Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Założył do starych drzwi w których miał zamki standardowe, teraz ma 2 zamontowane i 3 zamierza zamontować.

Nie testuje pod względem starych wad, zainteresował się tymi zamkami ponieważ ja chcę mieć w domu zamki magnetyczne i opowiadałem o nich.

Proszę napiszcie dokładnie jakie były problemy ze starymi LOB'ami to postaram się namówić kolegę by sprawdził.

Proszę napiszcie dokładnie jakie były problemy ze starymi LOB'ami to postaram się namówić kolegę by sprawdził.

Stolarz po prostu powiedział, że zacinały się. Info pochodziło od hurtownika. Nie więcej nie wiem.

Jeżeli jest to standardowy rozmiar to chyba zaryzykuję. Czy te VDS mają ten sam wymiar?

Ponieważ już muszę podjąć decyzję co montować, więc zdecydowałem się na telefon do producenta. Zadzwoniłem i poprosiłem z osobą techniczną, która udzieli mi informacji o tych zamkach. Gość przyznał się bez bicia - produkt był świeży i faktycznie nie wszystko udało im się wychwycić. Zamki nie wyciągały zapadki. Konstrukcja została poprawiona i mam śmiało zamawiać. Oczywiście gdyby wystąpiły problemy, zawsze mogę skorzystać z prawa do reklamacji. Przypomnę, że są także prawa związane z rękojmią - wymiana produktu.

Zadzwoniłem do stolarza i montujemy LOB. Moje drzwi i tak już będą drogocenne, więc nie chcę płacić dodatkowych 70zł za VDS.

Mam jeszcze pytanie odnośnie zawiasów - wybrałeś te chowane (niewidoczne)?

Jeśli tak to jakie?

Proszę także podaj cenę za jaką uda CI się kupić zamki LOB.

Kubica 6200 czyli te mniejsze - 95mm ale wykonane z metalu a nie polyglass'u.

LOB-a i zawiasy zakupi stolarz. Wskazałem mu Spartę jako hurtownię oferującą bardzo przyzwoite ceny. Niższe niż jego lokalne źródło zaopatrzenia.

Gość z LOB-a mówił, że można zamawiać u nich, ale nie chce mi się akurat kombinować, bo ile można zyskać przy 30zł/szt? 2zł? Przy 9 drzwiach to tylko 18zł. Co innego 70 różnicy między VDS i LOB.

Zapomniałem stolarza pytać co z klamką - czy każda pasuje? Z tego co mi się kojarzy - zamek nie ma sprężyny, więc musi ją mieć chyba klamka.

• 2 months później...
Witam,

zawias chowanych nie polecam maja bardzo mała regulację, za to przy drzwiach bezfelcowych polecam zamki magnetyczne - nie widać tej blachy na futrynie po zamknięciu drzwi :)

to taka moja wstawka z doświadczenia.

A możesz zdradzić jakiego typu są to doświadczenia?

Zawiasy chowane posiadaję jednak w ogóle jakąś regulację. Normalne zawiasy do drzwi bezfelcowych nie posiadają żadnej regulacji i dlatego gość stwierdził, że się nie podejmuje.

• 2 months później...
Witam,

zawias chowanych nie polecam maja bardzo mała regulację, za to przy drzwiach bezfelcowych polecam zamki magnetyczne - nie widać tej blachy na futrynie po zamknięciu drzwi :)

to taka moja wstawka z doświadczenia.

nie zgodzę się, wszystko zależy od producenta,

zwykle najtańsze, chińskie zawiasy nie mają możliwości regulacji. Jeżeli jednak zdecydujemy się na porządne zawiasy włoskie czy niemieckie to takie będą miały regulacje i to w trzech płaszczyznach (wysokość, szerokość, głębokość), a ich cena wcale nie będzie większa. wystarczy wklepać w wyszukiwarkę "zawiasy bezfelcowe" a wyświetli się pełna gama takich zawiasów.

Pamiętajmy, że drzwi nie zmieniamy co dwa lata, więc przede wszystkim powinno zależeć nam na jakości.

Edytowane przez skrabek
błędy

• 7 months później...