Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Podłogówka też na poddaszu - jak? - 2 obiegi???

Recommended Posts

Chcę zrobić ogrzewanie podłogowe w całym domu - parter plus poddasze. Kocioł gazowy będzie na parterze.

Zastanawiam się jak to rozwiązać. Naliczyłem, że byłoby to ok. 11-13 pętli podłogówki.

1) Czy trzeba by dawać dwa rozdzielacze - po jednym na parterze i na poddaszu? Czy wtedy do każdego poziomu potrzebna jest oddzielna pompa?

2) Czy jeden wielki rozdzielacz na poddaszu i do niego doprowadzić wszystkie pętle (trochę nie bardzo mi się takie rozwiązanie wydaje)?

3) Czy jakaś inna opcja?

Byłbym wdzięczny za Waszą pomoc. Jak wyglądałby schemat takiej podłogówki?

Niezly, RAPczyn i 1950 na pewno mają w tym temacie coś do powiedzenia :-)

Zasada jest taka że na każdą kondygnację dajemy rozdzielacz a czasami nawet i kilka rozdzielaczy (ostatnio na poddaszu zamontowałem 4 rozdzielacze) Jeśli w domu będzie głównie ogrzewanie podłogowe ( w łazience i tak nie obejdzie się bez dodatkowego grzejnika ) to z powodów czysto praktycznych należy zainstalować po jednym rozdzielaczu na kondygnację chociażby dlatego że obieg jednej pętli nie powinien przekraczać 100m ( razem i dobiegami) a w przypadku zmiany umiejscowienia rozdzielacza na innej kondygnacji dochodzi nam dodatkowe 10m Pomijam fakt że należało by uśrednić długość wszystkich obiegów

Czyli widzę, że koncepcji jest kilka (a może nawet wiele :-) ).

Mi zależy na dużej niezależności obiegów. Może ma ktoś jakiś schemacik, żeby pokazać jak to wygląda.

dominikams: jesteś zadowolona? Masz podłogówkę na całości? Ja planuje totalnie wszędzie łacznie z sypialniami. Na podłogę najprawdopodobniej panele, może przyklejane do podłoża.

Co tu kombinować Moja propozycja jest taka kociołek Vaillant eco TEC ze sterownikiem 630 za kotłem sprzęgło hydrauliczne następnie dwa zawory 3 drogowe z siłownikiem za każdym zaworem pompka i to cała kotłownia do tego po jednym rozdzielaczu z przepływomierzami na kondygnacje kilka paczek rurek i prawie wszystko bo brakuje jeszcze jednej bardzo ważnej rzeczy W przypadku domu tylko z podłogówkami i do tego nie kamień a jakieś drzewo lub panele POTRZEBNY JEST DOBRY PROJEKT SAMEJ PODŁOGÓWKI

Wszystko przy budowie do tej pory robimy własnymi siłami (oprócz dachu). Ile bym musiał zapłacić za "know-how" takiej podłogówki. Załóżmy za projekt plus zrobienie kotłowni. Styropian, folię, ewentualnie pexa wg zleconego projektu układam sam, montuje rozdzielacze itp.

Szczegóły:

-parter 2x25 mkw + 33 mkw + 3,5 mkw łazienka

-poddasze 12+33+20+16+7+10 łazienka

Niestety wydaje mi się (po głębszym zastanowieniu), że koszt w porównaniu do grzejników będzie duuużo wyższy niż zakładałem.

No ale cóż - jeszcze nie porzucam tej idei.

Ile bym musiał zapłacić za "know-how" takiej podłogówki.

Dobra firma sprzedająca materiały do podłogówki powinna wykonać projekt podłogówki (bez kotłowni) za darmo, lub za niewielką opłatą.

Niestety wydaje mi się (po głębszym zastanowieniu), że koszt w porównaniu do grzejników będzie duuużo wyższy niż zakładałem.

No ale cóż - jeszcze nie porzucam tej idei.

Nie wiem ile zakładałeś, ale podłogówka nie musi być duuużo droższa niż C.O. z grzejnikami. Izolację i tak musisz położyć, folię też. Folia pod podłogówkę na upartego nie musi być specjalna, może być czarna. Koszt rur i rozdzielaczy jest porównywalny z grzejnikami. Wyższy jest jedynie koszt kotłowni.

Skoro piszesz że prawie wszystko sam, nie wiem czy to coś pomoże ale mogę spróbować trochę przybliżyć marzenia

Masz trzy problemy

Projekt- żaden problem

Wykonawstwo – jeśli masz trochę umiejętności technicznych to zrobisz sam a ja ze swej strony mogę zaprosić na szkolenie praktyczno-teoretyczne na którąś z budów

Materiał – mogę sprzedać w dobrych cenach

Tyle mogę

Wow! Byłoby super! Cały stan surowy wybudowaliśmy w trójkę - ja, Tata i brat. A żaden z nas budowlańcem nie jest. Tylko dachu się nie podjęliśmy bo trochę wysoko i niebezpiecznie.

Wszystkie instalacje tez chcielibyśmy robić sami. Nie chodzi tylko o koszty (chociaż głównie o nie) ale też o solidność wykonania, możliwości modyfikacji rozwiązań w trakcie itp.

Byłbym niezmiernie zadowolony, gdybyśmy mogli kiedyś "podpatrzyć" na budowie Twoje prace i posłuchać cennych wskazówek. Jeśli chodzi o materiał to mam na razie tylko styropian więc całą resztę z chęcią kupiłbym za Twoim pośrednictwem - w dobrych cenach ;-)

Myślę, że instalacjami będziemy zajmować się bardziej konkretnie w kwietniu, więc pozwolę sobie skontaktować się (na priv lub gg) bliżej tego terminu.

Pozdrawiam i dziękuję,

Radek

witam

mam podłogówkę w całym domu (130m2), projekt i instalację wykonałem samodzielnie, całość działa prawidłowo już 5 lat. Początkowo również chciałem zlecić wykonanie całej instalacji, ale postanowiłem zaoszczędzić. Układ posiada 2 rozdzielacze, 13 pętli. Ponieważ układ kotłowni jest najprościej zmienić i zainstalowałem mały piec (max 8kW), jedną pompę obiegową (myślę o dodatkowej na zasilanie górnego rozdzielacza, ale na razie nie ma takiej potrzeby). Nie mam w układzie sprzęgła i zaworów trójdrożnych, pompa jest uruchamiana programatorem pokojowym. Piec grawitacyjnie podgrzewa cwu (górna wężownica 300l zbiornika), do dolnej podłączyłem pw kominka i panele solarne.

Wykonując instalację wzorowałem się na instrukcjach i opisach Muratora. Dodam, że w łazience mam jedynie ogrzewanie podłogowe (łazienka z dużym oknem i jest ciepło ok 22-24 st.C, nigdy nie musiałem dogrzewać), ale to jest zaleta ciepłych domów w technologii TH300. O kosztach eksploatacji pisałem w innych tematach. Wcześniej również niczego nie budowałem i żadnych prac instalatorskich nie wykonywałem.

Życzę powodzenia Leon z Wrocławia

• 4 weeks później...
RadziejS

Wow! Byłoby super! Cały stan surowy wybudowaliśmy w trójkę - ja, Tata i brat. A żaden z nas budowlańcem nie jest. Tylko dachu się nie podjęliśmy bo trochę wysoko i niebezpiecznie.

Wszystkie instalacje tez chcielibyśmy robić sami. Nie chodzi tylko o koszty (chociaż głównie o nie) ale też o solidność wykonania, możliwości modyfikacji rozwiązań w trakcie itp.

Byłbym niezmiernie zadowolony, gdybyśmy mogli kiedyś "podpatrzyć" na budowie Twoje prace i posłuchać cennych wskazówek. Jeśli chodzi o materiał to mam na razie tylko styropian więc całą resztę z chęcią kupiłbym za Twoim pośrednictwem - w dobrych cenach

Myślę, że instalacjami będziemy zajmować się bardziej konkretnie w kwietniu, więc pozwolę sobie skontaktować się (na priv lub gg) bliżej tego terminu.

Pozdrawiam i dziękuję,

Radek

Powoli zaczynam nowy sezon budowlany jakby co to zapraszam po nauki na początek okolice Piaseczna :D

• 11 months później...

Przy samej podłogówce nie ma sensu dawać sprzęgła i mieszaczy co mają mieszać??? na sprzęgle występuje podmieszanie powrotu co nie jest ekonomicznie przy kondensie. Sprzęgło tylko gdy przekroczone są np. max przepływy.

kocioł kondensacyjny niech pracuje na najniższych parametrach z krzywej grzewczej.

pętle i maxymalny przepływ dobieramy do charakterystyki pompy kotłowej z kotłem. na stratach jeszcze uwzględnić musimy wszystkie elementy występujące po drodze do rozdzielacza i pompa popchnie

co do odpadów rurki: są producenci co mają kłębki po 600 mb. Kupuję od czterech lat i nie mam żadnych problemów.

Nie mam w układzie sprzęgła i zaworów trójdrożnych, pompa jest uruchamiana programatorem pokojowym. Piec grawitacyjnie podgrzewa cwu (górna wężownica 300l zbiornika), do dolnej podłączyłem pw kominka i panele solarne.

W jaki sposób to zrobiłeś na jednej wężownicy? W pw kominka woda, a w solarze glikol. Wymiennik wody do glikolu?

• 10 years później...

Witam,

Własnie kończę elektrykę i za chwilę będą chciał ( mam nadzieję sam ) zmontować układ CO i CWU. Wiem, że mogę dostać zjeb...., że idę na łatwiznę i nie pomyślę/poszukam co i jak sam. Otóż to nie jest tak, że nie czytam tematów w tej materii, ale jak sami wiecie jest tego tutaj bardzo dużo. Są rożne pomysły, każdy coś zmienia, ktoś coś podpowie i w sumie jest bardzo dużo informacji, ale zawsze jest ale....Wiem, że dla kogoś biegłego w materii to jest kilkanaście minut i widzi to w głowie.

U mnie jest parter około 85 m2 i poddasze też około 85 m2. Z tego co już wiem to najlepiej dwa oddzielne rozdzielacze. Mam też takie pytanie. Czy rozdzielacz ten od parteru mogę zamontować w łapaczu przed garażem. Niestety kotłownia jest tak usytuowana, że jak w niej zamontuje to będzie problem z podejściem wszystkimi rurkami od podłogówki na parterze. Montując go we wspomnianym łapaczu będę musiał tylko przebić się do kotłowni około 2,5 m. Na chwilę obecną mam pomysł na piec na pellet. Bardzo proszę o pomysły jak byście to widzieli. Pozdrawiam