Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Nasza Marysia III z Archipelagu

Recommended Posts

• Odpowiedzi 154
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

CZESC KRZMAN

powiedz mi jak głęboko kopiesz piwnice, bo ja mam zamiar wywalic dziure na 2.5m

Różnica poziomów na mojej działce długości 45 m. wynosi ok. 5 m. :roll:

Takie nachylenie terenu spowodowało, że w miejscu jadalni i salonu jest wykop 4,2 m. :o

Przeciwny róg domu to wykop już tylko 1 m. (ale będzie podsypane wyżej podczas wyrównywania terenu) :wink:

Na wprost - wykop ok. 1 m:

http://i240.photobucket.com/albums/ff207/krzman/2008-02/2008-02-21/20080221003.jpg

A tu widać wykop na ponad 4 m.:

http://i240.photobucket.com/albums/ff207/krzman/2008-02/2008-02-21/20080221009.jpg

http://i240.photobucket.com/albums/ff207/krzman/2008-02/2008-02-21/20080221002.jpg

zapomniałbym... :wink:

Poza tym obniżam strop w garażu o 50 cm, aby wysokość garażu nie przekroczyła 2,2 m, przez co zyskałem 70 cm wysokości nad garażem, gdzie w projekcie jest niski strych. Zrobimy kilka schodków, wstawimy ze 2 okna połaciowe i zyskamy dodatkowy, całkiem spory pokój. :D

Super pomysł!!! Ja też myślałem nad jakimś rozwiązaniem aby zwiększyć funkcjonalność strychu, ale to rozwiązanie wydaje sie optymalne. Aby to zrobić potrzeba jest zgoda projektanta?

Pozdrawiam

andrea

zapomniałbym... :wink:

Poza tym obniżam strop w garażu o 50 cm, aby wysokość garażu nie przekroczyła 2,2 m, przez co zyskałem 70 cm wysokości nad garażem, gdzie w projekcie jest niski strych. Zrobimy kilka schodków, wstawimy ze 2 okna połaciowe i zyskamy dodatkowy, całkiem spory pokój. :D

Super pomysł!!! Ja też myślałem nad jakimś rozwiązaniem aby zwiększyć funkcjonalność strychu, ale to rozwiązanie wydaje sie optymalne. Aby to zrobić potrzeba jest zgoda projektanta?

Pozdrawiam

andrea

Jeżeli dobrze rozumiem tekst z 4 strony projektu: "Dopuszczalne zmiany w projekcie nie wymagające zgody projektanta" to jest to właśnie zmiana nie wymagające takiej zgody. Ale może warto zapytać w Archipelagu... :-?

Nawet jeśli potrzebna jest zgoda, to warto się o nią zwrócić, bo rozwiązanie jest na prawdę fajne i jeśli nie ma przeciwskazań technicznych to warte realizacji.

Pozdrawiam

andrea

Już zadałem pytanie na forum Archipelagu - tak dla pewności.

Kiedy uzgadniałem tą zmianę z moim kierownikiem budowy, był przekonany że nie wymaga to zgody projektanta.

Ale nie zaszkodzi się upewnić - pewnie w poniedziałek będzie odpowiedź na forum Archipelagu :wink:

Pozdrawiam

A jednak zgoda jest konieczna...

Dzwoniłem dzisiaj do Archipelagu i dowiedziałem się, że "zgoda może się przydać przy odbiorze budynku - urzędnicy mogą się czepiać różnic".

Poprosiłem o zgodę, którą od razu bezpłatnie do mnie wysłali. :)

Formalność ... ale lepiej mieć papierek. :wink:

A na budowie - kończą szałunki, w piątek panowie zaczynają bawić się stalą :lol:

Witaj Krzman!

Co do ścian kolankowych, łuków itp zmian.... Otóż myślę, że Marysię wybraliśmy , gdy zobaczyliśmy rendering na stronie Archipelagu i to co tam zobaczyliśmy nas zauroczyło. I wybraliśmy ten projekt bo tak jak został zaprezentowany to tak właśnie nam sie podobał. Widziałem już zdjecia Marysi z podnisioną ściana kolankową, z oknami prostokątnymi i takimi tam jeszcze modyfikacjami. Wszyscy , którzy wybrali te zmiany twierdzą , że to był dobry wybór bo np. na poddaszu zyskali iles tam miejsca, lub okna kosztowały np. 30 % taniej.... Ale jak mam być szczery to Marysia III z prostymi oknami, z podniesiona ścianka kolankową, to już nie ten sam projekt.... Ale każdy robi jak uważa, i szanuję wybór każdego... Ja osobiście nie zmieniłem nic, aczkolwiek spodobał mi sie Twój pomysł z obniżeniem stropu w garażu. ALe ani nie podnoszę ścian kolankowych, okna robię łukowe i myślę , że jak już skończę , to będę zadowolony...

Pozdrawiam

andrea

Witaj Krzman!

Otóż myślę, że Marysię wybraliśmy , gdy zobaczyliśmy rendering na stronie Archipelagu i to co tam zobaczyliśmy nas zauroczyło. (...) Widziałem już zdjecia Marysi z podnisioną ściana kolankową, z oknami prostokątnymi i takimi tam jeszcze modyfikacjami. (...) Ale jak mam być szczery to Marysia III z prostymi oknami, z podniesiona ścianka kolankową, to już nie ten sam projekt....

Pozdrawiam

andrea

Zgadzam się z tobą w 100%. My też wybraliśmy Marysię dlatego, że wygląda właśnie tak a nie inaczej, i też nie chcę niczego zmieniać w jej wyglądzie ogólnym. Zapytałem o ścianę kolankową właśnie dlatego, żeby zobaczyć czy zmieni się wygląd Maryśki, czy zwiększenie tej ściany będzie miało wpływ na efekt wizualny, bo jeśli chodzi o efekt użytkowy to chyba obaj nie mamy wątpliwości że zyskujemy na takiej zmianie. :D

Co do okien prostokątnych, to również się z Tobą zgadzam - takie zdjęcia już widziałem i szczerze powiedziawszy okna łukowe to coś co nadaje styl Marysi.

Gdybym pół roku temu, kiedy byłem na etapie poszukiwania projektu zobaczył projekt Marysi z prostokątnymi oknami, to dziś bym nie budował właśnie tego domu. :wink:

Reasumując - poszukuję rozwiązań, które nie zmienią stylu tego domu, a które zwiększą jego funkcjonalność; myślę że udało mi się uzyskać ten kompromis przy obniżeniu garażu i zyskaniu pokoju nad nim. :p

:wink:

Cieszę sie , że podzielasz moje zdanie. Te detale, o których mówimy to cały charakter MARYSI, to cały jej urok! Jak to mówią: Mała rzecz a cieszy...

Dzisiaj oglądałem zdjęcia MARYSI III na forum Archipelagu, autorstwa Ivonne12345, wszystko super , ale te okna.... :(

Ale dobrze, że można zobaczyć fotki z realizacji, wiesz na co zwrócić uwagę :wink: .

U mnie jeszcze miesiąc do pierwszych fotek.... :wink:

Kibicuję Twojej Marysi :wink: i czekam na kolejne fotki.....

Pozdrawiam

andrea

Witam

my pozbylismy sie lukow na parterze natomiast gora pozostaka bez zmian.Ciesze sie z tego wyboru,gdyz dom nie stracil swego uroku(wedlug mnie),a dzieki temu znacznie obnizyl sie koszt okien o czym wczesniej nawet nie myslalam.

Co do scianki kolankowej absolutnie nie podnosic-bryla domu calkowicie traci ksztalt!!!

Za tydzien wstawie okna wiec wkleje fotki

UWAGA:zwroccie uwage na projekt wiezby dachowej,gdyz u mnie byly z nia problemy

Witam wszystkich.

Wczoraj zakończyliśmy szałowanie ław. Od dziasiaj panowie "tworzą" zbrojenie :lol: (czyli następne fotki za tydzień)

Ostatnie fotki:

http://i240.photobucket.com/albums/ff207/krzman/2008-03/20080307001.jpg

http://i240.photobucket.com/albums/ff207/krzman/2008-03/20080307002.jpg

u nas cały dach z robocizna , wyceniono od 80tys do 140tys za karpiowke, za 80 tys nie ma pełnego deskowania ,gorsze rynny i okna dachowe. dachówka Bogen Angoba , My sie decydujemy na wariant ok94tys, z dachówka Bogen angoba szlachetna , pełnym deskowaniem, stalowymi rynnami i oknami Velux.

ps. od poniedziałku start roboty :p