Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Niewielu jest producentów okien, którzy też produkują sobie sami szyby zespolone. Firma ABATEX z Łodzi kupowała szyby od firm szklarskich. Na tzw ramce dystansowej w szybie zespolonej powinny być stosowne napisy identyfikujące przede wszystkim producenta szyby.'

Przyjrzyj się dokładnie ramce (element łączący dwie formatki szkła ze sobą).

• Odpowiedzi 340
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Na szczęście prawnika mam swojego, sprawdzonego, ale dziękuję za namiar - może komuś się przyda. Zaczynamy działać. Na ramce mam tylko napisane http://www.abatex.pl i rodzaj szyby P4+ bezp. Oczywiście są jakieś numery, które pewnie o czymś tam świadczą, ale na całe szczęście dzięki sugestii Panów, którzy montowali nam okna zostawiłam naklejki, które zgodnie z napisem należy zerwać z szyb natychmiast po zamontowaniu okna. Na tej naklejce mam producenta szyb, ich kolor, rodzaj, numer zamówienia i na kolejnej numer reklamacji. W sumie cieszy fakt, że to nie sam abatex robił szklenia.

My zamawialiśmy okna w 2009 i juz wtedy nas zastanawiało jak ta firma funkcjonuje. Mieliśmy ich z polecenia. Ciągle zmieniający się pracownicy, problem z dotrzymaniem terminów i wieczne reklamacje. Żałujemy teraz, że zrezygnowaliśmy z Schuco:/ Nie ma co płakać nad rozlanym, ludzie mają większe problemy - my stracimy "jedynie" 5-letnią gwarancję...

K.

PatMan, a możesz mi zdradzić, o ile się orientujesz, dla kogo jeszcze (jakich firm) wykonują oni szyby? Chcę wymienić wadliwą szybę na własny koszt, bo nie spodziewam się cudów ze strony Abatexu, mogę się jedynie ustawić w kolejce wierzycieli i czekać na pieniądze, których wiem, że nie zobaczę. Zależałoby mi zamówić przez inną firmę w Łodzi, żeby mi to od razu wymienili. Najlepiej gdyby sprzedawali również profil Salamander, bo wolałabym żeby wiedzieli jak tę szybę sprawnie wymienić:) Po ekipie z Abatexu mam raczej negatywne odczucia co do montażystów....

Zadzwoń do Witrotermu i spytaj się o jakiegoś Klienta w Łodzi czy okolicach, do którego dostarczają szybki. Na tych kartkach masz zakodowane też rozmiary szyb ale tu już musisz maila napisać bezpośrednio do Witrotermu to Ci rozkodują te symbole i podadzą rozmiar szyby zespolonej.

Wymienić szybę w oknie plastikowym wykona każdy montażysta a więc idź do najbliższego sprzedawcy okien w Twojej okolicy i spytaj się ile taka usługa kosztuje. Myślę, ze w 100 PLN/szt przeszklenia powinnaś się zamknąć.

osobną sprawą jest skoordynowanie tego wszystkiego ( dostawa szkła versus wolne u montażysty) ale to już Twój problem.

Do zimy w każdym razie masz trochę czasu.

Witam, również jestem poszkodowany, chociaż wszystkie okna mam wstawione to jednak są one obecnie bez gwarancji. Czy ktoś z Was ma kontakt to właściciela firmy? Handlował również drzwiami i czeka u niego wyprodukowana część do drzwi - chciałbym ją odebrać. Prośba o jakieś aktualne namiary na właściciela bo wszystkie telefony firmowe nie odpowiadają.

Wyroki w trybie zaocznym nakazowym otrzymuje się w tempie ekspresowym . Niestety zwykle jest tak,że strona przegrana składa odwołanie i wtedy zaczynają się schody i wycieczki po sądach kolejnych instancji .

no właśnie a "uczciwy" pan Andrzej się odwoołuje? ma ktoś jakieś doświadczenia?

• 2 weeks później...

Dzień dobry wszystkim.

Śledze od jakiegoś czasu historie firmy Abatex.

Straszne mi przykro że wiekszoszc klientów została oszukana przez tą firmę , ale nie tylko klięci a sami pracownicy maja spore nieprzyjemności związane z upadłościa Abatexu.

Z tego co wiem po rozmowach ze swoimi klientami wiekszość złożyła juz doniesienia i do prokuratury i do sądów i firm windykacyjnych.

Mam nadzieje że wszystkim klientą uda sie wywalczyć wpłacone pieniądze

Dzień dobry wszystkim.

Śledze od jakiegoś czasu historie firmy Abatex.

Straszne mi przykro że wiekszoszc klientów została oszukana przez tą firmę , ale nie tylko klięci a sami pracownicy maja spore nieprzyjemności związane z upadłościa Abatexu.

Z tego co wiem po rozmowach ze swoimi klientami wiekszość złożyła juz doniesienia i do prokuratury i do sądów i firm windykacyjnych.

Mam nadzieje że wszystkim klientą uda sie wywalczyć wpłacone pieniądze

Miło że śledzisz, oczywiście bezinteresownie, miło też że dużo wiesz, oczywiście przypadkiem. Niemiło tylko że się nie podpisałeś, na przykład "życzliwy" czy jakoś podobnie. Temat Abatexu jest mi obojętny, nie jest mi natomiast obojętna ortografia na poziomie przedszkolaka a jedyne co ten post wnosi to uświadomienie czytających że rozwój biologiczny nie zawsze idzie w parze z intelektualnym.

Pozdrawiam

ma ktoś już jakiś wyrok/ postanowienie sądu co do zrostu zadatku/zaliczki przez Abatex???

Właśnie odebralem "Nakaz zapłaty w postępowaniu upominawczym" dla Szewczyka, niestety dający też możliwość wniesienia sprzeciwu, z czego pewnie skorzysta. To musi potrwać, a ponieważ kryzys spowodowany brakiem okien i wynikające z tego opóźnienia w budowie mam już za sobą, to i moje podejście uległo zmianie. Zakładam, że kiedyś te pieniądze odzyskam, a póki co odsetki ustawowe to najlepsza z lokat bankowych.