Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Które drzwi prawe, a które lewe..?

Recommended Posts

Mam pytanie, bo spotkałem się ostatnio tutaj z odwotną interpretacją w ww. kwestii... Kiedys uczono, że drzwi otwierajace się zgodnie z ruchem wskazówek zegara to drzwi lewe, odwotnie to prawe... Czy coś się zmieniło bo spotkaem tutaj odwrotna interpretację...np.:

Czyli lopatologicznie, stajemy tyłem do drzwi tak, zebysmy owierali je ciagnac do siebie. I teraz, jesli zawiasy mamy po prawej stronie to sa to drzwi prawe, a jesli po lewej to sa to drzwi lewe.

... Kiedys uczono, że drzwi otwierajace się zgodnie z ruchem wskazówek zegara to drzwi prawe, odwotnie to lewe... Czy coś się zmieniło bo spotkaem tutaj odwrotna interpretację...np.:

ja spotkałem sie z taka, ze te po Twojej lewej ręce - sa drzwi lewe

te po prawej - są drzwi prawe

ale osobiscie w to nie wierze - za proste by to było ...

chyba

:wink:

Mam pytanie, bo spotkałem się ostatnio tutaj z odwotną interpretacją w ww. kwestii... Kiedys uczono, że drzwi otwierajace się zgodnie z ruchem wskazówek zegara to drzwi lewe, odwotnie to prawe... Czy coś się zmieniło bo spotkaem tutaj odwrotna interpretację...np.:

Czyli lopatologicznie, stajemy tyłem do drzwi tak, zebysmy owierali je ciagnac do siebie. I teraz, jesli zawiasy mamy po prawej stronie to sa to drzwi prawe, a jesli po lewej to sa to drzwi lewe.

przecież to na to samo wychodzi.(przodem do drzwi)

pzdr

Fakt, na to samo wychodzi.

Tylko ze w wyjasnieniu z kierunkem ruchu wskazowek zegar mozna sobie zapomniec czy zgodnie z ich ruchem to drzwi prawe czy lewe ;)

Przypominam ze moj oryginaly post to:

http://www.muratordom.pl/wnetrza/drzwi-wewnetrzne/drzwi-prawe_-drzwi-lewe,7251_3004.htm

"Czyli lopatologicznie, stajemy przodem do drzwi tak, zebysmy owierali je ciagnac do siebie. I teraz, jesli zawiasy mamy po prawej stronie to sa to drzwi prawe, a jesli po lewej to sa to drzwi lewe."

A jak jest z gwinetem w srubach?

Jesli wkrecamy srube zgodnie z ruchem wskazowek zegara to ma ona gwint lewy czy prawy?

/hosss

oczywiscie gwint prawy...

przypomniała mi sie pewna historia dot. gwintu... kiedyś tam gdziue pracowałem potrzebna była śruba z gwintem lewym i zrobił sie wobec tego mały problem.,.. dyskutowano, czy mozna taką śrubę kupić, czy też trzeba będzie wytoczyć... na te dyskusję napatoczył się z kolei dyrektor techniczny firmy...dr nauk technicznych skądinąd... opierd...ł wszystkich co za sztuczny problem tworza... kazał obciąć łeb śruby i dospawać z drugiej strony... :lol: :lol:

dyrektor techniczny firmy...dr nauk technicznych skądinąd... opierd...ł wszystkich co za sztuczny problem tworza... kazał obciąć łeb śruby i dospawać z drugiej strony... :lol: :lol:

Skoro po zamianie miejscami głowy z d... można zostać dyrektorem technicznym to i ze śrubą musiało się udać.

dyrektor techniczny firmy...dr nauk technicznych skądinąd... opierd...ł wszystkich co za sztuczny problem tworza... kazał obciąć łeb śruby i dospawać z drugiej strony... :lol: :lol:

Skoro po zamianie miejscami głowy z d... można zostać dyrektorem technicznym to i ze śrubą musiało się udać.

:lol: :lol: :lol:

http://www.drzwi.pl/artykul/drzwi-prawe-drzwi-lewe.html

tu coś napisali, za murator.pl :)

cytat:

"Jak odróżnić drzwi prawe od drzwi lewych?

Drzwi prawe to takie, których zawiasy (patrząc od strony, z której są zamontowane w ościeżnicy) znajdują się z prawej strony.

Drzwi lewe to takie, których zawiasy (patrząc od strony, z której są zamontowane w ościeżnicy) znajdują się z lewej strony.

Przedruk z muratordom.pl"

na chłopski: rozum jak otwierasz je do siebie lewa ręką to lewe, jak prawą , to prawe"

;)

ja myslę że:

Prawe sa wtedy jak kupiłeś w sklepie, jeśli dodatkowo kupiłeś je za sprawiedliwe zarobione pieniądze to są prawe i sprawedliwe.

Lewe - bez wdawania się w szczegóły to sa takie którymi Twój sąsiad cieszył się jeszcze wczoraj a dzisiaj siedzi, pije i mamrocze: te pie....lone złodzieje.

• 1 year później...