Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Renowacja dachówki cementowej koloru czerwonego

Recommended Posts

Mam problem z dachówką cementową dom położony w trudnym klimacie w Bieszczadach.

Szykuję się do renowacji dachówki, która mi totalnie zarosła mchem od strony północnej po 10 latach. Szukam preparatu do usuwania narostów na dachówce i przywrócenia jej wyglądu pierwotnego czyli malowanie wtórne ,żeby w porach cementowych dachówki nie rósł ponownie mech -grzyb.

Mycie karcherem nie wchodzi w grę.Szukam mniej inwazyjnej metody usunięcia grzyba i sposobu malowania czym ?

A czemu nie karcher?

No ale jak nie, to nie. Kup sobie to:

http://www.dlg.com.pl/zalaczniki/nawozy/miedz.pdf

To nawóz. Ale niszczy mchy i glony. Opryskaj. Jak się wysuszy, to się wykruszy, deszcz zrobi resztę. Można powtórzyć.

A czym pomalować - to już temat nie dla ogrodnika :wink:

Bardzo dobrze że Poruszyłeś ten temat. Jestem również zainteresowany renowacją dachówki cementowej , mija jest nie barwiona - natyrajne kolor betonu.W moim przypadku czas jej pobytu na dachu to 73 lata . ma wymiary 22 x 38 cm jest jeszcze dosyć wytrzymała jak na ten wiek Ale wyrażnie widać że jej grubośc uległa zmniejszeniu na oko to o ca.2mm / w okresach opadow deszczu widać od strony struchu wyrażne zawilgocenia / Ja wykonałem 18 miesięcy wstecz oprysk siarczanym miedzi.południowa strona dachu po może 8- miu miesiącach przebarwiła siię do natyralnego koloru ta część dachu jest czysta .Północna strona troche gorzej tak porawiła się o 60% .Muszę tą operację powtórzyć jeszcze raz. Na tej stronie było znacznie więcej narostów, Mimo że po tygodniu jak wykonałem oprysk wszystkie mchy zbrązowiały to jednak nie wszysko odpadło . Ta strona wymaga jednak by te grube kępki przynajmnie ruszyć mechanicznie np. długim kijem bambusowym ! Rostwór który zastosowałem do oprysku to 10 litrów wody i 1 kg. siarczanu miedzi.Ta poludniowa strona dachu w obecnym stanie nadaje się do dalszej konserwacji . Niestety jednak nie wiem jaką metodą to wykonać. Pytałem znajomych budowlańców ale konkretnej recepty nie otrzymałem - licze że Szanowne gremium czytelnikóe tego forum może ktoś coś podpowie . Zdaje sobie sprawe że renowację nie przedłuże czasu esploataci teko pokrucia o dalsze 70 lat ale gdyby mogło to być o 10 lat to myslę ze by warte to było zachodu . nek

A czemu nie karcher?

To nawóz. Ale niszczy mchy i glony. Opryskaj. Jak się wysuszy, to się wykruszy, deszcz zrobi resztę. Można powtórzyć.

Dzięki za radę z siarczanem

Jako ogrodnik napisz mi jaki ma wpływ na trawnik takie mycie siarczanem miedzi .Wodę spadową z jednej połaci dachu mam bezpośrednio połączoną z oczkiem wodnym,natomiast druga część dachu odpływ ma bezpośrednio na trawnik a dom położony jest na pochyłym stoku i pewnikiem muszę jakość zabezpieczyc odpływ podczas mycia do oczka wodnego ,a na trawnik?

Nie użyję karchera przed obawą przecieku.

Dachówkę układałem na kształtki styropianowe TH7 z thermodomu.

Zamarzyły mi się krokwie odkryte na poddaszu na krokwie bezpośrednio kładłem płytę gips karton potem kształtki styropianowe i na to bezpośrednio układałem dachówkę. System miał być wodoszczelny i był do teraz.Z powodu zarosnięcia dachówek mam w 3 miejscach minimalne przecieki i boję się że jak użyję karchera to pod ciśnieniem może być ich więcej.

Czekam nadal na poradę gdzie można kupić barwnik do dachówki cementowej i jakiej firmy. Ten którym była malowana dachówka poprostu po paru latach wypłukał się i spłynął do oczka wodnego:)

Mogę kupić u producenta Dachbud Rzeszów ale nie chcę ponownie mieć czerwonej wody w oczku przez jakiś czas ,Producent dawał na dachówkę 30 lat gwarancji ale to według niego akurat nie podlega gwarancji

Trawnikowi raczej nie zaszkodzi, ale do oczka to tego nie lej. Chociaż- glony rosnąć Ci nigdy nie będą :D . A tak poważnie- jeśli masz tam rośliny, ryby, to absolutnie najlepiej, jakby to sobie gdzieś wsiąkło na ugorze. Nie trucizna, ale w takim stężeniu.. sam rozumiesz. Zresztą- to trzeba opryskać, nie polać. Deszcz powoli spłucze. Byle nie do oczka.

Może to http://farkom.webpark.pl/

• 2 years później...
A czemu nie karcher?

odświeżam wątek.

Mam dachówkę cementową i chciałem ją wyczyścić z mchu i porostów.

W zeszłym roku próbowałem Karcherem samą wodą, schodziło, ale w tym roku dach ponownie zielenieje. Ta strona powyżej nie otwiera się.

Jaki preparat zastosować do czyszczenia i zaimpregnowania?

A czemu nie karcher?

odświeżam wątek.

Mam dachówkę cementową i chciałem ją wyczyścić z mchu i porostów.

W zeszłym roku próbowałem Karcherem samą wodą, schodziło, ale w tym roku dach ponownie zielenieje. Ta strona powyżej nie otwiera się.

Jaki preparat zastosować do czyszczenia i zaimpregnowania?

odświeżam

nikt się nie wypowie? :roll:

Znalazłem środek o nazwie Algat i Tytan.

Algat stosowano do czyszczenia i konserwacji dachówki na Wawelu, także rekomendacja wzorowa.

Może znacie inne skuteczne środki?

Nie wiem, co z tym siarczanem?

• 1 year później...

witam.

podciągam temat. Mam ten sam problem. Dachówka cementowa od strony Płn. jest porośnięta glonami. Strona Płd jest OK. Czy znalazł ktoś skuteczny środek aby usunąć ten zielony nalot? Czy jest preparat na opóźnienie lub całkowite pozbycie się raz na zawsze tego problemu? Z góry dziękuję za porady