matam 11.02.2008 20:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Lutego 2008 Jak wykonać fundament na schody wejściowe. Schody maj być proste 2 stopniowe. Ziemia to piasek. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
EZS 11.02.2008 21:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Lutego 2008 ooo!??? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
szybkaosa 11.02.2008 22:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Lutego 2008 Jak wykonać fundament na schody wejściowe. Schody maj być proste 2 stopniowe. Ziemia to piasek. Ziemia to piasek? No a Mars? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pblochu 12.02.2008 04:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Lutego 2008 1 wykop fundament na głębokość 50-60cm2 wyszaluj stopnie deskami3 przezbrój konstrukcje stopnia (wbrew pozorom opłaci się)4 wylej betonPSPodaj więcej szczegółów to postaram się odpowiedzieć dokładniej Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jadek 12.02.2008 07:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Lutego 2008 1 wykop fundament na głębokość 50-60cm 2 wyszaluj stopnie deskami 3 przezbrój konstrukcje stopnia (wbrew pozorom opłaci się) 4 wylej beton PS Podaj więcej szczegółów to postaram się odpowiedzieć dokładniej 60 cm to stanowczo za mało zwłaszcza w piasku przy mroźnych zimach schody bedą się podnosić do góry nie rób fundamentu tylko wylej schody na glębokość co najmniej 1m zależy od strefy przemarzania i ocieplij Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pablitoo 12.02.2008 07:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Lutego 2008 Bezwzględnie mało . Ja przy swoich schodach zrobiłem stopy fundamentowe na 1,5 metra . Schody półokrągłe , promień 2 metry , trzy stopy fundamentowe , potem szalunek stopni , zbrojenie stopni połaczone ze zbrojeniem wyprowadzonym ze stóp . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
matam 12.02.2008 08:35 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Lutego 2008 Ziemia to piasek? No a Mars? Rzeczywiscie szybka OSA. Moze byc jeszcze glina czy ily. Jezeli wydaje sie ze to nie ma znaczenia to lepiej sie nie odzywac. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
szybkaosa 12.02.2008 08:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Lutego 2008 Ziemia to piasek? No a Mars? Rzeczywiscie szybka OSA. Moze byc jeszcze glina czy ily. Jezeli wydaje sie ze to nie ma znaczenia to lepiej sie nie odzywac. gra słów, nic więcej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
matam 12.02.2008 09:02 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Lutego 2008 1 wykop fundament na głębokość 50-60cm 2 wyszaluj stopnie deskami 3 przezbrój konstrukcje stopnia (wbrew pozorom opłaci się) 4 wylej beton PS Podaj więcej szczegółów to postaram się odpowiedzieć dokładniej 60 cm to stanowczo za mało zwłaszcza w piasku przy mroźnych zimach schody bedą się podnosić do góry nie rób fundamentu tylko wylej schody na glębokość co najmniej 1m zależy od strefy przemarzania i ocieplij Fundament bedzie zrobiony na 1 metrze, szeroki na 40 cm, uzbrojony, plyta na schodach bedzie miala wymiar 200x200 i jeszcze jeden stopien 30 cm. Tak wiec plyta bedzie zachodzila 10 cm. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pblochu 12.02.2008 12:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Lutego 2008 sory owszem powinno być na metr Ale ja zrobiłem na 60 cm U mnie są 3 stopnie - ława budynku ma wysokość 40cm a ścianka fundamentowa jest monolityczna Schody wylałem jako jedno-bryłowe wielki kloc (beton + gruz) z wyrzeźbionymi stopniami, który jedną stroną jest oparty o ławę domu. W ściance fundamentowej nawierciłem otwory pod kątem jakiś 30-40 stopni w stosunku do ławy a w nie wbiłem pręty zbrojeniowe FI 12, które połączyłem ze zbrojeniem stopni ( masa schodów powoduje zakleszczenie pręta w otworze - oczywiście przed jego zgięciem) Do tej pory - lat 11 nic nie pękło terakota się nie odkleja - nic się nie dzieje a więc jest 0k Jeżeli coś jest wykonane niezgodnie ze sztuką - mój błąd, więc nie bierzcie ze mnie przykładu, ale jak już pisałem – wszystko jest 0k (w 2 budynkach) poza tym każdy pisze że elementy posadowienia powinny być zagłębione na metr-czyli poniżej strefy przemarzania -prawda ale w gruntach wysadzeniowych - piach i żwir to nie są grunty tego typu A co z płytą fundamentową też na metr? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts