jarq11 25.08.2003 23:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Sierpnia 2003 przymierzam sie do dzialki która powstanie z podziału gruntu rolnego.wg. właściciela (pełnomocnika) w gminie jest już wyłożony nowy projekt Planu (zakładający zabudowę jednorodzinną) i można protestować. (zakładam że nikt nie zaprotestuje) pytania:-czy w związku z nową ustawą coś może dodatkowo opóźnić efekt końcowy. (projekt robiony był "... stosownie do art .... ustawy z dnia 7.07.1994..." wyłożony do publicznego wglądu od 9.07.2003 do 8.08.2003)?-czy jeśli rada uchwali ten projekt jako Plan to to już koniec procedury?- czy ja jako kupujący będę miał jakieś zobowiązania finansowe wobec gminy związane z przekształceniem tych gruntów? (w planie jest coś o opłacie 30% związanej ze wzrostem wartości gruntu, ale to dotyczy chyba sprzedającego)(a jeśli kupię teraz a plan uchwalą za chwilę to kto płaci i co)?-czy uchwalenie Planu (zmiany przeznaczenia) zamyka kwestię odrolnienia (a opłaty)?- właściciel powiedział że nowe drogi w obrębie dzielonego gruntu przejmie gmina (na planie podziału mają one 5m szerokości), czy to jest jakieś standardowe rozwiązanie czy tylko mnie bajeruje, obawiam się aby nie okazało się że drogi pozostawi sobie a my będziemy płacić za prowadzenie w nich instalacji-uzbrojeń) może to zbytnie czepianie się szczegółów ale, ... wolę dmuchać na zimne i nie być zaskoczony gdy już nie będę miał kasy. j. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Darth_Maul 26.08.2003 06:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Sierpnia 2003 witaj co do samego procesu przekształcania, nie wiele wiem. U mnie było tak samo jak u ciebie. Nikt nie protestował i sie zrobiła budowlana. Nic mnie to nie kosztowało. Jedyne co moge podpowiedziec, to to, być na 100 % upewnił sie ze droga pomiędzy działkami bedzie droga gminną. Ja mam taką sytuacje, ze tez pomiedzy działkami mamy droge, a raczej odrebna działkę. Jest to droga/działka własciciela. Jesli u ciebie też droga jest własnoscia gościa, który sprzedawał wam działke , to w akcie notraialnymmusi być zaznaczone, ze masz wieczyste prawo do urzytkowania tego gruntu w sensie tej drogi. Jesli natomiast droga beddzie gminna to nie ma problemu. Ale musisz sie upewnic ... najlepiej w gminie. Jesli sie myle niech ktos mnie poprawi ( też nie jestem orłem, ale mam podobna sytuacje u siebie ) Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts