s-works 29.02.2008 20:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Lutego 2008 niezły pomysł z tym dodatkowym pokojem nad garażem , chyba będę musiał pogadac z moim kiier.bud na temat takiego rozwiązania, w koncu w garazu 2,2 m w zupełnosci wystarczy, a na górze przyda sie jeszcze jedno pomieszczenie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
krzman 29.02.2008 20:37 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Lutego 2008 CZESC KRZMAN powiedz mi jak głęboko kopiesz piwnice, bo ja mam zamiar wywalic dziure na 2.5m Różnica poziomów na mojej działce długości 45 m. wynosi ok. 5 m. Takie nachylenie terenu spowodowało, że w miejscu jadalni i salonu jest wykop 4,2 m. Przeciwny róg domu to wykop już tylko 1 m. (ale będzie podsypane wyżej podczas wyrównywania terenu) Na wprost - wykop ok. 1 m: http://i240.photobucket.com/albums/ff207/krzman/2008-02/2008-02-21/20080221003.jpg A tu widać wykop na ponad 4 m.: http://i240.photobucket.com/albums/ff207/krzman/2008-02/2008-02-21/20080221009.jpg http://i240.photobucket.com/albums/ff207/krzman/2008-02/2008-02-21/20080221002.jpg Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
andrea69 29.02.2008 20:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Lutego 2008 zapomniałbym... Poza tym obniżam strop w garażu o 50 cm, aby wysokość garażu nie przekroczyła 2,2 m, przez co zyskałem 70 cm wysokości nad garażem, gdzie w projekcie jest niski strych. Zrobimy kilka schodków, wstawimy ze 2 okna połaciowe i zyskamy dodatkowy, całkiem spory pokój. Super pomysł!!! Ja też myślałem nad jakimś rozwiązaniem aby zwiększyć funkcjonalność strychu, ale to rozwiązanie wydaje sie optymalne. Aby to zrobić potrzeba jest zgoda projektanta? Pozdrawiam andrea Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
krzman 29.02.2008 21:13 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Lutego 2008 zapomniałbym... Poza tym obniżam strop w garażu o 50 cm, aby wysokość garażu nie przekroczyła 2,2 m, przez co zyskałem 70 cm wysokości nad garażem, gdzie w projekcie jest niski strych. Zrobimy kilka schodków, wstawimy ze 2 okna połaciowe i zyskamy dodatkowy, całkiem spory pokój. Super pomysł!!! Ja też myślałem nad jakimś rozwiązaniem aby zwiększyć funkcjonalność strychu, ale to rozwiązanie wydaje sie optymalne. Aby to zrobić potrzeba jest zgoda projektanta? Pozdrawiam andrea Jeżeli dobrze rozumiem tekst z 4 strony projektu: "Dopuszczalne zmiany w projekcie nie wymagające zgody projektanta" to jest to właśnie zmiana nie wymagające takiej zgody. Ale może warto zapytać w Archipelagu... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
andrea69 29.02.2008 21:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Lutego 2008 Nawet jeśli potrzebna jest zgoda, to warto się o nią zwrócić, bo rozwiązanie jest na prawdę fajne i jeśli nie ma przeciwskazań technicznych to warte realizacji.Pozdrawiamandrea Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
krzman 29.02.2008 21:39 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Lutego 2008 Nawet jeśli potrzebna jest zgoda, to warto się o nią zwrócić, bo rozwiązanie jest na prawdę fajne i jeśli nie ma przeciwskazań technicznych to warte realizacji. Pozdrawiam andrea Już zadałem pytanie na forum Archipelagu - tak dla pewności. Kiedy uzgadniałem tą zmianę z moim kierownikiem budowy, był przekonany że nie wymaga to zgody projektanta. Ale nie zaszkodzi się upewnić - pewnie w poniedziałek będzie odpowiedź na forum Archipelagu Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
andrea69 29.02.2008 21:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Lutego 2008 Wprawdzie to tylko formalność ale lepiej się upewnić Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
andrea69 04.03.2008 11:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Marca 2008 A jednak zgoda jest konieczna... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
krzman 05.03.2008 18:47 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Marca 2008 A jednak zgoda jest konieczna... Dzwoniłem dzisiaj do Archipelagu i dowiedziałem się, że "zgoda może się przydać przy odbiorze budynku - urzędnicy mogą się czepiać różnic". Poprosiłem o zgodę, którą od razu bezpłatnie do mnie wysłali. Formalność ... ale lepiej mieć papierek. A na budowie - kończą szałunki, w piątek panowie zaczynają bawić się stalą Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
krzman 05.03.2008 19:00 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Marca 2008 Mam jeszcze pytanie: Czy ktoś z budujących Maryśkę myślał może o zwiększeniu ścian kolankowych? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
andrea69 05.03.2008 21:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Marca 2008 Witaj Krzman!Co do ścian kolankowych, łuków itp zmian.... Otóż myślę, że Marysię wybraliśmy , gdy zobaczyliśmy rendering na stronie Archipelagu i to co tam zobaczyliśmy nas zauroczyło. I wybraliśmy ten projekt bo tak jak został zaprezentowany to tak właśnie nam sie podobał. Widziałem już zdjecia Marysi z podnisioną ściana kolankową, z oknami prostokątnymi i takimi tam jeszcze modyfikacjami. Wszyscy , którzy wybrali te zmiany twierdzą , że to był dobry wybór bo np. na poddaszu zyskali iles tam miejsca, lub okna kosztowały np. 30 % taniej.... Ale jak mam być szczery to Marysia III z prostymi oknami, z podniesiona ścianka kolankową, to już nie ten sam projekt.... Ale każdy robi jak uważa, i szanuję wybór każdego... Ja osobiście nie zmieniłem nic, aczkolwiek spodobał mi sie Twój pomysł z obniżeniem stropu w garażu. ALe ani nie podnoszę ścian kolankowych, okna robię łukowe i myślę , że jak już skończę , to będę zadowolony... Pozdrawiamandrea Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
krzman 05.03.2008 21:44 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Marca 2008 Witaj Krzman! Otóż myślę, że Marysię wybraliśmy , gdy zobaczyliśmy rendering na stronie Archipelagu i to co tam zobaczyliśmy nas zauroczyło. (...) Widziałem już zdjecia Marysi z podnisioną ściana kolankową, z oknami prostokątnymi i takimi tam jeszcze modyfikacjami. (...) Ale jak mam być szczery to Marysia III z prostymi oknami, z podniesiona ścianka kolankową, to już nie ten sam projekt.... Pozdrawiam andrea Zgadzam się z tobą w 100%. My też wybraliśmy Marysię dlatego, że wygląda właśnie tak a nie inaczej, i też nie chcę niczego zmieniać w jej wyglądzie ogólnym. Zapytałem o ścianę kolankową właśnie dlatego, żeby zobaczyć czy zmieni się wygląd Maryśki, czy zwiększenie tej ściany będzie miało wpływ na efekt wizualny, bo jeśli chodzi o efekt użytkowy to chyba obaj nie mamy wątpliwości że zyskujemy na takiej zmianie. Co do okien prostokątnych, to również się z Tobą zgadzam - takie zdjęcia już widziałem i szczerze powiedziawszy okna łukowe to coś co nadaje styl Marysi. Gdybym pół roku temu, kiedy byłem na etapie poszukiwania projektu zobaczył projekt Marysi z prostokątnymi oknami, to dziś bym nie budował właśnie tego domu. Reasumując - poszukuję rozwiązań, które nie zmienią stylu tego domu, a które zwiększą jego funkcjonalność; myślę że udało mi się uzyskać ten kompromis przy obniżeniu garażu i zyskaniu pokoju nad nim. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
andrea69 05.03.2008 22:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Marca 2008 Cieszę sie , że podzielasz moje zdanie. Te detale, o których mówimy to cały charakter MARYSI, to cały jej urok! Jak to mówią: Mała rzecz a cieszy... Dzisiaj oglądałem zdjęcia MARYSI III na forum Archipelagu, autorstwa Ivonne12345, wszystko super , ale te okna.... Ale dobrze, że można zobaczyć fotki z realizacji, wiesz na co zwrócić uwagę . U mnie jeszcze miesiąc do pierwszych fotek.... Kibicuję Twojej Marysi i czekam na kolejne fotki..... Pozdrawiam andrea Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
coci 07.03.2008 12:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Marca 2008 Witammy pozbylismy sie lukow na parterze natomiast gora pozostaka bez zmian.Ciesze sie z tego wyboru,gdyz dom nie stracil swego uroku(wedlug mnie),a dzieki temu znacznie obnizyl sie koszt okien o czym wczesniej nawet nie myslalam.Co do scianki kolankowej absolutnie nie podnosic-bryla domu calkowicie traci ksztalt!!! Za tydzien wstawie okna wiec wkleje fotkiUWAGA:zwroccie uwage na projekt wiezby dachowej,gdyz u mnie byly z nia problemy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
andrea69 07.03.2008 13:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Marca 2008 Witaj Coci, A może wrzuciłbys jakieś fotki przed wstawieniem okien Chętnie zobaczę Twój efekt z oknami prostymi na dole i łukami na górze. Jak możesz to wyślij mailem lub wstaw na stronie. Pozdrawiam andrea Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
krzman 08.03.2008 14:29 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Marca 2008 Witam wszystkich. Wczoraj zakończyliśmy szałowanie ław. Od dziasiaj panowie "tworzą" zbrojenie (czyli następne fotki za tydzień) Ostatnie fotki: http://i240.photobucket.com/albums/ff207/krzman/2008-03/20080307001.jpg http://i240.photobucket.com/albums/ff207/krzman/2008-03/20080307002.jpg Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
andrea69 08.03.2008 17:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Marca 2008 Widzę Krzman, że roboty idą we właściwym tempie , tylko się cieszyć! U mnie finisz biurokracji i myślę, że za miesiąc ruszymy pełną parą Pozdrawiam andrea Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
krzman 11.03.2008 19:42 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Marca 2008 Witam wszystkich. Jutro mam spotkanie z wykonawcą dachu. Czy ktoś z budujących Marysię III ma rozeznany temat cen za robociznę całego dachu - (od więźby po dachówkę z całą obróbką)? Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
andrea69 11.03.2008 19:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Marca 2008 Cześć, u mnie wygląda to tak: więźba + robocizna- 24.900 roboty pokrywcze: dachówka Sirius z dodatkami + robocizna: 57.512 tanio nie jest A jakie są Twoje stymacje? pozdro andrea Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
s-works 13.03.2008 12:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Marca 2008 u nas cały dach z robocizna , wyceniono od 80tys do 140tys za karpiowke, za 80 tys nie ma pełnego deskowania ,gorsze rynny i okna dachowe. dachówka Bogen Angoba , My sie decydujemy na wariant ok94tys, z dachówka Bogen angoba szlachetna , pełnym deskowaniem, stalowymi rynnami i oknami Velux. ps. od poniedziałku start roboty Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts