel.. tylko w polsce zawsze zbierze się banda oszołomów, która zawsze bedzie blokować rozwój kraju... Wypraszam sobie epitety. Jeśli smieszny to go nie czytaj i tez nie śmieć w nim. My mamy problem i go chcemy spróbować rozwiązać a ciebie on nie dotyczy. problem ten dotyczy każdego z nas... planowana elektrownia ma zapewnić około 14% zapotrzebowania kraju na energie el.... aha... moze zamiescicie mapkę z zaznaczeniem terenów, których mieszkańcy mogą sie wypowiadać w tym wątku, a którzy nie... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
YreQ 13.02.2008 11:23 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Lutego 2008 Każda grupa zawodowa walczy o swoje, walczą też społeczności o drogi, przeciw trucicielom itp. Zniechano budowy kopalni i na tej podstawie zabudowano całe złoże.I niech wielu z dyskutantów popierający wysiedlenie i zniszczenie całego życia kilku tysiącom ludzi nie dziwi się, że będa walczyć o swoje. A będą. Kwestia czasu. I nawet jeśli kiedys ta kopalnia powstanie, po trupach, to nie będzie to na pewno rok zakładany przez entuzjastów wydobycia. Nie będę miał nic przeciwko wydobyciu bezodkrywkowemu, technologię można udoskonalić , bo jest jeszcze czas na to. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Haynauer 13.02.2008 11:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Lutego 2008 aha... i jeszcze jedno... jesli osiedliliscie się w regionie, który bardzo dobrze prosperuje gospodarczo, dzięki przemysłowi ciężkiemu, hutom i kopalniom, i sami bezposrednio lub posrednio czerpiecie z tego korzyści, to powinniscie sie liczyć ze scenariuszem dalszego rozwioju przemysłu w regionie... ... a jak tego nie akceptujecie, to no cóż...na suwalszczyźnie są piękne tereny...ale zarobki kilkukrotnie niższe... ...oczywiscie nie dotyczy to mieszkających tutaj od 1945 r., ale takich jest garstka... w końcu lubin w latach sześćdziesiatych liczył sobie tylko 10 tys. mieszkańców... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adam_mk 13.02.2008 11:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Lutego 2008 Powiem tak:Są tu tacy, którzy znają moje plany (oby nie odległe) budowy zero-energetycznego siedliska!Więc - mnie jakby to nie dotyczy BO SAM SE TEN PRĄD DO SWOJEJ ŻARÓWKI ZROBIĘ!Ale firmę mam w mieście!Więc co? Pisać co drugie słowo? Bo dotyczy w połowie?To też MÓJ kraj! Moje widoki! (choć bywam tam rzadko). Stres mam mniejszy, fakt!A problem?Adam M. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
YreQ 13.02.2008 11:44 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Lutego 2008 aha... i jeszcze jedno... jesli osiedliliscie się w regionie, który bardzo dobrze prosperuje gospodarczo, dzięki przemysłowi ciężkiemu, hutom i kopalniom, i sami bezposrednio lub posrednio czerpiecie z tego korzyści, to powinniscie sie liczyć ze scenariuszem dalszego rozwioju przemysłu w regionie... ... a jak tego nie akceptujecie, to no cóż...na suwalszczyźnie są piękne tereny...ale zarobki kilkukrotnie niższe... ...oczywiscie nie dotyczy to mieszkających tutaj od 1945 r., ale takich jest garstka... w końcu lubin w latach sześćdziesiatych liczył sobie tylko 10 tys. mieszkańców... Powiem za siebie tylko. Moją rodzinę wysiedlili z kresów (no bo wysiedlenia rzecz normalna i powszechnie akceptowalna bez wzgledu na czasy) i mieszkali w Legnicy zanim ktokolwiek słyszał o miedzi i hucie. Więc nie mów mi o wysiedleniach. Nigdy ani ja ani nikt z mojej rodziny nie pracował i nie pracuje w KGHM, choć jest on faktycznie najwiekszym pracodawcą w regionie. I teraz moja praca nie ma nic wspólnego z zagłębiem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adam_mk 13.02.2008 11:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Lutego 2008 Dobra! DOWALĘ NA CAŁEGO!!! Zgazowanie pod ziemią to niby z transportem masy się nie wiąże? Powstaną kompletnie "niesterowalne" pustki pod ziemią. Nadkład się ugnie i zapadnie. To tylko pytanie - kiedy... NIGDY nie będzie wiadomo - GDZIE! Chcesz wprowadzić loterię? W styczniu zapadają się domy TU a w lipcu - TAM! Nowe pojezierze nam się tworzy! Hurra! Jak te kwachy przereagują (produkt spalania niemetalu + woda) to nawet za lat 100 pojawią sie tam rybki... NADAL twierdzisz, że mamy czas sobie tę bardzo ryzykowną technologię udoskonalić i wprowadzić? Adam M. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts