Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

fundament schody wejściowe

Recommended Posts

1 wykop fundament na głębokość 50-60cm

2 wyszaluj stopnie deskami

3 przezbrój konstrukcje stopnia (wbrew pozorom opłaci się)

4 wylej beton

PS

Podaj więcej szczegółów to postaram się odpowiedzieć dokładniej

60 cm to stanowczo za mało zwłaszcza w piasku przy mroźnych zimach schody bedą się podnosić do góry nie rób fundamentu tylko wylej schody na glębokość co najmniej 1m zależy od strefy przemarzania i ocieplij

1 wykop fundament na głębokość 50-60cm

2 wyszaluj stopnie deskami

3 przezbrój konstrukcje stopnia (wbrew pozorom opłaci się)

4 wylej beton

PS

Podaj więcej szczegółów to postaram się odpowiedzieć dokładniej

60 cm to stanowczo za mało zwłaszcza w piasku przy mroźnych zimach schody bedą się podnosić do góry nie rób fundamentu tylko wylej schody na glębokość co najmniej 1m zależy od strefy przemarzania i ocieplij

Fundament bedzie zrobiony na 1 metrze, szeroki na 40 cm, uzbrojony, plyta na schodach bedzie miala wymiar 200x200 i jeszcze jeden stopien 30 cm. Tak wiec plyta bedzie zachodzila 10 cm.

sory

owszem powinno być na metr :oops:

Ale ja zrobiłem na 60 cm

U mnie są 3 stopnie - ława budynku ma wysokość 40cm a ścianka fundamentowa jest monolityczna

Schody wylałem jako jedno-bryłowe wielki kloc (beton + gruz) z wyrzeźbionymi stopniami, który jedną stroną jest oparty o ławę domu. W ściance fundamentowej nawierciłem otwory pod kątem jakiś 30-40 stopni w stosunku do ławy a w nie wbiłem pręty zbrojeniowe FI 12, które połączyłem ze zbrojeniem stopni ( masa schodów powoduje zakleszczenie pręta w otworze - oczywiście przed jego zgięciem)

Do tej pory - lat 11 nic nie pękło terakota się nie odkleja - nic się nie dzieje a więc jest 0k

Jeżeli coś jest wykonane niezgodnie ze sztuką - mój błąd, więc nie bierzcie ze mnie przykładu, ale jak już pisałem – wszystko jest 0k (w 2 budynkach)

poza tym każdy pisze że elementy posadowienia powinny być zagłębione na metr-czyli poniżej strefy przemarzania -prawda ale w gruntach wysadzeniowych - piach i żwir to nie są grunty tego typu

A co z płytą fundamentową też na metr?