adam_mk 07.04.2008 06:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Kwietnia 2008 Żwirowe GWC JEST nawilżane wodą!Sterowane prawami fizyki.Tam zwykle jest blisko 100% wilgotności przy tych 7-8stC co oznacza 8,3g wody na 1m3.Jak się to podgrzeje do jakichś 20stC to wilgotność się ustawia na poziomie 40%.Trochę "dorobią" mieszkańcy, kwiatki, psy i kotki i jest te 50%. tu to widać: http://img80.imageshack.us/img80/8140/clipimage002yi0.jpgAdam M. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Depi 07.04.2008 07:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Kwietnia 2008 No ale latem to nam ta wilgoć nie jest potrzebna. Choć wielkim problemem może też nie jest. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fido 07.04.2008 08:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Kwietnia 2008 żwirowiec rzeczywiście jest dobrym rozwiązaniem ja znalazłem takie rozwiązanieten drugi za 750 zł jest okhttp://www.polskikomfort.pl/nawilzacze.htmlHUMCCSBP 2312 Bypass humidifier Nawilżacz powietrza obejściowy o wydajności do 45l/24h za 750 zł co o nim sądzicie?zużywa minimalne ilści pradu 6Watnie ma wentylatora który przeszkadza w obiegujest tani = 750 złwpina się do kanału i podłącza wodę sieciową co sądzicie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mawram 07.04.2008 11:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Kwietnia 2008 czolem, pytania:1.co z kamieniem, jak dziala ten nawilzacz?2. jakie tworzy opory?3. zakladam,ze bez wentylatora jest bezglosny? zwirowiec moze okazac sie strzalem w 10, z mozliwoscia nawadniania. jezeli nie zwiroweic to albo indywidualne nawilzacze w poszczegolnych pomieszczeniach lub przed anemostatami. oczywiscie musi byc system automatycznego napelniania woda a to wcale nie takie banalne i jednak bardzo drogie pzdr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fido 07.04.2008 12:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Kwietnia 2008 kamień osadza się wymiana kratki 100złponoć raz na sezon żwirowiec ma wadę taką - w przypadku nawilżenia ze możesz tony wody w niego wlewać aby uzyskać efektczy tak adamie? opory można pominąć jeżeli zrobi się bajpas a przepustnicą - wtedy skieruje się strumień jaki się bedzie chciało na nawilżaczon nie ma wentylatora, nie pobiera mocy no może 6W Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fido 07.04.2008 13:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Kwietnia 2008 jeszcze rozmawwiałem z producentemjuż wiem na czym może polegać jedyny problem otóżustawiamy odpowiednii przepływ na zaworzekratka zostaje zwilżonai następuje odbiór cieczy przez przepływający strumień powietrzai tu jest problemjeżeli powietrze napływa wilgotne w 10% o załóżmy że "odbierzemy" 100% wodyale jezeli w kanale dopłynie 30% wilgotności to odbierzemy z tej kratki znacznie mniej wilgoci czyli wody co się dzieje z nadmiarem ano wpada do kanalizacjii nie mamy możliwości regulacji tym zaworemno chyba że dobudujemy zawór sterowany analogowo poza tym nie da się tego używać z wodą destylowaną - dlaczego bo ona jest gromadzona w zbiorniku a tam nie ma ciśnieniaa układ nie działa bez ciśnienia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adam_mk 07.04.2008 15:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Kwietnia 2008 Istotą wentylacji jest to, że ona... wentyluje!Jeżeli działa bezgłośnie, to ja już bym z niej był zadowolony. Cały czas mam wrażenie, że usiłujecie zrobić z wentylacji klimatyzację!Do tego przepływową!1 kubatura klimatyzowanego powietrza z pełną kontrolą temperatury i wilgotności... A klima sobie radzi tylko dlatego, że recyrkuluje! Zawińcie trochę tego zużytego powietrza do obiegu i będzie wilgotność jakiej potrzebujecie. Adam M. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fido 07.04.2008 16:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Kwietnia 2008 adamieciekawe podejścieprosze na liczbachjak zawinę powietrze to1. zmniejszy mi się komfort - więcej zapachów pozostanie2. zmniejsze ilość wymian wyliczyłem że taka wymiana 150m3 na dobe powoduje maksymalne zapotrzebowanie na wode od 15 do 20 litrów napisz proszę ile produkuje człowiek litrów na dobe ile pozostanie z prysznica i kuchni i już będzie wiadomo ile tej wody zrównoważy wymian widzę że dążysz do takiego ideału aby ustalić taką ilość wymian aby równoważyła ubytki wilgoci Teraz rozumie co miałeś na myśli mówiąc " załóż worek foliowy na głowę" pytanie brzmi:jak pogodzić komfort wydalania smrodu z wywiewaniem wilgoci z domu. może po prostu uzależnić ilość wymian od wilgotności ?powstanie wtedy pytanie o granicę przy której komfort smrodku jest nieakceptowalny/odczuwalny i wtedy należy ... dowilżać przy zwiększonej wymianie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adam_mk 07.04.2008 16:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Kwietnia 2008 "może po prostu uzależnić ilość wymian od wilgotności ? " BINGO! O to chodzi!A jak ktoś bardzo 'francuski piesek' i ma nos wirtuoza z fabryki zapachów - to nawilżacz! Ale wtedy wiosna dosłownie musi "zabijać" go zapachami! Zwykle poprawna wentylacja wystarcza.Zwykle, znaczy - statystycznie. Pozdrawiam Adam M. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fido 07.04.2008 18:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Kwietnia 2008 mam nadzieje że u mnie wyjdzie "normalna" działającanie zgłaszał adam przeciwskazań aby była niepoprawna wniosek - trzeba kupic wilgotnościomierz i zobaczyć jak to wygladajak braknie świeżości to dołoze nawilżacz, wodospad, kwiaty itp Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Depi 07.04.2008 20:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Kwietnia 2008 Ja proponuję zrezygnować z poziomej izolacji przeciwilgociowej ścian - podciąganie kapilarne powinno dostarczyć trochę wody. System darmowy, bezobsługowy no i od razu oszczędności na etapie budowy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fido 07.04.2008 20:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Kwietnia 2008 ciekawe podejście Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fido 12.04.2008 05:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Kwietnia 2008 aby wskrzesić wątek zastanówcie sie jak załatwia się sprawe nawilązania w centrach handlowych często tam są umieszczone fontanny, wodospady itp więc chyba jest to dobry pomysł zrobić wodospad? może ma ktoś z was informacje o nawilżeniu w centrach handlowych? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adam_mk 12.04.2008 05:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Kwietnia 2008 Ma...Te informacje ma.... Ludzi tam wpuszczają...Całą masę...Cieszą się jak jest ich dużo... Taki ludź to generator wilgoci...Zobaczy towar, westchnie.. i jest! Adam M. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Depi 12.04.2008 07:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Kwietnia 2008 Hehehe - trzeba robić dużo imprez. Najlepiej orgii - wtedy dopiero ludzie dyszą i wydzielają wilgoc na różne inne sposoby A czemu nie te wtryskiwacze sterowane higrometrycznie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fido 12.04.2008 07:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Kwietnia 2008 a po orgiach czasami dziecko sie pojawi czyli nowy producent energii Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Depi 12.04.2008 08:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Kwietnia 2008 I wydalacz wody! Eureka! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gonzo93 06.12.2010 14:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Grudnia 2010 Witam.Czy może pojawiło się na rynku jakieś nowe cudowne urządzonko powiększające wilgotność w wentylacji mechanicznej? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Liwko 06.12.2010 14:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Grudnia 2010 Taaa... Widzę wątek odkopany i sam się przyłączę do pytania. Wilgotność u mnie w domu jak na Saharze 33%. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
KrzysztofLis2 06.12.2010 19:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Grudnia 2010 Tak, to urządzonko to potencjometr pozwalający na przykręcenie wentylacji. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts