Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

to ja dorzucę 3 grosze... montowałem okna rok temu - fakt ładne i cena była ok - porównywałem z ms, schuco i rehau - okazało się że nie bez powodu.

Montaż marny jak cholera.... sam musiałem pilnować pionów i poziomów - zlicowania ze ścianą już nie upilnowałem (między innymi dlatego że monterzy spóżnili się pół dnia i kończyli po zmroku) i większość okien jest jakby "skręcona" w lewo. Wynikły z tego problemy przy tynkowaniu: nierówne glify, więcej tynku i problemy ze złapaniem kąta. Obecnie kładzione jest ocieplenie z zewnątrz i też są problemy. Przy wbijaniu kołków (udarem...) porysowali ramę okna. Byli drugą ekipą na mojej budowie po murarzach - z dzisiejszym doświadczeniem po prostu wywaliłbym ich z budowy.

Przy zdejmowaniu folii ochronnej okazało się że fixy i słupki zgrzane były z folią - bez odklejenia jej wcześniej. Przyjechał pan z Łodzi i folię wyciągnął z pomiędzy profili ale świadczy to o tym kto i z jaką starannością te okna zgrzewa....

Co do samych okien - te które są od zachodu po roku bez otwierania (jeszcze nie mieszkam) wygięły się dołem po ok 5 mm na zewnątrz - podejrzewam że od słońca. musiałem założyć specjalne haki które ściagnęły rogi z powrotem na miejsce. Są to drzwi dwuskrzydłowe - ich skrzydła w tym samym czasie (rok) wypaczyły się i zbliżyły się do siebie o 1 cm - ale tylko w połowie wysokości... będę reklamował te "beczułki"....

Jeśli za dużo napisałem to streszczę:) nie polecam ani firmy abatex ani okien salamander

pozdr

• 2 weeks później...
  • Odpowiedzi 340
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

My obecnie czekamy na odpowiedź abatexu w sprawie reklamacji, którą złożyliśmy ponad 14 dni roboczych temu. Firma milczy mimo ponagleń z naszej strony. 12 szyb z 24 porysowane - nawet węwnetrznie- między szybami, kotwy beznadziejne - nie do porothermu - mozna je palcem wyjąć, a niektóre same odchodzą... I to ma trzymac okno z P4 i O2, dodatkowo porysowana rama okna i w jedym oknie wychodzi nam uszczelka, co zobaczyliśmy po sprawdzeniu czy okna działają, bo wczesniej nie mozna (zaraz po montażu) pod rygorem niewaznosci gwarancji.

Uczulam przyszłych klientów szczególnie na fakt, że od firmy nie dostaliśmy nigdy żadej kopii dokumentów. Po mojej interwencji dostałam na e-mail kopie protokolu reklamacyjnego. Śmiech na sali. Pilnujcie tego.

Do dzis na budowie bylo dwoch specjalistów: jeden spisal "straty", drugi z firmy produkującej szyby spisał 5 szyb porysowanych wewnetrznie, na produkcji i powiedział, że będą do wymiany (czego abatex nie potwierdza).

Co z resztą szyb nie wiedzą, mimo, ze na budowę trafiły juz 2 potluczone szyby, które jak zapewnianio bedą do wymiany, a przywieziono je tylko dlatego, zeby zamknąć budynek > Oczywiście zapomniano nas o tym poinformować i dowiedzieliśmy się po fakcie ich zamontowania, jak przyjechaliśmy na budowę, na której nie mozemy byc cały czas, bo pracuje się na te piekne okna...

Nie uzytkujemy ich jeszcze wiec nie wiem jak będą się spisywały w przyszłości, ale czytając wypowiedzi niektorych sadzę, że marnie:(

Napisze o dalszych perypetiach z firmą niebawem, a jesli ktoś chce znać szczegóły, to zapraszam na prv.

Pozdrawiam,

K.

..co do profilu Salamander to fakt jest bardzo ładny i masywny , ma też 3 uszczelki.. ale.. z tego co wiem już kilka firm wycofało się ze współpracy z tą firmą. Powodem tego jest niestety sam profil, który się wygina z powodu najprawdopdobniej źle zaprojektowanego wzmocnienia w ramie. Jest tam za mało wzmocnienia w stosunku do grubości ramy a to wpływa na wypaczanie się a może dokładniej na skęcanie ramy. Ma to miejsce w ciemnych brązowych dużych oknach , w białych mniejszych to nie istnieje. Mimo ładnych kształtów ja bym nie zaryzykował okien na tym profilu mimo, że ma dobre parametry termoizolacyjne. Firamę Abatex zupełnie pomijam bo jej nie znam. Jeśli ktoś jednak zaryzykował i kupił okna na tym profilu w brązie to polecam sprawdzenie ilości i jakości kotwień do muru oraz w miarę możliwości zadyblowanie jeszcze dla pewności wiercąc przez ramę kołakami stalowymi.

Bardziej podejrzewam, że powodem wycofania się z tego profilu ( piszę o Salamander 3D) jest to co zwykle, czyli pieniądze. Profil ten jest robiony wyłącznie w Niemczech, a kurs euro jaki jest każdy widzi. Stali też można do niego włożyć wystarczająco, jeśli producent nie oszczędza.

Profil jest piękny, ma grube ścianki i świetnej jakości plastik, nieporównywalny z profilami które też oglądałam, używanymi przez renomowanych polskich producentów ( nie wymienię nazw, by nie wywołać burzy). Ponadto jest produkowany w bardzo szerokiej gamie kolorów. Jest oklejany przez producenta profilu, a nie producenta okien.

Profil Salamander 3D jest IMHO ładniejszy od szeroko reklamowanego projektu znanego designera, używanego przez największego polskiego producenta okien, a okna na nim wcale nie są droższe. Potrójna szyba bez trudu mieści się w Salamandrze 3D i nadal jest on ładny - w innych profilach wstawiają jakieś wąziutkie kanciaste listewki przyszybowe, a tu nadal jest zaokrąglona, pasująca do reszty.

Szukałam bardzo długo okien i dopiero ten profil spełnił moje wymagania estetyczne. Mam wymarzony nietypowy kolor (ciemny) i duże okna - nie było z nimi w lecie problemów opisywanych przez poprzednika.

Nie jest to natomiast profil do domów pasywnych - pasywne były dla mnie albo za drogie ( drewniane) albo brzydkie lub w małej gamie kolorów ( PVC ) - nie można mieć wszystkiego. Profil ten ma przyzwoite parametry, może minimalnie lepsze niż inne szeroko reklamowane i kupowane obecnie profile 5-komorowe.

Basia - wybacz, ale ten tekst ma sie realnie nijak do 3D. Marketingowo opracowany genialnie i na ludzi którzy nie widzieli innych profili może zrobić wrażenie ale... ale komora na stal jest "normalna', statyka 3D nie powala na kolana zwłaszcza wersja w kolorze pozostawia wiele do życzenia itd itd itd

Jest wiele profili z szyba dwukomorowa które wyglądają jak 3D

Poza tym Salamander w kolorze traci realnie wszystko - swoje piękno zawdzięcza przede wszystkim (o ile nie tylko) BIELI !!!

Każdy profil ma podane przez swojego projektanta maksymalne wymiary i parametry, których producent okna musi przestrzegać i jak to robi, to z oknami nic się nie dzieje. Sugerujesz, że skrupulatni Niemcy zaniedbali to dla profilu Salamander 3D, który ma opinię jednego z najlepszych na rynku? Na pewno są profile, które pozwalają na produkcję większych skrzydeł, ale pod innymi względami ( zwłaszcza estetyki) nie dorównują Salamandrowi. Ponadto, jak jest więcej miejsca na stal, to profil ma gorsze parametry izolacji cieplnej.

To jest odpowiedz nie dla Jareko.

Jareko: który inny profil jest taki ładny, bo schuco sprzedawane przez firmę J z pakietem 3-szybowym mi się nie podobały?

nie sugeruje. Statyka Salamandra nie powala na kolana i jest wiele profili mających ja porównywalną bądź o wiele lepszą.

Zaś estetyka jest pojęciem względnym i listwy przyszybowe - na które zwróciłaś uwagę w swym poście - mogą być estetyczne jak choćby w Aluplascie Ideal 6000 czy Schuco Ct-70 przy zastosowaniu pakietów trzyszybowych a nie jakby nie przypiął ni przyłatał jak to faktycznie często ma miejsce w niektórych profilach - ale też znajdujących nabywców gdyż niektórym się takie podobają

nie sugeruje. Statyka Salamandra nie powala na kolana i jest wiele profili mających ja porównywalną bądź o wiele lepszą.

Zaś estetyka jest pojęciem względnym i listwy przyszybowe - na które zwróciłaś uwagę w swym poście - mogą być estetyczne jak choćby w Aluplascie Ideal 6000 czy Schuco Ct-70 przy zastosowaniu pakietów trzyszybowych a nie jakby nie przypiął ni przyłatał jak to faktycznie często ma miejsce w niektórych profilach - ale też znajdujących nabywców gdyż niektórym się takie podobają

Aluplast 6000 ze statyką taki sobie, drogi, mało kolorów do wyboru...

Schuco Ct-70 :o Przecież nie da się w fixie szklonym w ościeżnicy zapiąć pakietu 3- szybowego...

Jareko, ja nie jestem z branży, tylko strasznie się namęczyłam szukając okien PVC dwukomorowych w określonym kolorze i ładnym kształcie. Wiem, że Toja firma na Salamandrze nie robi, jakby robiła, to bym od niej kupiła....

oczywiście ze na CT70 nie zapniesz pakietu trzyszybowego w fixie szklonym w ościeżnicy - stad stosuje sie takim myk ze do takich fixow wykorzystuje się ościeżnice od Si-82 i nie ma różnicy w wyglądzie miedzy skrzydłem a fixem

Tylko że dla mnie Salamander okleinowany to juz żadna rewelacja, podobna estetykę można znaleźć w innych profilach - on przepiękny jest w bieli

• 2 weeks później...

Niestety nie zgodzę się ze stwierdzeniem przepiękny w bieli- ze względu na to, że cały kształt Salamandra ginie w bieli- najefektowniej wygląda w pełnym kolorze.

Przepiękny - hm kwestia gustu na pewno staruszek 3D ale jary.

Jeśli chodzi o wykonawstwo w sensie produkcyjnym polecam firmę Madex.

Salamander jest trudny w obróbce OknoPlus zrezygnował jakiś czas temu z 3D teraz stosują HST w Salamandrze - reszta idzie z Brugmann'a.

Basia - wybacz, ale ten tekst ma sie realnie nijak do 3D. Marketingowo opracowany genialnie i na ludzi którzy nie widzieli innych profili może zrobić wrażenie ale... ale komora na stal jest "normalna', statyka 3D nie powala na kolana zwłaszcza wersja w kolorze pozostawia wiele do życzenia itd itd itd

Jest wiele profili z szyba dwukomorowa które wyglądają jak 3D

Poza tym Salamander w kolorze traci realnie wszystko - swoje piękno zawdzięcza przede wszystkim (o ile nie tylko) BIELI !!!

No proszę cię :o

Jak 2,5 roku temu szukałem dobrych okien to w tym kobylastym wątku o oknach przyklejonym na początku działu zachwycałeś się tymi profilami. Pamiętam, że mówiłeś coś że to Rolls Royce wśród profili, ja nawet taki kit żonie wrzuciłem żeby nie marudziła na cenę bo kształt jej się podobał a Ty tu teraz z takimi tekstami :evil:

Wracając do naszej reklamacji. Firma Abatex przyslala ekipę, która wkreciła dodatkowe śruby w kotwy i napisali w e-mailu, że wszystkie porysowane szyby zostaną wymienione na nowe. Mialo sie to odbyć w tym tyg, ale ze wgledu na zabezpieczone szyby przed tynkowaniem musieliśmy wymianę przełożyć. Teraz zobaczymy jaka będzie temperatura, bo w minusowej nie powinno sie szyb wymieniać - tak nam powiedziano. W sumie zalezy nam aby je wymieniono do wprowadzenia :) Mają jeszcze rok :lol:

Pozdr.

K.

P.S. Jeśli chodzi o kolor, to bardzo podobał nam się orzech i dąb bagienny, który notabene wybraliśmy. :p Czekam na lato i będę biegać wokół domu i patrzec czy się nie wypaczają... :evil:

• 3 weeks później...

Witam,

Jesteśmy teraz na etapie wyboru okien i dostaliśmy ofertę z Abatexu, jednak czytając Wasze komentarze zaczęłam się zastanawiać czy je wybrać pomimo że wizualnie okna bardzo mi się podobają. Czy ktoś z Was może doradzić który profil Salamandra jest lepszy tj. 3d czy Streamline (SL). Inna firma Dekor-Styl produkuje właśnie okna na profilu Salamander SL ale nie znalazłam żadnych opinii na ich temat. Może ktoś z Was kupował ich okna?

I ostatnie pytanie - czy opłaca się brać "ciepłą ramkę"?

Witam,

Jesteśmy teraz na etapie wyboru okien i dostaliśmy ofertę z Abatexu, jednak czytając Wasze komentarze zaczęłam się zastanawiać czy je wybrać pomimo że wizualnie okna bardzo mi się podobają. Czy ktoś z Was może doradzić który profil Salamandra jest lepszy tj. 3d czy Streamline (SL). Inna firma Dekor-Styl produkuje właśnie okna na profilu Salamander SL ale nie znalazłam żadnych opinii na ich temat. Może ktoś z Was kupował ich okna?

I ostatnie pytanie - czy opłaca się brać "ciepłą ramkę"?

3D ma trzy uszczelki - to jest wyższa półka. Kształt - rzecz gustu, mi się bardziej 3D podoba, bo jest wszędzie zaokrąglony.

Ciepłą ramkę plastikową ( Swisspacer) opłaca się brać, poczytaj o parametrach w necie. Stalowa tzw. ciepła nie ma tak dobrych parametrów.

http://www.okna-masbud.pl/okna_pcv_salamander.php.htm

Okna mam, ale jak pisalam wczesniej złozylam na nie reklamacje: porysowane niektore szyby zarowno na zewnatrz jak i wewnatrzszybowo, uszkodzona rama okna, uszkodzone kilka uszczelek, niedopasowane listwy itp.

Jedyne, co mogę napisać, to to, że Abatex zobowiązał się do wymiany wszystkiego i w pt 27 mam miec wymienione szyby, uszczelki, listwę - ogólnie te wszystkie wadliwe elementy.

Czy okna polecam - trudno mi opiniować, bo ich jeszcze nie uzytkuję. Na temat ich funkcjonalności wypowiem się może za rok. Podobają nam sie bardzo: kolor, kształt. Szkoda tylko, że po zakupie ciągnie się tak długo ich temat.

• 4 months później...
  • 3 weeks później...

pierwsze wrażenie po montażu Salamandrów SL w obustronnej okleinie BARDZO POZYTYWNE. Coprawda przyjechała tylko część okien a reszta "nietypowych" za kilka dni.

Dla fachowca zapewne "leci plastikiem" ale dla mnie do złudzenia przypomina drewno. Porównywałem do drzwi wejściowych i nie widzę wielkiej różnicy jeśli w ogóle występuje

W związku z tym, że mam szyby P4 są diabelsko ciężkie i niestety nie dopytałem przy zakupie czy okno przesuwne-tarasowe jest w systemie HST (jeździ na aluminiowej szynie) czy na jakimś badziewnym systemie odchylano-przesuwnym co zaraz się rozpadnie przy tej masie po 10ciu otwarciach.

Klamki w standardzie mam na kluczyk (miły gift bo nawet nie pytałem).

Jednym słowem póki co.....REWELKA.

Montaż mógłby być lepszy....tzn kołki powinny być do pustaka a nie zwykłe. Jak się wkurzę to sam zmienię