Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Jaki strop polecacie

Recommended Posts

Nie mam juz tych wszystkich zakladek ze stanu surowego a nie chce mi sie szukac.Powedz czy masz pomieszczenia na garazem czy innymi ktore w przyszlosci beda mniej ogrzewane jak masz to wal terive bo to sa oszczednosci. Jak nie to wylewki ale z koleji kupa czasu minie az to uzyska wlasciwosci w tych temp... Sluchaj u mnie juz planowalem wylewanie / mimo ze mam garaz w bryle/ ale wole miec cieplo w nozki :wink: a pozatym za zmiane stropu to trzeba zaplacic i czy warto wydac kase na zmiany jak potem bedziesz mial jakies oszczednosci to juz nie beda oszczednosciami w pelni slowa tego znaczeniu. Dawaj Terive i koczymy watek. Chyba ze poczekasz za innymi bo poki co to maly ruch tu mamy/. Potem wpadnij na kawe lb piwko do GRUP BUDUJACYCH

mam obydwa rodzaje stropów w swoim domu

Teriva jest cieplejsza ale głośna

chodząc po niej słychać dudnienie

przy monolicie nie ma tego problemu

Pod posadzka bedzie 6 cm styropianu + panele Mysle ze to powinno go wyciszyc

no nie wiem

ja mam 3 cm styro i 5-6 cm wylewki

różnica jest diametralna przy chodzeniu

.......

chodząc po niej słychać dudnienie

przy monolicie nie ma tego problemu

Ja z monolitu nie jestem zadowolony ze względu na właśnie efekt dzwonu zygmunta.

Dlatego teraz na strop nie kładłem "garów" z ogromną pustką( bo też chodzi sie po pudle rezonansowym)tylko te:

http://www.wienerberger.pl/images/db/srref/1125679499881.jpg

dlaczego nikt nie proponuje stropu z płyt kanałowych tzw.zeranskich?

ja taki mam i wyszedł mnie bardzo tanio...46zł/m2 netto...+7%VAT.do tego koszt dzwigu za 3godz 200zł do całego kosztu stropu trzeba doliczyc jeszcze koszt wienca czyli beton+zbrojenie.

Zaleta tego stropu jest szybkosc bo całosc prac zwiazanych ze stropem trwała 3dni..ale kazdego dnia po kilka godzin (układanie płyt 3godz,zbrojenie 1 dniowka i zalanie wienców z 1-2 godz) i odrazu mozna murowac sciany i obciazac strop.

wad tego stropu narazie nie widze(w bloku tez taki mam i był ok tylko był krzywo połozony ale to norma w blokach z lat 70)

@EDZIO I ZIBI dzięki za namiary, widzę że u mnie w mieście jest przedstawiciel nawet :)

@Krzysztofik jak sie sprawuje taki strop (akustyka itp) ?

Tak mi się jeszcze przypomniało. Czy nie stoi nic na przeszkodzie montując taki strop przy ścianach z BK ?

Pozdrawiam.

Ten strop kładłem na ściany z BK 24.

Faktycznie wybierałem między terivą a płytami żerańskimi, które w moim przypadku wychodziły drożej ze wzgledu na grubość i rozpiętość.

Jeśli chodzi o akustyke to jest to na razie niesprawdzalne.

Brakuje troche ścian działowych :wink: