Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

ogrzewanie podłogowe łazienka+ wanna z hydromasażem

Recommended Posts

Witam, Panowie potrzebuję rady:

Mam w domu ogrzewanie podłogowe w łązience kupiłem wannę z hydromasażem i elektryk, który ma ją podłączyć zrobił rozeznanie i stwierdził, że podłączy wannę pod zasilenie ogrzewania podłogowego. Chodzi o to, że ogrzewanie to jest podłączone pod bezpiecznik antywypływowy, czy jakoś tak i podłączyć chce także pod niego wannę żeby było bezpiecznie. Czy ma rację, że tak chce zrobić, czy mam go gnać!!! Przychodzi we wtorek tak, że proszę o opinię na w/w temat to jak coś to go pognam!!!

Witam, Panowie potrzebuję rady:

Mam w domu ogrzewanie podłogowe w łązience kupiłem wannę z hydromasażem i elektryk, który ma ją podłączyć zrobił rozeznanie i stwierdził, że podłączy wannę pod zasilenie ogrzewania podłogowego. Chodzi o to, że ogrzewanie to jest podłączone pod bezpiecznik antywypływowy, czy jakoś tak i podłączyć chce także pod niego wannę żeby było bezpiecznie. Czy ma rację, że tak chce zrobić, czy mam go gnać!!! Przychodzi we wtorek tak, że proszę o opinię na w/w temat to jak coś to go pognam!!!

Zgodnie z Warunkami Technicznymi jakimi powinny odpowiadać budynki i ich usytuowanie (z 2002 r. z późniejszymi poprawkami), wszystkie obwody elektryczne zasilające urządzenia w łazience muszą być dodatkowo zabezpieczone zabezpieczeniem różnicowo - prądowym. Oprócz oczywiście zabezpieczenia nadmiarowo - prądowego.

Tam też szczegółowo można znaleźć obowiązkowe zasady dzielenia obwodów m.in. w łazience.

Podsumowując:

RCD (wyłącznik róznicowo - prądowy) - minimum 1 na łazienkę, obejmuje wszystkie obwody;

wyłączniki nadmiarowo - pradowe - ilość w zalezności od obwodów; sugeruję oddzielnie: wanna - 1, ogrzewanie - 1, pralka - 1, reszta gniazd - 1, oswietlenie - 1. Czyli minimum 5 na łazienkę.

A poza tym w projecie domu ma być projekt instalacji elektrycznej, gdzie to wszystko być powinno. Trzeba tylko popatrzeć.

Powiedz retrofood te wszystkie wanny i kabiny prysznicowe na bajerze z hydromasażami, sauną, oświetleniem, głośnikami itp przewidziane są na jakie napięcia. Zdrowy rozsądek nakazywałby obniżone napięcie ale chyba tak nie jest. Powiedz coś więcej jeśli możesz i miałeś jakąś styczność z podłączaniem takowych bo temat jest ciekawy.

pzdr.

Powiedz retrofood te wszystkie wanny i kabiny prysznicowe na bajerze z hydromasażami, sauną, oświetleniem, głośnikami itp przewidziane są na jakie napięcia. Zdrowy rozsądek nakazywałby obniżone napięcie ale chyba tak nie jest. Powiedz coś więcej jeśli możesz i miałeś jakąś styczność z podłączaniem takowych bo temat jest ciekawy.

pzdr.

W zasadzie masz rację, ale nie zawsze można zastosować napięcia bezpieczne. W takiej sytuacji pozostaje tylko:

1. Ściśle stosować się do instrukcji producentów sprzętu. Oni przewidzieli zagrożenia i na ich przeciwdziałanie uzyskali odpowiednie zgody (certyfikaty). Więc podłączamy tylko i wyłącznie tak, jak mówi instrukcja producenta.

2. Stosujemy się ściśle do mozliwości montażu urządzeń wg normy PN-IEC

60364-7-701, która określa dokładnie strefy i odległości w jakich gdzie i co mozna montować, zarówno w instalacji stałej jak i przenośnej

3. Oczywiście uzupełniającą ochroną jest zawsze wyłącznik różnicowo - prądowy i sieć połączeń wyrównawczych wraz z uziomem fundamentowym.

Wyłacznik RCD wg zaleceń powinien być testowany co najmniej raz w miesiącu.

Wypełnienie i przestrzeganie tych zaleceń wg mnie nie grozi nikomu i niczym nawet podczas burzy z piorunami.