jestok1 10.02.2008 13:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Lutego 2008 Witam wasMam pytanie, Zamierzam kupić mieszkanie o powierzchni 89m2 w kamienicy, są tam 3 pokoje w każdym piece kaflowe z ogrzewaniem-grzałkami elektrycznymi. Teraz pytanie do tych, którzy mają tego typu rozwiązanie oraz do tych co sie znają:jaki będzie koszt zuzycia energii elektrycznej na ogrzenie tego typu powierzchni?Czy istnieje możliwośc zainstalowania innego rodzaju ogrzewania?Z tego co wiem nie można c.o , gdyż w mieszkaniu nie ma wentylacji (czy istnieje możliwość zrobienia otworów wentylacyjnych?)dzięki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
78adi 10.02.2008 19:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Lutego 2008 Mój sąsiad tak miał dla 48 m2, dwa pokoje z takimi grzałkami w taryfie nocnej i z pozostałymi odbiornikami to około 400 zeta na 2 miechy szło. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Rom-Kon 11.02.2008 00:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Lutego 2008 ...dawno temu... chyba 25lat temu... moja siostra miała coś takiego... w jednym piecu... ale szwagierek trochę "podkręcił" licznik (znał się na tym! ) i nie zbankrutowali... ale za to instalacja pamiętająca chyba jeszcze I Wojnę Światową nie wytrzymała... Piec był ciepły ale nie rewelacyjnie... jednak to nie otwarty płomień... ogólnie to mały pokoik więc wystarczyło... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zbigmor 11.02.2008 07:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Lutego 2008 Witam was Mam pytanie, Zamierzam kupić mieszkanie o powierzchni 89m2 w kamienicy, są tam 3 pokoje w każdym piece kaflowe z ogrzewaniem-grzałkami elektrycznymi. Teraz pytanie do tych, którzy mają tego typu rozwiązanie oraz do tych co sie znają: jaki będzie koszt zuzycia energii elektrycznej na ogrzenie tego typu powierzchni? Czy istnieje możliwośc zainstalowania innego rodzaju ogrzewania? Z tego co wiem nie można c.o , gdyż w mieszkaniu nie ma wentylacji (czy istnieje możliwość zrobienia otworów wentylacyjnych?) dzięki Możesz zastosować kocioł turbo do centralnego ogrzewania (pobiera powietrze z zewnątrz lub gazowe ogrzewacze podokienne (używałem takich na propan-butan). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ms. 11.02.2008 09:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Lutego 2008 u mojej Mamy są piece z grzałkami, które działają w czasie II taryfy. W każdym piecu są trzy grzałki, które można włączać niezależnie. O aktualnym zużyciu nie mogę powiedzieć, bo mieszkam w innym mieście i nie jestem na bieżąco. Wiem, że ciągle oszczędza. Dni, w które działają wszystkie grzałki należą do rzadkości. Przy takim ogrzewaniu koniecznie szczelne okna, żeby popołudniami i młodym wieczorkiem było w miarę komfortowo. Aha, w kuchni nie ma żadnego ogrzewania. Mama ciągle ma tam otwarte albo chociaż rozszczelnione okno - jest nieźle zahartowana do niskich temperatur. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jprzedworski 11.02.2008 09:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Lutego 2008 Witam was Mam pytanie, Zamierzam kupić mieszkanie o powierzchni 89m2 w kamienicy, są tam 3 pokoje w każdym piece kaflowe z ogrzewaniem-grzałkami elektrycznymi. jaki będzie koszt zuzycia energii elektrycznej Rozumiem, że kupujesz to od kogoś. poproś o pokazanie rachunków za energię. To przecież bardzo zależy od budynku - czy ciepły, czy nie. Z grzaniem gazem może być spory problem. Po pierwsze koszt instalacji. Brak nawiewu oznacza konieczność stosowania pieca turbo, ale to wymaga odpowiedniego przewodu spalinowo-powietrznego. Nie wiem, czy tam będzie jak wsadzić w komin. Nie możesz przecież zlikwidować wentylacji mieszkania, a taka rura coś zajmie. Można by zamiast komina dymowego od pieca, a piec zlikwidować, ale wtedy masz kocioł w pokoju. Przez ścianę zewnętrzną też nie bardzo (co na to wlaściciel kamienicy). Zrobić nawiew, też niedobrze, bo ci mieszkanie wychłodzi. Te grzałki to chyba zło konieczne, ale jedyne. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts