Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Współwłasność w działce

Murphy

Recommended Posts

Takie sa fakty: mieszkanie w domu jednorodzinnym, na gorze, juz wyodrebnione prawnie, mozna zakladac ksiege wieczysta. Trzeba kilka rzeczy dokonczyc ale generalnie jest to bardzo korzystna cenowo oferta bo mieszkanie jest w cenie mieszkania w bloku z płyty w tej okolicy. W cenie mieszkania wspoludzial w dzialce budowlanej 1400 m2.

Tym co mnie niepokoi jest to , że na parterze domu bedzie mieszkala wlascicielka domu. Nie wiem sama czy ta oferta nie jest za "korzystna".Czy z tą kobietą da się żyć? Młodzi wyprowadzaja sie z góry bo najprawdopodobniej jest tam konflikt teściowa-synowa. Z jednej strony boje sie tej współwłasności działki z drugiej oferta kusząca. Co myślicie?

... boje sie tej współwłasności działki...

Słusznie sie boisz.

Nie wiemy nic o właścicielce, to jest loteria. Może się okazać do rany przyłóż, a może być zołza...

My mamy współwłasność... :evil:

I nigdy nie będziesz panią u siebie - choćby i mieszkanie wyodrębnione to wspólny dach, podejście do furtki, może klatka schodowa, o ogrodzie nie wspomnę (niby można wydzielić)...

eee tam...

i problemy typu cieknący dach, który cieknie TOBIE a nie jej. A nawet jak będzie super miła to pewnego dnia może sprzedać swoją część komuś mniej miłemu, bynajmniej nie informując cię o tym... I każdy remont musi być uzgadniany, bo inaczej wkładasz kasę we wspólną własność..

Takie sa fakty: mieszkanie w domu jednorodzinnym, na gorze, juz wyodrebnione prawnie, mozna zakladac ksiege wieczysta. Trzeba kilka rzeczy dokonczyc ale generalnie jest to bardzo korzystna cenowo oferta bo mieszkanie jest w cenie mieszkania w bloku z płyty w tej okolicy. W cenie mieszkania wspoludzial w dzialce budowlanej 1400 m2.

Tym co mnie niepokoi jest to , że na parterze domu bedzie mieszkala wlascicielka domu. Nie wiem sama czy ta oferta nie jest za "korzystna".Czy z tą kobietą da się żyć? Młodzi wyprowadzaja sie z góry bo najprawdopodobniej jest tam konflikt teściowa-synowa. Z jednej strony boje sie tej współwłasności działki z drugiej oferta kusząca. Co myślicie?

Co to znaczy wyodrębnione prawnie? Masz nadany numer inny niż dołu (wyodrębnienie lokalowe) czy kupujesz udział jak w gruncie? Jak wygląda sprawa z mediami (na kogo są umowy)? Dużo niewiadomych.

Dla bezpnieczeństwa proponuję podzielić dziąłkę (część pod domem zostanie we współwłasności, przy podziale poziomym), jeżeli jest wyodrębnienie lokalowe ale to się wiąże z dodatkowymi kosztami geodety.

Pozostaje jeszcze jedno, jeżeli nie będziesz miał działki, to długo będziesz musiał szukać tzw. jelenia, nie wspominam już o cenie przy odsprzedaży.

czy z podziałem działki wystarczy zapis w akcie notarialnym , że tyle metrów jest moje czy trzeba to jeszcze gdzieś, jakoś zapisać? Liczniki na wszystkie media są oddzielne więc umowy pewnie też, doprecyzuje to jeszcze wszystko w ag.nieruchomości.

skoro jesteś zdecydowana to po co pytasz?

Podstawowe Prawo Murphy'ego:

To co może się nie udać, nie uda się na pewno i w najmniej oczekiwanej przez ciebie chwili.

Pochodne Prawo Murphy'ego:

Nie uda się nawet wtedy, gdy właściwie nie powinno się nie udać. Wszystko wali się naraz.

Złota zasada Murphy'ego:

Zasady określa ten, kto ma złoto.

Budowlane Prawo Murphy'ego:

Doskonały i nieomylny Inżynier to taki który unika drobnych błędów na drodze do wielkiej katastrofy.

czy z podziałem działki wystarczy zapis w akcie notarialnym , że tyle metrów jest moje czy trzeba to jeszcze gdzieś, jakoś zapisać? Liczniki na wszystkie media są oddzielne więc umowy pewnie też, doprecyzuje to jeszcze wszystko w ag.nieruchomości.

Najpierw geodeta robi podział, w Twoim przypadku na trzy działki. Jedna Twoja, druga właścicielki, trzecia wspólna (ta pod domem). Dopiero wtedy notariusz.

Ja bym te trzy lata poczekała w bloku. No to co że wielka płyta. I co to jest 3 lata!

Tyle kosztownych zabiegów: geodeta, notariusz (a nie wiadomo czy współwłaścicielka się zgodzi na taki podział jak chcesz) i za trzy lata wyprowadzka.

A następny po tobie też będzie miał dylemat, a ty problem jak to sprzedać.

Mówiły jaskółki...

Dziękuję za wszystkie Wasze głosy i opinie, podjęłam decyzję, że jednak nie wchodzę w ten układ. Wolę poczekać i być w 100 % na swoim. Wczoraj mocno brałam tę ofertę pod uwagę ale po drodze kilka tzw trupów z szafy wypadło i już nie jest tak różowa jak na początku się wydawało. Pozdrawiam.