Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Ocieplenie styropianem

Recommended Posts

Zamierzam zabierac sie za ocieplenie nowo zbudowanego domu. Mam kilka dylematow. W wersji wstepnej mialem ocieplac styropianem grubosci 12 cm. Po przeliczeniu przenikalnosci cieplnej i jeszcze kilku spraw stwierdzilem, ze nie zaszkodziloby dolozyc jeszcze 3 cm. I w tym momencie mam problem jak przyklejac styropian: zaczac od 12 cm- przykleic do muru, a potem 3 cm na wymianke tak aby zaslonic spoiny styropianu 12 cm-ego. Moje pytanie jest takie: czy musze stosowac klej do obu warstw styropianu? jestem nowy w tym temacie wiec prosze o jakies wskazowki. Listawa startowa 15 cm ...

Poza tym jaki klej zastosowac, czy uniwersalny do przyklejania styropianu i zatapiania siatki, czy oddzielne kleje do styropianu i do siatki. Prosze o wskazowki jakiej firmy kleje sa gadne polecenia do tego typu prac. z gory dziekuje

Piotr

a ja te 3cm byś chciał zamocowac?! gwoździami i potem tynk na to? ;d dwie warstwy styropianu... to przydałoby sie je jakąs dylatacje chyba zrobić wtedy... ale dla 3cm? w ogóle ot sie nie opłąca.

liczyłeś przenikalność cieplną- ile wyszło? na dzień dziesiejszy warunek: U<3

edit: kleje oczywiscie dwa inne ;)

1) Polecam lekturę archiwum. Jest tam odpowiedź na większość pytań

2) doklejanie styropianu warstwa do warstwy nie jest zalecana, choć technicznie możliwa. prawnie - nie znam nikogo kto ma na to aprobatę techniczną (co nie oznacza,że to nie działą)

3) przykleić na jeden raz pożądaną grubość

4) kleje - różnicuje się ze względu na polską chęć oszczędnośći. klej do siatki jest bardziej obciążany . Stąd powinien być lepszy/ mieć więcej rezerwy technicznej. Oznacza - klej do siatki - można używać do obu aplikacji, jeśli jest klej do klejenia do ściany - można go używać do siatki tylko wtedy, gdy tak zaleca producent.

Zalecane systemy - Relius (po zmianach od Nowego Roku BASF MultTherm), Caparol, Sto.

Optymalne byłoby użyć w takiej sytuacji systemu BASF MultiTherm Neo (Złoty Medal targów Budma 2008) - opartego na styropianie Neoporowym o klasie przewodności 032.

W tym przypadku problem grubości załatwia się sam.

• 2 weeks później...

Witam!!!

Dzieki z gory za wszystkie podpowiedzi. Przenikalnosc cieplna przy zastosowaniu styropianu grubosci 12 cm wyszla 0,212, natomiast przy zastosowaniu styropianu 15 cm = 0,182. Oczywiscie nie sa wziete pod uwage poprawki do wspolczynnika przenikania ciepla, ani dodatki na mostki termiczne. Jaki bedzie calkowity wspolczynnik przenikania ciepla dla obu opcji???Ktora wersje wybrac, czy zainwestowac w grubszy styropian czy pozostac przy perwotnej wersji 12 cm???Czy ekonomicznie oplacalna bedzie zmiana wersji grubosci styropianu??Mam tez tu na mysli sprzedaz stropianu 12cm, a kupno 15-tki.

pozdrwiam

ja wszystko robiłem na knaufie, korzystniej cenow wychodzi klej do styropianu i drugi do zatapiania siatki. ten do zatapiania siatki z knaufa ma dodatkowo wókna, które dodatkowo "dozbrajają" warstwe, kładzie się jak masełko, pamietac trzeba o proporcjach w rozrabianiu: stosunek woda-klej. Polecam

Co do zdjęcia:

A teraz w to wszystko piasek ubijany co 10cm i będzie najlepszy fundament świata - za jedyne 100tys. zł.

Mieliśmy takie oferty... ale pozostaliśmy na betonie lanym prost w wykopy grunt.

Co do 12 czy 15. Jak już masz 12tke to daj se spokój. Doklejanie 3cm to nie warte niczego komplikowanie ścian. Chyba, że sprzedaż "wysezonowany" styro kupiony okazyjnie w zeszłym roku za 200zł/m3 i kupisz 15tke dokładając kolejne ciężkie pieniądze (a jak byś poczekał wcześniej to oprócz 15tki za kase wydaną na 12tke miałbyś jeszcze na klej, siatke, robote i wiankowe...). Ten współczynnik jest dla ścian idealnie wykonanych. Jedno okno w takiej ścianie już wszystko zmienia.

Może jak już masz pieniądze i chęci to dołóż 3W z klienkieru.