Arturmen 10.02.2008 11:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Lutego 2008 Witam, przeglądam od jakiegoś czasu to forum i nigdzie nie mogę znaleźć potrzebnych informacji.Wkrotce dostanę od rodziców część domu tzn gorę.W tej chwili dom pokryty jest eternitem. chciałbym zrobić remont i zmienić pokrycie na blachodachówke, zrobic ocieplenie itp... i tutaj moj problem. Wszyscy przewaznie mają knstrukcję dachu drewnianą a u nas jest konstrukcja stalowa (dwuteownik)a do tego przykręcone są łaty i umocowany eternit. Wiem ze pewnie trzeba by zrobic deskowanie i później łaty i blacha.A jak z ociepleniem??? JAk zrobić deskowanie?? do tych łat po nabiajać deski??? Ale widzę ze wszędzie ludzie kładą deski w poprzek a u mnie by musiały byc założone poprzecznie tzn z góry na dól. Pod blachę dać papę?Czy ktoś może wie czy można uzyskać jakąś kasę na utylizację eternitu, lub jakis bardzo kożystny kredyt?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
retrofood 10.02.2008 15:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Lutego 2008 najpierw zasięgnij w swojej gminie informacji na temat eternitu i jego utylizacji. niektóre gminy dofinansowują jego demontaż i podpowiadają co z tym robić.A dach możesz przebudować tylko na podstawie normalnego pozwolenia na budowę, o ktore musisz wystąpić. A potem zlecisz komuś opracowanie projektu przebudowy i tam już wszystko potem znajdziesz. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zbigmor 10.02.2008 18:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Lutego 2008 Wszyscy przewaznie mają knstrukcję dachu drewnianą a u nas jest konstrukcja stalowa (dwuteownik)a do tego przykręcone są łaty i umocowany eternit - nie masz przynajmniej problemu z zastanawianiem się w jakim stanie są krokwie.Wiem ze pewnie trzeba by zrobic deskowanie i później łaty i blacha- A po co deskowanie do blachodachówki?A jak z ociepleniem???- ocieplenie robisz tak jak dla normalnego dachu. Pomiędzy dwuteowniki pierwszą warstwę i koniecznie do przykrycia drugą (ja bym zrobił tylko tą drugą grubszą niż dla drewnianych krokwi. JAk zrobić deskowanie?? do tych łat po nabiajać deski??? - a łaty w jakim stanie? Czy utrzymają deski i blachę?Pod blachę dać papę?- można membranę dachową Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Arturmen 23.02.2008 15:27 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Lutego 2008 decyzja zapadła, nie bedzie deskowania tylko jakaś w miarę dobra membrana chyba Tyvek Supro z klejem. Ale teraz mam kolejny problem tzn brak konkretnej wiedzy czy da sie tak zrobic.Chcialem odrazu ten dom ociepili styropianem 12 cm i troszkę wysunąć dach na boki... i tutaj wlasnie problem.. jak to zrobic? NA samych łatach nie bardzo bo wiatr moze poderwac, laty by musialy wystawac poza mur około 50 - 60 cm ( 13 cm ocieplenie i 30 - 40 cm aby to tak dosc ładnie wyglądało) CZy przymocowac po zew. stronie muru jeszcze dodatkową krokiew? I jak to zrobic? Przykręcic bezposrednio do sciany czy zachowac odstep i pomiedzy sciane a a tę dodatkową krokiew włozyc ocieplenie? Ale jak ją wtedy przymocowac??Sporo tych pytan ale wiadomio jak to jest z naszymi fachowcami, lepiej juz troszke sie znac w temacie;) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zbigmor 23.02.2008 16:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Lutego 2008 decyzja zapadła, nie bedzie deskowania tylko jakaś w miarę dobra membrana chyba Tyvek Supro z klejem. Ale teraz mam kolejny problem tzn brak konkretnej wiedzy czy da sie tak zrobic. Chcialem odrazu ten dom ociepili styropianem 12 cm i troszkę wysunąć dach na boki... i tutaj wlasnie problem.. jak to zrobic? NA samych łatach nie bardzo bo wiatr moze poderwac, laty by musialy wystawac poza mur około 50 - 60 cm ( 13 cm ocieplenie i 30 - 40 cm aby to tak dosc ładnie wyglądało) CZy przymocowac po zew. stronie muru jeszcze dodatkową krokiew? I jak to zrobic? Przykręcic bezposrednio do sciany czy zachowac odstep i pomiedzy sciane a a tę dodatkową krokiew włozyc ocieplenie? Ale jak ją wtedy przymocowac?? Sporo tych pytan ale wiadomio jak to jest z naszymi fachowcami, lepiej juz troszke sie znac w temacie;) Wysunięta krowkiew stoi na wysuniętej murłacie. Brakujący odcinek trzeba dosztukować (oczywiście sporo więcej niż 50cm). Ocieplenia pomiędzy wysuniętą krokwią i ścianą się nie daje, bo i po co? Ocieplenie powinno się kończyć nad ścianą szczytową. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts