Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

halogeny przy stopniach schodow

agaboBIK

Recommended Posts

Dobrze byloby wiedzieć, bo opraw "schodowych" jest ho,ho,ho... albo i więcej.

Oprawa na 12 czy 230V ? Za szkłem czy źródłem w niszy ? Wbudowana, czy nabudowana? Jaka wielkość oprawy ?

Mieć oprawy nie musisz, dobrze wiedzieć jaki typ,

Troche pytań jest :D :D

Jestem za wyciągnięciem kabelków bez kucia puszek.

Poza tym sporo zależy od wykończenia schodów - czy dasz listwy ozdobne czy nie. U mnie mąż przesuwał i montował kompletnie inne nowe puszki do prostokątnych Ledów o ok. 15 cm w bok i ok. 5 w górę.

Teraz światełka ją ok. 20cm od wylanych schodów.

Niech ci wyciągnie 2 kable (na górze i dole schodów ). W skrzynce zamontuje transformator ( może teraz, może też później). Jak stolarz będzie montował schody to pod stopniami poprowadzisz kable od tego wypuszczonego do poszczególnych ledów. Są takie, które nie potrzebują nawet puszek (jeżeli je wolisz). Czyli wykujesz tylko delikatny rowek na cienki dwużyłowy kabelek od stopnia do miejsca gdzie wywiercisz miejsce na puszkę lub przykleisz leda. Ja mam przyklejane a kabelki ciągnięte do każdego oddzielnie (będę wiedział, który się przepali).

Niech ci wyciągnie 2 kable (na górze i dole schodów ). W skrzynce zamontuje transformator ( może teraz, może też później). Jak stolarz będzie montował schody to pod stopniami poprowadzisz kable od tego wypuszczonego do poszczególnych ledów. Są takie, które nie potrzebują nawet puszek (jeżeli je wolisz). Czyli wykujesz tylko delikatny rowek na cienki dwużyłowy kabelek od stopnia do miejsca gdzie wywiercisz miejsce na puszkę lub przykleisz leda. Ja mam przyklejane a kabelki ciągnięte do każdego oddzielnie (będę wiedział, który się przepali).

A mozesz umieścić jakieś zdjęcie? widzialam tylko schody z halogenkami a tez czytalam że LED byłyby lepsze, nie wiem tylko czy wizualnie efekt ten sam:)

U mnie wygląda to tak:

http://images29.fotosik.pl/157/d5e0c61306471d45med.jpg

http://images26.fotosik.pl/157/2147d677e161e1a5med.jpg

Ten czarny kabelek ma być właśnie do oświetlenia, ale nie mam pewności czy tak będzie dobrze. Wytłumaczyłam elektrykowi o co mi chodzi i ma być dobrze ale coraz więcej sceptycyzmu mam do roboty "fachowców".

U mnie wygląda to tak:

http://images29.fotosik.pl/157/d5e0c61306471d45med.jpg

http://images26.fotosik.pl/157/2147d677e161e1a5med.jpg

Ten czarny kabelek ma być właśnie do oświetlenia, ale nie mam pewności czy tak będzie dobrze. Wytłumaczyłam elektrykowi o co mi chodzi i ma być dobrze ale coraz więcej sceptycyzmu mam do roboty "fachowców".

Ładnie wylane schody. Gratuluję

Kabelek może być pod warunkiem że halogenki będą o mocy 10W, bo sumaryczne obciążenie i tak będzie istotne dla przekroju tego kabla.

Większa moc nie jest zalecana, bo to światełko ma być dyskretne, to nie pas startowy.

U nas wysokość opraw nad stopniami wynosi ok. 25cm. Już na etapie robienia instalacji wybraliśmy żółte ledy (wśród tych na 230V nie było aż takiego wyboru wzorów) i wkuliśmy pasujące puszki w ścianę. Wydaje mi się, że modele na 230V są głębsze niż na 12V.

Teraz dają stonowane, ciepłe światło dyskretnie oświetlając bieg schodów.

Jedną oprawę musieliśmy zlikwidować, bo nie wzięliśmy pod uwagę, że jak się stoi na dole schodów, to oprawa nad spocznikiem jest dokładnie na wysokości wzroku - nieźle dawała po oczach! :roll:

• 4 weeks później...

Jaki wybrałeś kolor światła?Chcielibyśmy zamontować ledy nad kominkiem-białe,ale obawiam się czy światło nie będzie za zimne?

Bogusia

• 4 weeks później...
U nas wysokość opraw nad stopniami wynosi ok. 25cm. Już na etapie robienia instalacji wybraliśmy żółte ledy (wśród tych na 230V nie było aż takiego wyboru wzorów) i wkuliśmy pasujące puszki w ścianę. Wydaje mi się, że modele na 230V są głębsze niż na 12V.

Teraz dają stonowane, ciepłe światło dyskretnie oświetlając bieg schodów.

Jedną oprawę musieliśmy zlikwidować, bo nie wzięliśmy pod uwagę, że jak się stoi na dole schodów, to oprawa nad spocznikiem jest dokładnie na wysokości wzroku - nieźle dawała po oczach! :roll:

Maggie możesz napisać gdzie dostałaś żółte LEDy też takich szukam.