Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

DCP kominkowe w kostce

Robertns

Recommended Posts

Witam serdecznie. Przymierzam się do budowy kominka we właśnie zakupionej kosteczce i w związku z powyższym poszukuję informacji, porad, doświadczeń dotyczących DCP gdzie wentylator tłoczy chłodne powietrze. Metoda ponoć mało popularna ale w kostkach wydaje się jedyna (brak strychu i spłata kredytu na wiele lat poważnie zablokuje możliwości stworzenia takowego ;-)) jeśli chodzi o hałas skuteczna. Byłbym wdzięczny za porady i podpowiedzi jeśli ktoś taki system DCP budował.

Pozdrawiam.

Witam serdecznie. Przymierzam się do budowy kominka we właśnie zakupionej kosteczce i w związku z powyższym poszukuję informacji, porad, doświadczeń dotyczących DCP gdzie wentylator tłoczy chłodne powietrze. Metoda ponoć mało popularna ale w kostkach wydaje się jedyna (brak strychu i spłata kredytu na wiele lat poważnie zablokuje możliwości stworzenia takowego ;-)) jeśli chodzi o hałas skuteczna. Byłbym wdzięczny za porady i podpowiedzi jeśli ktoś taki system DCP budował.

Pozdrawiam.

A możesz rozszyfrować ten skrót DCP. Jak ma się tłoczenie chłodnego powietrza z kominkiem i strychem?

Może DGP - czyli rozprowadzenie gorącego powietrza

Może doprowadzenie powietrza z zewnątrz do kominka

Ale ani jedno ani drugie nie pasuje mi do Twojego opisu.

hmm dzięki za pomoc - pozostaje szukać na forum wypowiedzi Jeża. Miałem nadzieję, że temat jest troszkę szerzej znany.

Jak ma się tłoczenie chłodnego powietrza z kominkiem i strychem?

Jak ogólnie wiadomo w domkach typu KLOCEK nie ma strychów a nie będę ładował wentylatora do wymuszenia obiegu w jednym z pokoi. Pomyślałem więc może nieco naiwnie (?), że jeśli nie ssać to może dmuchać (jak ogólnie wiadomo w domkach typu KLOCEK często bywają piwnice) i trafiłem na maleńką wzmiankę Jeża o "dmuchaniu". Miałem nadzieję, że ktoś może przerabiał to szerzej i podzieli się doświadczeniami. Pozostaje szukać samemu. THX.