Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Kosztorys dla banku

krzychu11

Recommended Posts

• 1 month później...
  • Odpowiedzi 273
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• 3 weeks później...

Możesz dostać za darmo kosztorys do dowolnego banku. Wystarczy, że podasz powierzchnię poszczególnych kondygnacji. Możesz też zasugerować kwotę. Jak nie będzie z księżyca do dopasuję kosztorys do twoje zdolności kredytowej. Oczywiście zakładam, że nie odmówisz przy tym mojej uprzejmej prośbie. Zakładam, że sam też chętnie dzielisz się tym, co masz lub potrafisz zrobić. Oczywiście za darmo. Możesz coś zaproponować....książki? drobne AGD? sprzęt sportowy? narzędzia ogrodowe?....masz coś, co chcesz zaoferować za darmo?...chętnie się z tobą wymienię....na gotowy kosztorys na formularzu bankowym (dowolny dom, dowolny bank)...to jak będzie? czekam na propozycje!.... [email protected]...

Możesz też pobrać przykładowy kosztorys i popracować nad nim osobiście...(nie wiem czy to będzie za darmo.... czas jaki na to przeznaczysz też kosztuje..ale będziesz miał satysfakcję że trochę osobistego wysiłku w to włożyłeś) http://www.remiz.com.pl/dokumenty/przykladowy-kosztorys-dla-bankuBOSBank.gif

Powodzenia

• 5 weeks później...

Wiekszość analityków przyjmie 2500 x m2 i kredyt każdy dostanie następnie trzeba rozpisać to na bankowym druczku można pisać z księżyca lecz by nie przesadzać że np 200 tyś na stan surowy a 50 na wykończenie lub na odwrót.

A ogólnie to nie ma czegoś takiego jak kosztorys na dom 140 m2. Bo 2 domy takie same mogą różnie kosztować.

Np jeden ma okna 6 komorowe 3 szybowe drógi najtańsze 2 szybowe 1 ma 25 cm wełny 2 ma 10 cm styro. 1 ma najlepszą dachówkę 2 ma pape lub najtańszą blachodachówke jeden ma płytki marmórowe w salonie 2 panele.

Witam

Jestem w trakcie budowy domku.

Pow. użyt. = 175m2

Do tego dochodzi garaż,pomieszczenie gospodarcze i strych (tak wpisane w projekcie, choć to będzie piękny pokój nad garażem).

Obecnie mam SSZ.

Wg. Sekocenbudu (praktycznie na każdym wniosku należy zaznaczyć metodę kosztorysowania) wychodzi, że mój stan zaawansowania prac wynosi 53% !?

Idąc tokiem rozumowania wyczytanym w tym wątku, analityk przyjmie, że koszt budowy tego domku to 2.5tys zł* 175m2 = 437,5tys zł całość

Z tego 53% już mam, czyli na wykończenie domu zostanie mi ~200 tys (pozostałe 47%) ??

Osobiście chciałem kredyt prawie 2razy wyższy.

Rozpisałem kosztorys, w którym SSZ to 44%, a ogólny koszt domu to 640tys (3.6tys m2).

Czy takie coś ma szansę przejścia w banku?

Jak się ma finansowanie przez bank umeblowania/wyposażenia domu? Wrzucaliście to w kosztorys? (W jaką rubrykę można wrzucić armaturę, kuchnię pod wymiar, garderobę itp?)

Kosztorysy do PEKAO,Millenium i DB.

• 2 months później...

witam serdecznie bede składał wniosek o kredyt hipoteczny do euro banku, getinbanku i pekao (tez z zubrem?) i potrzebuje kosztorysu na dom kuropatwa z garazem 85m2 , mam zakupiony kosztorys z projektem tylko nie wiemy jak to przeliczyc wszystko.... bo chcemy 160 a kosztorys jest na 270tys i tu problem dodam ze cała moja rodzina to jak nie dachy itp to wykonczeniówka i kazdy solidnie pomoże ale tego napisac nie moge.

Czy pieniadze rozpisujemy tez w groszach itp czy pełne złotówki?

jesli ma ktos jaki kolwiek kosztorys który był by oparciem do tych banków prosze o podesłanie [email protected] dziekuje bardzo, tylko ten kosztorys nas trzyma, dodam ze doradca jest z open fiance

Powierzchnie masz podana w projekcie i to sie liczy.

U mnie np. nie jest brane pod uwage spora czesc skosow, garaz, gaderoba, kotłownia i w ten spoosb ze 160 m2 pow. calkowitej liczy sie 105 m2 pow. uzytkowej.

Witam, A czy można się dowiedziec, który bank tak zaniza?

Poszukuje banku, ktory liczy jak najmniej pow. uzytkowa lub/i najnizsza cene za m2

Z góry dziękuję za informacje

Obojetnie co napiszecie w swoim kosztorysie przejży to "ANALITYK FINANSOWY" Który ma za zadanie pomnozyc m2 razy stawke banku i stwierdzić że się zgadza. Nie szukajcie dziury w całym bo szkoda nerwów. I tak osoba która zarabia max 1500 zł netto nie będzie sie wysilać i sprawdzać czy wasz sposób budowania jest tańszy od poprzedniego. Dlatego jadą schematami. pzdr

• 3 weeks później...
  • 6 months później...
  • 4 weeks później...
  • 3 months później...
  • 3 months później...

"Bank oczekuje jak najlepszych efektów budowlanych z poczynionych nakładów finansowych , dyscyplina dla tego działania jest szczególnie wymagana oczywiście od Kredytobiorcy ale to kosztorysant jest tym pierwszym , który postawi problem , opisze i wyliczy go . Dlatego staranność i nieustępliwość to przydatne cechy . Musimy pamiętać o tym ,że kosztorysy opracowywane przez Nas stanowią najczęściej załącznik do umowy kredytowej , gdzie delikwent zobowiązuje się ,że wybuduje dom o standardzie opisanym , za kwotę pożyczoną z Banku , w deklarowanym czasie . Pod rygorem ( w skrajnych przypadkach ) – wypowiedzenia umowy kredytowej . Poza tym , na bazie kosztorysu , powstaje długoletnie zobowiązanie finansowe , najczęściej kilkudziesięcioletnie , które stymuluje zachowania i decyzje o charakterze życiowym Kredytobiorcy , wielu z nich nie zdaje sobie sprawy do końca do czego przystępuje ale My musimy to wiedzieć."

W. Cichewicz

• 2 months później...