Krzysztof 15.03.2002 08:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Marca 2002 Witam Was! Zastanawiam się gdzie lepiej zamontować skrzynkę z licznikiem gazu ziemnego oraz skrzynkę z licznikiem energii elektrycznej.Zastanawiam się aby zamontować je w ogrodzeniu, a nie jak robi to większość na budynku! Co o tym sądzicie? Jakie są wady i zalety? Liczę na burzę mózgów! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ArtMedia 15.03.2002 09:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Marca 2002 Witam serdecznie. Chyba bardziej estetycznie jest zrobic w ogrodzeniu. Tyle, że w przypadku przyłącza elektrycznego, skazujesz się w ten sposób na jego droższą wersję (kablowe), która wymaga projektu, uzgodnień ZUD itd.Z gazowym jest podobnie, tyle, że niezależnie od wersji potrzebny jest projekt. Niestety w moim przypadku i tak na budynku będzie musiała sie znaleźć mała skrzynka z zaworem głównym. Mimo, iż od wcinki do ściany budynku jest tylko 5m. mój "gazownik" twierdzi, że nie można zrobic zaworu głównego w skrzynce w ogrodzeniu?!? W "Ładnym Domu" pisali ostatnio, że można jeśli odległość ta nie przekracza 10m. Muszę jeszcze zapytać w swojej gazowni.Robie w ogrodzeniu, ale trzeba pamiętać, że nie zawsze się da! Niektóre instalacje mogą kolidować. Ja ledwo poupychałem wszystko pod ziemią. Sebastian. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Frankai 15.03.2002 09:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Marca 2002 Co do estetyki, to wydaje mi się, że ja mam lepiej i nie podobają mi się skrzynki w ogrodzeniu.No więc tak: skrzyna elektryczna jest u sąsiada - mamy podwójną. Sąsiad cofnął sobie wjazd i ustawił ją bokiem do ulicy, więc też mu nie szpeci. Skrzynka z przyłączem do gazu, mam na budynku, ale ... od tyłu i to tak, że nie widać jej od części wypoczynkowej ogrodu. Rzekomo trzeba dawać w ogrodzeniu (nie wiedziałem o 10m; ja mam mniej więcej 12m od rurociągu), ale ponieważ rurociąg idzie przez moją działkę, to po rozmowie z kierownikiem gazowni zgodził się na taką lokalizację. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aziel 15.03.2002 09:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Marca 2002 Skrzynkę elektryczną mam wolnostojącą, z zamiarem wbudowania jej w ogrodzenie. Trochę obawiam się że wandale upodobają sobie okienko na licznik, ale od pewnego czasu okoliczna dyskoteka padła, więc ten argument trochę stracił na znaczeniu.Gazu w okolicy brak, więc ten problem mam z głowy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
krzysztofj 15.03.2002 09:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Marca 2002 Jeśli chodzi o prąd zależy to od warunków ZE. U mnie jest tak: jeśli przyłącze napowietrzne to skrzynka z licznikiem może byc na ścianie (zewnetrznej - kiedyś mogła być wewnątrz, teraz nie), jeśli kablowe to w ogrodzeniu. Kabel od skrzynki na własny koszt, czasem jest to sporo, bo ZE stawia czasem jedno złącze z pomiarami dla kilku sąsiadów.Nie wiem jak jest z gazem - ale w okolicy widzę wielkie żółte skrzynie z głównym zaworem gazu na ścianach lub w ogrodzeniu. Wydaje mi się, że łatwiej wkomponowaś taką skrzynię w ogrodzenie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts