Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Kosztorys dla banku

krzychu11

Recommended Posts

Witam wszystkich forumowiczów, jestem tu zupełnie nowa i to mój pierwszy wpis :oops:

Tak jak wszyscy na tym forum zamierzamy wybudowac dom projekt i pozwolenie już mamy i teraz zaczynamy przeprawy z bankiem bardzo bardzo potrzebuję kosztorys

bulinki poproszę również plik exelowski - jeśli mogę

a kosztorys jeśli ktoś ma to dla domku 140 m poddasze użytkowe podniesione o 2 pustaki dach dwuspadowy prosta bryła bez żadnych udziwnień to będę zobowiązana Z góry serdecznie dziękuję

mój mail [email protected]

• Odpowiedzi 273
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Witam też nowa:) przedstawila sie w innym poscie...

Poszukuje kosztorysu dla banku PeKao S.A.

Część tę większą zrobi mi firma, która będzie budować, ale część wykończeniową, plus dach z obróbkami (którą robi mi mąż blacharz-dekarz) musze zrobić samemu. Nie mam pojecia jak do tego podejść. Jeśli ktoś posiada jakiś aktualny kosztorys to byłabym bardzo wdzięczna.

Domek niewielki, 77 m2 powierzchni użytkowej, na podstawie projektu TK9.

Ja od banku PKO SA dostałem arkusz kosztorysu do wypełnienia według ich wzoru. I tak musi być sporządzony przez kogoś z uprawnieniami. Ja zapłaciłem 200 zł, ale od razu zastrzegłem że ewentualne poprawki kosztorysant robi za free - no i mam już czwartą wersję... Niestety nie mam go w wersji elektronicznej. Będziesz jeszcze potrzebować harmonogramu wypłat transz który można napisać samemu - kolejność prac trzeba przemyśleć.

plamiak

dokladnie tak jest, ze ja tez mam specjalny druk. Kosztorys budowy (stan deweloperki zamkniety) robi mi firma. Sama wykonczeniowka i dach są po mojej stronie. Mi pani w banku powiedziala ze po prostu musze dolozyc to co jest po mojej stronie i ma podpisac to firma, nasz kierownik budowy i my.

Temat jest bardzo rozległy więc jesli macie pytania służę pomocą.

Witam, Tak, mam pytanie. Ubiegam się o kredyt i właśnie z tym tematem mam problem. Realnie zależy mi na kredycie na stan surowy otwarty, co wg. kosztorysu potencjalnego wykonawcy będzie nas kosztowało ok. 220 tys. Całą resztę chcieliśmy rozłożyć na powiedzmy 5 lat i finansować z bieżących środków własnych. Już wiem, że to niemożliwe, gdyż bank chce nas niejako "zmusić" do zaciągnięcia kredytu na stan minimum deweloperski. Sytuacja wymaga od nas zaniżenie kosztorysu takiego właśnie stanu, gdyż nie mamy jak udokumentować posiadanych środków na dokończenie budowy i to w okresie max. 24 miesięcy. Co zrobić w sytuacji zaniżonego kosztorysu, jeśli bank go zakwestionuje? Czy pomimo dość wysokiej zdolności kredytowej mam szansę nie dostać pieniędzy?

Poza tym:

Skoro chcę kredytować stan deweloperski to po co bankowi

koszt malowania, robót zewnętrznych, pokrycia dachu, drzwi

garażowych itd, przecież ten zakres robót wchodzi w wykończenie, a

pola są obowiązkowe do wypełnienia.

Na druku jest coś takiego (obowiązkowe) - wykończenie domu, 1 -

wszystkich kondygnacji lub 2 - wykończenie bez poddasza, a jesli tak

to stan surowy czy stan deweloperski. Nic z tego nie rozumiem, bo

przecież nie chcę brać kredytu na wykończenie. Mam poczucie, że

banki, albo może my (chociaż mąż budowlaniec), nie bardzo wiedzą

czym różni się stan deweloperski od surowego zamkniętego.

Czy ktoś wie jak to rozgryźć?

Jest mało prawdopodobne, że bank zgodzi się udzielić kredyt na rozpoczęcie budowy - w zasadzie nie ma żadnej pewności, że budowa kiedykolwiek zostanie zakończona. Dl banku realnym zabezpieczeniem kredytu jest dom w stanie minimum developerskim z pozwoleniem na użytkowanie. Zaniżony kosztorys może zostać odrzucony przez bank.

Gdyby były problemy można wziąć większy kredy i nie wykorzystać go w całości. Dom można oddać częściowo do użytku i to dla banku powinno wystarczyć, ale dom musi być ogrzany, zamknięty z wykończoną kuchnią, łazienką i pokojem.

• 2 weeks później...
  • 1 month później...
  • 2 weeks później...
Ja poproszę o kosztorys dla domku Kaliope z dobrych domów, pow. użyt. 175 m kw. Staram się o kredyt w BZWBK, mam stan surowy otwarty w tym momencie, wstawie jeszcze okna a staram się o 200 tys., mam nadzieję że wystarczy na wykończenie.

• 4 weeks później...

Witam,

zauważyłam, że sporo osób szuka kosztorysu do BZ WBK. Ja również staram się u nich o kredyt więc jeśli miałby ktoś przykładowy kosztorys to bardzo bym prosiła o przesłanie na adres

[email protected]

z góry dziękuję

mój domek ma 140 m/kw ale przyda się każdy kosztorys nawet na inną powierzchnię