G0KAZIK 11.02.2008 11:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Lutego 2008 Chcę zbudować garaż dwustanowiskowy z pomieszczeniem gospodarczym, razem około 70m. Mam projekt i pozwolenie na budowę. Bedę budowal go sam (system gospodarczy). Czy muszę mieć kierownika budowy? Czy moge sam wpisać się jako kierownik budowy? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Trociu 11.02.2008 11:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Lutego 2008 Chyba niestety jesteś zmuszony na KB, no chyba że masz odpowiednie uprawnienia, żeby prowadzić dziennik. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
retrofood 11.02.2008 12:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Lutego 2008 Poczytaj Prawo Budowlane.Znajdziesz w necie bez trudu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Trociu 11.02.2008 13:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Lutego 2008 Poczytaj Prawo Budowlane. Znajdziesz w necie bez trudu. Tak właśnie korzystając z chwili przeglądam PB pod kątem kierownika budowy. Na razie z tego co widzę, to precyzuje dość sporo co KB musi, może, powinien robić. Ale dodatkowo: Art. 42. 1. Inwestor jest obowiązany zapewnić: objęcie kierownictwa budowy (rozbiórki) lub określonych robót budowlanych oraz nadzór nad robotami przez osobę posiadającą uprawnienia budowlane w odpowiedniej specjalności. PB precyzuje, że w procesie budowy udział bierze inwestor (Ty) i KB [art. 17.]. Dodatkowo inwestor musi zapewnić objęcie obowiązków przez KB [Art. 18]. Jedyne obostrzenia, które znalazłem to niemożność łącznego sprawowania funkcji KB i inspektora nadzoru inwestorskiego [Art. 24.]. Ale nic nie pisze, że inwestor nie może być KB. To tak jakby być obrońcą w swojej sprawie chyba. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts