arzesz 26.08.2003 12:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Sierpnia 2003 Witam Czy ktoś z szanownych Forumowiczów wie jak i kiedy "uruchomić" książeczkę mieszkaniową przy budowie domu? Od czego zacząć? Gdzie się zgłosić? itd? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 26.08.2003 12:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Sierpnia 2003 Oddaj do banku książeczkę do wyceny.Tam powiedzą Ci wszystko.Potrzebujesz (potem)zaświadczenie od kierownika budowy o 20% zaawansowaniu robótakt własności Najpierw zgłoś się do banku z książeczką. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Uller 26.08.2003 12:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Sierpnia 2003 W przypadku realizacji budowy systemem gospodarczym po wydaniu 20% wartości kosztorysowej należy sporządzić odpowiednie oświadczenie (zgodnie z wzorem wydawanym przez PKO BP) potwierdzone przez kierownika budowy. Następnie z owym oświadczeniem jak i pozwoleniem na budowę udajemy się do PKO. Jak to dalej wygląda dowiem się za parę tygodni. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
EEEwa 26.08.2003 21:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Sierpnia 2003 Wiec z tymi ksiazeczkami jest tak:Nalezy do PKO.BP dostarczyc nastepujace dokumenty:1) Akt wlasnosci gruntu(wypis z ksiagi wieczystej);2)Pozwolenie na budowe -potwierdzenie3) Orzeczenie inspektora nadzoru o zaawansowoaniu budowy "minimum 20% wartosci kosztorysowej"4) Wyrejestrowanie ksiazeczki mieszkaniowej ze Spoldzielni Mieszkaniowej5) Wnisek o likwidacje ksiazeczki (B 33)6) Zadanie wyplaty............i czekacPozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
arzesz 27.08.2003 07:34 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Sierpnia 2003 Dziękuję bardzo za odpowiedzi. Jeszcze jedno pytanie - czy mam jakiś termin do kiedy muszę zgłosić to do banku od chwili rozpoczęcia budowy?Problem jest taki, że działka jest na żonę, pozwolenie na budowę na żonę, a książeczka na mnie... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość gosc 27.08.2003 09:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Sierpnia 2003 wystarczy przepisac książeczkę na żonę - bez problemu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
arzesz 27.08.2003 09:48 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Sierpnia 2003 A co z terminem? Czy mogę to zrobić w dowolnym momencie, np. w przyszłym roku, jak będę miał już stan surowy zamknięty, czy może być już za późno? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
EEEwa 27.08.2003 16:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Sierpnia 2003 "arzesz" hm.......a widzisz nad tym sie nie zastanawialam, mam ten sam problem tylko w druga strone-wszystko jest na mojego meza. u mnie bylo tak ze wszystko bylo zalatwiane przed slubem, ale budowa zaczela sie juz po slubie, wiec dzialka jest jego, ale dom juz wspolny, wiec do tej pory nie widzialam w tym problemu, ale musze sie koniecznie dowiedziec jak to jest.a z terminem? my mamy postawine juz mury, a na drugi tydzien ma wejsc ciesla, a ja dopiero teraz staram sie o zrealizowanie ksiazeczki mieszkaniowej!! wydaje mi sie ze to nie jest zla pora (ale moze sie myle!!)naprostujcie mnie jesli ktos wie dokladnie jak to jest!!pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts