agaboBIK 11.02.2008 21:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Lutego 2008 pomocy oświeccie mnie bo szukam i szukam i nie znajduję musze podac elaktrykowi na jakiej wysokości nad stopniem maja znajdowac sie moje halogenki...i moze mi troche podpowiecie ....jakie macie te światełka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Maggie 11.02.2008 21:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Lutego 2008 Halogeny mocno się nagrzewają, do oświetlenia stopni schodów mam LED-y Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
agaboBIK 11.02.2008 22:09 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Lutego 2008 dzieki za odpowiedz ..a na jakej wysokosci...elektryk troszke mi je odradzal ale uparlam sie podobaja mi sie tyle ze niewiele mam o nich pojecia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
2112wojtek 11.02.2008 22:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Lutego 2008 25-30cm w zależności od rodzaju oprawy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rogbog 11.02.2008 22:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Lutego 2008 Ja też w tym temacie.Czy halogeny macie umieszczone w ścianie-nad schodami czy w drewnie (cokołach przy schodach)?Bogusia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
agaboBIK 11.02.2008 22:31 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Lutego 2008 25-30cm w zależności od rodzaju oprawy. hmm... no tak ale ja jeszcze nie mam oprawy.. czyli juz musze wiedziec....mam nadzieje ze nie musi to byc jakas specjalna oprawa Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
izat 11.02.2008 22:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Lutego 2008 na etapie robienia elektryki proponuję zostawić same kabelki bez puszkowaniai tak zapewne trzeba będzie je lekko przesuwać, więc po co kuć ....poza tym jak nie wiesz jakie będą oprawy to nie wiadomo jakie puszki i czy w ogóle będą potrzebne Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
2112wojtek 11.02.2008 22:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Lutego 2008 Dobrze byloby wiedzieć, bo opraw "schodowych" jest ho,ho,ho... albo i więcej. Oprawa na 12 czy 230V ? Za szkłem czy źródłem w niszy ? Wbudowana, czy nabudowana? Jaka wielkość oprawy ? Mieć oprawy nie musisz, dobrze wiedzieć jaki typ, Troche pytań jest Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dabell 12.02.2008 08:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Lutego 2008 Jestem za wyciągnięciem kabelków bez kucia puszek.Poza tym sporo zależy od wykończenia schodów - czy dasz listwy ozdobne czy nie. U mnie mąż przesuwał i montował kompletnie inne nowe puszki do prostokątnych Ledów o ok. 15 cm w bok i ok. 5 w górę. Teraz światełka ją ok. 20cm od wylanych schodów. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dareks 12.02.2008 09:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Lutego 2008 Niech ci wyciągnie 2 kable (na górze i dole schodów ). W skrzynce zamontuje transformator ( może teraz, może też później). Jak stolarz będzie montował schody to pod stopniami poprowadzisz kable od tego wypuszczonego do poszczególnych ledów. Są takie, które nie potrzebują nawet puszek (jeżeli je wolisz). Czyli wykujesz tylko delikatny rowek na cienki dwużyłowy kabelek od stopnia do miejsca gdzie wywiercisz miejsce na puszkę lub przykleisz leda. Ja mam przyklejane a kabelki ciągnięte do każdego oddzielnie (będę wiedział, który się przepali). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gabsien 12.02.2008 13:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Lutego 2008 Niech ci wyciągnie 2 kable (na górze i dole schodów ). W skrzynce zamontuje transformator ( może teraz, może też później). Jak stolarz będzie montował schody to pod stopniami poprowadzisz kable od tego wypuszczonego do poszczególnych ledów. Są takie, które nie potrzebują nawet puszek (jeżeli je wolisz). Czyli wykujesz tylko delikatny rowek na cienki dwużyłowy kabelek od stopnia do miejsca gdzie wywiercisz miejsce na puszkę lub przykleisz leda. Ja mam przyklejane a kabelki ciągnięte do każdego oddzielnie (będę wiedział, który się przepali). A mozesz umieścić jakieś zdjęcie? widzialam tylko schody z halogenkami a tez czytalam że LED byłyby lepsze, nie wiem tylko czy wizualnie efekt ten sam:) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gamiga 12.02.2008 13:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Lutego 2008 U mnie wygląda to tak:http://images29.fotosik.pl/157/d5e0c61306471d45med.jpghttp://images26.fotosik.pl/157/2147d677e161e1a5med.jpgTen czarny kabelek ma być właśnie do oświetlenia, ale nie mam pewności czy tak będzie dobrze. Wytłumaczyłam elektrykowi o co mi chodzi i ma być dobrze ale coraz więcej sceptycyzmu mam do roboty "fachowców". Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
agaboBIK 12.02.2008 17:10 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Lutego 2008 no tak pomału mi śie rozjaśnia....a może podpowiecie jakie światełka schodowe są w miarę dobre może jakieś zdjątka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
krzysztofh 12.02.2008 18:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Lutego 2008 U mnie wygląda to tak: http://images29.fotosik.pl/157/d5e0c61306471d45med.jpg http://images26.fotosik.pl/157/2147d677e161e1a5med.jpg Ten czarny kabelek ma być właśnie do oświetlenia, ale nie mam pewności czy tak będzie dobrze. Wytłumaczyłam elektrykowi o co mi chodzi i ma być dobrze ale coraz więcej sceptycyzmu mam do roboty "fachowców". Ładnie wylane schody. Gratuluję Kabelek może być pod warunkiem że halogenki będą o mocy 10W, bo sumaryczne obciążenie i tak będzie istotne dla przekroju tego kabla. Większa moc nie jest zalecana, bo to światełko ma być dyskretne, to nie pas startowy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Maggie 13.02.2008 06:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Lutego 2008 U nas wysokość opraw nad stopniami wynosi ok. 25cm. Już na etapie robienia instalacji wybraliśmy żółte ledy (wśród tych na 230V nie było aż takiego wyboru wzorów) i wkuliśmy pasujące puszki w ścianę. Wydaje mi się, że modele na 230V są głębsze niż na 12V. Teraz dają stonowane, ciepłe światło dyskretnie oświetlając bieg schodów. Jedną oprawę musieliśmy zlikwidować, bo nie wzięliśmy pod uwagę, że jak się stoi na dole schodów, to oprawa nad spocznikiem jest dokładnie na wysokości wzroku - nieźle dawała po oczach! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dareks 13.02.2008 06:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Lutego 2008 I połączenie równoległe a nie szeregowe. Przy szeregowym jeden przepalony led spowoduje, że wszystkie nie będą się świeciły ( który wymienić ? ). Przy równoległym pozostałe będą się świecić. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dareks 13.02.2008 07:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Lutego 2008 http://www.led.skoff.com.pl/pl/0,3/przyklady-zastosowania.html http://images27.fotosik.pl/157/b1dfea946eb2572dm.jpg To nie moje schody. Ja wybrałem z oferty tej firmy model stick rueda Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
arletta78 13.02.2008 09:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Lutego 2008 hmmmm ja jeszcze nie mam światła na klatce musze biegać ze świecą Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rogbog 08.03.2008 20:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Marca 2008 http://www.led.skoff.com.pl/pl/0,3/przyklady-zastosowania.html http://images27.fotosik.pl/157/b1dfea946eb2572dm.jpg To nie moje schody. Ja wybrałem z oferty tej firmy model stick rueda Jaki wybrałeś kolor światła?Chcielibyśmy zamontować ledy nad kominkiem-białe,ale obawiam się czy światło nie będzie za zimne? Bogusia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
maro74 03.04.2008 10:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Kwietnia 2008 U nas wysokość opraw nad stopniami wynosi ok. 25cm. Już na etapie robienia instalacji wybraliśmy żółte ledy (wśród tych na 230V nie było aż takiego wyboru wzorów) i wkuliśmy pasujące puszki w ścianę. Wydaje mi się, że modele na 230V są głębsze niż na 12V. Teraz dają stonowane, ciepłe światło dyskretnie oświetlając bieg schodów. Jedną oprawę musieliśmy zlikwidować, bo nie wzięliśmy pod uwagę, że jak się stoi na dole schodów, to oprawa nad spocznikiem jest dokładnie na wysokości wzroku - nieźle dawała po oczach! Maggie możesz napisać gdzie dostałaś żółte LEDy też takich szukam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts