Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Witam,

jestesmy na etapie stanu surowego otwartego. Budujemy dom z garażem

w bryle budynku. chcielibysmy zmienić troszkę projekt i zaadaptowac

garaż na pokój z garderoba i łazienką a garaż wybudowac

wolnostojący w terminie późniejszym. Polega to na tym, że zamiast drzwi garażowych byłoby okno i dodatkowo trzebaby wybić drzwi wewnątrz. Rozmawiałem z kierownikiem budowy i powiedział mi, że nie ma takiej możliwości ponieważ zmieniam przeznaczenie pomieszczenia i w takim przypadku nikt nie odbierze mi domu. moge sobie dokonac tych zmian ale po

odebraniu budynku. Po odebraniu budynku będzie mnie to kosztować

mnóstwo pieniędzy i bałaganu w domu. na obecnym etapie nie dość, że

mógłbym to zrobic prawie bezkosztowo to jeszcze kosztuje to dużo mniej pracy. Proszę o wypowiedź fachowców. czy mój kierownik ma rację i teraz nic już się nie da zrobić czy jest jakies wyjście? Przeczytałem, że zmiana przeznaczenia pomieszczeń (w naszej sytuacji zamiast garażu pokój) nie jest zmiana istotną i nie trzeba występowac o zmianę pozwolenia na budowę ale chciałbym poznać opinie fachowców.

pzdr.

Oczywiście, że kierownik budowy ma rację, ale to nie zmienia faktu,że budujesz dom dla siebie i budujesz go co najmniej na jedno pokolenie . Jeśli doszliście do wniosku, że lepiej w miejscu garażu mieć pokój to poproście autora dokumentacji o wniesienie zmian i szybciutko załatwcie zmiany w pozwoleniu na budowę.

Góra trzy miesiące i temat załatwiony :D