Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

świerk pospolity - problemy.

Recommended Posts

Natomiat polecam gorąco zywopłot z buka. Dostałam od znajomego leśnika kwalifikowane sadzonki i posadziłam 40 m "na mijankę" . Zeschłe liście pozostają na całą zimę, co zapewnia zasłonę przez cały rok.

Pozdrawiam z lasów świętokrzyskich.

A jakie to są te kwalifikowane sadzonki buka? :)

Na czym ta kwalifikacja polega?

..

Te 45 swierków to takie młode 50 cm drzewka bez obciętych wierzchołków :D Jedno mam tylko takie drzewko ok 2 metrowe, które ma przycięty wierzchołek. Mam bardzo dużą działkę rekreacyjną i chciałam posadzić cos innego niż thuje, które rosną z drugiej strony ale przestraszyliście mnie tym ochojnikiem. Co to za szkodnik i czy zawsze atakuje? Wiec radzicie nie sadzić? A może lepiej posadzic szpaler ze świerków kłujących, ale nigdy takiego nie widziałam? Już sama nie wiem. Doradźcie

.....ale przestraszyliście mnie tym ochojnikiem. Co to za szkodnik i czy zawsze atakuje? Wiec radzicie nie sadzić? ....

To mszyca....

Przy słabym opanowaniu drzewek można ręcznie usuwać zasiedlone, zielone galasy.

http://img175.imageshack.us/img175/1095/galas5mz7.th.jpg

W przypadku dużego zagęszczenia należy opryskać np. preparatem Promanal 60 EC (2%)

Koniecznie należy unikać sadzenia świerka w pobliżu modrzewia!!

I dlatego kłujący lepszy. Warunek jest jeden- roślina światłolubna- czyli prowadzimy w formie trapezu i w miejscu niezacienionym. A jeśli to będzie siewka "srebrnego" to uzyskamy ciekawy efekt- bo praktycznie każda jest ciut inaczej wybarwiona.

widziałam wspaniały żywoplot ze świerka koło pewnego hotelu w Austrii. Aż podeszłam pomacać. Swierk pospolity.

Ochojnika z zywoplotu bedzie łatwo zbierać i palić, bo żywoplot w miare nisko.

Ja z nim walczę od lat 5ciu - co roku wraca. We wsi jest sporo modrzewi, chociaż te najbliższe porażone są oddalone min 150m od nas.

Ochojnik nie rusza u nas ani świerków serbskich, ani srebnych /mam nadzieję, że to nie to samo :wink: /