Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

halogeny przy stopniach schodow

agaboBIK

Recommended Posts

Maro - ja kupowałam prostokątne ledy o ciepłym świetle na 230V na Allegro :-) - te same (firma Apollo) kosztowały w sklepie 30zł więcej / szt :-).

Musisz się dopytać sprzedawcy , część pisze już w opisie czy to zimne czy ciepłe.

Dzieki, jak sie mieszka już na nowym?, pewnie super :) , ja jestem dopiero na etapie tynków.

Może jakieś fotki bym wyprosił na priva. :wink: Moją pistację mozesz zobaczyc w stopce.

Pozdrawiam.

A mozesz umieścić jakieś zdjęcie? widzialam tylko schody z halogenkami a tez czytalam że LED byłyby lepsze, nie wiem tylko czy wizualnie efekt ten sam:)

http://images31.fotosik.pl/210/5e1784734625c378m.jpg

http://images27.fotosik.pl/191/2d9ce4b3f64754edm.jpg

http://images30.fotosik.pl/192/ba1eff86b1ce3d00m.jpg

http://images34.fotosik.pl/210/f7c97eb67b0f3ee2m.jpg

Schody jeszcze nie są skończone (poręcz), no i trzeba zamalować ślady po kabelkach.

Ledy są przyklejone cekolem.

ja miałam normalnie poprowadzone pod halogeny...kupiłam nawet z transformatorem...I zmieniliśmy praktycznie podczas montowania..Wciaz nie dawało mi spokoju, ze sa takie:niepasujące"do schodow...A halogeny dałam do łaznieki.

problem z ledowymi jest taki,ze cały czas , nawet jak sa wyłaczone dają minimalne swiatło.podobno tak juz bedzie..rozmostkowali mi kontakty, i nic to nie pomogło..one podobno zawsze pobierają minimalna ilosc prądu..

Czy inni tez tak mają???Ciekawe!! :-?

jak są wyłączone, rozwarty obwód to czym mają świecić, ewentualnie przez jakiś czas mogą się rozładowywać kondensatory w zasilaczu

• 5 months później...
Jedną oprawę musieliśmy zlikwidować, bo nie wzięliśmy pod uwagę, że jak się stoi na dole schodów, to oprawa nad spocznikiem jest dokładnie na wysokości wzroku - nieźle dawała po oczach! :roll:

No ale w zależności od wzrostu zawsze któreś będzie świeciło komuś w oczy, nie? To tak mocno daje? Czy ja czegoś nie rozumiem? :roll:

chyba jakas staroświecka jestem, bo nie widzę sensu podświetlania schodów ledami...

staroświecka chyba nie :lol:

bo wiekszosc starszych osób jest zachwycona takim rozwiazaniem

z pewnościa, tak jak wnętrzami w stylu loftu, brakiem firanek w oknach ;)

Natomiast trudno mi uwierzyć w to, że ktoś nie widzi sensu

bo podobać nie musi sie kazdemu :wink:

widze sens oswietlenia schodów, ale dom to nie pas startowy, variete tez nie

Jestem straszną konserwą i juz ;)

zgadzam sie, że w niektórych domach robi sie pasy startowe :lol:

w moim przypadku ledy umiescilismy co 3 stopien i zdecydowalismy sie na umieszczenie ich jeszcze w komunikacji na górze,

mam małe dzieci, których sypialnie nie znajduja sie w najblizszym sasiedztwie ani lazienki ani naszej sypialni :roll:

poza tym za nim dzieciaki zasną, często urządzają pielgrzymki

a to siusiu, a to piciu :lol:

mam w nawyku kazdej nocy zagladac do nich i sprawdzac czy nie uciekły ;),

nikt nie lubi fundowac sobie wtedy górnego swiatła w oczy :wink:

tak wiec jesli chodzi o funkcjonalnosc to ja jestem zachwycona, od strony wizulanej jest mi to obojetne :lol:

Malmuc a jak wyglądają te Twoje oświetlenia "dziecinne" w hallu? Fotki wysoce wskazane :D

takie one "dziecinne" jak i "mamine", chyba najwiecej myszkuje nocą po korytarzach :lol:

obiecuje zrobic jakies fotki, z okresu realizacji wrzucałam c :cry: oś u efilo

Trzymam Cię za słowo :D

A u efilo w tym gąszczu jak mam się odnaleźć, jeszcze z takim "szybkim" łączem? :cry: :wink:

Ja chyba czegoś nie kaman :oops: ......

powiedzcie mam porobione już puszki przy schodach miały byc halogeny czy moge zamiast nich zamontować teraz LED czy usi być do nich jakis zasilacz czy wystarczy kupic pojedyncze i podłączyć do puszki. Bo jak zasilacz to musze go gdzieć schować w ścianie tak czy nie :roll:

pozdrowionka

• 5 weeks później...
Ja mam juz poprowadzone kable przy schodach (trochę za nisko mi się wydaje, ale może się mylę) teraz zależy mi na tym, żeby to świetlenie włączało się w porze nocnej "na ruch" właśnie ze względu na dzieciaki. Mój elektryk nie do końca jest przekonany, że taki czujnik ruchu będzie dobrze działał - właściwie to ja też nie zrozumiałam o co mu chodziło. Może ktoś ma tak zrobione oświetlenie? Albo znacie jakieś linki do opisów technicznych jak to zrobić?