cchannelii 26.08.2003 08:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Sierpnia 2003 WITAM JESTEN NA ETAPIE KOTŁOWNI. Chcę zdecydować się na zakup pieca Buderus. Proszę o opinię jeśli ktoś coś na ten temat wie. Spory wydatek więc wszystkie informacje mile widziane. A może ktoś ma lepsze propozycje ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tom soyer 26.08.2003 08:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Sierpnia 2003 WITAM JESTEN NA ETAPIE KOTŁOWNI. Chcę zdecydować się na zakup pieca Buderus. Proszę o opinię jeśli ktoś coś na ten temat wie. Spory wydatek więc wszystkie informacje mile widziane. A może ktoś ma lepsze propozycje ? stojace piece zeliwne (z takim najczesciej sie spotkalem) sa warte swoich pieniedzy - trudno mi jednak porownywac bo najczesciej mialem doczynienia z "mlodymi" kotlowniami a wtedy buderus raczej nie wyroznia sie. jednak ja widze takze duzo zalet w bardzo dobrze opracowanym sterowniku kotla wraz z pogodowka. daje w prosty sposob olbrzymie mozliwosci dopasowania parametrow pracy kotlowni do indywidualnych upodoban. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dominos130 30.09.2003 13:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Września 2003 Posiadam juz drugi sezon Buderusa-stojącego, zeliwnego z zasobnikiem. Jestem bardzo zadowolony. Nalęzy zwrócic uwagę na automatykę. Ja wybrałem rozwiązanie z dwoma mieszaczami, myslałem, ze podrozyłem sprawę, lecz po dwóch sezonach utwierdziłem sie w słuszności swojej decyzji. Jeszcze jedno: oprócz pogodówki pomyśl także o czujnikach pokojowych dla każdego systemu, podłogowego i tradycyjnego. Wierz mi, kolosalne oszczędności. Na wszelkie pytania chętnie odpowiem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomasz M. 30.09.2003 16:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Września 2003 A jaka jest funkcja drugiego mieszacza? Jeden, jak mi się zdaje (jako zupełnemu laikowi), umożliwia podanie różnych temperatur na podłogówke i grzejniki, a drugi? Czy możesz opisać bliżej swój układ, razem ze sterowaniem? Interesuje mnie to, bo u mnie może wyjść coś podobnego - myślę o kotle stojącym z zasobnikiem - producent jeszcze do decyzji - na dole ma być podłogówka, oprócz sypialni, na górze grzejniki w pokojach, podłoga w łazience. Projektant proponuje dodatkowy "unibox" (to chyba rodzaj mieszacza), do łazienki na górze, żeby można było mieć ciepłą podłogę kiedy napalę w kominku i czujnik wyłączy mi podłogę w salonie na dole. Regulacja pogodowa też ma być. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 01.10.2003 11:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Października 2003 Polecam Ci jednak Buderusa, chociażby ze względu na niewielką ale zawsza, przewagę cenową nad konkurentami- dobrymi konkurentami. A co do instalacji, to opiszę Ci moją, pokazaną zresztą w instrukcji. Mieszacz generalnie służy do podmieszania wody ciepłej z zimną w celu utrzymania temperatury.np odpowiedniej, nie za gorącej, w ogrzewaniu podłogowym. Są oczywiście prostsze sposoby zasilania podłogówki: jak zasilanie od powrotu grzejnika czy zawór RTL, to oczywiście funkcjonuje, ale z doświadczenia moich znajomych komfort cieplny jest żaden, o możliwościach regulacji nie wspomnę. Więc potrzebujesz kocioł, oczywiscie z zasobnikiem oraz autoamtyką z przynajmniej jednym mieszaczem. Ja zdecydowałem się na automatykę z dwoma mieszaczami, drugi założony jest na obiegu z grzejnikami. Tu oczywiście nie ma niebezpieczeństwa przegrzenia obiegu, ale czasem nie potrzeba zbyt gorącej wody w grzejnikach, do tego własnie służy drugi mieszacz. Oczywiście popgodowy regulator temp , najlepiej na północnej ścianie domu. Służy on generalnie do optymalizacji mocy pracy kotła. Nie odczuwasz tego fizycznie w pomieszczeniu, jednak finanasowo w kieszeni tak. Pomaga on równiez uczyc się automatyce o bezwładności Twojego budynku itd. Aby w pełni odczuc komfort zainstalowałem dwa czujniki temp pokojowej. Pierwszy wyłącza podłogówkę W stołowym pokoju mam kominek i wokół jest podłogówka. Nie umieszczałem tam jednak tego czyjnika, ponieważ zbyt szybko wyłączałby całą podłogówkę ze względu na ciepło z kominka. Ucierpiałyby na tym inne pomiesczenie z ogrzewaniem podłogowym. Czujnik ten umieściłem w holu pośrednio połączonym ze stołowym. Jeżeli tam osiągnięta jest własciwa temperatura, czujnik wyłącza cały obieg podłogówki. Drugi czujnik, tym razem wyłączający obieg z grzejnikami umieściłem w pokoju dziecka, ono tam często przebywa. I znów kiedy temperatura osiągnie np 21 czujnik wyłacza cały obieg z grzejnikami. Ważne! W tym pomieszczeniu zawór termostatyczny na grzejniku jest niewskazany, jeżeli jest, to powinien byc odkrecony na "maksa" Chodzi o to, zeby on nie sterował czujnikiem, ale czujnik sterował całym obiegiem. Te dwa czujniki pozwoliły oszczędzic mi ok 80 zł miesięcznie za gaz płynny. Dom 130m2 , parterowy. Długo można opisywać, ale jak masz jakies pytania to służę pomocą.Tomek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts