cinko 10.02.2008 13:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Lutego 2008 Witam.Proszę pomoc, jak najlepiej zrobić aby w miejsce starego domu wybudować nowy. Mam stary drewniany dom, chcę go wyburzyć i w tym samym miejscu wybudować nowy murowany w tych samych obrysach. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
margarytka 10.02.2008 16:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Lutego 2008 Z czego są wykonane fundamenty starego domu ? Na jakiej głębokości jest istniejący fundament i czy ma ławę fundamentową ? Czy nowy dom też będzie drewniany ? Jakie wymiary ma obecny dom? Czy masz już projekt na nowy dom? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
cinko 16.02.2008 16:31 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Lutego 2008 Witam.Fundamenty ma wykonane z pustaków,na jakiej glębokości to niestety nie wiem,Wymiary starego domu to 10,4 na 8,3.Projekt będzie rysował architekt ponieważ obok stoi budynek ktorego nie chce rozbierać, a jest problem z połaczeniem dachów. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
margarytka 18.02.2008 17:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Lutego 2008 Jeśli masz już architekta, to on w porozumieniu z konstruktorem zdecyduje czy stare fundamenty należy rozebrać , czy można na istniejących budować nowy dom,chyba,że Ty chcesz zdecydowanie nowych fundamentów.Jeśli przewidujesz najpierw rozebranie starego domu do podstaw i w to miejsce postawienie nowego to musisz uzyskać, w pierwszej kolejności, pozwolenie na rozbiórkę domu istniejącego . Można też wystąpić o pozwolenie na budowę nowego domu z jednoczesnym pozwoleniem na rozbiórkę starego. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wowka 18.02.2008 18:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Lutego 2008 ..... czy ma ławę fundamentową ?.... Ława fundamentowa w starym drewnianym budynku ??? Raczysz żartować. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kasiaa29 18.02.2008 21:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Lutego 2008 Fundament, jak sama nazwa wskazuje, to ważny element domu; nie ryzykowałabym na starym fundamencie stawiać nowego domu, zrobiłabym nowy chpociażby dla własnego spokoju. Poza tym koszt, w porównaniu do kosztów całej inwestycji, nie jest duży, więc po co ryzykować Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
margarytka 19.02.2008 18:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Lutego 2008 Wowka dlaczego sądzisz, że żartuję ? Cinko pisze, że fundamenty są z pustaków, więc jak Twoim zdaniem wykonano ten fundament ? Cinko może masz zrobioną tzw. odkrywkę fundamentów ? Kasiu29 konstruktor nie ryzykuje, on wie czy fundament należy rozebrać czy można go zostawić, a wyburzanie "na wszelki wypadek" to nieuzasadnione podwyższanie kosztów budowy. p.s. nie wszystko co stare jest złe Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wowka 19.02.2008 20:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Lutego 2008 Wowka dlaczego sądzisz, że żartuję ? Cinko pisze, że fundamenty są z pustaków, więc jak Twoim zdaniem wykonano ten fundament ? ....... p.s. nie wszystko co stare jest złe No właśnie ..... Przeczytałem dokładnie cinko napisał Fundamenty ma wykonane z pustaków Pustak to nie to samo co bloczek fundamentowy. Jak sama nazwa wskazuje pustak jest w środku pusty. Czy jest to dobry materiał na fundament Tak wygląda typowy pustak żużlowy http://www.ibf.pl/pus/pustak24.jpg a tak ceramiczny: http://cukrohurt.eu/Obrazki/pustak_max01.jpg Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
margarytka 19.02.2008 21:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Lutego 2008 Jak myślisz, z których pustaków jest zbudowany fundament cinka? Ciekawe z którego roku jest dom drewniany przewidziany do rozbiórki? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wowka 19.02.2008 22:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Lutego 2008 Jak myślisz, z których pustaków jest zbudowany fundament cinka? Ciekawe z którego roku jest dom drewniany przewidziany do rozbiórki? A skąd to ja mam wiedzieć z którego roku? Pustak to pustak. A bloczek fundamentowy to bloczek fundamentowy. Jedno z dwojga; albo cinkek nie wie co pisze albo Ty naiwnie sądzisz, że w epoce budownictwa drewnianego stosowano wylewanie ław fundamentowych. A może jedno i drugie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wojtek50 19.02.2008 22:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Lutego 2008 Cinko . Kiedy był budowany ten dom . Ja miałem taki sam dylemat . Policzyłem koszty i wyszło że lepiej dołożyć pare złoty i wybudować nowy . W obecnej technologii . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
margarytka 19.02.2008 22:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Lutego 2008 Wowka nie sądzę ( może naiwnie ), że w epoce domów drewnianych murowano fundamenty z pustaków wprost na podłożu gruntowym w wykopie, ale zamiast dywagować poczekajmy co odkryje cinek w swoim domu . p.s. to pytanie o lata budowy było skierowane do cinka . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts