Marcin_Pe 21.03.2008 22:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Marca 2008 takie akwarium czy kaskada chyba nie dadzą rady dostarczyć wyliczonych wcześniej przez Wojtka 0,42kg/godz... Na rekuperatory.pl reklamują wymiennik entalpiczny - oprócz ciepła ma on odzyskiwać też wilgoć. Ktoś miał z tym styczność albo instalował? muszę wybadać temat przed zakupem. Wojtek - może zamiast budować system do nawilżania da się wymienić sam rekuperator? a stary na allegro... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adam_mk 21.03.2008 23:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Marca 2008 Takie głupawe sznurki po których stale spływa woda...Do takiej rynienki... i w koło Macieju...Widziałem.Ale to też sposób na ochłodzenie wnętrza przez parowanie...Adam M. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Depi 23.03.2008 08:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Marca 2008 WojtekSz Trzymam kciuki i czekam na relację - obszerną. reszta dowcipasów Może baseniki w każdym pokoju w ogóle? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Depi 23.03.2008 08:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Marca 2008 takie akwarium czy kaskada chyba nie dadzą rady dostarczyć wyliczonych wcześniej przez Wojtka 0,42kg/godz... Na rekuperatory.pl reklamują wymiennik entalpiczny - oprócz ciepła ma on odzyskiwać też wilgoć. Ktoś miał z tym styczność albo instalował? muszę wybadać temat przed zakupem. Wojtek - może zamiast budować system do nawilżania da się wymienić sam rekuperator? a stary na allegro... Ludzie - czy Wy faktycznie rozwazacie AKWARIUM jako system nawilżający??? Dzizas... Entalpiczny? Jak to niby miałoby działać? I co z mikrym życiem? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zahir1000 23.03.2008 12:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Marca 2008 Akwarium jak wskazuje nazwa na pewno nie zadziała jako nawilżacz do rekuperatora więc przepraszam że wskoczyłem w tak mocno określony temat, jednakże niewątpliwie wspomoże w podniesieniu wilgotności w pomieszczeniu w którym się znajduje, podobnie zresztą jak kaskada, może nie dużo, ale za to z jakim wdziękiem Coś więcej na temat wymiennika entalpicznego: http://www.rekuperatory.pl/rekuperatory/entalpiczne.shtml Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Depi 23.03.2008 20:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Marca 2008 Mocno ogólnikowo to opisane. Gore_Tex? Nie no super - ale jak to niby ma wyglądać? Co to za materiał? Jak ma się to "sterowanie" odbywać? Z tego co czytam, to tylko poprzez zmianę ciągu wentylatorów. Jesli tak, to nic to nie zmienia względem zwykłego reku w zasadzie. To wszystko brzmi mi jak doprowadzenie skroplin z powietrza wywiewanego do powietrza nawiewanego. W sumie można tak zrobić, prawda? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zahir1000 23.03.2008 21:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Marca 2008 "odzysk ciepła na poziomie 80-85% (termiczny) i ok. 107% (entalpiczny) - działanie analogiczne jak kotłów kondensacyjnych!" 107% skąd to się bierze Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Depi 23.03.2008 21:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Marca 2008 No pewnie ciepło utajone skraplającej się wody - brzmi to dla mnie torchę zbyt dobrze, by było prawdziwe. Zresztą przeciez każdy reku korzysta z tego zjawiska a zaden nie daje 107% Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adam_mk 24.03.2008 08:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Marca 2008 Święta. Trochę leniuchowania, to obejrzałem obrazki....Żenujące...Opis "do 15cm izolacji...Specjalny system przeciwzamrożeniowy..."Zajrzałem w przeciwprądowe, bo ten szmaciany mnie nie przekonuje... Pewnie pomyłka z ta izolacją, bo gdzie w tym pudełku na buty schowają sam wymiennik..A te 107% to jak w piecach kondensacyjnych..Sztuczka ze sposobem liczenia... Kilka razy pokazywano mi też jakieś hiteksy z Allegro po 300zł.Wymiary 20 x 20 x 20cm. To daje "w szczycie" 0,6m2 powierzchni wymiany.Dla 500m3 to totalne nieporozumienie.Mam uwierzyć w te sprawności 90 parę procentowe uzyskiwane przy 5m/sek na 20cm wymiennika?Czas wymiany (pozostawania ładunku wewnątrz wymiennika) jest rzędu 1/25 sekundy!Wołami, to jest 0,04 sekundy!!!A powietrze grzeje się i ochładza trudno. To izolator cieplny! Styropian to przecież powietrze. Głównie powietrze.Pozdrawiam Adam M. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
WojtekSz 24.03.2008 12:28 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Marca 2008 Adam, bądź przy świętach miłosierny dla marketingowców życzę mokrych jajeczek... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adam_mk 24.03.2008 17:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Marca 2008 Po takich tekstach?! I po pokazaniu jakiegoś medalika?! Nie da się! Nóż sam się otwiera. Adam M. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zahir1000 24.03.2008 20:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Marca 2008 Masz racje Adam, zrównać ich z ziemią, dość wciskania nam kitu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fido 06.04.2008 19:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Kwietnia 2008 podciągam temat przyłączając się do wątku ja pomyślałem tak:skoro powietrze ma na zewnątrz wilgotność 100% i temperature -20stCpo podgrzaniu do +20st wigotność spada do 20%w/g moich wyliczeń dla 150m3 wymiany potrzeba około 0,7 do 0,9litra na mitute nawilżyć pytanie jak było wałkowane ale ja lubię pasywnie 1. zmniejszyć wymianę = kwiatyjak wiemy zmniejszając wymianę zyskujemy na wilgotności bo mniej musimy nawilżać 150m3 musimy nawilzyć 15-20ltrów na dobe a 100 m3 to już 10litrów na dobe co zrobić - proponuje kwiaty które produkują tlen a podlewane oddają wilgoć - to ilntlignente urządzenia - choć wymagają podlewania - to nasz wkład 2.akwarium jednak to akwarium coś nawilży - pytanie do was ile? 3. kaskada -wodospad- a co gdyby akwarium znajdowało się koło anemostatów = wymuszony ruch powietrza- w słonecznej części domu ogórd zimowy - szybsze parowanie ile litrów wtedy oddamypatent na zasilanie w wodę mam ale to nie wazne 4. ogrzewanie podłogoweponoć - przy podłogówce - odczucie ciepła następuje o dwa stopnie niżej czyli 18 stopni dla podłogówki = 20 stopni dla grzejnikówskoro tak to posiadając podłogowe ogrzewanie musimy nawilżać mniej niż w przypadku ogrzewania grzejnikowego bo mniej wilgotnosci się wykropli-dodatkowo skoro niższ temperatura w domu = wyższa wilgotność to warto pomyśleć nad obniżeniem temperatury w nocy - mniej wody ucieknie teraz pytanie czy to co proponuje to kropla w morzu potrzeb czy też warto o tym pomyśleć? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
edde 06.04.2008 21:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Kwietnia 2008 ..... skoro powietrze ma na zewnątrz wilgotność 100% i temperature -20stC ........ 100% wilgotności to chyba woda... i przy -20... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Depi 06.04.2008 21:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Kwietnia 2008 100% wilgotności to chyba woda... i przy -20... Nie - 100% to po prostu w pełni nsycone (przy danych warunkach) powietrze. Tyle, że zimą chyba nie bywa aż tak mokre. Jak jest mróz, to jest suche jak pieprz. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fido 06.04.2008 21:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Kwietnia 2008 stąd napisałem 15-20litrów na dobe prosze odnieść się do moich patentówbłedy moga być w wyliczeniu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Depi 06.04.2008 22:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Kwietnia 2008 Odnieść się? OK - jak chcesz koniecznie: 1 - 3 : sorry, ale to nonsens. Akwarium jest do rybek, wodospad dla wiesniackiego szpanu, kwaitki do dekoracji. I tyle. 4. Podłogówka ma i te zaletę, to fakt. Happy? Do rozwiązania tego zagadnienia trzeba podjeść troche poważniej. Higrometry i nawilżacze nimi sterowane to jedyne wyjście. Jak to zrealizować w praktyce i niewielkim kosztem? Nie wiem - czekam na idee mądrzejszych ode mnie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
civic9 06.04.2008 22:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Kwietnia 2008 Do rozwiązania tego zagadnienia trzeba podjeść troche poważniej. Higrometry i nawilżacze nimi sterowane to jedyne wyjście. Jak to zrealizować w praktyce i niewielkim kosztem? Pomiar wilgotności i włączanie jakiegoś urządzenia - to zostało przedstawione na 15 str. wątku o programowalnych instalacjach. Pozostaje pytanie jaki nawilżacz? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Depi 06.04.2008 22:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Kwietnia 2008 Wot taki szczegół. Są jakieś badziewia na allegro, ale czy to będzie działać? Wciaż także nie ma konsensusu co do tego, gdzie to montować. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
glowac 06.04.2008 23:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Kwietnia 2008 żwirowe gwc nawilżane wodą powinno zdać egzamin, tylko ze sterowaniem trudniej Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts