Postihal 10.02.2008 07:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Lutego 2008 Poruszę taki temat,który mnie interesuje na podstawie obserwacji zdjęć z budów forumowiczów oraz oglądaniu tych prac w realu.Chodzi mi o wysokość posadowienia wylewek betonowych (chudziak) na zagęszczonej podsypce z piasku. Widzę w tym temacie dwie szkoły: - pierwsza polega na tym,że wylewka betonowa wraz ze ścianami fundamentowymi stanowi jeden poziom,robi wrażenie tzw.płyty.Na to przychodzi izolacja pozioma,styropian,zbrojenie i wylewka betonowa właściwa.Poziom użytkowy tych pomieszczeń podniesie się wię około 16-18 cm powyżej izolacji poziomej ścian fundamentowych. - druga polega na tym,że wylewka betonowa jest robiona poniżej poziomu ścian fundamentowych o około 16-18 cm i patrząc na ten sposób jej wykonania widać wyraźnie wymiary i rozmieszczenie wszystkich pomieszczen.Po wykonaniu izolacji poziomej,położeniu styropianu,zbrojenia i wylewki właściwej,poziom(na gotowo)będzie się równał z poziomem izolacji ścian fundamentowych. Ja jako początkujący budowlaniec widzę w tym jedną zasadniczą różnicę,a mianowicie taką,że w pierwszym opisanym przypadku należy zużyć więcej piasku na podsypkę dla budynku o pow.120 m2 o około 20 m 3 i wykonać więcej o około 7m2 powierzchni ścian zewnętrznych. W związku z tym zwracam się do tych osób,które się na tym znają,może mi to wyjaśnią? Za udzielone informacje dziękuję. Cytuj Odnośnik do komentarza https://forum.murator.pl/topic/95889-wysoko%C5%9B%C4%87-umieszczenia-wylewek-betonowych-na-podsypce-z-piask/ Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
JacekS 10.02.2008 14:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Lutego 2008 Zasada jest prosta Izolacja termiczna podłogi powinna zaczynać się na wysokości izolacji poziomej ściany na to powinna iść wylewka Najważniejszą sprawą na tym etapie jest wypuszczenie izolacji poziomej do wewnątrz budynku tyle co byś mógł to połączyc z izolacją poziomą podłogi.Murarz niestety nie zastanawia się nad tym robiąc izolacje na fundamencie.Jest to podstawowy błąd robiony na początku budowy.Wylewkę można odchudzić dając zbrojenie z gotowych mat z drutu lub włókien stalowych lub polipropylenowych.Odnośnie ilości zużycia materiału na ściany to zależy od wysokości pomieszczenia.Zaoszczędzisz piasku na podsypkę nie wykonując wykopów pod fundamenty pod całością budynku Cytuj Odnośnik do komentarza https://forum.murator.pl/topic/95889-wysoko%C5%9B%C4%87-umieszczenia-wylewek-betonowych-na-podsypce-z-piask/#findComment-2282014 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
odaro 10.02.2008 15:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Lutego 2008 Pierwsza szkoła jest prawidłowa aby pożniej wykonać właściwe łączenie izolacji poziomej ściany fundamentowej z izolacją podłogi. Jak tak mniałem w projekcie i tak zrobiłem chociaż ekipa fachowców twierdziła że widzi takie rozwiązanie pierwszy raz Mnie tylko zastanawi jak prawidłowo wykonać wylewki w przypadku okien tarasowych. Wtedy wylewka przechodzi przez otwór okienny i przechodzi na taras ale co z mostkiem cieplnym w tym miejscu. Jak narazie wymyśliłem że dam w miejscu gdzie będzie montowany dól ościeżnicy styrodur o szerokości ościeżnicy. Nie wiem czy to jest dobre rozwiązanie. Podobnie mam na podaszu gdzie okna rozdzielają posadzkę od wylewki balkonu. Cytuj Odnośnik do komentarza https://forum.murator.pl/topic/95889-wysoko%C5%9B%C4%87-umieszczenia-wylewek-betonowych-na-podsypce-z-piask/#findComment-2282071 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Postihal 10.02.2008 15:43 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Lutego 2008 Dzięki JacekS i odaro za udzielone wyjaśnienia w czym tkwi problem.Teraz to wykorzystam przy robieniu izolacji fundamentów w m-cu marcu przy moim budynku. Cytuj Odnośnik do komentarza https://forum.murator.pl/topic/95889-wysoko%C5%9B%C4%87-umieszczenia-wylewek-betonowych-na-podsypce-z-piask/#findComment-2282096 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts