Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

koszty robocizny przy zakładaniu siatki

orzel62

Recommended Posts

• 10 months później...
Uwielbiam to forum! Człowiek zakłada konto żeby się czegoś dowiedzieć, oczekuje pomocy więc pisze pierwszy post, a tutaj proszę - dwie pierwsze odpowiedzi są dla niego wyjątkowo wyczerpujące...

Za to trzecia okazała sie bardzo pomocna?

Moja wypowiedz nie miała bezpośrednio pomóc założycielowi tematu, tylko zwrócić uwagę na niepotrzebne wypowiedzi zaśmiecające forum. Teraz pewnie jakiś jeden bystry odpowie, że właśnie ja też to robię, ale gdyby sam kiedyś spróbował "dokopać się" odpowiedzi na pozornie proste pytanie, czytając przy okazji 100 różnych wypowiedzi jak te powyżej, to sam zrozumie, że to jest właśnie bezsensowne zaśmiecanie forum!

Uwielbiam to forum! Człowiek zakłada konto żeby się czegoś dowiedzieć, oczekuje pomocy więc pisze pierwszy post, a tutaj proszę - dwie pierwsze odpowiedzi są dla niego wyjątkowo wyczerpujące...

Za to trzecia okazała sie bardzo pomocna?

Moja wypowiedz nie miała bezpośrednio pomóc założycielowi tematu, tylko zwrócić uwagę na niepotrzebne wypowiedzi zaśmiecające forum. Teraz pewnie jakiś jeden bystry odpowie, że właśnie ja też to robię, ale gdyby sam kiedyś spróbował "dokopać się" odpowiedzi na pozornie proste pytanie, czytając przy okazji 100 różnych wypowiedzi jak te powyżej, to sam zrozumie, że to jest właśnie bezsensowne zaśmiecanie forum!

Trudno się z tym nie zgodzić, ale jeśli 30% odpowiedzi będzie opisywać bezsens tych 66% to znajdowanie porad będzie jeszcze trudniejsze. Forum jest dla ludzi, a nie tylko dla inżynierów (którzy też lubią się pośmiać i mają humory). Żeby nie było, że znów zaśmiecam to sądzę, że przy takich płatnościach jak ma autor wątku należy określić (przed pracą) lub obliczyć ilość roboczogodzin spędzonych przez pracownika i pomnożyć przez stawkę uzależnioną od jakości, wymagań, rejonu doliczając koszty dodatkowe (np. dojazdy). Nic więcej sensownego nie można podpowiedzieć.

• 4 weeks później...
U sąsiada firma stawiała płot z siatki za 70 zł od metra bieżącego (robocizna + materiał).Jeżeli sam kupiłeś materiał to oblicz cenę robocizny tejże firmy i zależnie od efektów działalności chłopaków i własnej oceny trudności robót (kopali w glinie?) ustal wartość ich pracy. Z mężem stawialiśmy ogrodzenie sami, więc dla mnie każdy metr jest wart krocie. ;)

Może chłopaki szybkie i pracowite dadzą się skalkulować za godzinę roboty? Jeżeli wyrobili się w szybko (łatwo im szło) i nie było ich więcej niż 3, a o pracę w okolicy niełatwo, to mogą być zadowoleni i z 10 zł od metra.

może warto samemu zrobić ?

jak ziemia orna, kupuję odpowiednie wiertło w hipermarkecie i działamy :wink:

święci garnków nie lepią, a znowu takie grodzenie to nie jest taka trudna sprawa.

Ja właśnie się przymierzam do grodzenia na wiosnę.

ale nawet nie dam 10 zł za metr, sam będę grodził. :wink:

może warto samemu zrobić ?

jak ziemia orna, kupuję odpowiednie wiertło w hipermarkecie i działamy :wink:

święci garnków nie lepią, a znowu takie grodzenie to nie jest taka trudna sprawa.

Ja właśnie się przymierzam do grodzenia na wiosnę.

ale nawet nie dam 10 zł za metr, sam będę grodził. :wink:

Trzeba mieć czas i siłę. ;)