Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Słup energetyczny na mojej działce

snoopy429

Recommended Posts

Witam

Mam problem i proszę o poradę od czego zacząć.

Nabyłem (darowizna) działkę wraz z budynkiem do remontu. Na mojej działce znajduje sie słup elektryczny mniej wiecej to wyglada tak:

http://www.snoopy.kserkom.com.pl/folio/slup.jpg

(na czerwono to moja działka, czarny prostokąt to dom, a okrągły punkt to właśnie słup). Z moich informacji wynika ze slup byl wkopany w latach 70 i nie było zadnej zgody poprzedniego właściciela (co śmieszniejsze na mapie z roku 1978 słup jest całkowicie w innym miejscu - lewy dolny róg działki - teraz jest na środku). Pytanie od czego zacząć aby ZE zechciał go przestawić ?

Sporo jest na tym forum o słupach (i innych obcych "mediach") na prywatnych działkach. Poszukaj - nie ma sensu po raz kolejny powtarzać rad i orzecznictwa.

Żebyś miał od czego zacząć: zażądaj na piśmie od ZE usunięcia lub przesunięcia linii, zażądaj wskazania podstawy (decyzja administracyjna) umieszczenia słupa w tym miejscu. Potem postępuj wg wskazówek z forum.

P.S. Jeśli w 1978 r. słupa jeszcze w tym miejscu nie było, to znaczy, że ZE jeszcze nie "zasiedział służebności" (30 lat w złej wierze). A więc masz jakieś szanse w sądzie (wykorzystując np. art. 222 kc).