seba_x 04.06.2008 06:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Czerwca 2008 napisz coś więcej o kredycie , kazali ci brać przymusowe/dodatkowe produkty banku ? jaka marża , prowizja , czy nie ma w umowie jakiś haczyków , odnośników do zewnętrznych tabel opłat itp. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
magasia 04.06.2008 15:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Czerwca 2008 to pewnie Dombank lub PKO BP Jest jeszcze trzecia opcja-może nawet nie wiesz że masz nieoceniony dar robienia rewelacyjnych kosztorysów ot tak z czapy :) No to chyba ta trzecia opcja, bo to Millennium, a czekam jeszcze na decyzję GE. Warunki takie: kredyt w CHF, konsolidacyjny (spłata kredytu na działkę), marża: 0,95%, prowizja 0% (promocja), oprocentowanie 3,7, ubezpieczenie na życie składka: 83,60pln, ubezpieczenie nieruchomości: składka 24,00pln. Jednym z warunków wypłaty transzy jest otworzenie u nich rachunku osobistego. Akurat mam, ale nie podoba mi się ten przymus. A poza tym nie mam jeszcze umowy, więc haczyki i odnośniki będę analizować potem. Warunki są podobno jeszcze do negocjacji, ale nie liczę specjalnie na to, że coś utarguję. Tak naprawdę to chciałam kredytować stan surowy otwarty (na resztę będę miała kasę, ale nie mogę tego teraz udokumentować). Musieliśmy więc zaniżyć kosztorys. Banki sobie, życie sobie... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
seba_x 05.06.2008 05:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Czerwca 2008 też brałem milenium pod uwagę ale się naczytałem że papierologia długo u nich trwa Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
magasia 05.06.2008 13:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Czerwca 2008 też brałem milenium pod uwagę ale się naczytałem że papierologia długo u nich trwa U mnie jak na razie idzie sprawnie, decyzja w ciągu niecałych dwóch tygodni. Na czasie specjalnie mi nie zależy, bardziej na warunkach. A w ogóle mam fajnego pana w Expanderze, który mi polecił dwa banki Millennium i GE. I co ciekawsze zaoferował minimalnie lepsze warunki niż bezpośrednio te banki do których udałam się kontrolnie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
seba_x 05.06.2008 14:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Czerwca 2008 też brałem milenium pod uwagę ale się naczytałem że papierologia długo u nich trwa U mnie jak na razie idzie sprawnie, decyzja w ciągu niecałych dwóch tygodni. Na czasie specjalnie mi nie zależy, bardziej na warunkach. A w ogóle mam fajnego pana w Expanderze, który mi polecił dwa banki Millennium i GE. I co ciekawsze zaoferował minimalnie lepsze warunki niż bezpośrednio te banki do których udałam się kontrolnie. rozmawiałem z kilkoma bankami i oni twierdzą że nie ma różnicy czy załatwiam przez pośrednika czy bezpośrednio , miałem nawet kilka symulacji zrobionych przez Openfinacjal i ekspandera były identyczna jak to co dostałem w bankach (chyba trafiłem na złych/nie udolnych doradców) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aspect 13.06.2008 21:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Czerwca 2008 seba_x - nie zawsze oferta u pośrednika jest taka sama jak w banku. Czasami jest lepsza (wg zasady duży może wiecej czy pośrednik dlatego, że sprzedaje duzo ma ":rabat" w banku) a czasami może byc gorsza. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
leonsl 14.06.2008 21:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Czerwca 2008 Można prosić o przesłanie kosztorysu domu ok 120 m2 powierzchni użytkowej ? Z góry dzięki [email protected] Kosztorys wysłany Powodzenia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pati25 16.06.2008 15:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Czerwca 2008 Czy moge dostać kosztorysna [email protected] Bede bardzo wdzięcznaPozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
leonsl 23.06.2008 12:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Czerwca 2008 Czy moge dostać kosztorys na [email protected] Bede bardzo wdzięczna Pozdrawiam Wysłany Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
smoook 24.06.2008 07:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Czerwca 2008 Nam pani z banku powiedziała,że taki kosztorys musi zrobić ktoś kto ma odpowiednie kwalifikacje i dała nam listę takich osób. Ma zrobić nam wycenę działki no i kosztorys. Będzie to kosztowało 1000 zł. Czy wy też mieliście taką sytuację? P.S. jestem laikiem (mam nadzieję,że tylko na razie), jeżeli chodzi o sprawy bankowe Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
magasia 26.06.2008 19:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Czerwca 2008 Nam pani z banku powiedziała,że taki kosztorys musi zrobić ktoś kto ma odpowiednie kwalifikacje i dała nam listę takich osób. Ma zrobić nam wycenę działki no i kosztorys. Będzie to kosztowało 1000 zł. Czy wy też mieliście taką sytuację? P.S. jestem laikiem (mam nadzieję,że tylko na razie), jeżeli chodzi o sprawy bankowe To jakaś bzdura, chyba pani ma nadzieję na zarobek na boku. Pierwsze słyszę, żeby musiał to robić fachowiec, wszyscy przecież sami się z tym męczą Nie daj się wrobić w dodatkowe koszty. O kosztach wyceny nic nie wiem, ja czegoś takiego nie robiłam chociaż kupowałam działkę na kredyt i teraz na kredyt będę się budować. A może chodzi o tzw. foto inspekcję? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
smoook 27.06.2008 09:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Czerwca 2008 Tylko,że to nie było tylko w jednym banku...Razem z różnymi papierkami jakie trzeba wypełnić i dać do banku (typu zaświadczenie o zarobkach itd) jest formularz, w którym ma być wycena poszczególnych prac... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
TMK 27.06.2008 09:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Czerwca 2008 Metoda jednego z biur kosztorysowych, excel i wg poniższego:http://img178.imageshack.us/img178/91/kosztoryson0.jpg Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
smoook 27.06.2008 09:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Czerwca 2008 tzn można sobie to samemu zrobić i złożyć w banku? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
TMK 27.06.2008 09:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Czerwca 2008 Różne banki, różne wymagania. W millennium nawet trzeba samodzielnie zrobić kosztorys, a i tak trzeba dostarczyć drugi podpisany przez uprawnioną osobę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
magasia 27.06.2008 09:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Czerwca 2008 Tylko,że to nie było tylko w jednym banku... Razem z różnymi papierkami jakie trzeba wypełnić i dać do banku (typu zaświadczenie o zarobkach itd) jest formularz, w którym ma być wycena poszczególnych prac... No tak, musisz dostarczyć bankowi wiele różnych dokumentów, ale niech nikt Ci nie wciska kitu, że kosztorys ma Ci robić fachowiec, bo możesz go sobie zrobić sam i wypełniony przez samego siebie dostarczyć do banku. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
magasia 27.06.2008 10:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Czerwca 2008 Różne banki, różne wymagania. W millennium nawet trzeba samodzielnie zrobić kosztorys, a i tak trzeba dostarczyć drugi podpisany przez uprawnioną osobę To też pierwsze słyszę. Mam kredyt na budowę właśnie w millennium i nikt uprawniony nie musiał mi nic poświadczać. Kosztorys robiłam sama, nawet bez konsultacji z żadnym kosztorysantem, można powiedzieć, że na oko. I przeszedł bez problemu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
TMK 27.06.2008 10:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Czerwca 2008 To też pierwsze słyszę. Mam kredyt na budowę właśnie w millennium i nikt uprawniony nie musiał mi nic poświadczać. Kosztorys robiłam sama, nawet bez konsultacji z żadnym kosztorysantem, można powiedzieć, że na oko. I przeszedł bez problemu. Masz rację jeżeli wcześniej brałaś kredyt w millennium, kosztorys zrobiłaś sama ale zapłaciłaś 1% prowizji. Przy obecnej promocji prowizja jest zniesiona, ale obowiązkowa wycena nieruchomości 400PLN. Coś za coś, ogólnie i tak taniej. "Warunki promocyjne dla klientów, którzy złożą kompletny wniosek w okresie promocji tj. do dnia 30.06.2008r. Promocja dotyczy pierwszej wyceny zleconej przez Bank. Opłata jest naliczana w momencie uruchomienia kredytu / pierwszej transzy." Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
magasia 30.06.2008 10:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Czerwca 2008 Masz rację jeżeli wcześniej brałaś kredyt w millennium, kosztorys zrobiłaś sama ale zapłaciłaś 1% prowizji. Przy obecnej promocji prowizja jest zniesiona, ale obowiązkowa wycena nieruchomości 400PLN. Coś za coś, ogólnie i tak taniej. "Warunki promocyjne dla klientów, którzy złożą kompletny wniosek w okresie promocji tj. do dnia 30.06.2008r. Promocja dotyczy pierwszej wyceny zleconej przez Bank. Opłata jest naliczana w momencie uruchomienia kredytu / pierwszej transzy." Nie brałam wcześniej kredytu w millennium - to mój pierwszy w tym banku, kosztorys robiłam sama i nikt mi go nie poświadczal, nie zapłaciłam żadnej prowizji, bo załapałam się na promocję, a wycena nieruchomości - czyli tzw. fotoinspekcja na działce kosztowała mnie 200 zł. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
smoook 01.07.2008 14:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Lipca 2008 No to teraz już wiem: tą wycenę trzeba robić zawsze i nie samemu, tylko musi to zrobić uprawniona osoba (mam taki fajny wykaz takich właśnie osób w mojej okolicy).Jeżeli chodzi o cenę, to słyszałam, że jest to ok 1000 zł, ale udało się znaleźć taniej - 550 (wycena domu + działki) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts