Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Piekarnik z funkcją mikrofali - czy warto?

ryba7070

Recommended Posts

• Odpowiedzi 44
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Po latach posiadania piekarnika i mikrofalowki osobno zdecydowalismy sie na zestaw 2w1 i po niemal 4 miesiacach uzytkowania jestem pewna , ze to byl strzal w 10!

Mamy samsunga - mial najwieksze gabaryty. Dziala swietnie, a dodatkowo zyskalismy szafke :)'>WARTO!!! :) Po latach posiadania piekarnika i mikrofalowki osobno zdecydowalismy sie na zestaw 2w1 i po niemal 4 miesiacach uzytkowania jestem pewna , ze to byl strzal w 10!

Mamy samsunga - mial najwieksze gabaryty. Dziala swietnie, a dodatkowo zyskalismy szafke :)

A dlaczego Samsung?Sa inne ,bardziej doswiadczone firmy w kulinarnych dzialaniach niz Samsung.Sam ost. wyczytalem o takich piekarnikach-z funkcja mikro....

Z Samsunga to czytalem na ich stronie o piekarniku z mozliwoscia jednoczesnego pieczenia 2 roznych dan.Ja sklaniam sie ku piekarnikowi 2w1 ale...rozwaze ,jakiej firmy ma on byc.

A ja jestem na nie... Jeśli piekarnik ma być z prawdziwego zdarzenia i służyć więcej niż 1-2 razy w miesiącu to połączenie 2w1 nie jest za dobre...

Dlaczego ?

- piekarnik z funkcją mikrofali jest znacznie mniejszych gabarytów

- zwykle nie ma kilku przydatnych funkcji np. katalizy, termoobiegu...

- jest słabiej wyposażony np. nie ma prowadnic teleskopowych, termosondy, rożna...

Jedynym plusem takiego rozwiązania jest oszczędność miejsca.

W poprzednim domu miałam taki 2w1, ale oprócz tego "normalny" piekarnik...Wybór zupełnie przypadkowy, jeśli chodzi o piekarnik+mikrofalę, ponieważ dostałam taki od teściowej z Holandii i miał służyć głównie za mikrofalówkę. Moim zdaniem nie nadawał się do pieczenia z prawdziwego zdarzenia...Za to był wygodny, jeśli chodzi o szybkie grzanki, zapiekanki itd.

W obecnej kuchni mam obok siebie 3 sprzęty : piekarnik, piekarnik parowy i mikrofalę...

Zanim kupicie taki 2 w1 obejrzyjcie dokładnie i porównajcie tej samej firmy oba sprzęty - najłatwiej zobaczyć różnice. I zastanówcie się do czego i jak często ma Wam służyć. Dla singla jedzącego zwykle "na mieście" 2w1 będzie pewnie dobrym rozwiązaniem, ale już dla 4-osobowej rodziny jedzącej najczęściej w domu... :roll:

Ja też mam Samsunga i jestem jego fanką!

Co do gabarytów: 42 litry spokojnie wystarczają nawet na wielką blachę świątecznego sernika. Pewnie dwa ciasta na raz się nie zmieszczą, ale w sumie w ciągu ostatnich 10 lat chyba raz czy dwa razy zdarzyło mi się piec równocześnie dwa dania w piekarniku :roll: . Aha, nagrzewa się szybciej niż piekarnik normalnej wielkości.

Termoobieg ma, nawet podwójny. Fajne są też programy łączone: piekarnik + mikrofale. Nie ma rożna, ale i tak nie używam 8) . Jest przydatne czyszczenie parą. Prowadnic teleskopowych brak, ale ponieważ nigdy dotąd takich nie używałam, to nie wiem, co tracę. W poprzednim piekarniku zwykle korzystałam z podstawowych programów: termoobieg, grzałka górna i dolna, więc wyposażenie Samsunga całkiem wystarcza dla naszej czteroosobowej rodziny - nie tylko do podgrzania mrożonej pizzy :p .

Chyba w starszych typach urządzeń 2 w 1 ilość funkcji była bardzo uboga. Znajoma, posiadająca taki sprzęt np. ciasto piec mogła tylko w szklanych lub ceramicznych formach

Minusem jest cena - kosztuje tyle co piekarnik i mikrofala razem wzięte. Ale oszczędność miejsca, o której pisano, jest nie do pogardzenia.

Lubię tego małego Koreańczyka 8)

Ja nie jestem singlem - nasza rodzina jest (poki co ;) ) trzyosobowa i dla nas gabaryty samsunga sa absolutnie wystarczajace...

No coz - trzeba uswiadomic sobie ze upieczenie w nim ogromnego indyka w swieto dziekczynienia moze okazac sie ... niemozliwe, ale przyznam szczerze, ze w moim bylym "regularnym" piekarniku pieklam indyka az... jeden raz na 11 lat uzytkowania.

Moj "koreanczyk" kosztowal jakies 2300zl w sklepie internetowym i uwazam , ze jest absolutnie wart tych pieniedzy!

Ale byc moze gdybym miala ogromna kuchnie i miejsce na te wszystkie cudowne kuchenne udogodnienia (i pieniazki), to pewnie nie kupowalabym rozwiazan typu 2w1 :D

Decydując się na sprzęt firmy Miele porównywałam piekarniki - tzw. zwykły z 2w1 z mikrofalą. Różnica jest naprawdę znacząca w wyborze funkcji i wyposażenia...A ceny porównywalne...Dlatego radziłam porównywać sprzęty tej samej firmy - najłatwiej wyłapać różnice...

Sprawa jest niemal bezdyskusyjna, gdy chodzi o brak miejsca na kolejną zabudowę...Gdy jednak da się wygospodarować kawałek miejsca moim zdaniem lepiej dopłacić parę zł za zwykła mikrofalę i jednak mieć piekarnik z prawdziwego zdarzenia...

Ważne czego oczekuje się po danym sprzęcie i jak często ma służyć, ale o tym już pisałam...

ja o innym piekarniku ale może komuś też się przyda :)

PIEKARNIK PAROWY

w sumie to do kubaimychy się zwracam (podejrzałam to u Ciebie) :wink:

powiedz proszę czy to fajna rzecz ?

...bardzo fajna...ale to wymaga kolejnej "porcji" wolnego miejsca do wykorzystania pod zabudowę... :roll:

Jestem przeciwnikiem rzeczy typu 2 w1, chyba że akceptuje się z założenia pewne niedoskonałości...

Jedynym sprzętem typu j.w. który spełnił moje oczekiwania jest pralko-suszarka...Ale może też tylko dlatego, że suszarki używam baaardzo sporadycznie :roll:

• 4 weeks później...

Samsung to chyba jako jedyny albo nieliczny PIEKARNIK z funkcja mikrofalówki a nie odwrotnie!! To nieprawda ze jest ubogi w wyposażenie!!! ma o wiele wiecej funkcji niz nie jeden z nowych piekarnikow!! Po co komu rożno? skoro mozna kurczaka upiec na blaszce, albo jak kto woli na butelce:)

A ja pieke 2 blachy na raz bułek , wiec nie jest taki malutki!

Mowie tu o Samsungu Ovenspeed.To rewelacyjny sprzet.Polecam

Jedyny żal-to brak prowadnic

• 6 months później...
Podbijam temat, może ktoś w międzyczasie zakupił taki piekarnik 2 w 1 i zechciałby się wypowiedzieć na temat pojemności i użytkowania w nim mikrofalówki. Mam także pytanie dotyczące wysokości na jakiej macie zamontowany taki piekarnik, u mnie miejsce jest pod blatem na którym będzie płyta ceramiczna, a więc dość nisko jak na mikrofalówkę (tak mi się wydaje) . Jak to się sprawdza?

• 7 months później...

Mam taki piekarnik od 10 czy 11 lat. Ma normalne wymiary zwykłego, dużego piekarnika. Nie jest mniejszy. Ma wszystkie funkcje potrzebne funkcje- 3D (gorące powietrze), samo gorące powietrze, obieg gorącego powietrza+rożen (termoobieg), dolna i górna grzałka, rożen (dla duzych i małych powierzchni rożna), FUZZY LOGIC (precyzyjna temp. np. do jogurtów)- tego nie używałam jeszcze.:D Funkcję szybkiego nagrzewania. Ważenie produktu. I oczywiście funkcję mikrofali 90, 180, 360, 600, MAX. Nagrzewanie do 300stopni.

Można używać samą mikrofalę lub sam piekarnik lub wybrana funkcja piekarnika+wybrana mikrofali.

Jest to piekarnik firmy Siemens. 11 lat temu był strasznie drogi. Kosztował ok. 12000zł. o ile dobrze pamiętam. Ale się nie psuje i działa tak samo, jak na początku. I jestem z niego baaardzo zadowolona.

Siemens chyba nie zrezygnował z ich produkcji, tylko może są już inne modele.

Mój to HE 895... (i coś dalej, ale symbol spisuję z instrukcji obsługi, która dotyczy dwóch podobnych modeli- drugi to HE 890...)