Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Budowa dobudówki około 70m???

Recommended Posts

witam

mam pytanie. zabieram sie za wykonanie dobudówki o wymiarach około 70m i nie bardzo wiem ile potrzebuje pieniedzy:) firma zawołała około 2100 za wszystko bez dachu. nie wiem czy to duzo?? a moze budowac systemem gosporadczym??

z góry dziekuje za pomoc

to ma byc dobudowany prostokąt o wymiarze 7*10 metrów. trzeba wylac ławy i posawic 4 sciany wiec jakby wybudowac mały dom o tej powierzchni. odchodzą przyłącza bo juz są i dach bo to robi mi inna firma. a te 2100 to cena robocizny z materiałami za stan taki ze mozna sie od razu wpriowadzic. ale chyba to troche duzo??

to ma byc dobudowany prostokąt o wymiarze 7*10 metrów. trzeba wylac ławy i posawic 4 sciany wiec jakby wybudowac mały dom o tej powierzchni. odchodzą przyłącza bo juz są i dach bo to robi mi inna firma. a te 2100 to cena robocizny z materiałami za stan taki ze mozna sie od razu wpriowadzic. ale chyba to troche duzo??

No to już jesteśmy trochę bliżej. Wiemy, że mają być i fundamenty i sciany i to wszystko z materiałami. ALe dalej nie wiemy, z czego te ściany będą i jakie grube.

Co rozumiesz pod pojęciem: można się wprowadzić? Niektórzy wprowadzają się do domów z gołymi tynkami i wylewkami. Inni kładą marmury na posadzkach.

Czy to też obejmuje:

- rozprowadzenie wody

- elektrykę

- ogrzewanie

- parkiet

- kafle

- meble

- osprzęt

- etc

z tego co wiem to ściany maja byc 24 lub 36 jeszcze do konca nie wiemy. no i nie wiem z czego maja byc dlatego tu pisze:) słyszalam ze nie buduje sie juz na 36 tylko na 24. i stan do wprowadzenia to łacznie z instalacją, podłogami i kaflami. wnosisz tylko meble i sprzet i mozna mieszkac.

ale mam tez firme ktora niby stawia chaty i za robicizne bierze 45 zł za metr postawienia scian i 45 zł za ławy. i nie wiem czy to nie bylo by tansze gdybym materiały załatwiała we własnym zakresie.

z tego co wiem to ściany maja byc 24 lub 36 jeszcze do konca nie wiemy. no i nie wiem z czego maja byc dlatego tu pisze:)

Hmmm - a nie widziałem tutaj pytania "z czego budować". Ale może się czepiam.

To czy będzie to 24 czy 36 bedzie warunkowało, czy potem będzie ocieplenie styropianem od zewnątrz.

i stan do wprowadzenia to łacznie z instalacją, podłogami i kaflami. wnosisz tylko meble i sprzet i mozna mieszkac.

No to tutaj już zacząłbym sie martwić o jakość tych kafli. Pewnie najtańsze. Do tego może być zwykły panel a nie parkiet. Ściany też pomalowane zwykłą białą farbą.

ale mam tez firme ktora niby stawia chaty i za robicizne bierze 45 zł za metr postawienia scian i 45 zł za ławy. i nie wiem czy to nie bylo by tansze gdybym materiały załatwiała we własnym zakresie.

Na ścianach i ławach świat i budowa się nie kończy ;) Do tego przyjdzie elektryk z jakimiś 40-50zł za punkt. Potem hydraulik. Potem tynkarz. Potem wylewki. Potem kafelkarz z jakimiś 50zł/m2. Parkieciarz podobnie.

Może pogadaj z tymi ludźmi, jaka byłaby cena, gdybyś Ty dostarczała im materiały. Czyli ile chcą za samą robociznę. Bo cenę 2000 to ja słyszałem, że wydaje się za samo wykończenie m2.

ta firma robi tylko ze swoimi materialami. nie ma innej opcji. i pewnie tak jak piszesz kafle najtanszi i zwykle panele.

wiec moze lepiej budowac tylko firma ktora bierze za robicizne i samemu dostarczac materiałów. a z czego sie teraz buduje jesli mozna spytac?? a sciany i tak beda ocieplane styropianem.

wiem ze moze nielogicznie pisze ale to budowa naszego pierwszego domu w sumie:)

chyba nikt nie ma czasu mi pomoc:))))

Nie ma droższej formy budowania od przedstawionej przez Ciebie.

Taka forma jest droższa od kupna nowego domu, ale Ciebie to nie interesuje bo przybudówki nie da sie kupić.

Zaopatrz się w solidnego majstra, daj mu pomocników i postaw nad nimi dobrego KB.(co nie znaczy,że będzie im robił herbate)

Najtańsza firma nie będzie tańsza od rozwiązania które podałem.

A teraz popatrz, jak sie rozjuszy "krnąbrne" towarzystwo :wink: