Arturmen 10.02.2008 11:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Lutego 2008 Witam, przeglądam od jakiegoś czasu to forum i nigdzie nie mogę znaleźć potrzebnych informacji.Wkrotce dostanę od rodziców część domu tzn gorę.W tej chwili dom pokryty jest eternitem. chciałbym zrobić remont i zmienić pokrycie na blachodachówke, zrobic ocieplenie itp... i tutaj moj problem. Wszyscy przewaznie mają knstrukcję dachu drewnianą a u nas jest konstrukcja stalowa (dwuteownik)a do tego przykręcone są łaty i umocowany eternit. Wiem ze pewnie trzeba by zrobic deskowanie i później łaty i blacha.A jak z ociepleniem??? JAk zrobić deskowanie?? do tych łat po nabiajać deski??? Ale widzę ze wszędzie ludzie kładą deski w poprzek a u mnie by musiały byc założone poprzecznie tzn z góry na dól. Pod blachę dać papę?Czy ktoś może wie czy można uzyskać jakąś kasę na utylizację eternitu, lub jakis bardzo kożystny kredyt?? Cytuj Odnośnik do komentarza https://forum.murator.pl/topic/95911-wymiana-dachu/ Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
retrofood 10.02.2008 15:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Lutego 2008 najpierw zasięgnij w swojej gminie informacji na temat eternitu i jego utylizacji. niektóre gminy dofinansowują jego demontaż i podpowiadają co z tym robić.A dach możesz przebudować tylko na podstawie normalnego pozwolenia na budowę, o ktore musisz wystąpić. A potem zlecisz komuś opracowanie projektu przebudowy i tam już wszystko potem znajdziesz. Cytuj Odnośnik do komentarza https://forum.murator.pl/topic/95911-wymiana-dachu/#findComment-2282092 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zbigmor 10.02.2008 18:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Lutego 2008 Wszyscy przewaznie mają knstrukcję dachu drewnianą a u nas jest konstrukcja stalowa (dwuteownik)a do tego przykręcone są łaty i umocowany eternit - nie masz przynajmniej problemu z zastanawianiem się w jakim stanie są krokwie.Wiem ze pewnie trzeba by zrobic deskowanie i później łaty i blacha- A po co deskowanie do blachodachówki?A jak z ociepleniem???- ocieplenie robisz tak jak dla normalnego dachu. Pomiędzy dwuteowniki pierwszą warstwę i koniecznie do przykrycia drugą (ja bym zrobił tylko tą drugą grubszą niż dla drewnianych krokwi. JAk zrobić deskowanie?? do tych łat po nabiajać deski??? - a łaty w jakim stanie? Czy utrzymają deski i blachę?Pod blachę dać papę?- można membranę dachową Cytuj Odnośnik do komentarza https://forum.murator.pl/topic/95911-wymiana-dachu/#findComment-2282505 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Arturmen 23.02.2008 15:27 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Lutego 2008 decyzja zapadła, nie bedzie deskowania tylko jakaś w miarę dobra membrana chyba Tyvek Supro z klejem. Ale teraz mam kolejny problem tzn brak konkretnej wiedzy czy da sie tak zrobic.Chcialem odrazu ten dom ociepili styropianem 12 cm i troszkę wysunąć dach na boki... i tutaj wlasnie problem.. jak to zrobic? NA samych łatach nie bardzo bo wiatr moze poderwac, laty by musialy wystawac poza mur około 50 - 60 cm ( 13 cm ocieplenie i 30 - 40 cm aby to tak dosc ładnie wyglądało) CZy przymocowac po zew. stronie muru jeszcze dodatkową krokiew? I jak to zrobic? Przykręcic bezposrednio do sciany czy zachowac odstep i pomiedzy sciane a a tę dodatkową krokiew włozyc ocieplenie? Ale jak ją wtedy przymocowac??Sporo tych pytan ale wiadomio jak to jest z naszymi fachowcami, lepiej juz troszke sie znac w temacie;) Cytuj Odnośnik do komentarza https://forum.murator.pl/topic/95911-wymiana-dachu/#findComment-2311374 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zbigmor 23.02.2008 16:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Lutego 2008 decyzja zapadła, nie bedzie deskowania tylko jakaś w miarę dobra membrana chyba Tyvek Supro z klejem. Ale teraz mam kolejny problem tzn brak konkretnej wiedzy czy da sie tak zrobic. Chcialem odrazu ten dom ociepili styropianem 12 cm i troszkę wysunąć dach na boki... i tutaj wlasnie problem.. jak to zrobic? NA samych łatach nie bardzo bo wiatr moze poderwac, laty by musialy wystawac poza mur około 50 - 60 cm ( 13 cm ocieplenie i 30 - 40 cm aby to tak dosc ładnie wyglądało) CZy przymocowac po zew. stronie muru jeszcze dodatkową krokiew? I jak to zrobic? Przykręcic bezposrednio do sciany czy zachowac odstep i pomiedzy sciane a a tę dodatkową krokiew włozyc ocieplenie? Ale jak ją wtedy przymocowac?? Sporo tych pytan ale wiadomio jak to jest z naszymi fachowcami, lepiej juz troszke sie znac w temacie;) Wysunięta krowkiew stoi na wysuniętej murłacie. Brakujący odcinek trzeba dosztukować (oczywiście sporo więcej niż 50cm). Ocieplenia pomiędzy wysuniętą krokwią i ścianą się nie daje, bo i po co? Ocieplenie powinno się kończyć nad ścianą szczytową. Cytuj Odnośnik do komentarza https://forum.murator.pl/topic/95911-wymiana-dachu/#findComment-2311496 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts